اثرغلظتهای اسید جیبرلیک و وزن بنه مادری بر فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان متابولیت های ثانویه زعفران(Crocus sativus L.)

معصومه شاکری؛ محمد حسین امینی فرد؛ محمد علی بهدانی؛ سید جلال طباطبایی

دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 1-10

https://doi.org/10.22077/jsr.2018.933.1041

چکیده
  به منظور بررسی تاثیر غلظت‌های هورمون ‌پاشی با اسید‌جیبرلیک و وزن بنه مادری بر برخی صفات بیوشیمیایی و مواد موثره زعفران،آزمایشی در سال 96-1395 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند اجرا گردید. تیمار‌های آزمایش شامل دو سطح اسید‌جیبرلیک (صفر و 20 پی‌پی‌ام) و سه سطح وزن بنه (4-1/0، 8-4/1 ...  بیشتر

ارزیابی تأثیر تیمارهای کودی مختلف بر روی عملکرد و برخی صفات زایشی زعفران (Crocus sativus L.)در شرایط اقلیمی اردبیل

محمدباقر عالی زاده؛ حسن مکاریان؛ علی عبادی؛ آتوسا شفارودی

دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 11-27

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3299.1130

چکیده
  مدیریت صحیح کود یکی از ابزارهای لازم برای برخورداری از یک نظام اگرواکولوژیکی پایدار و پرسود در گیاه زعفران می‌باشد. بنابراین تأثیر منابع و مقادیر مختلف کودی بر عملکرد کمی و کیفی زعفران به صورت کرت‌های دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک-های کامل تصادفی با سه تکرار در طی دو سال زراعی 95-94و 96-95 مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایش شامل: ...  بیشتر

بهینه سازی القای کالوس جنین‏زا و باززایی غیرمستقیم در زعفران (Crocus sativus L.)

عاطفه درخشان؛ علی ایزانلو؛ زهره علیزاده؛ محمد علی بهدانی

دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 29-44

https://doi.org/10.22077/jsr.2019.2583.1103

چکیده
  زعفران گیاهی تریپلوئید و عقیم بوده که تکثیر آن فقط از طریق رویشی انجام می‌شود، لذا بهبود خصوصیات زراعی آن توسط روش های اصلاح کلاسیک با محدودیت همراه است. فن آوری کشت بافت ابزاری مناسب برای کمک به بهبود خصوصیات زراعی می‌باشد. هدف از این تحقیق دستیابی به روشی مناسب برای القاء کالوس جنین‏زا و باززایی غیرمستقیم بر روی قطعات بنه‏ زعفران ...  بیشتر

ارزیابی اثر فاضلاب شهری و زمان آبیاری بر واکنش‌های کمی و کیفی گیاه زعفران (Crocus sativus L.)

یحیی چوپان؛ ابوطالب هزارجریبی؛ خلیل قربانی؛ موسی حسام؛ عباس خاشعی سیوکی

دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 45-59

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3780.1142

چکیده
  زعفران گیاهی استراتژیک تلقی می‌شود که ارزش کمی و کیفی آن می‌تواند بر اقتصاد کشاورزی مناطق کم‌آب حائز اهمیت باشد. بدین منظور تحقیقی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با دو فاکتور نوع منبع آبیاری (آب چاه W1 و پساب تصفیه شده فاضلاب شهری W2) و زمان آبیاری (عرف منطقه یا 15 مهر T1، 15 روز تاخیر T2 و 30 روز تاخیر T3) انجام شد. نتایج میانگین مربعات نشان دادند، ...  بیشتر

امکان سنجی کشت زعفران از دیدگاه کشاورزان در روستاهای شهرستان ارسنجان

زهرا شاهدوست؛ مصطفی احمدوند

دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 61-78

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3270.1128

چکیده
  امروزه به منظور افزایش بهره‌وری منابع آب و خاک در شرایط خشکسالی کشور و همچنین نظر به خروج از اقتصاد تک محصولی و رسیدن به توسعه پایدار اقتصادی، کشت‌های نوین به‌ویژه زعفران در مناطق مستعد بسیار حائز اهمیت است. لذا، هدف پژوهش حاضر بررسی امکان کشت زعفران از دیدگاه کشاورزان روستاهای شهرستان ارسنجان بود. روش انجام پژوهش حاضر کمّی و از ...  بیشتر

آشکارسازی پهنه‌های مستعد جهت کشت زعفران از نظر آب و هوایی در استان همدان

امیرحسین حلبیان؛ قاسم ترکاشوند؛ زینب صالحی

دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 79-94

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.3487.1134

چکیده
  شناخت اقلیم و بررسی نیازهای اکولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاهان زراعی و داروئی از مهم‌ترین عوامل مؤثر در تولید محصول می‌باشند. زعفران به عنوان گران‌ترین محصول کشاورزی و داروئی جهان نقش مهمی در تولید محصولات خوراکی و داروئی دارد. بنابراین اگر بتوان با توجه به نیازمندی‌های حرارتی و رطوبتی این محصول، مناطق کشت زعفران را شناسایی نمود، ...  بیشتر

بررسی برخی خصوصیات کیفی و کمی زعفران در شرایط شبیه‌سازی شده On-farm

علیرضا کوچکی؛ سرور خرم دل؛ جواد شباهنگ

دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 95-114

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3679.1138

چکیده
  این آزمایش با هدف بررسی اثر برخی عوامل مدیریت زراعی شامل مصرف بقایای گیاهی، تراکم پیاز و عمق کاشت بر خصوصیات گل و پیاز و ویژگی‌های کیفی زعفران تحت شرایط مدیریت مزرعه‌ای کشاورزان در مزرعه‌ ارگانیک دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 به صورت کرت‌های نواری در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا ...  بیشتر

القای تنوع مورفوفیزیولوژیکی در زعفران (Crocus sativus L.) با استفاده از پرتو گاما

سید ابراهیم سیفتی؛ علی محمد محیط اردکانی؛ علی ایزانلو؛ اعظم برزویی

دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 115-129

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3742.1140

چکیده
  به منظور بررسی تنوع بنه‌های پرتوتابی شده در پژوهشکده کشاورزی هسته‌ای کرج در دو سطح 15 و 18 گری پرتو گاما به‌همراه ژنوتیپ شاهد (بدون پرتوتابی)، آزمایشی درقالب طرح کاملاً تصادفی به صورت نامتعادل در گلخانه دانشگاه یزد اجرا و تجزیه واریانس و مقایسه میانگین داده‌های مورفوفیزیولوژیک شامل تعداد ساقه و گل، طول ساقه، گل و کلاله، روز تا گلدهی ...  بیشتر

بررسی نیازهای آموزشی زعفران‌کاران شهرستان کرمانشاه: دستاورد آموزش مجازی کشاورزی در شرایط بحران بیماری کووید- 19

لیدا شرفی؛ کیومرث زرافشانی؛ مجتبی شکربیگی؛ محمدرضا نگارستانی؛ فریبرز کرمی؛ عظیم پای بست؛ غلامرضا نوری؛ مهدیس قاسمی؛ سمانه سنجابی

دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 131-145

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.3834.1144

چکیده
  در دهه‌های اخیر، وقوع تغییرات اقلیمی سبب شده که مسوولان به کشت محصولات مقاوم به خشکی با نیاز آبی کم مانند زعفران روی آورند. با وجود اینکه رشد زعفران در کرمانشاه سابقه دیرینی دارد و دارای پتانسیل خاصی است، لکن آنگونه که باید کشت آن در کرمانشاه توسعه پیدا نکرده و از این رو نیازهای آموزشی آن شناسایی نشده است. لذا شناسایی این نیازها و اولویت‌بندی ...  بیشتر

بررسی صادرات زمین مجازی زعفران ایران به شرکای تجاری: تحلیلی مهم در سیاست‌گذاری‌ها

زینب رستم زاده؛ حامد رفیعی؛ اتابک کاظم پور کهریز؛ میلاد امینی زاده

دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 147-160

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.3932.1146

چکیده
  محصول زعفران یکی از مهمترین محصولات صادراتی ایران بوده که با توجه به اهمیت آب و هوا در رشد و نمو آن، تعداد کمی کشور به تولید انبوه آن پرداخته‌اند. با توجه به ماهیت صادراتی این محصول برای ایران، نیاز است تجارت زمین مجازی جهت سیاست‌گذاری‌های هدفمند و مدیریت هوشمند مزارع مورد بررسی قرار گیرد. از این رو صادرات زمین مجازی این محصول در ...  بیشتر

بررسی مؤلفه های اثرگذار بر ترجیح مصرف کنندگان به زعفران با برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم

حنانه آقاصفری؛ علیرضا کرباسی؛ پژمان عوض پور

دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 161-176

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3096.1121

چکیده
  زعفران به عنوان گیاه دارویی ارزشمند در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. گرایش جهانی مصرف کنندگان به مصرف محصولات پایدار، سبب حرکت به سمت تولید زعفران با برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم شده است. توسعه تولید زعفران با برچسب های ارگانیک، طبیعی و سالم مستلزم شناخت آگاهی و رفتار (ترجیح) مصرف کنندگان نسبت به این برچسب هاست. از این رو، ...  بیشتر

تحلیل چالش‌های تولید زعفران از دیدگاه زعفران‌کاران شهرستان مشهد

خلیل کلانتری؛ علی اسدی؛ محبوبه میرجلالی فیلابی؛ رسول لوایی آدریانی

دوره 9، شماره 1 ، شهریور 1400، صفحه 177-193

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3087.1120

چکیده
  زعفران به‌عنوان یکی از محصولات صادراتی و سودآور با چالش‌های زیادی در مراحل مختلف تولید، فرآوری و بازاریابی روبرو است. این مطالعه با هدف بررسی چالش‌های تولید زعفران از دیدگان زعفران‌کاران در شهرستان مشهد انجام شد. جامعۀ اماری این مطالعه شامل تمامی تولیدکنندگان زعفران در این شهرستان بود که 192 نفر از آن‌ها به روش در دسترس مورد مطالعه ...  بیشتر