معصومه شاکری؛ محمد حسین امینی فرد؛ محمد علی بهدانی؛ سید جلال طباطبایی
چکیده
به منظور بررسی تاثیر غلظتهای هورمون پاشی با اسیدجیبرلیک و وزن بنه مادری بر برخی صفات بیوشیمیایی و مواد موثره زعفران،آزمایشی در سال 96-1395 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح اسیدجیبرلیک (صفر و 20 پیپیام) و سه سطح وزن بنه (4-1/0، 8-4/1 ...
بیشتر
به منظور بررسی تاثیر غلظتهای هورمون پاشی با اسیدجیبرلیک و وزن بنه مادری بر برخی صفات بیوشیمیایی و مواد موثره زعفران،آزمایشی در سال 96-1395 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح اسیدجیبرلیک (صفر و 20 پیپیام) و سه سطح وزن بنه (4-1/0، 8-4/1 و 12-8/1 گرم) با سه تکرار بودند. صفات مورد بررسی شامل: میزان آنتوسیانین گلبرگ و کلاله، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنول، کروسین، پیکروکروسین و سافرانال کلاله زعفران بودند. نتایج بیانگراثر معنیدار تیمارهای مورد بررسی، بر فعالیت آنتیاکسیدانی کلاله و گلبرگ و مواد موثره زعفران بود. بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی (39/5 درصد) در تیمار مصرف اسیدجیبرلیک بدست آمد، اما وزن بنه تاثیری بر فعالیت آنتیاکسیدانی نداشت. همچنین بیشترین میزان آنتوسیانین کلاله و گلبرگ (به ترتیب31/1 و 96/0میلیگرم بر صد گرم وزن خشک) از تیمار بنههای با وزن 12-8/1گرم و کمترین ( به ترتیب 1/039 و 679 / 0میلیگرم بر صد گرم وزن خشک) از بنه-های با وزن 4-0/1 گرم بدست آمد، هر چند تیمار اسیدجیبرلیک تاثیری بر میزان آنتوسیانین گلبرگ نداشت. میزان فنول با مصرف اسیدجیبرلیک افزایش داشت، بطوریکه بیشترین میزان فنل (0/627میلیگرم در صد گرم وزن خشک) از بنههای با وزن 12-1/8گرم و کمترین آن از بنههای با وزن 4-1/0حاصل شد. نتایج مواد موثره زعفران نیز نشان داد که بالاترین مقدار سافرانال (56/32 درصد) و پیکروسین (58/19 درصد) در تیمار مصرف اسیدجیبرلیک مشاهده شد. همچنین اثر برهمکنش اسیدجیبرلیک و وزن بنه بر میزان کروسین زعفران معنیدار گردید. بیشترین میزان کروسین (152/6درصد) از برهمکنش تیمار وزن بنه 12-8/1 گرم و مصرف اسید-جیبرلیک بدست آمد. نتایج این تحقیق بیانگر اثرات سودمند کاربرد اسیدجیبرلیک و بنههای بزرگتر بر بهبود صفات بیوشیمیایی و مواد موثره زعفران بود.
محمدباقر عالی زاده؛ حسن مکاریان؛ علی عبادی؛ آتوسا شفارودی
چکیده
مدیریت صحیح کود یکی از ابزارهای لازم برای برخورداری از یک نظام اگرواکولوژیکی پایدار و پرسود در گیاه زعفران میباشد. بنابراین تأثیر منابع و مقادیر مختلف کودی بر عملکرد کمی و کیفی زعفران به صورت کرتهای دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک-های کامل تصادفی با سه تکرار در طی دو سال زراعی 95-94و 96-95 مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایش شامل: ...
بیشتر
مدیریت صحیح کود یکی از ابزارهای لازم برای برخورداری از یک نظام اگرواکولوژیکی پایدار و پرسود در گیاه زعفران میباشد. بنابراین تأثیر منابع و مقادیر مختلف کودی بر عملکرد کمی و کیفی زعفران به صورت کرتهای دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک-های کامل تصادفی با سه تکرار در طی دو سال زراعی 95-94و 96-95 مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایش شامل: کود آلی در سه سطح، شاهد، کوددامی و ورمیکمپوست بود که در کرتهای اصلی قرار گرفت. مخلوط کود شیمیایی نیتروژن و فسفر (NP) در دو سطح شامل 50 و 100 درصد نیاز کودی در کرتهای فرعی و پنج سطح باکتریهای محرک رشد شامل عدم تلقیح (شاهد) و تلقیح با ازتوباکتر PTCC 1658 (Azotobacter chorococum)، سودوموناس آیروژینوس (Pseudomonas aeroginosa)، باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis) و تلقیح سه گانه آنها (ازتوباکتر PTCC 1658 (Azotobacter chorococum)+ سودوموناس آیروژینوس (Pseudomonas aeroginosa) + باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis)) بود که در کرتهای فرعی فرعی قرار داده شد. نتایج نشان داد که کاربرد باکتریهای محرک رشد به صورت تلفیقی باعث افزایش معنیدار ویژگیهای عملکرد تر و خشک کلاله و خامه و تعداد گل نسبت به شاهد شد. بهطوری که نتایج مقایسه سطوح باکتریهای محرک رشد نشان داد که، کاربرد همزمان باسیلوس سوبتلیس، ازتوباکتر و سودوموناس باعث افزایش 92 درصدی تعداد گل و ۷۷ درصدی عملکرد تر کلاله و خامه نسبت به تیمار شاهد شد. همچنین کاربرد باکتریهای محرک رشد بهصورت تلفیقی با کودهای آلی نیز در افزایش طول کلاله تأثیر معنیدار داشت. نتایج مقایسه میانگین دادههای کود شیمیایی نشان داد که تیمار 100 درصد کود شیمیایی توصیه شده، بیشترین طول کلاله (67/3 سانتیمتر) را با اختلاف معنیداری نسبت به تیمار 50 درصد نیاز کود شیمیایی (45/3 سانتیمتر) به خود اختصاص داد. کاربرد کودهای آلی همراه با تلفیق باکتری ها بیشترین تأثیر را بر درصد کروسین داشت.
عاطفه درخشان؛ علی ایزانلو؛ زهره علیزاده؛ محمد علی بهدانی
چکیده
زعفران گیاهی تریپلوئید و عقیم بوده که تکثیر آن فقط از طریق رویشی انجام میشود، لذا بهبود خصوصیات زراعی آن توسط روش های اصلاح کلاسیک با محدودیت همراه است. فن آوری کشت بافت ابزاری مناسب برای کمک به بهبود خصوصیات زراعی میباشد. هدف از این تحقیق دستیابی به روشی مناسب برای القاء کالوس جنینزا و باززایی غیرمستقیم بر روی قطعات بنه زعفران ...
بیشتر
زعفران گیاهی تریپلوئید و عقیم بوده که تکثیر آن فقط از طریق رویشی انجام میشود، لذا بهبود خصوصیات زراعی آن توسط روش های اصلاح کلاسیک با محدودیت همراه است. فن آوری کشت بافت ابزاری مناسب برای کمک به بهبود خصوصیات زراعی میباشد. هدف از این تحقیق دستیابی به روشی مناسب برای القاء کالوس جنینزا و باززایی غیرمستقیم بر روی قطعات بنه زعفران زراعی بود. آزمایش اول به منظور برای القاء و کشت کالوس بصورت فاکتوریل با سه فاکتور شامل؛ نوع ریز نمونه (در چهارسطح) و دو تنظیم کننده رشد 2,4-D و BAP هرکدام در سه سطح (1، 2 و 3 mg/L)، در قالب طرح کاملا تصادفی در 5 تکرار اجرا گردید. نتایج حاکی از این بود که قطعات حاصل از ریزبنه های تشکیل شده بر روی بنه های مادری بیشترین درصد کالوس (.94 درصد) را در مقایسه با انواع دیگر ریزنمونه ها تشکیل دادند. محیط کشت MS حاوی (mg/L 2) 2,4-D و mg/L) 2) BAP بهترین محیط برای تشکیل و رشد کالوس (74 درصد) در قطعات بنه بود. برای تولید کالوسهای جنینزا، کالوسهای به محیط کشت MS حاوی (mg/L 5/0)2,4-D و( mg/L 3)BAP منتقل و واکشت شدند. به منظور نمو جنین یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تکرار در محیطهای کشت در دو سطح (نیم غلظت MS و کامل MS) بدون هورمون و یا محتوی 6% ساکارز و یا محتوی (mg/L 1)ABA منتقل و مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد بهترین محیط برای نمو جنین محیط MS کامل محتوی( mg/L 1) ABA بود. سپس کالوسهای دارای جنین های نمو یافته به منظور رشد و تمایز بیشتر به محیط کشت کامل MS محتوی 6% ساکارز منتقل شدند، و مشاهدات نشان داد کالوسهایی که در محیط کشت کامل MS محتوی ( mg/L 1)ABA قرار داشتند، بهترین واکنش را به باززایی نشان دادند.
یحیی چوپان؛ ابوطالب هزارجریبی؛ خلیل قربانی؛ موسی حسام؛ عباس خاشعی سیوکی
چکیده
زعفران گیاهی استراتژیک تلقی میشود که ارزش کمی و کیفی آن میتواند بر اقتصاد کشاورزی مناطق کمآب حائز اهمیت باشد. بدین منظور تحقیقی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با دو فاکتور نوع منبع آبیاری (آب چاه W1 و پساب تصفیه شده فاضلاب شهری W2) و زمان آبیاری (عرف منطقه یا 15 مهر T1، 15 روز تاخیر T2 و 30 روز تاخیر T3) انجام شد. نتایج میانگین مربعات نشان دادند، ...
بیشتر
زعفران گیاهی استراتژیک تلقی میشود که ارزش کمی و کیفی آن میتواند بر اقتصاد کشاورزی مناطق کمآب حائز اهمیت باشد. بدین منظور تحقیقی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با دو فاکتور نوع منبع آبیاری (آب چاه W1 و پساب تصفیه شده فاضلاب شهری W2) و زمان آبیاری (عرف منطقه یا 15 مهر T1، 15 روز تاخیر T2 و 30 روز تاخیر T3) انجام شد. نتایج میانگین مربعات نشان دادند، صفات کمی (تعدادگل، وزن تازه گل، وزن خشک کلاله، وزن خشک خامه و شاخص درشتی گل) زعفران در فاکتور زمان آبیاری، نوع منبع آبیاری و تقابل دو فاکتور فاقد ارتباط معنیدار شده و نتایج میانگین مربعات صفات کیفی (پیروکسین،کروسین، سافرانال، رطوبت، کپک و میکروارگانیسم کل) زعفران در فاکتور زمان آبیاری و تقابل زمان آبیاری در نوع منبع آبیاری غیر معنیدار شدند ولی صفات رطوبت و میکروارگانیسم کل در صفت نوع منبع آبیاری در سطح یک درصد معنیدار شدند. نتایج نشان دادند بیشترین مقدار برای صفات کمی تعداد گل و وزن خشک کلاله برای تیمار W1T1 به ترتیب با مقادیر51 عدد گل در یک متر مربع و 79/0 گرم در یک متر مربع شد. همچنین برای صفات کیفی کروسین، سافرانال و میکروارگانیسم کل تیمار W2T3 به ترتیب با مقادیر 261 و 6/32 (حداکثر جذب ) و 203333 عدد در هر گرم بیشترین مقدار در بین تیمارهای تحقیق بدست آمد.
زهرا شاهدوست؛ مصطفی احمدوند
چکیده
امروزه به منظور افزایش بهرهوری منابع آب و خاک در شرایط خشکسالی کشور و همچنین نظر به خروج از اقتصاد تک محصولی و رسیدن به توسعه پایدار اقتصادی، کشتهای نوین بهویژه زعفران در مناطق مستعد بسیار حائز اهمیت است. لذا، هدف پژوهش حاضر بررسی امکان کشت زعفران از دیدگاه کشاورزان روستاهای شهرستان ارسنجان بود. روش انجام پژوهش حاضر کمّی و از ...
بیشتر
امروزه به منظور افزایش بهرهوری منابع آب و خاک در شرایط خشکسالی کشور و همچنین نظر به خروج از اقتصاد تک محصولی و رسیدن به توسعه پایدار اقتصادی، کشتهای نوین بهویژه زعفران در مناطق مستعد بسیار حائز اهمیت است. لذا، هدف پژوهش حاضر بررسی امکان کشت زعفران از دیدگاه کشاورزان روستاهای شهرستان ارسنجان بود. روش انجام پژوهش حاضر کمّی و از نوع پیمایش بود. جامعه آماری شامل تمامی کشاورزان روستاهای شهرستان ارسنجان در سال زراعی ۱۳۹۸-۱۳۹۷ بودند که از این تعداد، ۱۱۵ نفر به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی ظاهری و محتوایی آن توسط اساتید دانشگاهی و پایایی مؤلفههای آن با یک مطالعه مقدماتی و تعیین آلفای کرونباخ بیشتر از 5/0 حاصل شد. نتایج حاصل از آزمون تی تست نشان داد که امکان کشت زعفران با توجه به مقدار میانگین متغیرهای نگرش کشاورز (۸۳/۳) و ویژگیهای نوآوری محصول شامل مزیت نسبی (۳۷/۳)، آزمونپذیری (۲۰/۳)، سازگاری (۴۲/۳) و قابلیت رؤیت (۱۴/۳) در منطقه وجود دارد. در ادامه با تحلیل خوشهای، کشاورزان مورد مطالعه به سه دسته مثبتگرایان تنگدست، اعتدالگرایان مرفه و منفیگرایان تنگدست تقسیم شدند. پنجاه درصد از کشاورزان که در دسته منفیگرایان تنگدست قرار گرفتند، بر این عقیدهاند که امکان کشت با توجه به ویژگیهای اقتصادی، اجتماعی آنها و دیدگاه-شان نسبت به نوآوری، وجود ندارد. .در نهایت پیشنهاد میگردد که کشاورزان با توجه به دستهبندی در گروههای مختلفی که قرار میگیرند، بسترهای لازم برای بهتر شدن شرایط اقتصادی کشاورزان با ساز و کارهایی نظیر تسهیلات بانکی کمبهره و بستههای حمایتی-کشاورزی، ترویج، کلاسها و کارگاههای ترویجی، قرارداد با مراکز تحقیقات جهت بازدید از مزارع نمایشی نظیر مزارع نتیجهای و طریقهای بستر لازم جهت تأثیرگذاری روی سایر کشاورزان تسهیل شود.
امیرحسین حلبیان؛ قاسم ترکاشوند؛ زینب صالحی
چکیده
شناخت اقلیم و بررسی نیازهای اکولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاهان زراعی و داروئی از مهمترین عوامل مؤثر در تولید محصول میباشند. زعفران به عنوان گرانترین محصول کشاورزی و داروئی جهان نقش مهمی در تولید محصولات خوراکی و داروئی دارد. بنابراین اگر بتوان با توجه به نیازمندیهای حرارتی و رطوبتی این محصول، مناطق کشت زعفران را شناسایی نمود، ...
بیشتر
شناخت اقلیم و بررسی نیازهای اکولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاهان زراعی و داروئی از مهمترین عوامل مؤثر در تولید محصول میباشند. زعفران به عنوان گرانترین محصول کشاورزی و داروئی جهان نقش مهمی در تولید محصولات خوراکی و داروئی دارد. بنابراین اگر بتوان با توجه به نیازمندیهای حرارتی و رطوبتی این محصول، مناطق کشت زعفران را شناسایی نمود، عملاً میتوان به عملکرد بیشتری در واحد سطح دست یافت. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی توانهای بالقوه اقلیمی و تعیین میزان انطباق آنها با نیازهای اکولوژیک زعفران در استان همدان میباشد. به همین منظور پارامترهای اقلیمی مانند: میزان بارندگی سالیانه، حداقل درجه حرارت در طول دوره رشد، میانگین درجه حرارت، ساعات آفتابی، روزهای یخبندان، از پایگاه دادههای اقلیمی در بازه زمانی 20ساله(1996تا 2015) و پارامترهای محیطی از جمله: نوع خاک، از لایه خاکهای استان همدان سازمان جهاد کشاورزی استان همدان، شیب منطقه و ارتفاع از سطح دریا از لایه نقشههای توپوگرافی25000/1 استان همدان سازمان نقشه برداری کشور تهیه شد. در این تحقیق اثرات عناصر اقلیمی و عوامل محیطی فوق بر پهنه بندی اقلیمی زعفران به صورت انفرادی و گروهی(همپوشانی لایههای اطلاعاتی) با استفاده از GIS و نرم افزار Arc Map در یک مدل اقلیمی- مکانی با استفاده از مدل همپوشانی وزن دار و روش سلسله مراتبی AHP بررسی شده و طبق نتایج بدست آمده استان همدان از نظر استعداد کشت زعفران در حدود35 % بسیار مناسب،72/25 درصد از سطح مساحت آن مستعد کشت بوده و این محدود به شهرستانهای جنوبی و شرقی استان که شامل شهرستانهای ملایر، نهاوند، تویسرکان و اسدآباد و نواحی شرقی همدان و قهاوند میباشد.
علیرضا کوچکی؛ سرور خرم دل؛ جواد شباهنگ
چکیده
این آزمایش با هدف بررسی اثر برخی عوامل مدیریت زراعی شامل مصرف بقایای گیاهی، تراکم پیاز و عمق کاشت بر خصوصیات گل و پیاز و ویژگیهای کیفی زعفران تحت شرایط مدیریت مزرعهای کشاورزان در مزرعه ارگانیک دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 به صورت کرتهای نواری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا ...
بیشتر
این آزمایش با هدف بررسی اثر برخی عوامل مدیریت زراعی شامل مصرف بقایای گیاهی، تراکم پیاز و عمق کاشت بر خصوصیات گل و پیاز و ویژگیهای کیفی زعفران تحت شرایط مدیریت مزرعهای کشاورزان در مزرعه ارگانیک دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 به صورت کرتهای نواری در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل مصرف بقایای گیاهی (صفر و 6 تن کاه و کلش گندم)، تراکم پیاز (10، 20 و 30 تن پیاز در متر مربع) و عمق کاشت (8 و 15 سانتیمتر) بود. تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک کلاله، وزن کل پیازهای دختری، تعداد کل پیازهای دختری، قطر پیاز، وزن پیاز دختری و صفات کیفی (شامل پیکروکروسین، سافرانال و کروسین) بررسی شدند. نتایج این آزمایش در سال دوم نشان داد که اثر ساده کاربرد بقایای گیاهی، تراکم پیاز و عمق کاشت بر شاخصهای عملکرد گل و شاخصهای رشدی و عملکرد پیازهای دختری معنیدار بود (05/0≥p). اثر ساده و اثر متقابل دوگانه و سهگانه مصرف بقایای گیاهی، تراکم پیاز مصرفی و عمق کاشت پیاز بر صفات کیفی زعفران معنیدار نبود. مصرف بقایای گیاهی تعداد گل، وزن خشک کلاله و وزن خشک و تعداد پیازهای دختری در واحد سطح را به ترتیب 15، 18، 15 و 3 درصد در مقایسه با عدم کاربرد افزایش داد. بیشترین تعداد گل، وزن خشک کلاله و وزن خشک و تعداد پیازهای دختری در واحد سطح به ترتیب با 41/326 گل در متر مربع، 18/410 میلیگرم بر متر مربع، 66/1042 گرم بر متر مربع و 17/140 پیاز دختری بر متر مربع برای کاربرد 20 تن در هکتار پیاز مادری مشاهده شد. با افزایش عمق کاشت از 8 به 15 سانتیمتر تعداد گل، وزن خشک کلاله و وزن خشک و تعداد پیازهای دختری به ترتیب 11، 15، 45 و 2 درصد بهبود یافت.
سید ابراهیم سیفتی؛ علی محمد محیط اردکانی؛ علی ایزانلو؛ اعظم برزویی
چکیده
به منظور بررسی تنوع بنههای پرتوتابی شده در پژوهشکده کشاورزی هستهای کرج در دو سطح 15 و 18 گری پرتو گاما بههمراه ژنوتیپ شاهد (بدون پرتوتابی)، آزمایشی درقالب طرح کاملاً تصادفی به صورت نامتعادل در گلخانه دانشگاه یزد اجرا و تجزیه واریانس و مقایسه میانگین دادههای مورفوفیزیولوژیک شامل تعداد ساقه و گل، طول ساقه، گل و کلاله، روز تا گلدهی ...
بیشتر
به منظور بررسی تنوع بنههای پرتوتابی شده در پژوهشکده کشاورزی هستهای کرج در دو سطح 15 و 18 گری پرتو گاما بههمراه ژنوتیپ شاهد (بدون پرتوتابی)، آزمایشی درقالب طرح کاملاً تصادفی به صورت نامتعادل در گلخانه دانشگاه یزد اجرا و تجزیه واریانس و مقایسه میانگین دادههای مورفوفیزیولوژیک شامل تعداد ساقه و گل، طول ساقه، گل و کلاله، روز تا گلدهی و برداشت، وزن تر و خشک گل و وزن خشک کلاله، محتوای کلروفیل، کارتنوئید و پرولین برگ با استفاده از نرمافزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که جهشیافتههای نسل اول و ژنوتیپ شاهد از نظر 8 خصوصیت مورفولوژیک و میزان کارتنوئید کل دارای تفاوت معنیداری بودند. اما اختلاف معنیداری در بین آنها براساس صفات تعداد ساقه، تعداد گل و نیز محتوای کلروفیل و پرولین برگ، مشاهده نشد. براساس نتایج تجزیه خوشهای، ژنوتیپهای مورد مطالعه در دو گروه قرار گرفتند و صحت گروهبندی بر اساس تابع تشخیص، 93 درصد به دست آمد. گروه اول شامل 24 جهشیافته 18 گری و یک ژنوتیپ شاهد بود. در گروه دوم نیز تمام جهشیافتههای 15 گری، 6 جهشیافته 18 گری و 10 ژنوتیپ شاهد قرار داشتند. براساس نمایش گرافیکی روش تجزیه بایپلات، 7 جهشیافته دز 18 گری و 5 جهشیافته مربوط به دز پرتوتابی 15 گری، در رئوس چندضلعی قرار گرفتند که حاکی از بیشترین تفاوت آنها با ژنوتیپ بدون پرتوتابی بود. برهمین اساس، صفات مرتبط با عملکرد و رشد زایشی گیاه، بیشترین اثر را در تعیین جهشیافتههای برتر داشتند. باتوجه به هدف این مطالعه، دز 15 گری گاما منجر به ایجاد جهشیافتههایی با عملکرد بهتر و دز 18 گری، تنوع مورفوفیزیولوژیک بیشتری را در بنههای زعفران ، ایجاد نمود.
لیدا شرفی؛ کیومرث زرافشانی؛ مجتبی شکربیگی؛ محمدرضا نگارستانی؛ فریبرز کرمی؛ عظیم پای بست؛ غلامرضا نوری؛ مهدیس قاسمی؛ سمانه سنجابی
چکیده
در دهههای اخیر، وقوع تغییرات اقلیمی سبب شده که مسوولان به کشت محصولات مقاوم به خشکی با نیاز آبی کم مانند زعفران روی آورند. با وجود اینکه رشد زعفران در کرمانشاه سابقه دیرینی دارد و دارای پتانسیل خاصی است، لکن آنگونه که باید کشت آن در کرمانشاه توسعه پیدا نکرده و از این رو نیازهای آموزشی آن شناسایی نشده است. لذا شناسایی این نیازها و اولویتبندی ...
بیشتر
در دهههای اخیر، وقوع تغییرات اقلیمی سبب شده که مسوولان به کشت محصولات مقاوم به خشکی با نیاز آبی کم مانند زعفران روی آورند. با وجود اینکه رشد زعفران در کرمانشاه سابقه دیرینی دارد و دارای پتانسیل خاصی است، لکن آنگونه که باید کشت آن در کرمانشاه توسعه پیدا نکرده و از این رو نیازهای آموزشی آن شناسایی نشده است. لذا شناسایی این نیازها و اولویتبندی آنان از دیدگاه زعفرانکاران شهرستان کرمانشاه حائز اهمیت است. در این پژوهش که با بهرهگیری از طرح تحقیق تلفیقی (کیفی- کمّی) و روش توصیفی- تحلیلی انجام پذیرفت، نیازهای آموزشی زعفرانکاران شناسایی و اولویتبندی شد، نمونهها بصورت هدفمند انتخاب شدند و به منظور جمع آوری دادهها، از مصاحبه تلفنی بهره گرفته شد (31 نفر). نتایج این ارزشیابی نشان داد که مرحله "کاشت" و مرحله "پس از برداشت" نیازمند تقویت هستند و موضوعات مربوط به مراحل قبل از کاشت، داشت، و برداشت نیازی به آموزش ندارند. دستاوردهای این مطالعه میتواند به مسوولان استان کرمانشاه در شناسایی نیازهای آموزشی زعفرانکاران کمک نماید تا بدین طریق بتوانند سطح زیر کشت این محصول با ارزش را توسعه بخشند.
زینب رستم زاده؛ حامد رفیعی؛ اتابک کاظم پور کهریز؛ میلاد امینی زاده
چکیده
محصول زعفران یکی از مهمترین محصولات صادراتی ایران بوده که با توجه به اهمیت آب و هوا در رشد و نمو آن، تعداد کمی کشور به تولید انبوه آن پرداختهاند. با توجه به ماهیت صادراتی این محصول برای ایران، نیاز است تجارت زمین مجازی جهت سیاستگذاریهای هدفمند و مدیریت هوشمند مزارع مورد بررسی قرار گیرد. از این رو صادرات زمین مجازی این محصول در ...
بیشتر
محصول زعفران یکی از مهمترین محصولات صادراتی ایران بوده که با توجه به اهمیت آب و هوا در رشد و نمو آن، تعداد کمی کشور به تولید انبوه آن پرداختهاند. با توجه به ماهیت صادراتی این محصول برای ایران، نیاز است تجارت زمین مجازی جهت سیاستگذاریهای هدفمند و مدیریت هوشمند مزارع مورد بررسی قرار گیرد. از این رو صادرات زمین مجازی این محصول در دوره زمانی 2002-2017 مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از الگوی جاذبه مولفههای اثرگذار بر آن تعیین شده است. نتایج پژوهش بیانگر این است که میانگین صادرات زمین مجازی ایران در دوره زمانی 2002-2017 برابر با 5/41 هزار هکتار بوده است که بیشترین میزان صادرات زمین مجازی با 6/116 هزار هکتار برای سال 2008 و به دلیل سرمازدگی و کمترین صادرات زمین مجازی با 2/19 هزار هکتار مربوط به سال 2007 و به دلیل عملکرد بالای تولید زعفران و صادرات پایین این محصول بوده است. کشورهای اروپایی و آسیایی به ترتیب مهمترین مقاصد زمین مجازی ایران بوده که براساس نتایج الگوی جاذبه کشورهایی که از زمین کشاورزی به نسبت کمتری در مقایسه با ایران برخوردار بوده و درآمد و جمعیت بالاتری دارند تقاضای بیشتری برای واردات زعفران داشته که نتیجه آن صادرات بیشتر زمین مجازی است. ببراساس نتایج پیشنهاد میشود که جهت کاهش صادرات زمین مجازی، سیاستهای ارتقای عملکرد تولید با تاکید بر حفظ کیفیت زعفران و توجه بر ظرفیتهای تولیدی منطقهای اجرایی شود.
حنانه آقاصفری؛ علیرضا کرباسی؛ پژمان عوض پور
چکیده
زعفران به عنوان گیاه دارویی ارزشمند در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. گرایش جهانی مصرف کنندگان به مصرف محصولات پایدار، سبب حرکت به سمت تولید زعفران با برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم شده است. توسعه تولید زعفران با برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم مستلزم شناخت آگاهی و رفتار (ترجیح) مصرف کنندگان نسبت به این برچسب هاست. از این رو، ...
بیشتر
زعفران به عنوان گیاه دارویی ارزشمند در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. گرایش جهانی مصرف کنندگان به مصرف محصولات پایدار، سبب حرکت به سمت تولید زعفران با برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم شده است. توسعه تولید زعفران با برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم مستلزم شناخت آگاهی و رفتار (ترجیح) مصرف کنندگان نسبت به این برچسب هاست. از این رو، این مطالعه سعی کرده است تا با خوشه بندی مصرف کنندگان بر اساس شاخص های آگاهی نسبت به این برچسب ها، به ارزیابی مؤلفههای اثرگذار بر ترجیح مصرف کنندگان به زعفران با برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم بپردازد. برای این منظور، از الگوریتم خوشه بندی K میانگین، الگوی لاجیت ترتیبی و داده های جمع آوری شـده از طریق مصاحبه با 144 نفر از بازدیدکنندگان نمایشگاه محصولات سالم و ارگانیک مشهد در اسفندماه سال 1397 استفاده شده است. نتایج بیانگر آن است که مصرف کنندگان با توجه به چهار شاخص مربوط به آگاهی، به دو خوشه آگاه و ناآگاه نسبت به برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم قابل دسته بندی هستند. نتایج حاصل از برآورد الگوی لاجیت ترتیبی حاکی از آن است که افزایش سطح تحصیلات، درآمد ماهانه خانواده و نگرش مثبت نسبت به ارزش غذایی زعفران برچسب دار در هر دو خوشه احتمال قرارگیری مصرف کنندگان در گروه با ترجیح مصرف زعفران با برچسب ارگانیک را نسبت به دو گروه ترجیح مصرف زعفران با برچسب های طبیعی و سالم افزایش می دهد. بر اساس نتایج بدست آمده، پیشنهاد می شود در مناطقی از شهر که خانواده های با درآمد بالا ساکن هستند، عرضه زعفران ارگانیک و به طور کلی تعداد فروشگاه های عرضه محصولات ارگانیک افزایش یابد.
خلیل کلانتری؛ علی اسدی؛ محبوبه میرجلالی فیلابی؛ رسول لوایی آدریانی
چکیده
زعفران بهعنوان یکی از محصولات صادراتی و سودآور با چالشهای زیادی در مراحل مختلف تولید، فرآوری و بازاریابی روبرو است. این مطالعه با هدف بررسی چالشهای تولید زعفران از دیدگان زعفرانکاران در شهرستان مشهد انجام شد. جامعۀ اماری این مطالعه شامل تمامی تولیدکنندگان زعفران در این شهرستان بود که 192 نفر از آنها به روش در دسترس مورد مطالعه ...
بیشتر
زعفران بهعنوان یکی از محصولات صادراتی و سودآور با چالشهای زیادی در مراحل مختلف تولید، فرآوری و بازاریابی روبرو است. این مطالعه با هدف بررسی چالشهای تولید زعفران از دیدگان زعفرانکاران در شهرستان مشهد انجام شد. جامعۀ اماری این مطالعه شامل تمامی تولیدکنندگان زعفران در این شهرستان بود که 192 نفر از آنها به روش در دسترس مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمعآوری داده-ها از پرسشنامه استفاده شد که روایی آن با استفاده از نظر کارشناسان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. برای تحلیل دادهها از تکنیک مدل مؤلفۀ سلسلهمراتبی به روش حداقل مربعات جزیی استفاده شد. نتایج نشان داد که مهمترین چالش تولید زعفران معطوف به زمینههای اقتصادی است که از مهمترین جنبههای آن میتوان به نوسان قیمت زعفران اشاره کرد. همچنین، چالشهای سیاسی و فنی از دیگر چالشهای مهم این حوزه شناسایی شدند. لازم به ذکر است که چالشهای حمایتی نقش قابل-توجهی در مجموعه چالشهای مورد بررسی نداشتند. لازم به ذکر است که توجه به پلتفرمهای تجارت الکترونیک بهعنوان یکی از راهکارهای کاهش این چالشها پیشنهاد میشود.