مطالعه اثر سطوح مختلف اسید آمینه و وزن بنه مادری بر فعالیت آنتی اکسیدانی و مواد مؤثره زعفران (Crocus sativus L.)

محمد حسین امینی فرد؛ سکینه خندان ده ارباب؛ حمیدرضا فلاحی؛ حامد کاوه

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، صفحه 183-194

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4762.1172

چکیده
   به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف اسیدآمینه و وزن بنه مادری بر فعالیت آنتی­اکسیدانی و مواد مؤثره زعفران، آزمایشی در سال زراعی 1396– 1395 در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل اسید آمینه در سه سطح (صفر، 2 و 4 لیتر در هکتار) و سه سطح وزن بنه مادری ...  بیشتر

ارزیابی تأثیر بافت خاک و پارامترهای اقلیمی بر عملکرد زعفران(Crocus sativus L.) در دو منطقه قائن و وامنان

محبوبه رحمانی خلیلی؛ محمداسماعیل اسدی؛ علی محمدی ترکاشوند؛ ابراهیم پذیرا

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، صفحه 195-214

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.5642.1196

چکیده
  در بین محصولات کشاورزی، زعفران (Crocus sativus L.) از جمله ارزشمندترین محصولات است که با توجه به نیاز آبی کم و سازگاری با مناطق خشک و نیمه خشک کشور، امکان گسترش تولید و صادرات آن وجود دارد. تحقیق حاضر در سال­های 1396-1394 با هدف بررسی عملکرد زعفران تحت تأثیر بافت خاک در روستای وامنان استان گلستان به عنوان یک منطقه کاشت جدید زعفران در مقایسه با ...  بیشتر

تأثیر کاربرد کود زیستی و شیمیایی پتاسیم و وزن بنه بر خصوصیات فیزیولوژیک و عملکرد گل زعفران Crocus sativus L.))

حسن محمدقاسمی؛ مجید قربانی جاوید؛ غلامعباس اکبری؛ سید محمدمهدی مرتضویان

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، صفحه 215-230

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.2566.1102

چکیده
  پتاسیم فراوان­ترین کاتیون­ معدنی در بافت­های گیاهی است که نقش اساسی در فرآیندهای فیزیولوژیک به ویژه رشد و متابولیسم گیاه ایفا می­کند. به منظور بررسی اثرات کود زیستی و شیمیایی پتاسیم و وزن بنه بر برخی صفات فیزیولوژیک و عملکردی زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل ‌تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در مزرعه پژوهشی ...  بیشتر

اثر وزن بنه مادری و عمق‌ کاشت بر عملکرد گل و بنه‌های‌ دختری زعفران (Crocus sativus L.) در دشت ساری

عباس جلالی؛ فائزه زعفریان؛ بنیامین ترابی؛ رحمت عباسی

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، صفحه 231-244

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.5568.1194

چکیده
  پژوهش حاضر جهت بررسی اثر وزن­های مختلف بنه مادری و عمق­های مختلف کاشت بر تولید بنه و عملکرد زعفران بصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری طی شهریور 1398 تا آذرماه 1399 اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل سه گروه وزنی بنه مادری (گروه ریز 2±4 گرم، متوسط ...  بیشتر

امکان‏سنجی کشت زعفران و استخراج مواد مؤثرۀ آن در نقاط مختلف استان لرستان

اسفندیار حسنی مقدم؛ مریم رمضانی؛ مهدی شعبان

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، صفحه 245-257

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.5151.1180

چکیده
  این مطالعه به منظور بررسی سازگاری گیاه دارویی زعفران و همچنین تغییر در ترکیبات اسانس آن در نقاط مختلف استان لرستان انجام شد. آزمایش در سال زراعی 1398-1399 به صورت طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در این مطالعه 12 شهرستان‏های مختلف استان لرستان شامل خرم‏آباد، بروجرد، دورود، کوهدشت، ازنا، الیگودرز، سلسله، دلفان، الشتر، ...  بیشتر

مروری بر ترکیبات موثره گیاه زعفران و اثرات دارویی آن بر بیماریهای تحلیل برنده سیستم عصبی

محبوبه سادات حسین زاده؛ مریم مودی

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، صفحه 258-275

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.4985.1177

چکیده
  زعفران یکی از با ارزش ترین گونه‌های گیاهی دنیا که کاربرد دارویی و ادویه‌ای آن قدمتی طولانی دارد. زعفران خوراکی با نام علمی   Crocus sativus L. گیاهی علفی، چندساله و دارای بنه است. زعفران از جمله گیاهان دارویی است که در طب سنتی به کاربردهای متعدد آن از جمله ضداسپاسم، کمک به هضم طبیعی غذا، تسکین دهنده لثه، ضد نفخ، افزایش دهنده تعریق، مقوی ...  بیشتر

بهینه سازی کالوس زایی و کشت سوسپانسیون سلولی در زعفران

علیرضا رامندی؛ عاطفه قلیزادگان احسان آباد؛ علیرضا سیفی

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، صفحه 276-284

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.5718.1198

چکیده
  علیرغم اهمیت اقتصادی ویژه زعفران، پژوهش­های چشمگیری در زمینه بیولوژی مولکولی و ژنتیک این گیاه انجام نشده است. تریپلویید و نرعقیمی، فقدان تنوع ژنتیکی، دشواری کشت بافت و انتقال ژن از جمله دلایل پیشرفت­های اندک در پژوهش­های مولکولی زعفران است. کشت سوسپانسیون سلولی زعفران کمک بسزایی در بهبود پیشرفت این امر خواهد کرد، با این حال ...  بیشتر

اتیولوژی پوسیدگی بنه‌ی زعفران در شهرستان خرم‌آباد

سید حسین وفائی؛ الهام درویشیان

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، صفحه 294-285

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.5616.1195

چکیده
  زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی چند ساله و از مهمترین محصولات زراعی است. زعفران یک چاشنی ارزشمند است و به دلیل کاربردهای دارویی و پزشکی فراوان، تقاضا برای مصرف آن افزایش یافته است. تنش­های زیستی از چالش­های کشت زعفران هستند و پوسیدگی بنه به عنوان تنشی زیستی، یکی از مخرب­ترین بیماری­های بخش­های زیرزمینی است. عوامل بیماری‌زای مختلفی ...  بیشتر

بررسی اثر تغییر اقلیم گذشته بر روند ردپای آب زعفران در مناطق همگن اگروکلیماتیک خراسان

زهرا گرکانی نژاد مشیزی؛ ام البنین بذرافشان؛ هادی رمضانی اعتدالی؛ یحیی اسماعیل پور؛ برایان کالینز

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، صفحه 295-311

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.5742.1199

چکیده
  زعفران از کارآمدترین محصولات کشاورزی از نظر مصرف آب بوده و از نظر نیاز به عناصر غذایی نیز گیاهی کم­توقع محسوب می­شود. ایران بزرگ­ترین تولید کننده و صادرکننده زعفران در جهان است به­طوری­که حدود 90% از تولید و سطح زیرکشت زعفران در دنیا متعلق به ایران است. 96% زعفران ایران در خراسان تولید می‌شود. تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات ...  بیشتر

ارزیابی اثر کودهای شیمیایی، ورمی‌کمپوست و باکتری‌های محرک رشد بر عملکرد کمی و کیفی و کارایی مصرف نور در زعفران

الهام طالبی؛ سعیده Saeideh؛ مریم میردورقی

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، صفحه 330-312

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.4987.1178

چکیده
  به‌منظور بررسی آثار کودهای شیمیایی، ورمی‌کمپوست و باکتری‌های محرک رشد بر عملکرد کمی، کیفی و کارایی مصرف نور در زعفران،آزمایشی در سال زراعی1393-1392در مزرعه پژوهشی زعفران دانشکده‌کشاورزی دانشگاه شاهد اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل دو ‌عاملی در قالب طرح بلوک‌های کامل ‌تصادفی در 3 تکرار انجام شد. عامل اول کود شیمیایی نیتروژن (اوره) ...  بیشتر

ارزیابی توان گلدهی بنه‌های زعفران در گروه‌های وزنی مختلف در محیط آبکشت

حمیدرضا فلاحی

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، صفحه 344-331

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.5324.1187

چکیده
  بخش زیادی از بنه­های زعفران که هر ساله در مزارع کشت می­شوند، فاقد وزن مطلوب بوده و توان بسیار کمی جهت گلدهی در شرایط مزرعه­ای دارند. این فرضیه مطرح است که با توجه به حذف مقاومت فیزیکی خاک و نیز کنترل بهتر عوامل محیطی در سیستم آبکشت (هیدروپونیک)، امکان گل­گیری از این قبیل بنه­ها در محیط کنترل شده وجود داشته باشد. در همین راستا، ...  بیشتر

مطالعه اثر جلبک دریایی، لیگنین و کمپوست چای بر میزان کروسین، پیکروکروسین، سافرانال و برخی صفات فیتوشیمیایی در گلبرگ و کلاله گیاه زعفران (Crocus sativus L.)

ناهید یعقوب نژاد؛ خدایار همتی؛ نسترن همتی

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، صفحه 358-345

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.5262.1183

چکیده
  رویکرد جدید تولید گیاهان دارویی به سمت افزایش کمیت و کیفیت ماده مؤثره با استفاده از روش­های کشاورزی پایدار و ارگانیک پیش می­رود، بنابراین استفاده از کود­های آلی در تولید گیاهان دارویی برای تحقق این اهداف ضرورت می­یابد. این تحقیق بر پایه طرح  بلوک­های کامل تصادفی در 4 تکرار در مزرعه  شخصی زعفران در شهرستان کاشمر و آزمایشگاه ...  بیشتر