نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دنشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

2 استادیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند

3 استاد گروه پژوهشی زعفران دانشگاه بیرجند

4 استاد گروه علوم باغبانی دانشگاه شاهد

چکیده

به منظور بررسی تاثیر غلظت‌های هورمون ‌پاشی با اسید‌جیبرلیک و وزن بنه مادری بر برخی صفات بیوشیمیایی و مواد موثره زعفران،آزمایشی در سال 96-1395 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند اجرا گردید. تیمار‌های آزمایش شامل دو سطح اسید‌جیبرلیک (صفر و 20 پی‌پی‌ام) و سه سطح وزن بنه (4-1/0، 8-4/1 و 12-8/1 گرم) با سه تکرار بودند. صفات مورد بررسی شامل: میزان آنتوسیانین گلبرگ و کلاله، فعالیت آنتی اکسیدانی، فنول، کروسین، پیکروکروسین و سافرانال کلاله زعفران بودند. نتایج بیانگراثر معنی‌دار تیمار‌های مورد بررسی، بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی کلاله و گلبرگ و مواد موثره زعفران بود. بیشترین میزان فعالیت آنتی‌اکسیدانی (39/5 درصد) در تیمار مصرف اسید‌جیبرلیک بدست آمد، اما وزن بنه تاثیری بر فعالیت آنتی‌اکسیدانی نداشت. همچنین بیشترین میزان آنتوسیانین کلاله و گلبرگ (به ترتیب31/1 و 96/0میلی‌گرم بر صد گرم وزن خشک) از تیمار بنه‌های با وزن 12-8/1گرم و کمترین ( به ترتیب 1/039 و 679 / 0میلی‌گرم بر صد گرم وزن خشک) از بنه-های با وزن 4-0/1 گرم بدست آمد، هر چند تیمار ‌اسید‌جیبرلیک تاثیری بر میزان آنتوسیانین گلبرگ نداشت. میزان فنول با مصرف اسید‌جیبرلیک افزایش داشت، بطوریکه بیشترین میزان فنل (0/627میلی‌گرم در صد گرم وزن خشک) از بنه‌های با وزن 12-1/8گرم و کمترین آن از بنه‌های با وزن 4-1/0حاصل شد. نتایج مواد موثره زعفران نیز نشان داد که بالاترین مقدار سافرانال (56/32 درصد) و پیکروسین (58/19 درصد) در تیمار مصرف اسید‌جیبرلیک مشاهده شد. همچنین اثر بر‌همکنش اسید‌جیبرلیک و وزن بنه بر میزان کروسین زعفران معنی‌دار گردید. بیشترین میزان کروسین (152/6درصد) از بر‌همکنش تیمار وزن بنه 12-8/1 گرم و مصرف اسید-جیبرلیک بدست آمد. نتایج این تحقیق بیانگر اثرات سودمند کاربرد اسید‌جیبرلیک و بنه‌های بزرگتر بر بهبود صفات بیوشیمیایی و مواد موثره زعفران بود.

کلیدواژه‌ها

Abd Khani, S., and Seluky, M., 2016. Changes in phenolic, anthocyanin and antioxidant enzymes in different stages of growth of basil (Ocimum basilicum L.) under the influence of growth regulators. J. Medic. Plant. 2(15), 164-175. [in Persian with English Summary].
Atri, M., 1996. Plants organogenesis and morphogenesis. Jahad Daneshghahi Urmia Press, Iran. Pp. 496. [in Persian].
Chrungoo, N.K., and Farooq, S., 1984. Influence of gibberellic acid and naphthalene acetic acid on the yield of saffron and on growth in saffron crocus (Crocus sativus L.). Indian J. plant Physiol. 27(2), 201-205.
Chuah, A.M., Lee, Y.C., Yamaguchi, T., Takamura, H., Yin, L.J., and Matoba, T., 2008. Effect of cooking on the antioxidant properties of colored peppers. Food Chem. 111, 20-28.
Dolan, L., and Davies, J., 2004. Cell expansion in roots. Curr. Opin. Plant Biol. 7(1), 33-39.
Farooq, S., and Koul, K., 1983. Changes in gibberellins-like activity in corms of saffron plant (Crocus sativus L.) during dormancy and sprouting. Biochem. Physiol. Pflanz. 178, 685-689.
Hajisamadiasl., B., Hassanpouraghdam, M. B., and Khalighi., A., 2011. Effects of Gibberellic Acid (GA3) Foliar Application on Growth Characteristics and Essential Oil of Lavender (Lavandula officinalis Chaix.). J. Agri Sci. Sustain Prod. 2(21), 261-265. [in Persian with English Summary].
Hassanpour-Asil, M., Mortazavi, S.H., Hatamzadeh, A., and Ghaseminejad, M., 2013. Effects of gibberellic acid and calcium in reducing the growth of lily (Iris hollandica var. Blue Magic) in greenhouses and increase the shelf life of cut flowers. Sci Tech. Greenhouse Cul. 3(9), 63-70. [in Persian with English Summary].
Hemati Kakhki, A., and Hosseini, M., 2003. A review on 15 years on Research on Saffron in Khorasan. Institute of Research and Development of Technology. Ferdowsi University of Mashhad Publications, Iran. p.114. [in Persian].
Hosseinzadeh, H., and Nassiri‐Asl, M., 2013. Avicenna's (Ibn Sina) the canon of medicine and saffron (Crocus sativus): a review. Photother Res.27, 475-483.
INS (Iran National Standard). 2006. Research Institute of Standard and Iran. Saffron Bull, No. 259. [in Persian].
Kheiry, A., 2006. Effects of GA3 and 6-BA on the quality and essence of tuberose. M.Sc. Thesis, University of Tehran, Department of Horticultural Sciences, Karaj, Iran. [in Persian with English Summary].
Koul, K.K., and Farooq, S., 1984. Growth and differentiation in the shoot apical meristem of saffron plant. J. Indian Bot. Soc. 63, 153-169.
Li, Z.H., Gemma, H., and Iwahori, S., 2002. Stimulation of ‘Fuji’ apple skin color by ethephon and phosphorus–calcium mixed compounds in relation to flavonoid synthesis. Sci. Hortic. 94, 193-199.
Lopez, M., Videa, J.P., Mchel, H.C., Martinez, A., Gardea, M.D., 2007. Lead toxicity in alfalfa plants exposedto phytohormones and ethylen ediamin etetraacetic acid monitored by peroxidase, catalase, and amylase activities. Environ. Toxicol. Chem. 26, 2712-2723.
Mohammadi, M., Sidi, M., Khademi, A., and Bazgir, M., 2015. Improve the qualitative and quantitative qualities of sweet peppers by gibberellic acid and calcium chloride treatments in climatic conditions of Malayer region. To Agri Crop. (3), 660-649. [in Persian with English Summary].
Molina, R.V., Garcia-Luis, A., Cool, V., Ferrer, C., Valero, M., Navarro, Y., and Guardiola, J. L., 2005.  Flower formation in the saffron Crocus(Crocus sativusL.). Therole of temperature. Acta Hydrobiol. Sin. 650, 39-47.
Naghdi Buddy, H., Omidi, H., Golzad, A., Torabi,H., and Fotoukiyan, M., 2011. Changes ofcrocin, picrocrocin and safranal and agronomiccharacteristics of saffron (Crocus sativus L.) the impact of biological and chemicalphosphate fertilizers. J. Med. Plant. 4(40), 58-68. [in Persian with English Summary].
Rakesh Kumar, V.S., Kiran Devi, Madhu Sharma, M.K.S., and Ahuja, P.S., 2009. State of Art of Saffron (Crocus sativus L.) Agronomy: A comprehensive review. Food Rev. Int. 25(1),44-85.
Sabet Teimouri, M., Kafi, M., Avarseji, Z., and Orooji, K., 2013. Effect of drought stress, corm size and corm tunic on morphoecophysiological characteristics of saffron (Crocus sativus L.) in greenhouse conditions. J. Agroecol. 2, 323–334. [in Persian with English Summary].
Vitrac X., Larronde F., Krisa, S., Decendit, A., Deffieux, G., and Mérillon, J.M., 2000. Sugar sensing and Ca2+–calmodulin requirement in Vitis vinifera cells producing anthocyanins. phytochem.53, 659-665.
Wrosotad, R.E., 1976. Color and pigment analysis in fruit products. Oregon State University Publications Limited, Cornwalis.