واکاوی اثرات گردشگری کشاورزی بر توسعه اقتصاد محلی مبتنی بر مزارع زعفران( مطالعه موردی: دهستان دربقاضی شهرستان نیشابور)

فرهاد جوان؛ نازنین نعیم آبادی؛ سیروس حجت شمامی

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، صفحه 194-213

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4009.1149

چکیده
  گردشگری کشاورزی می­تواند به عنوان یکی از عرصه­ های تنوع­ بخشی به اقتصاد روستایی مدنظر قرار گیرد، در این راستا، پژوهش حاضر به دنبال واکاوی اثرات گردشگری کشاورزی بر توسعه اقتصاد محلی مبتنی بر مزارع زعفران در دهستان دربقاضی شهرستان نیشابور می­باشد. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ­ای، اسنادی و میدانی می­ ...  بیشتر

طراحی الگوی مفهومی راهبردهای ائتلاف برندهای زعفران صادراتی ایران و شرایط مداخله‌گر مؤثر بر آن

رضا لطفی؛ صمد عالی؛ مرتضی محمودزاده؛ محمد فاریابی

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، صفحه 227-214

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4088.1153

چکیده
  ایران بزرگ‌ترین تولید‌کننده و صادرکننده زعفران است. اما طی سال‌های اخیر سهم ایران از بازار جهانی این محصول ملی پیوسته در حال افول بوده است. از سوی دیگر شاهد آن هستیم که برندهای زعفران صادراتی ایران در مقایسه با برندهای کشورهای واردکننده آن از جایگاه رقابتی مناسبی در بازارهای بین‌المللی برخودار نیستند. به‌ باور اکثر صاحبنظران یکی ...  بیشتر

اثر سطوح مختلف کاربرد کود گوگرد و پتاسیم بر خصوصیات کمی زعفران (Crocus sativus L.) در شرایط آب و هوایی کرمانشاه

غلام بساط پور؛ محمد خیرخواه؛ مهدی بابائیان

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، صفحه 242-228

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4187.1156

چکیده
  این تحقیق به منظور بررسی اثر کاربرد کودهای پتاسیم و گوگرد بر عملکرد و اجزای عملکرد زعفران در دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 در منطقه کرمانشاه انجام شد. کاشت گیاه در پاییز سال 1396، بررسی رشد رویشی گیاه در بهار 1397 و برداشت گل­ها در پاییز سال 1397 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی ...  بیشتر

آزمون حساسیت به اشعه گاما برای تعیین دوز مناسب القاء جهش در زعفران (Crocus sativus L.)

فاطمه جهاندار زابلی؛ علی ایزانلو؛ محمدقادر قادری؛ مسعود رحیمی

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، صفحه 259-243

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3068.1119

چکیده
  زعفران گیاهی تریپلوئید و عقیم بوده و تنوع ژنتیکی طبیعی در آن ناچیز است یا بطورکلی وجود ندارد. یکی از راه­های افزایش تنوع، جهش­زایی القایی با کمک جهش­زاهای فیزیکی از قبیل اشعه گاما است. اولین قدم در راستای القاء جهش، آزمون بردباری تشعشع جهت تعیین دوز مناسب اشعه گاما می­باشد. لذا، هدف از این تحقیق آزمون حساسیت به دوزهای مختلف ...  بیشتر

مدیریت شبکه توزیع زعفران در شهرستان تربت حیدریه

فاطمه رستگاری پور؛ فریبا برابادی

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، صفحه 278-260

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4026.1150

چکیده
  یکی از عوامل مهمی که باعث عدم تحقق اهداف توسعه کشاورزی و افزایش تولید و درآمد کشاورزان در کشورهای درحال­توسعه می­شود نارسایی سیستم توزیع محصولات کشاورزی است. زعفران به‌عنوان یکی از مهم‌ترین محصولات کشور از این امر مستثنا نمی­باشد. لذا هدف اصلی این مطالعه طراحی مسیر بهینه توزیع زعفران با کاربرد روش برنامه­ریزی آرمانی چند ...  بیشتر

تأثیر فسفر، سلنیوم و کود زیستی بر ویژگی‌های کمی و کیفی زعفران (‏Crocus sativus L.‎‏) ‏

محدثه السادات نسرین؛ سمیه قاسمی؛ شیما شهبازی منشادی

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، صفحه 295-279

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4007.1148

چکیده
  زعفران (Crocus sativus L.) از گران­قیمت­ترین محصولات کشاورزی و دارویی جهان است که دارای جایگاه ویژه­ای در بین محصولات صادراتی می­باشد. در این مطالعه به منظور بررسی تأثیر برخی کودهای شیمیایی و زیستی بر عملکرد و کیفیت زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح  کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل دو سطح کود زیستی EM (Effective ...  بیشتر

تأثیر سطوح عصاره جلبک و وزن بنه مادری بر محتوای رنگدانه های فتوسنتزی و رشد رویشی و زایشی زعفران (Crocus sativus L.)

محمد حسین امینی فرد؛ سکینه خندان ده ارباب؛ حمیدرضا فلاحی؛ حامد کاوه

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، صفحه 309-296

https://doi.org/10.22077/jsr.2018.1663.1063

چکیده
  به­منظور بررسی اثرات مصرف عصاره جلبک و وزن بنه مادری بر رشد رویشی، عملکرد گل و غلظت رنگدانه­ های فتوسنتزی زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی در سال زراعی 1396- 1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در قالب طرح بلوک ­های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل عصاره جلبک دریایی (بصورت غوطه ­وری بنه به مدت ...  بیشتر

بررسی عوامل مؤثر بر ازرش تجارت زعفران ایران با تأکید بر نقش تحریم‌های تجاری

محمد رضا کهنسال؛ هنگامه هندی زاده؛ حسین صحابی

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، صفحه 322-310

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.3837.1145

چکیده
  تجارت خارجی محصولات کشاورزی به­ علت ارزآوری بالا و پایدار نقش مهمی در گسترش صادرات و واردات کشورهای مختلف بازی می­کند. درمیان محصولات کشاورزی، زعفران یکی از مهم­ترین کالاهای صادراتی کشاورزی می­باشد که در سال­های اخیر نتوانسته جایگاه خود را در بازارهای جهانی حفظ و تقویت کند. برای حفظ مقام ایران -به­عنوان بزرگ­ترین تولیدکننده ...  بیشتر

ردیابی و بررسی مولکولی ویروس موزاییک شدید زنبق( ISMV) در مزارع زعفران استان خراسان جنوبی و رضوی

معصومه طاووسی؛ عاطفه حسینی

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، صفحه 334-323

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4239.1157

چکیده
  زعفران با نام علمی (Crocus sativus L.) متعلق به خانواده زنبقیان Iridaceae)) یکی ازمحصولات اقتصادی و استراتژیک کشور می­باشد، اخیراً بیماری­های ویروسی متعددی از آن گزارش شده است. ویروس موزائیک شدید زنبق (Iris severe mosaic virus)  روی گیاهان زینتی ایران در سال های اخیر گزارش شده اما تا کنون گزارشی از وقوع آن روی زعفران نبوده است. جهت شناسایی ویروس موزاییک ...  بیشتر

تاثیر وزن بنه مادری بر عملکرد، رشد زایشی، میزان آپوکاروتنوئیدها و تولید بنه های دختری در هواکشت زعفران

مهدی ابراهیمی؛ محسن پویان؛ ساره حسینی؛ طیبه شاهی؛ حسین راغ آرا

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، صفحه 351-335

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4025.1151

چکیده
  با توجه به جدید بودن موضوع کشت ایروپونیک زعفران، بسیاری از جنبه‌های مربوط به آن تاکنون موردبررسی قرار نگرفته است. این تحقیق به‌منظور تعیین وزن مناسب بنه‌ها در کشت ایروپونیک در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی (CRD) با 3 تکرار و 5 تیمار شامل بنه‌های مادری در گروه‌های وزنی کمتر از 4، 4.1- 8، 8.1- 12، 12.1-16 و بیشتر از 16 گرم در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی ...  بیشتر

پیش‌بینی مقدار گل و کلاله زعفران براساس خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آب و خاک با استفاده از مدل‌های رگرسیونی چند متغیره خطی و درخت تصمیم M5

مرتضی ریوندی؛ عظیم قاسم نژاد؛ خلیل قربانی؛ خدایار همتی؛ عباس ابهری

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، صفحه 367-352

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4399.1162

چکیده
  رشد مهیج علوم وفنون مختلف و پیچیده­تر شدن تصمیم­گیری­ها در دهه­های اخیر، سر فصل­های تازه­ای را برای بشریت رقم زده تا با استفاده از سیستم­های اطلاعاتی و هوش مصنوعی، با دقت و سرعت بیشتری کارهای خود را انجام داده و برای پیش‌بینی و محاسبات وقت‌گیر علمی و فنی خود راه‌کاری ارائه دهد. این تحقیق به منظور ارزیابی برآیند پیش‌بینی ...  بیشتر

بررسی تجربه زیسته کشاورزان خرده مالک و راهبردهای سازگاری با ریسک_های اقلیمی مطالعه‌ی موردی: زعفران کاران قاینات

مرتضی اسمعیل نژاد؛ محسن حمیدیان پور

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، صفحه 382-368

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4386.1161

چکیده
  در تاریخ طبیعی کره زمین تجربه های متعددی از رخدادها و فراز و نشیب­های اقلیمی وجود دارد. این مطالعه مهمترین تجربه ­های زیسته اقلیمی کشاورزان زعفران کار قاین را بررسی کرده و گزاره­هایی را که کشاورزان زعفران کار برای سازگاری با تغییرات آب و هوا در منطقه قاینات خراسان جنوبی آشکارسازی می­کند، برای این منظور با روش توصیفی تحلیلی ...  بیشتر