نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان-دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران

2 عضو هیات علمی، گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان- دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران، ایران.

چکیده

به منظور بررسی تأثیر اسید هیومیک و وزن بنه مادری بر عملکرد گل و مواد مؤثره زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی زعفران دانشکدگان ابوریحان- دانشگاه تهران در سال زراعی 96-1395 به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش، شامل چهار سطح اسید هیومیک مایع (صفر، 25، 50 و100 لیتر در هکتار) و وزن بنه مادری شامل کوچک (5-3 گرم) و بزرگ (10-8 گرم) بود. اسید هیومیک در اواسط شهریور قبل از گلدهی همراه با آبیاری اول اعمال گردید. نتایج نشان داد کاربرد اسید هیومیک بر تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک کلاله، تعداد روز تا گلدهی، معنی­دار بود، اما طول کلاله تحت تأثیر اسید هیومیک قرار نگرفت. بیشترین تعداد گل (3/11 گل در متر مربع) در اثر متقابل تیمار 25 لیتر در هکتار اسید هیومیک با کاشت بنه­های بزرگ و کمترین آن (3/2 گل در متر مربع) از شاهد بدست آمد. همچنین نتایج نشان دهنده تأثیر معنی­دار اسید هیومیک بر مواد مؤثره کلاله زعفران بود. بطوریکه بیشترین میزان پیکروسین (2/92درصد) از کاربرد 25 لیتر اسید هیومیک و استفاده از بنه­های بزرگ بدست آمد. همچنین بالاترین مقدار سافرانال (81/44درصد) با کاربرد 50 لیتر در هکتار اسید هیومیک و کاربرد بنه­های بزرگ و کمترین آن (68/32درصد) در شاهد مشاهده شد. به طور کلی، نتایج نشان داد احتمالاً با کاربرد اسید هیومیک ضمن بهبود خصوصیات خاک، حفظ آب، انحلال و آزادسازی عناصر افزایش و پیرو آن جذب بیشتر توسط ریشه بنه­های بزرگ منجر به بهبود خصوصیات گل و مواد مؤثره کلاله زعفران گردید.

کلیدواژه‌ها

Ahmadi, F., & Gazel, R. (2020). Effects of different Fulvic Acid and Cow Manure Levels on Physiological Characteristics and Flower Yield of Saffron (Crocus sativus L.) in the First Year. Journal of Saffron Research, 7(2), 299-310. [In Persian].
Ahmadian, A., Ghanbary, A., Gluy, M., Siyahsar, B., & Arazmjoo, A. (2010). Different irrigation regimes and manure on the elements essential oil content and chemical composition cumin. Ecophysiology Crop Plants Weeds. 16, 83-94.
 Ansariyan Mahabadi, Sh., Alahdadi, I., Ghorbani Javid, M., & Soltani, E. (2018). Effects of Salicylic Acid and Application Methods on Daughter Corm Yield and Physiological Characteristics of Saffron (Crocus sativus L.). Journal of Saffron Research, 6(2): 203-218. [In Persian].
Ansaryan Mahabadi, Sh., Alahdadi, I., Ghorbani Javid, M., & Soltani, E. (2019). Effect of corm priming with salicylic acid and mother corm weight on flowering and qualitative characteristics of saffron stigma. Saffron Agronomy and Technology, 7(1): 41-53. [In Persian].
Aytekin, A., & Acikgoz, A.O. (2008). Hormone and microorganism treatments in the cultivation of saffron (Crocus sativus L.) Plants Molecular, 13, 1135-1146.
Daneshvar Kakhki, M., & Farahmand Gelyan, K. (2012). Review of interactions between e-commerce, brand and packaging on value added of saffron: A structural equation modeling approach. African Journal of Business Management, 6 (26), 7924-7930.
Ghasemi Rooshnavand, R., Hashemiyeh, M., & Afzalian, M. (2009). Planting, conservation and harvesting stages of saffron. Report of Agriculture Organization of Yazd, Iran. 132, 33-34. [In Persian].
Ghobadi, F., Ghorbani Javid, M., & Sorooshzadeh, A. (2014). Effect of planting data and corm size on flower yield and physiological traits of saffron. Saffron Agronomy and Technology, 2(4), 265-276. [In Persian].
Golzari, M. (2016). Effect of bio-fertilizer and mother corm weight on growth, flower and stigma yield and qualitative criteria of saffron. M.Sc dissertation, Faculty of Agriculture, University of Birjand, Iran. [In Persian].
INS (Iran National Standard). (2006). Research Institute of Standard and Iran. Saffron Bulletin, No. 259. [In Persian].
Izadi, N., Sorooshzadeh, A., & Mokhtassi-bidgoli, A. (2020). Effects of Mother Corm Weights and Nutrients Solution and Methionine Concentrations on Emergence Rate of Saffron (Crocus sativus L.). Journal of Saffron Research, 7(2), 235-249. [In Persian].
Javid, M.G., Hoseinifard, M.S., Allahdadi, I., & Soltani, E. (2022). Hormonal Priming with BAP and GA3 Induces Improving Yield and Quality of Saffron Flower Through Promotion of Carbohydrate Accumulation in Corm. Journal of Plant Growth Regulation, 41, 205–215.
Khayyat, M., Jabbari, M., Fallahi, H.R., & Samadzadeh, A. (2018). Effects of Corm Dipping in Salicylic Acid or Potassium Nitrate on Growth, Flowering, and Quality of Saffron. Journal of Horticulture Research, 26(1), 13-21.
Koocheki, A., Jahani, M., Tabrizi, L., & Mohammadabadi, A.A. (2011). Investigation on the effect of bio fertilizer, chemical fertilizer and plant density on yield and corm criteria of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Water and Soil, 25(1), 196-206. [In Persian].
Koocheki, A., Fallahi, H.R., Amiri, M.B., & Ehyaei, H.R. (2016). Effects of humic acid application and mother corm weight on yield and growth of Saffron. Journal of Agroecology, 7(4), 425-442. [In Persian].
Kumar, R., Virendra, S., Kiran, D.,Sharma, M., Singh, M.K., & Ahuja, P.S. (2009). State of art of saffron (Crocus sativus L.) agronomy: A comprehensive review. Food Review International, 25, 44-85.
Mollafilabi, A., & Khorramdel, S. (2016). Effects of cow manure and foliar spraying on agronomic criteria and yield of saffron in a six-year-old farm. Saffron Agronomy and Technology, 3(4), 237-249. [In Persian].
Munshi, A.M., Zaffar, G., & Zargar, G.H. (2003). Prospects of saffron cultivation in the cold arid zone of Kargil (Ladakh). Human Impact on Desert Environment, 95, 434-436.
Nieto, K.F., & Frankenberger, W.T. (1991). Influence of adenine, isopentyl alcohol and Azotobacter chroococcum on vegetative growth of Zea mays. Plant and Soil, 135, 213-219.
Puglisi, E., Fragoulis, G., Ricciuti, P., Cappa, F., Spaccini, R., Piccolo, A., Trevisan, M., & Crecchio, C. (2009). Effects of a humic acid and its size-fractions on the bacterial community of soil rhizosphere under maize (Zea mays L.). Chemosphere, 77, 829-837.
Rengrudkij, P., & Partida, G.J. (2003). The effects of humic acid and phosphoric acid on grafted hass avocao on under different cropping systems. Industrial. Crops and Products, 30(2), 212-219.
Sabzevari, S., Khazaie, H.R., & Kafi, M. (2010). Study on the effects of humic acid on germination of four wheat cultivars (Triticun aestivum L.). Iranian Journal of Field Crops Research, 8 (3), 473-480. [In Persian].
Samavat, S., & Malakoti, M., (2006). Necessitates the use of organic acids (Humic and Fulvic) to increase the quantity and quality of agricultural products. Technical Bulletin No. 463. Senate publications. Tehran. [In Persian].
Santiago, A., Lose, M., Carmona, E., & Delgado, A. (2009). Humic substances increase the effectiveness of iron sulfate and vivianite preventing iron chlorosis in white lupin. Bio- Fertilizer and Soils, 44, 875-883.
Sharma, A.K. (2002). A handbook of organic farming. Agrobios, India 627 p.
Verlinden, G., Pycke, B., Mertens, J., Debersaques, F., Verheyen, K., Baert, G., Bries, J., & Haesaert, G. (2009). Application of Humic Substances Results in Consistent Increases in Crop Yield and Nutrient Uptake. Journal of Plant Nutrition, 32:9, 1407-1426.
Yang, C.M., Ming, C.W., Lu, Y.F., Chang, I.F. & Chou, C.H. (2004). Humic substances affect the activity of chlorophylls. Journal of Chemistry and Ecology, 30(5), 1057-1065.