محمد حسین امینی فرد؛ معصومه شاکری؛ محمد علی بهدانی؛ سید جلال طباطبایی
چکیده
استفاده از روش کشت پرتراکم و بنههای مادری دارای وزن مناسب برای تسریع آغاز دوره بهرهبرداری اقتصادی از مزرعه زعفران و حصول عملکرد مطلوب حتی در اولین سال کاشت مزرعه دارای اهمیت است. بهمنظور بررسی اثر کشت پرتراکم و وزن بنه بر خصوصیات زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 96-1395 در ...
بیشتر
استفاده از روش کشت پرتراکم و بنههای مادری دارای وزن مناسب برای تسریع آغاز دوره بهرهبرداری اقتصادی از مزرعه زعفران و حصول عملکرد مطلوب حتی در اولین سال کاشت مزرعه دارای اهمیت است. بهمنظور بررسی اثر کشت پرتراکم و وزن بنه بر خصوصیات زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال 96-1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند انجام شد. تیمارها شامل سه سطح تراکم کاشت (100، 200 و 300 بنه در مترمربع) و سه سطح وزن بنه شامل 1/0 تا 4 گرم (بنه ریز)، 1/4 تا 8 گرم (بنه متوسط) و 1/8 تا 12 گرم (بنه درشت) بودند. نتایج نشان داد که تراکم کاشت و وزن بنه مادری تاثیر معنیداری بر وزن ترگل، عملکرد خشک کلاله و وزن تر برگ داشت. بیشترین عملکرد خشک کلاله به میزان 41/2 کیلوگرم در هکتار از تیمار بنههای درشت و تراکم 300 بنه در مترمربع و کمترین عملکرد به مقدار 035/0 کیلوگرم در هکتار از تیمار کاشت بنههای مادری ریز با تراکم 100 بنه در مترمربع حاصل شد. همچنین بیشترین متوسط وزن تر گل و وزن تر برگ از بنههای درشت و تراکم 300 بنه در متر مربع حاصل گردید. نتایج بیانگر تاثیر معنیدار وزن بنه بر صفات مربوط به برگ (طول برگ، وزن تر و خشک برگ، کلروفیل a، b و کلروفیل کل برگ) بود و بیشترین میزان این صفات از بنههای درشت حاصل شد. همچنین بیشترین و کمترین صفات مربوط به گلدهی (وزن گل تر، عملکرد گل تر و کلاله خشک) به ترتیب در بنههای درشت و ریز مشاهده شد. بر اساس نتایج این آزمایش، تراکم کاشت و وزن بنه مادری، تاثیر مهمی بر خصوصیات رشدی و عملکرد زعفران داشت و استفاده از بنههای مادری درشت و تراکم کاشت 300 بنه در مترمربع، نقش موثری در افزایش عملکرد زعفران نسبت به سایر تیمارها داشت.
محمد علی بهدانی؛ مهدی صادق گرامیان؛ سید وحید اسلامی؛ محمد حسین امینی فرد
چکیده
به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف محلولپاشی عصاره جلبک دریایی آکادین® و کود مایع مرغی بیومیکس® بر صفات کیفی، مواد موثره زعفران و عملکرد، آزمایشی در سالهای زراعی 1396- 1397 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان فردوس انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل عصاره جلبک دریایی آکادین® در چهار سطح ...
بیشتر
به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف محلولپاشی عصاره جلبک دریایی آکادین® و کود مایع مرغی بیومیکس® بر صفات کیفی، مواد موثره زعفران و عملکرد، آزمایشی در سالهای زراعی 1396- 1397 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان فردوس انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل عصاره جلبک دریایی آکادین® در چهار سطح (صفر، 1، 5/1 و 2 کیلوگرم در هزار لیتر آب) و کود مرغی مایع بیومیکس® در چهار سطح (صفر، 2، 4 و 6 لیتر در هزار لیتر آب) در نظر گرفته شدند. صفات اندازهگیری شده شامل میزان فنول کل، آنتوسیانین، کروسین، پیکروکروسین، سافرانال و عملکرد تَر و خشک کلاله بود. نتایج بدست آمده، بیانگر تاثیر معنیدار عصاره جلبک دریایی® بر صفات مورد بررسی بود، بطوریکه پیکروکروسین کلاله در تیمار 2 کیلو در هزار عصاره جلبک دریایی آکادین® 26 درصد بیشتر از شاهد بود. کود مرغی مایع® هم بر مواد موثره زعفران تأثیر معنی داری داشت، بطوریکه پیکروکروسین کلاله در تیمار 6 لیتر در هزار کود مایع مرغی بیومیکس® نسبت به شاهد 24 درصدافزایش داشت. اثر متقابل این دو کود نیز بر میزان آنتوسیانین، فنول کل، کروسین، سافرانال معنیدار شد، بطوریکه در تیمار 2 کیلوگرم در هزار عصاره جلبک دریایی آکادین® و 6 لیتر در هزار کود مایع مرغی بیومیکس® بیشترین افزایش دیده شد. همچنین کاربرد عصاره جلبک دریایی® بر عملکرد کلاله تأثیر معنیدار داشت، بطوریکه عملکرد کلاله تَر و کلاله خشک در تیمار 2 کیلوگرم در هزار عصاره جلبک دریایی® به ترتیب 13 و 20 درصد بیشتر از شاهد بود. نتایج این تحقیق بیانگر اثرات سودمند کاربرد عصاره جلبک دریایی آکادین® (2 کیلوگرم در هزار لیتر آب) و کود مایع مرغی بیومیکس® (6 لیتر در هزار لیتر آب) بر بهبود صفات بیوشیمیایی، مواد موثره و عملکرد زعفران در مقایسه با شاهد بود.
یحیی چوپان؛ ابوطالب هزارجریبی؛ خلیل قربانی؛ موسی حسام؛ عباس خاشعی سیوکی
چکیده
با توجه به آب و هوای خشک و همچنین کمبود شدید آب در مناطق شمال شرقی کشور، کشت محصولاتی که نیاز آبی پایین و در عین حال بهرهوری اقتصادی مطلوبی داشته باشند، مورد توجه است. در همین راستا، تحقیقی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار نوع منبع آبیاری ( آب چاه W1 و پساب تصفیه شده فاضلاب شهری W2)، نوع سیستم آبیاری (آبیاری کرتی S1 و آبیاری ...
بیشتر
با توجه به آب و هوای خشک و همچنین کمبود شدید آب در مناطق شمال شرقی کشور، کشت محصولاتی که نیاز آبی پایین و در عین حال بهرهوری اقتصادی مطلوبی داشته باشند، مورد توجه است. در همین راستا، تحقیقی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تیمار نوع منبع آبیاری ( آب چاه W1 و پساب تصفیه شده فاضلاب شهری W2)، نوع سیستم آبیاری (آبیاری کرتی S1 و آبیاری زیر سطحی قطرهای S2) و زمان آبیاری (عرف منطقه یا 15 مهر T1، 15 روز تاخیر T2 و 30 روز تاخیر T3) در سال زراعی 1398 در شهرستان تربت حیدریه انجام شد. نتایج نشان داد اثر متقابل نوع آب، نوع سیستم آبیاری و زمان آبیاری بر تمامی شاخصهای کمی و کیفی زعفران (تعدادگل، وزن تازه گل، وزن خشک کلاله، وزن خشک خامه، شاخص درشتی گل، پیکروکسین،کروسین، سافرانال، رطوبت، کپک و کلیفرم کل) به استثنای وزن خشک کلاله که در سطح احتمال ۵ درصد معنیدار شد، دیگر صفات غیر معنیدار شدند. بیشترین مقدار برای صفات تعدادگل، وزن گل تازه و وزن خشک کلاله در تیمار W1S1T2 به ترتیب با مقادیر 3/55 عدد در مترمربع، 6/16 و 85/0 گرم در مترمربع مشاهده شد. همچنین نتایج نشان دادند در صفات کیفی پیکروکسین،کروسین و سافرانال بهترین مقدار برای تیمار W2S2T3 با مقادیر 93، 6/33 و 3/263 (حداکثر جذب ) و بهترین مقدار کلیفرم کل در تیمار W1S1T3 با مقدار 11000 عدد در هر گرم بهدست آمد. بهطور کل میتوان از پساب فاضلاب شهری (با لحاظ کردن مسائل بهداشتی و غذایی)، سیستم زیر سطحی و زمانهای آبیاری دیگر در کشت زعفران استفاده کرد.
پرویز رضوانی مقدم؛ سرور خرم دل؛ فاطمه معلم بنهنگی
چکیده
این آزمایش با هدف بررسی اثر سطوح کود دامی و آبیاری بر عملکرد گل و بنه زعفران با استفاده از طرح مرکب مرکزی با 13 تیمار و دو تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 اجرا شد. تیمارها شامل سطوح بالا و پائین کود دامی (به ترتیب صفر و 80 تن در هکتار) و سطوح بالا و پایین آبیاری (به ترتیب 120 و 50 درصد نیاز ...
بیشتر
این آزمایش با هدف بررسی اثر سطوح کود دامی و آبیاری بر عملکرد گل و بنه زعفران با استفاده از طرح مرکب مرکزی با 13 تیمار و دو تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 اجرا شد. تیمارها شامل سطوح بالا و پائین کود دامی (به ترتیب صفر و 80 تن در هکتار) و سطوح بالا و پایین آبیاری (به ترتیب 120 و 50 درصد نیاز آبی زعفران) بود. نتایج نشان داد که اثر جزء خطی بر قطر بنه دختری و تعداد بنه دختری در گروه وزنی 8-4 گرم معنیدار (05/0p≤) شد. اثر جزء درجه دو بر تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک کلاله و قطر بنه دختری معنیدار (05/0p≤) بود. اثر متقابل دو عامل کود دامی و آبیاری تنها بر وزن خشک بنههای دختری معنیدار (01/0p≤) بود و عدم برازش در مورد هیچ کدام از صفات معنیدار نشد که این امر نشاندهنده برازش مطلوب مدل رگرسیون درجه دو کامل میباشد. بیشترین وزن خشک کلاله، وزن تر گل و تعداد گل مشاهده شده در تیمار 16 تن کود دامی و 5440 مترمکعب آبیاری در هکتار (به ترتیب با 65/0 و 75/27 گرم در مترمربع و 60 گل در مترمربع) به دست آمد. بالاترین وزن خشک بنههای دختری مشاهده شده در تیمار 32 تن کود دامی و 3200 مترمکعب آبیاری در هکتار (با 31/4463 گرم در مترمربع) به دست آمد. میزان بهینه مصرف کود دامی و آبیاری براساس سناریوی اقتصادی کاربرد 33/4693 مترمکعب آب در هکتار و 12/30 تن کود دامی در هکتار (با شاخص مطلوبیت 72/0) محاسبه شد.
سمیه خوش پیک؛ ر ضا صدرابادی حقیقی؛ احمد احمدیان
چکیده
کشور ما بهدلیل تکیه برکشاورزی فاریاب، به شدت در معرض شورشدن اراضی و منابع آب قراردارد. شوری عموماً اثر قابلتوجهی روی صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و آناتومیک گیاهان گذاشته و بر رشد و نمو، بقا و تولیدات گیاهی اثر منفی میگذارد. به منظور مطالعه تاثیر کیفیت آب آبیاری و کاربرد سیلیکون، نانوسیلیکون و پلیمر ابرجاذب ...
بیشتر
کشور ما بهدلیل تکیه برکشاورزی فاریاب، به شدت در معرض شورشدن اراضی و منابع آب قراردارد. شوری عموماً اثر قابلتوجهی روی صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و آناتومیک گیاهان گذاشته و بر رشد و نمو، بقا و تولیدات گیاهی اثر منفی میگذارد. به منظور مطالعه تاثیر کیفیت آب آبیاری و کاربرد سیلیکون، نانوسیلیکون و پلیمر ابرجاذب بر عملکرد و میزان ماده موثره زعفران(Crocus sativus L.) آزمایش بهصورت کرتهای یک بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و سه سال زراعی (99-1396) در مزرعهای واقع در روستای ضیاء الدین شهرستان تربت حیدریه انجام شد. فاکتور اصلی کیفیت آب آبیاری در دو سطح (شامل آب با هدایت الکتریکی 2 دسیزیمنس بر متر بهعنوان شاهد و آب با هدایت الکتریکی 6 دسیزیمنس بر متر) و فاکتور فرعی کاربرد سیلیکون وسوپرجاذب در شش سطح (شامل عدم مصرف بهعنوان شاهد، سیلیکون، نانوسیلیکون هر کدام با غلظت 5/1 در هزار، سوپرجاذب (4/0 گرم به ازای هرکیلوگرم وزن خشک خاک)، سیلیکون با سوپرجاذب و نانوسیلیکون با سوپرجاذب ). صفات مورد مطالعه شامل خصوصیات مورفولوژیکی از جمله تعداد برگ، بنه، گل و کلاله در هکتار، عملکرد برگ، بنه، گل و کلاله در هکتار، طول برگ و پهنای برگ، متوسط وزن بنه و گل، طول کلاله و خصوصیات فیزیولوژیکی شامل مقادیر کلروفیل، ترکیبات سافرانال، کروسین وپیکروکروسین بود. نتایج نشان داد که شوری باعث کاهش و مصرف سیلیکون و بلورآب در هر دو تیمار شوری و عدم تنش شوری باعث افزایش معنیدار صفات مهم رشد زایشی شامل تعداد گل، متوسط طول کلاله، متوسط وزن تک گل، عملکرد گل و کلاله ، میزان مواد موثره کلاله (کروسین، پیکروکروسین و سافرانال)، در هر سه سال آزمایش بود. اثر تیمارها روی صفات رشد رویشی برگ زعفران شامل تعداد برگ، طول و پهنای برگ، عملکرد برگ، میزان کلروفیل a و b و همچنین روی صفات بنههای دختری تولید شده شامل تعداد کل بنه دختری، متوسط وزن بنههای دختری، میزان ماده خشک و عملکرد بنه در هر 3 سال آزمایش معنیدار بود. مصرف نانوسیلیکون همراه با سوپرجاذب در شرایط شوری باعث افزایش 8/46 % و 3/54 % به ترتیب در عملکرد گل و کلاله زعفران سال دوم نسبت به سال اول و همچنین افزایش1/60 %و 8/57 % عملکرد گل و کلاله سال سوم نسبت به سال دوم شد. نتایح آزمایش نشان داد، که کاربرد تلفیقی نانو سیلیکون و سوپرجاذب باعث افزایش عملکرد کمی و کیفی زعفران در شرایط شوری گردید. بنابراین توصیه میشود جهت افزایش عملکرد و تولید زعفران از ترکیبات مذکور استفاده گردد.
احسان عظیمی راد؛ سیدرضا موحد قدسی نیا؛ حامد کاوه
چکیده
صنایع کشاورزی همپای دیگر صنایع مهم در کشور نیازمند استفاده از حسگرها، آشکارسازها و آنالیزورهای گاز است. وظیفه اصلی این آنالیزورها، آشکارسازی انواع مختلف گازها و آلاینده های محیطی و تحلیل اطلاعات بدست آمده از آن برای تعیین کیفیت فیزیولوژیکی رشد گیاه، سنجش وضعیت ماندگاری اندامهای برداشت شده همچون گل، میوه و امثال آن میباشد. ...
بیشتر
صنایع کشاورزی همپای دیگر صنایع مهم در کشور نیازمند استفاده از حسگرها، آشکارسازها و آنالیزورهای گاز است. وظیفه اصلی این آنالیزورها، آشکارسازی انواع مختلف گازها و آلاینده های محیطی و تحلیل اطلاعات بدست آمده از آن برای تعیین کیفیت فیزیولوژیکی رشد گیاه، سنجش وضعیت ماندگاری اندامهای برداشت شده همچون گل، میوه و امثال آن میباشد. زعفران، یکی از محصولات استراتژیک نواحی جنوبی و مرکزی خراسان بزرگ است که از جنبههای گوناگون از تأثیر در اشتغال و اقتصاد این مناطق تا بهرهوری در مصرف نهادههای کشاورزی همچون آب خصوصیات منحصر به فرد دارد. تولید زعفران با هزینههای کنونی تنها در صورتی مقرون بهصرفه خواهد بود که مدلسازی رشد آن در شرایط اقلیمی مناطق مختلف خراسان و با بررسی دقیق تبادلات گازی انجام گرفته و توصیه در مصرف نهادهها صرفاً بر مبنای اصول کشاورزی دقیق پیش رود. از طرف دیگر عمرکوتاه گل زعفران که مکانیزم فرآوری (برداشت، جدا و خشک کردن اجزای گل) را مشکل میسازد با مطالعه دقیق تبادلات گازی قابل افزایش میباشد. در این مقاله سیستمی الکترونیکی مبتنی بر سنسورهای الکتروشیمیایی ارائه میشود که با شبیهسازی فعل و انفعال گازها، انواع گازهای موجود در محیط اطراف گیاه زعفران را تشخیص داده و بر روی صفحه نمایشگر نشان میدهد. تحلیل اطلاعات بهدستآمده از میزان گازهای آشکار شده اطراف گیاه (برحسب PPM و VOL (%))، توسط محققین کشاورزی و حوزه زعفران میتواند راهکارهایی را برای بهبود کیفیت رشد، حفظ طولانیتر گل در دوره پس از برداشت و امکانسنجی تولید زعفران با شرایط گازهای کنترل شده در محیط گلخانهای فراهم نماید.
امیررضا کنجکاو منفرد
چکیده
امروزه فناوریاطلاعات و تجارتالکترونیکی نقش مهمی در ورود موفق به بازار خارجی و افزایش کارایی و اثربخشی صادرات محصولات کشاورزی از جمله زعفران دارد. بنابراین، مطالعه حاضر باهدف بررسی نقش قابلیتهای بازاریابی اینترنتی شرکتهای فعال در صنعت زعفران برافزایش قابلیتهای صادراتی و ارتباطات بینالملل این شرکتها به انجام رسید. ...
بیشتر
امروزه فناوریاطلاعات و تجارتالکترونیکی نقش مهمی در ورود موفق به بازار خارجی و افزایش کارایی و اثربخشی صادرات محصولات کشاورزی از جمله زعفران دارد. بنابراین، مطالعه حاضر باهدف بررسی نقش قابلیتهای بازاریابی اینترنتی شرکتهای فعال در صنعت زعفران برافزایش قابلیتهای صادراتی و ارتباطات بینالملل این شرکتها به انجام رسید. این پژوهش از حیث ماهیت، کمی، از منظر هدف کاربردی و از منظر روش، توصیفی و همبستگی است. بدین ترتیب از میان جامعه آماری پژوهش حاضر که شامل کسبوکارهای منتخب فعال در بخش صادرات زعفران (170 شرکت) است، با استفاده از رابطه کوکران150 نمونه به صورت نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. روش گردآوری دادهها در این پژوهش، روش میدانی بود. بر اساس مطالعه مبانی نظری و پیشینه پژوهش مدل مفهومی طراحی گردید. متغیرهای مدل این پژوهش شامل قابلیتهای بازاریابی اینترنتی، دسترسی به اطلاعات، گرایش استراتژیک بینالملل، دانش تجربی شرکت، قابلیتهای ارتباطات بینالملل و قابلیتهای بازاریابی صادرات زعفران است که با استفاده از پرسشنامه در سال 1398 مورد اندازهگیری قرار گرفتند. دادههای جمعآوری شده با استفاده از مدلسازی روابط ساختاری و با استفاده از نرمافزارهای SPSS20 و Smat-PLS2 مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد قابلیتهای بازاریابی اینترنتی بر دسترسی به اطلاعات و دانش تجربی شرکت تأثیر معنیداری دارد، همچنین دسترسی به اطلاعات بر گرایش استراتژیک بینالملل و قابلیتهای ارتباطات بینالملل تأثیرگذار است، گرایش استراتژیک بینالملل بر قابلیتهای ارتباطات بینالملل و قابلیتهای بازاریابی صادرات زعفران تأثیر معنیداری دارد و در نهایت دانش تجربی شرکت بر قابلیتهای بازاریابی صادرات تأثیر معنیداری دارد. از آنجایی آگاهی از نیاز بازار جهانی زعفران از مهمترین الزامات ورود به بازار خارجی است. لذا شرکتهای فعال در این صنعت جهت دسترسی به اطلاعات بازارهای بینالمللی باید از تحقیقات بازاریابی استفاده کنند. همچنین شرکتهای صادراتی باید با برنامهریزی تبلیغاتی در راستای شناساندن زعفران ایرانی اقدامات گستردهای انجام دهند. در این راستا انجام تبلیغات آنلاین و همچنین تبلیغات در شبکههای اجتماعی میتواند نقش مهمی را در برندسازی این محصول در سطح جهان ایفا کند.
یاسین زمانی؛ سید آرمان هاشمی منفرد؛ مهدی اژدری مقدم؛ محسن حمیدیان پور
چکیده
این مطالعه اثرات تغییر اقلیم بر نیاز آبی گیاه زعفران را در 13 منطقهی خراسان جنوبی و خراسان رضوی برای سه دورهی زمانی 2030-2050، 2055-2075 و 2080-2100 با استفاده از الگوریتمهای ترکیبی ANN-NSGA-II و ANN-ICA بررسی میکند. این تحقیق برای اولین بار به محاسبه نیاز آبی زعفران براساس تغییر اقلیم با استفاده از مدلهای CMIP6 و سناریوهای SSP245 و SSP585 پرداخته است. ...
بیشتر
این مطالعه اثرات تغییر اقلیم بر نیاز آبی گیاه زعفران را در 13 منطقهی خراسان جنوبی و خراسان رضوی برای سه دورهی زمانی 2030-2050، 2055-2075 و 2080-2100 با استفاده از الگوریتمهای ترکیبی ANN-NSGA-II و ANN-ICA بررسی میکند. این تحقیق برای اولین بار به محاسبه نیاز آبی زعفران براساس تغییر اقلیم با استفاده از مدلهای CMIP6 و سناریوهای SSP245 و SSP585 پرداخته است. علاوه بر آن برای اولین بار به محاسبه پارامترهای اصلی مدلهای CMIP6 برای پیشنمایی متغیرهای اقلیمی پرداخته است. برای ریزگردانی و درونیابی فضایی دادههای CMIP6 به ترتیب از روش ریزگردانی آماری و تکنیک وزن دهی فاصله معکوس استفاده شد. از مدل ANN-NSGA-II برای انتخاب پارامترهای مناسب و از مدل ANN-ICA برای پیشنمایی آینده متغیرهای اقلیمی و درنهایت از مدل کراپ وات برای محاسبه نیاز آبی زعفران استفاده شد. نتایج انتخاب پارامترها نشان داد، پارامترهای Hfls و Hfss در 90 درصد موارد برای پیشنمایی آینده انتخاب شدند. میانگین درصد کاهش بارش و افزایش دمای بیشینه و کمینه مدلهای GFDL-CM4، MIROC6 و NorESM2-LM در سناریو SSP245 به ترتیب برابر با (6/8، 1-، 10)، (10، 7/5، 7/8) و (6/6، 6/0، 1/9) و در سناریو SSP585 به ترتیب برابر با (7/5، 6/5، 13)، (12، 4/2، 6/11) و (2/8، 7/4، 3/17) محاسبه شد. نیاز آبی در 90 درصد ایستگاهها، GCMs و سناریوها نسبت به دورهی پایه افزایش یافت. بیشترین افزایش نیاز آبی در گلمکان به میزان 1/87 میلیمتر برای مدل MIROC6 و دورهی زمانی 2055-2075 بدست آمد.
محمدرضا نقوی؛ ابوالفضل توسلی
چکیده
شناسایی مکانیسم مولکولی-پروتئینی زعفران در مقابل تنش اسمزی در ایران که یکی از کشورهای خشک و نیمهخشک جهان محسوب میشود، از اهمیت ویژهای برخوردار است. بدین منظور و برای بررسی پاسخ پروتئینی به تنش اسمزی اعمال شده با غلظتهای مختلف PEG6000، آزمایشی با استفاده از دو توده زعفران (تربتحیدریه و مرند) به روش کشت آبکشت (هیدروپونیک) در ...
بیشتر
شناسایی مکانیسم مولکولی-پروتئینی زعفران در مقابل تنش اسمزی در ایران که یکی از کشورهای خشک و نیمهخشک جهان محسوب میشود، از اهمیت ویژهای برخوردار است. بدین منظور و برای بررسی پاسخ پروتئینی به تنش اسمزی اعمال شده با غلظتهای مختلف PEG6000، آزمایشی با استفاده از دو توده زعفران (تربتحیدریه و مرند) به روش کشت آبکشت (هیدروپونیک) در مرحلة رشد رویشی (گیاهچهای) در گلخانه انجام شد. دو هفته پس از اعمال تنش اسمزی نمونهبرداری از کلیه واحدهای آزمایشی انجام شد. بر طبق نتایج بدست آمده از لحاظ واکنش پروتئینی تحت تنش اسمزی توده تربتحیدریه نسبت به توده مرند در وضعیت مطلوبتری قرار داشت. همچنین نتایج تجزیه پروتئوم دو توده نشان داد که از بین 17 لکه پروتئینی معنیدار بین گیاهان شاهد و تیمارهای تنش اسمزی، تعداد چهار لکه پروتئینی بین دو توده مشترک و تعداد شش و هفت لکه پروتئینی بترتیب منحصر به توده تربتحیدریه و مرند بودند. در تفسیر پاسخ اختصاصی میتوان اظهار داشت که توده متحملتر تربتحیدریه تحت تنش بیشتر در مسیر دفاع آنتیاکسیدانی فعالیت داشته و شامل افزایش فعالیت پروتئینهای harpin binding protein 1 و peroxiredoxin بودند. در حالی که توده حساستر مرند بیشتر آسیب خود را در مسیرهای مختلف بیولوژی از طریق کاهش فعالیت پروتئینها خصوصاً کاهش پروتئین Thylakoid lumenal 29.8 kDa دخیل در واکتش نوری فتوسنتز داشت. در مجموع پاسخ پروتئینی متفاوت دو توده و مهمترین واکنش پروتئینی و مسیرهای متابولیکی مهم تودههای مورد مطالعه زعفران مشخص شد.
جلال روکی؛ مجید قربانی جاوید؛ ایرج اله دادی؛ غلامعلی اکبری؛ حسین رامشینی
چکیده
به منظور بررسی تأثیر اسید هیومیک و وزن بنه مادری بر عملکرد گل و مواد مؤثره زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی زعفران دانشکدگان ابوریحان- دانشگاه تهران در سال زراعی 96-1395 به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش، شامل چهار سطح اسید هیومیک مایع (صفر، 25، 50 و100 لیتر در هکتار) و وزن بنه مادری ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر اسید هیومیک و وزن بنه مادری بر عملکرد گل و مواد مؤثره زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی زعفران دانشکدگان ابوریحان- دانشگاه تهران در سال زراعی 96-1395 به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش، شامل چهار سطح اسید هیومیک مایع (صفر، 25، 50 و100 لیتر در هکتار) و وزن بنه مادری شامل کوچک (5-3 گرم) و بزرگ (10-8 گرم) بود. اسید هیومیک در اواسط شهریور قبل از گلدهی همراه با آبیاری اول اعمال گردید. نتایج نشان داد کاربرد اسید هیومیک بر تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک کلاله، تعداد روز تا گلدهی، معنیدار بود، اما طول کلاله تحت تأثیر اسید هیومیک قرار نگرفت. بیشترین تعداد گل (3/11 گل در متر مربع) در اثر متقابل تیمار 25 لیتر در هکتار اسید هیومیک با کاشت بنههای بزرگ و کمترین آن (3/2 گل در متر مربع) از شاهد بدست آمد. همچنین نتایج نشان دهنده تأثیر معنیدار اسید هیومیک بر مواد مؤثره کلاله زعفران بود. بطوریکه بیشترین میزان پیکروسین (2/92درصد) از کاربرد 25 لیتر اسید هیومیک و استفاده از بنههای بزرگ بدست آمد. همچنین بالاترین مقدار سافرانال (81/44درصد) با کاربرد 50 لیتر در هکتار اسید هیومیک و کاربرد بنههای بزرگ و کمترین آن (68/32درصد) در شاهد مشاهده شد. به طور کلی، نتایج نشان داد احتمالاً با کاربرد اسید هیومیک ضمن بهبود خصوصیات خاک، حفظ آب، انحلال و آزادسازی عناصر افزایش و پیرو آن جذب بیشتر توسط ریشه بنههای بزرگ منجر به بهبود خصوصیات گل و مواد مؤثره کلاله زعفران گردید.
علیرضا رامندی؛ محبوبه ناصری؛ ایمان یوسفی جوان
چکیده
بررسی خواص فارماکولوژیک زعفران ومواد موثره آن باتوجه به کاربردهای بالینی و بهداشتی که در انسان میتواند داشته باشد، حائز اهمیت است. آمبولی لخته خون شریانی و وریدی از عوامل شایع مرگ و میر در سراسر جهان است و بیماریهای قلبی عروقی در حال حاضر تقریباً نیمی از بیماریهای غیر مسری را تشکیل میدهند. زعفران یکی ازگیاهان دارویی است ...
بیشتر
بررسی خواص فارماکولوژیک زعفران ومواد موثره آن باتوجه به کاربردهای بالینی و بهداشتی که در انسان میتواند داشته باشد، حائز اهمیت است. آمبولی لخته خون شریانی و وریدی از عوامل شایع مرگ و میر در سراسر جهان است و بیماریهای قلبی عروقی در حال حاضر تقریباً نیمی از بیماریهای غیر مسری را تشکیل میدهند. زعفران یکی ازگیاهان دارویی است که در طب ایرانی برای درمان بیماریهای قلبی کاربرد دارد. در همین راستا با توجه به گزارشات مبنی بر پراکسیداسیون لیپیدها در غشای پلاکت و مهار به هم چسبیدن پلاکتها در خون افراد سالم توسط کاربرد زعفران، آزمایشی برای بررسی اثر عصارهی خامه (پوشال) زعفران بر روند انعقاد خون بر روی موش سوری (موش سفید کوچک آزمایشگاهی) انجام شد. در یک دوره 21 روزه اثر غلظتهای 15، 25 و 50 میلی گرم بر کیلو گرم عصارهآبی خامه (پوشال) زعفران درهشت تکرار بر پارامترهای انعقاد خون پروترومبین (PT)، زمان نسبی ترومبوپلاستین (APPT) و زمان انعقاد (CT) بر روی موشهای سوری نر یک ماهه در آزمایشگاه دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی مشهد بررسی گردید و نتایج به وسیله آزمون آماری t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت غلظت 50 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره پوشال زعفران سبب افزایش معنیدار در سطح 5 درصد در زمان پروترومبین شد. در اندازهگیری زمان ترومبوپلاستین غلظت 25 عصاره آبی خامه زعفران اختلاف معنیداری در سطح 5 درصد نسبت به شاهد ایجاد کرد. زمان انعقاد خون در همه تیمارها 7 ثانیه بود. تیمار غلظت 15 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره آبی پوشال زعفران باعث کاهش معنیدار (در سطح 5درصد) تعداد پلاکتهای خون شد. یافتههای حاصل از این مطالعه نشان دهنده تأثیر انعقادی عصاره آبی پوشال زعفران است و میتواند در جهت کاربرد بالینی بهینه زعفران و نیز در انجام پژوهشهای تکمیلی در این زمینه کمک کننده باشد.
سرور خرم دل؛ فاطمه معلم بنهنگی؛ جواد شباهنگ
چکیده
مدیریت زراعی مناسب عامل مهمی برای کاهش تداخل بین گیاهان و جذب بهتر منابع محیطی میباشد. از طرف دیگر، تلفات عناصر غذایی به دلیل فرسایش خاک و افزایش درجه حرارت، از جمله مشکلات عمده نظامهای زعفران محسوب میشوند. از این رو، در این مطالعه، اثر عوامل مدیریت زراعی چون مقادیر مختلف پیاز و عمق کاشت بر عملکرد گل، کلاله و پیازهای دختری ...
بیشتر
مدیریت زراعی مناسب عامل مهمی برای کاهش تداخل بین گیاهان و جذب بهتر منابع محیطی میباشد. از طرف دیگر، تلفات عناصر غذایی به دلیل فرسایش خاک و افزایش درجه حرارت، از جمله مشکلات عمده نظامهای زعفران محسوب میشوند. از این رو، در این مطالعه، اثر عوامل مدیریت زراعی چون مقادیر مختلف پیاز و عمق کاشت بر عملکرد گل، کلاله و پیازهای دختری و خصوصیات کیفی زعفران در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی تحت شرایط مدیریت مزرعهای کشاورزان (on-farm trials) بررسی شد. تیمارها شامل مقادیر مختلف پیاز مادری (10، 15 و 20 تن پیاز در هکتار) و عمق کاشت (5 و 10 سانتیمتر) بود. تعداد گل، عملکرد گل تر، عملکرد کلاله خشک، عملکرد پیازهای دختری، تعداد پیازهای دختری، میانگین قطر پیاز دختری و تعداد و وزن پیازهای دختری در گروههای وزنی 4>، 8-1/4 و بیش از 1/8 گرم و خصوصیات کیفی (شامل محتوی کروسین، پیکروکروسین و سافرانال) در سال دوم اندازهگیری و ثبت شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که عمق کاشت تاثیر معنیداری بر صفت عملکرد گل و پیاز نداشت، اما افزایش مقدار پیاز تا 20 تن در هکتار سبب افزایش تعداد گل (112 در مترمربع)، عملکرد گل تر (71/49 گرم بر مترمربع) و وزن خشک کلاله (11/1 گرم بر مترمربع) شد. بیشترین عملکرد پیازهای دختری در تیمار 20 تن پیاز در هکتار + عمق کاشت 10 سانتیمتر (3/181 گرم بر مترمربع) بهدست آمد. بر اساس نتایج، اگر هدف حصول عملکرد گل بالا در سالهای اولیه باشد، مقادیر بالاتر پیاز در واحد سطح توصیه میگردد، اما درصورتیکه هدف از کاشت زعفران به دست آوردن حداکثر عملکرد پیاز و تداوم برداشت گل از مزرعه باشد، مقدار پیاز در واحد سطح باید کمتر در نظر گرفته شود. به طور کلی، با توجه به کمبود منابع آبی به ویژه در مناطق خشک و نیمهخشک، مدیریت زراعی باعث افزایش بهرهوری زمین، بهبود عملکرد گل و پیاز و در نتیجه بهبود معیشت کشاورزان در دوره زندگی زعفران به عنوان یک گیاه دارای نیچ اکولوژیکی ویژه میشود.