نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه بیرجند مدیر گروه پژوهشی زعفران

2 کارشناسی ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

3 دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

4 استادیارگروه باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.

چکیده

به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف محلول‌پاشی عصاره جلبک دریایی آکادین® و کود مایع مرغی بیومیکس® بر صفات کیفی، مواد موثره زعفران و عملکرد، آزمایشی در سال‌های زراعی 1396- 1397  به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان فردوس انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل عصاره جلبک دریایی آکادین® در چهار سطح (صفر، 1، 5/1 و 2 کیلوگرم در هزار لیتر آب) و کود مرغی مایع بیومیکس® در چهار سطح (صفر، 2، 4 و 6 لیتر در هزار لیتر آب) در نظر گرفته شدند. صفات اندازه‌گیری شده شامل میزان فنول کل، آنتوسیانین، کروسین، پیکروکروسین، سافرانال و عملکرد تَر و خشک کلاله بود. نتایج بدست آمده، بیانگر تاثیر معنی‌دار عصاره جلبک دریایی® بر صفات مورد بررسی بود،  بطوریکه پیکروکروسین کلاله در تیمار 2 کیلو در هزار عصاره جلبک دریایی آکادین® 26 درصد بیشتر از شاهد بود. کود مرغی مایع® هم بر مواد موثره زعفران تأثیر معنی داری داشت، بطوریکه پیکروکروسین کلاله در تیمار 6 لیتر در هزار کود مایع مرغی بیومیکس® نسبت به شاهد 24 درصدافزایش داشت. اثر متقابل این دو کود نیز بر میزان آنتوسیانین،  فنول کل، کروسین، سافرانال معنی­دار  شد، بطوریکه در تیمار 2 کیلوگرم در هزار عصاره جلبک دریایی آکادین® و 6 لیتر در هزار کود مایع مرغی بیومیکس® بیشترین افزایش دیده شد. همچنین کاربرد عصاره جلبک دریایی® بر عملکرد کلاله تأثیر معنی­دار داشت، بطوریکه عملکرد کلاله تَر و کلاله خشک در تیمار 2 کیلوگرم در هزار عصاره جلبک دریایی®  به ترتیب 13 و 20 درصد بیشتر از شاهد بود. نتایج این تحقیق بیانگر اثرات سودمند کاربرد عصاره جلبک دریایی آکادین® (2 کیلوگرم در هزار لیتر آب) و کود مایع مرغی بیومیکس® (6 لیتر در هزار لیتر آب) بر بهبود صفات بیوشیمیایی، مواد موثره و عملکرد زعفران در مقایسه با شاهد بود.

کلیدواژه‌ها

Asami, D. K., Hong, Y.-J., Barrett, D. M., & Mitchell, A. E. (2003). Comparison of the total phenolic and ascorbic acid content of freeze-dried and air-dried marionberry, strawberry, and corn grown using conventional, organic, and sustainable agricultural practices. Journal of agricultural Food Chemistry. 51(5), 1237-1241.
 Aminifard, M.H., & Gholizade. (2020). Effect of Chicken Manure on antioxdant activity  and  Secondary Metabolites of Saffron (Crocus sativus L.). Plant Production Technology.  Doi: 10.22084/ppt.2018.12899.1705
Chuah, A. M., Lee, Y.-C., Yamaguchi, T., Takamura, H., Yin, L.-J., & Matoba, T., (2008). Effect of cooking on the antioxidant properties of coloured peppers. Food Chemistry. 111(1), 20-28.
Crouch, I. J., & Van Staden, J., (1993). Evidence for the presence of plant growth regulators in commercial seaweed products. Plant Growth Regulation. 13(1), 21-29.
Fallahi, H. R., Aghhavani-Shajari, M., Sahabi, H., & Feizi, H. (2018). Possibility of increasing the weight of saffron corm through integrated and timed management of agricultural inputs. Final Report of Research Project, Saffron Institute. [In Persian].
Fallahi, H. R. and Mahmoodi, S. (2018). Impact of water availability and fertilization management on saffron (Crocus sativus L.) biomass allocation. Journal of Horticulture and Postharvest Research, 1(2), 133-148.
Fan, D., Hodges, D. M., Zhang, J., Kirby, C. W., Ji, X., Locke, S. J., et al., (2011). Commercial extract of the brown seaweed Ascophyllum nodosum enhances phenolic antioxidant content of spinach (Spinacia oleracea L.) which protects Caenorhabditis elegans against oxidative and thermal stress. Food Chemistry. 124(1), 195-202.
Fernandez, S. C., & Bendersky, G., (2004). Therapy with saffron and the goddess at Thera. Prospect. Biol. Med. 47(2): 199-226.
Fornes, F., Sanchez-Perales, M., & Guardiola, J., 2002. Effect of a seaweed extract on the productivity of'de Nules' clementine mandarin and navelina orange. Botanica Marina. 45(5), 486-489.
Gendy, A., Said-Al Ahl, H., & Mahmoud, A. A., (2012). Growth, productivity and chemical constituents of Roselle (Hibiscus sabdariffa L.) plants as influenced by cattle manure and biofertilizers treatments. Australian Journal of Basic Applied Sciences. 6(5), 1-12.
Ghosh, P., Bandyopadhyay, K., Manna, M., Mandal, K., Misra, A., & Hati, K., (2004). Comparative effectiveness of cattle manure, poultry manure, phosphocompost and fertilizer-NPK on three cropping systems in vertisols of semi-arid tropics. II. Dry matter yield, nodulation, chlorophyll content and enzyme activity. Bioresource Technology. 95(1), 85-93.
Goli, S. A. H., Mokhtari, F., & Rahimmalek, M. (2012). Phenolic Compounds and Antioxidant Activity from Saffron (Crocus sativus L.) Petal. Journal of Agricultural Science. 4(10): 175-181.
Golzari Jahan Abadi, M., Behdani, M. A., Sayyari Zahan, M. H., & Khorramdel, S., (2016). Effect of some fertilizer sources and mother corm weight on growth criteria and qualitative traits of saffron (Crocus sativus L.) Journal of Saffron Research (semi-annual). 4(2), 172-186. [In Persian].
Guo, R., Yuan, G., & Wang, Q., (2011). Effect of sucrose and mannitol on the accumulation of health-promoting compounds and the activity of metabolic enzymes in broccoli sprouts. Scientia Horticulturae. 128(3), 159-165.
Haider, M. W., Ayyub, C. M., Pervez, M. A., Asad, H. U., Manan, A., Raza, S. A., et al., (2012). Impact of foliar application of seaweed extract on growth, yield and quality of potato (Solanum tuberosum L.). Soil Environment. 31(2).
Hargreaves, J., Adl, M. S., & Warman, P., (2009). The effects of municipal solid waste compost and compost tea on mineral element uptake and fruit quality of strawberries. Compost Science Utilization. 17(2), 85-94.
Hapkins, W. G. (1999). Introduction to plant physiology (Vol 1 and 2). New York: John wiley and Sons.
Hosseinzadeh, H., and Younesi, H. (2002). Petal and stigma extract of Crocus sativus L. have antinociceptive and antiinflammatory effects in mice. Biomed Centeral Pharmacology 2 (7), 7-15.
Heydari, Z., Besharati, H., & Maleki Farahani, S. (2014). Effect of some chemical fertilizer and biofertilizer on quantitative and qualitative characteristics of Saffron. Saffron Agronomy & Technology, 2(3), 177-189.
INS, I. N. S., (2006). Research Institute of Standard and Iran. Saffron Bulletin. No. 259.
Jami-Alahmadi, M., Behdani, M. A., & Akbarpour, A., (2009). Analysis of Agronomic effective factors yield of saffron agroecosystems in southern Khorasan. Paper presented at the 3ⁿᵈ. International Symposium of saffron, 20-23 May, Greece.
Ji, R., Dong, G., Shi, W., & Min, J., (2017). Effects of liquid organic fertilizers on plant growth and rhizosphere soil characteristics of chrysanthemum. Sustainability. 9(5), 841.
Kaplan, M., & Orman, S. (2010). Effect of elemental sulfur and sulfur containing waste in a calcareous soil in turkey. Journal of Plant Nutrition and Soil Science. 21, 1655-1665.
Khandan Deh Arabab, S., (2018). Effect of Amino Acid, Seaweed Extract and Corm Weight on Quantitative and Qualitative Characteristics of Saffron (Crocus sativus L.). (M.Sc), Faculty of Agriculture, Birjand University.  
Kocira, A., Kornas, R., & Kocira, S., (2013). Effect assessment of Kelpak SL on the bean yield (Phaseolus vulgaris L.). Journal of Central European Agriculture. 14(2), 67-76.
Loomis, W. D., & Corteau, R., 1972. Essential oil biosynthesis. Recently Advance Phytochemistry. 6, 147-185.
Naghdi Badi, H., Omidi, H., Golzad, A., Torabi, H., & Fotookian, M. H., (2011). Change in crocin, safranal and picrocrocin content and agronomical characters of saffron under biological and chemical of phosphorous fertilizer. Journal Of Medicinal Plants. 4(40), 58-68. [In Farsi].
Nair, P., Kandasamy, S., Zhang, J., Ji, X., Kirby, C., Benkel, B., et al., (2012). Transcriptional and metabolomic analysis of Ascophyllum nodosum mediated freezing tolerance in Arabidopsis thaliana. BMC genomics. 13(1), 643.
Nguyen, P. M., Kwee, E. M., & Niemeyer, E. D., (2010). Potassium rate alters the antioxidant capacity and phenolic concentration of basil (Ocimum basilicum L.) leaves. Food Chemistry. 123(4), 1235-1241.
Omidi, H., Naghdi Badi, H., Golzad, A., Torabi, H., & Footoukian, M. (2009). The effect of chemical and bio-fertilizer source of nitrogen on qualitative and quantitative yield of saffron (Crocus sativus L.). Journal Of Medicinal Plants, 8(30), 98-109.
Patten, C. L., & Glick, B. R., (1996). Bacterial biosynthesis of indole-3-acetic acid. Canadian Journal of Microbiology. 42(3), 207-220.
Rasouli, Z., Maleki Farahani, S. and Besharati, H. (2015). Saffron (Crocus sativus L.) yield as affected by different fertilizing systems. Iranian Journal of Medicinal and Aromatic Plants 31 (2): 204-219. [In Persian].
Rathore, S., Chaudhary, D., Boricha, G., Ghosh, A., Bhatt, B., Zodape, S., et al., (2009). Effect of seaweed extract on the growth, yield and nutrient uptake of soybean (Glycine max) under rainfed conditions. South African Journal of Botany. 75(2), 351-355.
Rayorath, P., Khan, W., Palanisamy, R., MacKinnon, S. L., Stefanova, R., Hankins, S. D., et al., (2008). Extracts of the brown seaweed Ascophyllum nodosum induce gibberellic acid (GA 3)-independent amylase activity in barley. Journal of Plant Growth Regulation. 27(4), 370-379.
Omidi, H., Naghdi Badi, H., Golzad, A., Torabi, H. and Fotoukiyan, M. (2009). The effect of chemical and bio-fertilizer source of nitrogen on qualitive and quantitative of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Medicinal Plants 2 (30): 98-109. (In Persian).
Salamat Bakhsh, M., Gholipoori, A., & Hasanzadeh, A., (2013). Effect of spray application of marigrine seaweed extract on yield and yield components of two wheat cultivars in West Azarbaijan, Urmia. Conference on Climate Change and Its Impact on Agricultural Farming. 89-92.
Shoghi Kalkhoran, S., Qalavand, A., & Modarres Sanavy, S. A. M. (2009). The effect of bacterial biofertilizer and winter wheat cultivation as green manure on yield and yield components of sunflower. Paper presented at the The first national conference on oilseeds, Isfahan.
Theunissen, J., Ndakidemi, P., & Laubscher, C., (2010). Potential of vermicompost produced from plant waste on the growth and nutrient status in vegetable production. International Journal of Physical Sciences. 5(13), 1964-1973.
Toor, R. K., Savage, G. P., & Heeb, A., (2006). Influence of different types of fertilisers on the major antioxidant components of tomatoes. Journal of Food Composition Analysis. 19(1), 20-27.
Whapham, C., Blunden, G., Jenkins, T., & Hankins, S., (1993). Significance of betaines in the increased chlorophyll content of plants treated with seaweed extract. Journal of Applied Phycology. 5(2), 231.
Wu, S.-J., & Ng, L.-T., (2008). Antioxidant and free radical scavenging activities of wild bitter melon (Momordica charantia Linn. var. abbreviata Ser.) in Taiwan. LWT-Food Science Technology. 41(2), 323-330.