نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته دکترای اگروکولوژی گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود

2 2 دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود

3 استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه محقق اردبیلی

4 دانش آموخته دکتری اگرواکولوژی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

مدیریت صحیح کود یکی از ابزارهای لازم برای برخورداری از یک نظام اگرواکولوژیکی پایدار و پرسود در گیاه زعفران می‌باشد. بنابراین تأثیر منابع و مقادیر مختلف کودی بر عملکرد کمی و کیفی زعفران به صورت کرت‌های دوبار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک-های کامل تصادفی با سه تکرار در طی دو سال زراعی 95-94و 96-95 مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایش شامل: کود آلی در سه سطح، شاهد، کوددامی و ورمی‌کمپوست بود که در کرت‌های اصلی قرار گرفت. مخلوط کود شیمیایی نیتروژن و فسفر (NP) در دو سطح شامل 50 و 100 درصد نیاز کودی در کرتهای فرعی و پنج سطح باکتری‌های محرک رشد شامل عدم تلقیح (شاهد) و تلقیح با ازتوباکتر PTCC 1658 (Azotobacter chorococum)، سودوموناس آیروژینوس (Pseudomonas aeroginosa)، باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis) و تلقیح سه گانه آن‌ها (ازتوباکتر PTCC 1658 (Azotobacter chorococum)+ سودوموناس آیروژینوس (Pseudomonas aeroginosa) + باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis)) بود که در کرتهای فرعی فرعی قرار داده شد. نتایج نشان داد که کاربرد باکتری‌های محرک رشد به صورت تلفیقی باعث افزایش معنی‌دار ویژگی‌های عملکرد تر و خشک کلاله و خامه و تعداد گل نسبت به شاهد شد. به‌طوری که نتایج مقایسه سطوح باکتری‌های محرک رشد نشان داد که، کاربرد همزمان باسیلوس سوبتلیس، ازتوباکتر و سودوموناس باعث افزایش 92 درصدی تعداد گل و ۷۷ درصدی عملکرد تر کلاله و خامه نسبت به تیمار شاهد شد. همچنین کاربرد باکتری‌های محرک رشد به‌صورت تلفیقی با کودهای آلی نیز در افزایش طول کلاله تأثیر معنی‌دار داشت. نتایج مقایسه میانگین داده‌های کود شیمیایی نشان داد که تیمار 100 درصد کود شیمیایی توصیه شده، بیشترین طول کلاله (67/3 سانتی‌متر) را با اختلاف معنی‌داری نسبت به تیمار 50 درصد نیاز کود شیمیایی (45/3 سانتی‌متر) به خود اختصاص داد. کاربرد کودهای آلی همراه با تلفیق باکتری ها بیشترین تأثیر را بر درصد کروسین داشت.

کلیدواژه‌ها

Abdolah zareh, S., Fateh, E., and Aynehband, A., 2013. Study effects of different sowing dates and chemical, organic and integrated fertilizer on grain active substance of Silybum marianum (L.) Gaerate. Iranian J. Medicinal.  Aromatc Plants. 29(2), 486-521. (In Persian).
Alipoor, Z., Mohamoodi, S., Behdani, M.A., and Sayyari, M.H., 2015. Effect of bio-manure and chemical fertilizers and corm weight on the corm characteristics of saffron (Crocus sativus L.). Plant. Prod. Tech. 15(2), 13-24. (In Persian).
Asghari, R., Dadashi, M., Razavi, A., Feizi, H., and Bakhtiari, S., 2019. Effect of cow manure on yield and morphological and physiological characteristics of saffron (Crocus sativus L.) under salinity stress. Saffron Agron.  Techno. 7(2), 171-184. (In Persian).
Aytekin, A., and Acikgoz, A.O., 2008. Hormone and microorganism treatments in the cultivation of saffron (Crocus sativus L.) plants. Molecules. 13(5), 1135-1147.
Faraji Mehmani, A., Esmaeeilpour, B., Sefidkon, F., Abaszadeh, B., Khavazi, K., and Ghanbari, A. R., 2015. Effects of biofertilizers inoculation on growth characteristics and yield of savory (Satureja hortensis L. J. Agro. 6(4), 870-879. (In Persian).
Feli, A., Maleki Farahani, S., and Besharati, H., 2017. The impact of chemical urea fertilizer and different organic and biofertilizers on both quantitative and qualitative yield and some soil properties in cultivation of Saffron (Crocus sativus L.). J. Agric. Crops Produc. 20(2), 345-355. (In Persian).
Fiori, M., Falchi, G., Quaglia, M., and Cappelli, C., 2007. Saffron (Crocus sativus L.) disease in Italy Plant. Patho. 89, 27-68.
Gholami Sharafkhane, A., Jahan, M., Banayan Aval, M., Koocheki, A., and Rezvani Moghaddam, P., 2015. Effects of organic and chemical fertilizers on some agroecological characteristics, yield and essential oil of savoy (Satureja hortensis L.) in Mashhad condition. J. Agro. 7(2), 179-189. (In Persian).

Goldani, M., and Kamal, M., 2016. Evaluation of Culture Media Including Vermicompost, Compost and Manure under Drought Stress in Iranian Petunia (Petunia hybrida). J. Plant Product. 39(3), 91-100. (In Persian).

Govahi, M., Ghalavand, A., Nadjafi, F., and Sorooshzadeh, A., 2017. Comparing different soil fertility systems on some physiological characteristics, yield and essential oil of sage (Salvia officinalis L.) under different irrigation regimes. J. Agroeco. 9(2), 445-457. (In Persian).
Haghir Ebrahimabadi, A., Hatami, M., Karimzadeh Asl, and Ghorbanpour, M., 2018. Effect of Mycorrhizal Fungi and Biophosphor Fertilizer on Growth Features, Yield and Yield Components, and Essntial Oil Constituents in Cuminum cyminum L. J. Medicinal Plants. 17 (2), 74-90. (In Persian).
Haj Seyed Hadi, M.R., and Darzi, M.T., 2017. Evaluation of vermicompost and nitrogen biofertilizer effects on flowering shoot yield, essential oil and mineral uptake (N, P and K) in summer savory (Satureja hortensis L.). J. Agroeco. 9(4), 1149-1167. (In Persian).
Heidari, Z., Besharati, H., and Farahani, S.M., 2014. Effect of some chemical fertilizer and biofertilizer on quantitative and qualitative characteristics of saffron. Saffron Agron. Technol. 2(3), 177-189. (In Persian).
Kafi, M., Rashed, M., Koocheki, A., and Mollafilabi, A., 2002. Saffron: Production and Processing. Ferdowsi University of Mashhad Press. 276 p. (In Persian).
Karami Chame, S., Khalil-Tahmasbi, B., ShahMahmoodi, P., Abdollahi, A., Fathi, A., Seyed Mousavi, S.J., and Bahamin, S., 2016. Effects of salinity stress, salicylic acid and pseudomonas on the physiological characteristics and yield of seed beans (Phaseolus vulgaris). Scie. Agric. 14(2), 234-238. (In Persian).
Khorramdel, S., Koocheki, A.R., Nasiri Mahallati, M., and Ghorbani, R., 2010. Effects of biofertilizers on yield and yield components of black cumin (Nigella sativa). J. Field. Crops. Res. 8(5), 768-776. (In Persian).
Koocheki, A., 2013. Research on production of Saffron in Iran: Past trend and future prospects. Saffron Agron. Techno. 1(1), 3-21. (In Persian).
Koocheki, A., Rezvani Moghaddam, P., and Mollafilabi, A., 2012. Effect of plant density and type on saffron (Crocus sativus L.) yield and yield components. Inter. Saffron Symposium, Kashmir, India. (In Persian).
Koocheki, A., Rezvani Moghaddam, P., Mollafilabi, A., and Seyyedi, S.M., 2014. Effects of corm planting density and applying manure on flower and corm yields of saffron (Crocus sativus L.) in the first year after planting. J. Agroecol. 6(4), 719- 729. (In Persian).
Koocheki, A., Tabrizi, L., and Ghorbani, R., 2008. Evaluation of biofertilizers effects on growth characteristics, yield and qualitative characteristics of hyssop (Hyssopus officinalis L.). J. Field. Crop. Res. 6, 127-137. (In Persian).
Koocheki, A., Jahani, M., Tabrizi, L., and Mohammad Abadi, A.A., 2011. Investigation on the Effect of biofertilizer, chemical fertilizer and plant density on yield and corm criteria of saffron (Crocus sativus L.). J. Water. Soil. 25, 196–206. (In Persian).
Koozehgar Kaleji, M., Ardakani, M.R., Naser Khodabandeh, N., and Alavi Fazel, M., 2018. Effects of mycorrhizal symbiosis along with vermicompost and tea compost on quantity and quality yield of Mentha aquatic L. J. Crop Ecophysio. 12(3), 461-475. (In Persian).
Mohammadi Aria, M., Lakzian, A., Haghnia, G.H., Besharati, H., and Fotovat, A., 2010. The effect of thiobacillus and aspergillus on phosphorus availability of enriched rock phosphate with sulfur and vermicompost. J. Water. Soil. 24(1), 1-9. (In Persian).
Najafvand, S., Alemzadeh, N., and Ansari, F., 2008.  Effect of different level of nitrogen fertilizer with two types of bio-fertilizer on growth and yield of two cultivars of tomato (Lycopersicon esculentum Mill). Asian. J. plant. Sci. 7 (8), 757-761. (In Persian).
Nassiri Mahallati, M., Koocheki, A., Boroumand Rezazadeh, Z., and Tabrizi, L., 2007. Effects of corm size and storage period on allocation of assimilates in different parts of saffron plant (Crocus sativus L. J. Field. Crops. Res. 5, 155–166. (In Persian).
Rasouli, Z., Maleki Farahani, S., and Besharati, H., 2015. Saffron (Crocus sativus L.) yield as affected by different fertilizing systems. Iran. J. Medic. Aroma. Plants. 31(2), 204- 219. (In Persian).
Rezaee Moadab, A., and Nabavi Kalat. S.M., 2012. The Effect of vermicompost and biological fertilizer application on seed yield components of Basil (Ocimum basilicum L.). J. Crop Ecophysio. 6(2), 157-170. (In Persian).
Rezvani Moghadam, P., Bakhshayi, S., Amin Ghaphori, A., and Jafari, L., 2014. Effect of different fertilizer management on (Satureja hortensis L.) production in Mashhad. J.  Field. Crops. Res. 12(1), 27-32. (In Persian).
Rivandi, H., Marvi, H., and Moeini, J., 2016. The effect of soil and foliar application of effective microorganisms on growth characteristics of saffron in the presence of chemical and organic fertilizers. Saffron. Agron. Technol. 4(2), 105- 117. (In Persian).
Rojas, A., Holguin, G., Glick, B., and Bashan, Y., 2001. Synergism between Phyllobacterium sp. (N2-Fixer), and Bacillus licheniformis (P-Solubilizer), both from a semiarid mangrove rhizosphere. FEMS. Microbio. Eco. 35(2), 181-187.
Rostampour, P., Salehi, A., Amiri Fahliani, R., and Mirshekari. A., 2017. Effect of different level of vermicompost and nitrogen fertilizer on yield and essential oil content of geranium (Pelargonium graveolens). Iranian J. Horticul. Sci. 48(3), 555-563. (In Persian).
Sharaf-Eldin, M.A., Elkholy, S., Fernández, J.A., Junge, H., Cheetham, R.D., Guardiola, J.L., and Weathers, P.J., 2008. The effect of Bacillus subtilis FZB24 on flowers quantity and quality of saffron (Crocus sativus L.). Planta. Medica. 74, 1316-1320.
Sundara, B., Natarajan, V., and Hari, K., 2002. Influence of phosphorus solubilizing bacteria on the changes in soilavailable phosphor and sugar cane and sugar yields. J. Field. Crops. Res. 3, 43-49.
Temperini, O., Rea, R., Temperini, A., Colla, G and Rouphael, Y., 2009. Evaluation of saffron (Crocus sativus L.) production in Italy: Effects of the age of saffron fields and plant density. J. Food Agric. Environ. 23(1), 7-19.