عبداله ملافیلابی؛ سرور خرم دل؛ جواد شباهنگ
چکیده
زعفران بعنوان گرانترین محصول کشاورزی جایگاه ویژهای در بین محصولات دارد. ترکیبات اختصاصی آن شامل کروسین، پیکروکروسین و سافرانال میباشد. روشهای مختلف خشک کردن علاوه بر تأثیر بر میزان مصرف انرژی، از طریق تأثیر بر ویژگیهای شیمیایی و حسی زعفران، کیفیت نهایی آن را تحت تأثیر قرار میدهد. بر این اساس، این مطالعه با هدف بررسی اثر ...
بیشتر
زعفران بعنوان گرانترین محصول کشاورزی جایگاه ویژهای در بین محصولات دارد. ترکیبات اختصاصی آن شامل کروسین، پیکروکروسین و سافرانال میباشد. روشهای مختلف خشک کردن علاوه بر تأثیر بر میزان مصرف انرژی، از طریق تأثیر بر ویژگیهای شیمیایی و حسی زعفران، کیفیت نهایی آن را تحت تأثیر قرار میدهد. بر این اساس، این مطالعه با هدف بررسی اثر روشهای مختلف خشک کردن بر خصوصیات کیفی زعفران به صورت طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار طی سالهای سال 1395، 1396 و 1397 انجام شد. چهار روش خشک کردن شامل روش سنتی (محیط سایه و درجه حرارت آزمایشگاه)، سه دمای آون (40، 60 و 80 درجه سانتی-گراد)، سه قدرت میکروویو (200، 400 و 600 وات)، انجمادی (طی پنج ساعت در ᵒC 18- درجه سانتیگراد جهت انجماد اولیه و تفت دادن با دمای 5±60 درجه سانتیگراد با فواصل تخلیه 15، 10، 10 و 10 دقیقه) به عنوان تیمار مدنظر قرار گرفت. آزمایشهای شیمیایی بر اساس دستورالعمل ISO 3632-2 (E) 1993 و اندازهگیری سافرانال به روش کروماتوگرافی انجام شد. نتایج نشان داد که بالاترین محتوی پیکروکروسین (66/140%) و سافرانال (64/42%) برای خشک کردن با قدرت 600 وات میکروویو بدست آمد. بیشترین مقدار کروسین مربوط به خشک کردن با روش انجمادی (64/299%) بود. بیشترین و کمترین میزان وزنی سافرانال برای روش انجمادی (91/245 میلیگرم بر کیلوگرم) و سنتی (15/88 میلیگرم بر کیلوگرم) حاصل شد. بر این اساس، اگر چه حفظ کلیه خصوصیات کیفی زعفران، طی فرآیند خشک کردن مشکل به نظر میرسد، ولی برای رسیدن به سطح بالاتری از ویژگیهای کیفی، روشهای کنترل شدهای مانند مایکرو ویو و انجمادی توصیه میشود.
سید جواد حسینی واشان؛ علی حسین پیرای
چکیده
هدف از این پژوهش ارزیابی اثر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران بر شاخصهای عملکرد رشد، وزن نسبی اجزای لاشه، پاسخ ایمنی و وضعیت پاداکسندگی جوجههای گوشتی بود. برای این منظور آزمایشی در بهار 1396 در مرغداری تحقیقاتی دانشگاه بیرجند انجام شد. تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی با پنج تکرار (پن) و 10 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی ...
بیشتر
هدف از این پژوهش ارزیابی اثر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران بر شاخصهای عملکرد رشد، وزن نسبی اجزای لاشه، پاسخ ایمنی و وضعیت پاداکسندگی جوجههای گوشتی بود. برای این منظور آزمایشی در بهار 1396 در مرغداری تحقیقاتی دانشگاه بیرجند انجام شد. تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی با پنج تکرار (پن) و 10 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح صفر، 300، 500 و 700 میلیگرم عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران در کیلوگرم جیره بودند. جوجهها طی سه دوره تغذیهای؛ آغازین (10-0 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) تغذیه و مورد رکوردگیری برای صفات عملکردی شامل افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک قرار گرفتند. برای پاسخ ایمنی در روزهای 14 و 35، تزریق گلبول قرمز گوسفندی و در 42 روزگی خونگیری انجام شد. یافتهها نشان داد که سطوح 500 و 700 میلیگرم عصاره هیدروالکلی زعفران باعث افزایش وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل خوراک نسبت به شاهدگردید و مصرف خوراک در سطح 500 افزایش و در سطح 700 عصاره کاهش یافت. استفاده از سطح 700 عصاره گلبرگ زعفران باعث کاهش کلسترول، LDL خون و چربی بطنی و افزایش HDL خون و وزن نسبی بورس در مقایسه با شاهد گردید. تغذیه سطوح 500 و 700 میلیگرم عصاره گلبرگ زعفران، پاسخ ایمنی ثانویه بر ضد SRBC و عیار پادتن بر ضدنیوکاسل در 24 و 42 روزگی را نسبت به شاهد افزایش داد. سطوح 500 و 700 عصاره گلبرگ زعفران نسبت به شاهد باعث افزایش فعالیت آنزیمهای گلوتایتون پراکسیداز، سوپراکسیددسموتاز و کاهش فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز و غلظت مالون دیآلدئید خون شد. بنابراین، افزودن عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران به جیره جوجه گوشتی، احتمالاً باعث بهبود عملکرد رشد، کاهش چربی خون، بهبود پاسخ ایمنی و وضعیت سامانه پاداکسندگی در جوجههای تغذیه شده با سطح 500 و 700 میلیگرم عصاره هیدروالکلی زعفران شود.
حسن قهاری
چکیده
زعفران یا طلای سرخ با نام علمی Crocus sativus L.(از خانواده Iridaceae)، به عنوان یکی از محصولات مهم و با ارزش اقتصادی بالا، از جنبه صادرات حائز اهمیت است. زعفران نیز مانند سایر محصولات کشاورزی دارای آفات مختلف میباشد که در مزارع زعفران کشور فعالیت دارند و باعث ایجاد خسارت به محصول میشوند. بر این اساس، فون دشمنان طبیعی (شامل شکارگرها و پارازیتوئیدها) ...
بیشتر
زعفران یا طلای سرخ با نام علمی Crocus sativus L.(از خانواده Iridaceae)، به عنوان یکی از محصولات مهم و با ارزش اقتصادی بالا، از جنبه صادرات حائز اهمیت است. زعفران نیز مانند سایر محصولات کشاورزی دارای آفات مختلف میباشد که در مزارع زعفران کشور فعالیت دارند و باعث ایجاد خسارت به محصول میشوند. بر این اساس، فون دشمنان طبیعی (شامل شکارگرها و پارازیتوئیدها) در مزارع زعفران مناطق مختلف کشور (استانهای خراسان جنوبی، خراسان رضوی، کرمان، فارس و لرستان) مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع، 31 گونه حشره شکارگر از پنج راسته سختبالپوشان (خانوادههای Carabidae و Staphylinidae)، دوبالان (خانوادههای Asilidae و Syrphidae)، بالغشاییان (خانواده Formicidae)، بالریشکداران (خانواده Thripidae) و ناجوربالان (خانوادههای Anthocoridae، Miridae، Nabidae و Reduviidae) و نیز پنچ گونه عنکبوت (Araneae) و پنج گونه کنه شکارگر (Acari) به عنوان بندپایان شکارگر جمعآوری شدند. پارازیتوئیدهای جمعآوری شده شامل 26 گونه از دو راسته دوبالان (خانواده Tachinidae) و بالغشائیان (خانوادههای Braconidae، Chalcididae، Eulophidae، Ichneumonidae و Pteromalidae) بودند. از میان دشمنان طبیعی، سه گونه پارازیتوئید از خانواده Ichneumonidae شاملApechthis capulifera (Kriechbaumer, 1887)، Virgichneumon albilineatus (Gravenhorst, 1820) و Netelia melanura (Thomson, 1888) گزارشهای جدید برای فون ایران محسوب میگردند. در مجموع، 67 گونه از بندپایان شکارگر و پارازیتوئید از مزارع زعفران و مناطق اطراف جمعآوری شدند که این تنوع بالا در دشمنان طبیعی فعال در مزارع از جنبه کنترل بیولوژیک آفات مختلف و نیز گردهافشانی محصول حائز اهمیت میباشد.
نجمه جامی؛ اصغر رحیمی؛ ابراهیم صداقتی؛ مهدی نقی زاده
چکیده
به منظور بررسی غلظت عناصر پرمصرف و کممصرفبرگ و خصوصیات بنه زعفران (Crocus sativusL.) تحت تاثیر سطوح مختلف میکوریزا و ورمیکمپوست، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 97-1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی در دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل چهار سطح ورمیکمپوست ...
بیشتر
به منظور بررسی غلظت عناصر پرمصرف و کممصرفبرگ و خصوصیات بنه زعفران (Crocus sativusL.) تحت تاثیر سطوح مختلف میکوریزا و ورمیکمپوست، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 97-1396 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی در دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل چهار سطح ورمیکمپوست شامل صفر، 8، 16 و 24 تن در هکتار و چهار سطح تلقیح میکوریزا صفر، 5/7، 10 و 15 گرم به ازای هر کپه کاشت (شامل دو بنه با وزن یکسان و متوسط) بودند. در این آزمایش صفات درصد فسفر، نیتروژن، پتاس، منگنز، آهن، مس، قطر فلس انتهایی، تعداد، قطر، طول، وزن تر و خشک بنه و درصد کلونیزاسیون ریشه مورد اندازهگیری قرار گرفتند. نتایج نشاندهنده تاثیر معنیدار ورمیکمپوست بر طول و قطر بنه، قطر فلسانتهایی و وزن تر بنه، درصد فسفر، نیتروژن و درصد کلونیزاسیون ریشه بود. همچنین اثر میکوریزا بر درصد فسفر، نیتروژن، تعداد بنه در بوته، طول بنه، قطر فلس انتهایی، قطر و وزن تر و خشک بنه و درصد کلونیزاسیون ریشه معنیدار شد. اثر متقابل کود ورمیکمپوست و میکوریزا بر صفت قطر بنه معنیدار شد. بنابراین چنین بنظر میرسد کاربرد میکوریزا و ورمیکمپوست میتواند موجب بهبود برخی صفات کمی و کیفی زعفران گردد.
نسرین ایزدی؛ علی سروش زاده؛ علی مختصی بیدگلی
چکیده
به منظور بررسی اثر غلظتهای عناصر غذایی، متیونین و اندازه بنه مادری بر سبز شدن زعفران، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و دو سال زراعی 93 و 94 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. تیمارها شاملعناصر غذاییبه صورت کود مایع(عناصر ماکرو و میکرو) در چهار غلظت (10، 20، 30، 40 میلیلیتر در لیتر)، اسیدآمینه ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر غلظتهای عناصر غذایی، متیونین و اندازه بنه مادری بر سبز شدن زعفران، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و دو سال زراعی 93 و 94 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. تیمارها شاملعناصر غذاییبه صورت کود مایع(عناصر ماکرو و میکرو) در چهار غلظت (10، 20، 30، 40 میلیلیتر در لیتر)، اسیدآمینه متیونیندر چهار غلظت (10، 20، 30، 40 گرم در لیتر)، تیمار آب مقطر و شاهد بدون تیمار، وزن بنه در دو اندازه ریز(5-3 گرم) و درشت(9-7 گرم) بود. بنهها قبل از کاشت بهمدت 48 ساعت در دمای 25 درجه سانتیگراد و بهطور کامل در عناصر غذایی یا متیونین غوطهور شدند. برای مطالعه تعداد بنههای سبز شده از مدل نمایی مجانب یا مونومولکولار استفاده و روند سبز شدن گیاه بررسی شد. نتایج نشان داد که در سال دوم سبز شدن نسبت به سال اول افزایش داشت که میتواند به علت سازگاری با شرایط محیطی باشد. در سال اول روند سبز شدن به صورت سهمی و در سال دوم به صورت خطی بود. بنههای مادری درشت نسبت به سایر تیمارها سبز شدن بهتر بود. به طور کلی، استفاده از محلول 10 گرم در لیتر متیونین و بنههای مادری درشت توانست باعث افزایش تعداد بنههای سبز شده و بهبود سبز شدن در زعفران شود. به طور کلی، مدل پیشنهادی برای پیشبینی وضعیت رشدی و روند سبز شدن در این مطالعه مدل مناسبی بود.
اصغر فرج نیا؛ کامران مروج
چکیده
ادامه روند خشکسالیهای اخیر و افت شدید سطح سفرههای آب زیرزمینی در استان آذربایجان شرقی ایجاب میکند که مصرف آب در بخش کشاورزی با اصلاح الگوی کشت کاهش یافته و محصولات با نیاز آبی کم جایگزین محصولات فعلی شود. این پژوهش به منظور مکانیابی مناطق مستعد کشت زعفران و با در نظر گرفتن نیازهای اکولوژیک این محصول با روش تحلیل سلسله مراتبی ...
بیشتر
ادامه روند خشکسالیهای اخیر و افت شدید سطح سفرههای آب زیرزمینی در استان آذربایجان شرقی ایجاب میکند که مصرف آب در بخش کشاورزی با اصلاح الگوی کشت کاهش یافته و محصولات با نیاز آبی کم جایگزین محصولات فعلی شود. این پژوهش به منظور مکانیابی مناطق مستعد کشت زعفران و با در نظر گرفتن نیازهای اکولوژیک این محصول با روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی صورت گرفت. پارامترها و دادههای مورد استفاده شامل اطلاعات مربوط به زمین، خاک و دادههای اقلیمی با طول دوره آماری میانگین ماهانه مشترک30 ساله (94-1364) از ایستگاههای سینوپتیک و کلیماتولوژی مناطق مختلف استان و همچنین از چهار ایستگاه سینوپتیک استانهای مجاور استخراج شدند. سپس بر اساس اهمیت هر پارامتر با استفاده از مدل AHP به وزندهی معیارها در سطح منطقه مورد مطالعه پرداخته شد. برای تحلیل فضایی، اطّلاعات به نرمافزار Expert choice وارد و خوشهبندی، ارزشگذاری معیارها و تلفیق اطّلاعات انجام و در نهایت لایه نهایی تولید گردید. نتایج نشان داد که 42 درصد از اراضی استان آذربایجان شرقی برای کاشت زعفران در کلاسهای کاملاً مناسب و نسبتاً مناسب، 14 درصد اراضی در کلاس مناسب اما با سودآوری کم (تناسب بحرانی) و 44 درصد اراضی در کلاس نامناسب قرار گرفتند. دشتهای مناسب کاشت محصول زعفران شامل دشتهای هریس، تبریز، بناب، ملکان، مرند، اسکو، آذر شهر، هشترود، ملکان، عجب شیر و سراب و در کلاسهای نامناسب بخشهایی از مناطق کلیبر، جلفا، بستان آباد، مراغه، اهر، میانه و ورزقان قرار دارند. محدودیتهای شاخص این مناطق برای کشت زعفران ارتفاع، شیب و محدودیتهای دمایی بودند.
علی پوررضا؛ حسین امیرشکاری
چکیده
زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی علفی، چندساله و متعلق به تیره زنبق است که ازنظر اقتصادی پرمنفعتترین گیاه در استانهای خراسان رضوی و جنوبی بشمار میآید. این پژوهش بهمنظور بررسی اثر آبیاری تابستانه، کودهای آلی و زیستی بر فرآیند رشد و نمو گیاه زعفران در شهرستان زاوه خراسان رضوی اجرا شد. این آزمایش بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای ...
بیشتر
زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی علفی، چندساله و متعلق به تیره زنبق است که ازنظر اقتصادی پرمنفعتترین گیاه در استانهای خراسان رضوی و جنوبی بشمار میآید. این پژوهش بهمنظور بررسی اثر آبیاری تابستانه، کودهای آلی و زیستی بر فرآیند رشد و نمو گیاه زعفران در شهرستان زاوه خراسان رضوی اجرا شد. این آزمایش بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سال 97-1396 انجام گرفت، عامل اصلی آبیاری در دو سطح (آبیاری تابستانه و عدم آبیاری تابستانه) و عامل فرعی در چهار سطح تیمارهای کودی (کود آلی از نوع کود دامیگاوی (t.ha-1 10)، کود بیولوژیک بیونوترینیت (حاوی باکتری باسیلوس kg.ha-1 1)، کود بیولوژیک استرپت ایران (حاوی باکتری استروپتومایسس kg.ha-15) و شاهد) با چهار تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که آبیاری تابستانه و تیمارهای کودی باعث تأثیر معنیداری بر صفاتی اعم از تعداد گل، طولکلاله، وزنخشککلاله، تعداد بنهدختری، وزنخشک بنههای دختری، کروسین، پیکروکروسین و سافرانال شد. بهترین نتایج صفات موردمطالعه برای تیمار با کود بیولوژیک بیونوترینت مشاهده شد، بهطوریکه در این تیمار تعداد گل در مترمربع برابر با 05/8 و وزن کلاله در مترمربع برابر با 84/46 میلیگرم به دست آمد که در شاهد برابر با 93/1 گل در مترمربع و وزن کلاله خشک برابر با 19/30 میلیگرم در مترمربع بود. طبق یافتهها تیمار آبیاری بیشترین عملکرد کیفی را به خود اختصاص داد. بنابراین، اجرای آبیاری تابستانه و استفاده از کودهای زیستی در مزارع شهرستان زاوه که از افزایش عملکرد کمی و کیفی قابلتوجهی برخوردار بود در این مورد میتوان بیشتر پژوهش کرد و آن را به کشاورزان توصیه کرد.
حسن فیضی؛ روح اله مرادی
چکیده
میانگین تولید در کشت رایج زعفران در کشور 2/3 کیلوگرم کلاله خشک در هکتار میباشد. بر اساس طرح کشت آرمانی زعفران عملکرد کلاله خشک در سال اوج عملکرد معادل41 کیلوگرم در شهرستان فردوس، 38 کیلوگرم در شهرستان باخزر، 30 و 25 کیلوگرم در شهرستان تربت حیدریه در هکتار برداشت شده است. هدف از این تحقیق بررسی عوامل مدیریتی و اقلیمی تأثیرگذار در بروز ...
بیشتر
میانگین تولید در کشت رایج زعفران در کشور 2/3 کیلوگرم کلاله خشک در هکتار میباشد. بر اساس طرح کشت آرمانی زعفران عملکرد کلاله خشک در سال اوج عملکرد معادل41 کیلوگرم در شهرستان فردوس، 38 کیلوگرم در شهرستان باخزر، 30 و 25 کیلوگرم در شهرستان تربت حیدریه در هکتار برداشت شده است. هدف از این تحقیق بررسی عوامل مدیریتی و اقلیمی تأثیرگذار در بروز خلاء عملکرد بین زراعت مرسوم و آرمانی زعفران در مناطق مختلف استان خراسان رضوی و جنوبی بود. برای این منظور، ابتدا عملیات مدیریتی کشت آرمانی زعفران از طریق مصاحبه با کشاورزان نمونه و کارشناسان جهاد کشاورزی ثبت شد. عملیات مدیریتی کشت مرسوم زعفران نیز از 247 مزرعه در مناطق مختلف استانهای خراسان رضوی و جنوبی یادداشت شد. علاوه بر این، از کلیه مزارع مورد بررسی نمونه خاک تهیه گردید. نتایج نشان داد که میانگین عملکرد کلاله زعفران برای شهرستانهای مختلف استان خراسان رضوی و جنوبی در سالهای 96-1390 بین 23/1 تا 67/6 کیلوگرم در هکتار متغیر بود. همبستگی مثبت و معنیداری بین میزان بارندگی (b=0.002*) با عملکرد مشاهده شد، اما با افزایش میانگین دما از عملکرد کاسته (b=-0.223**) شد. رابطه بین میزان ماده آلی (b=2.42*)، نیتروژن (b=9.40*)، فسفر (b=0.093*) و درصد شن خاک (b=0.007*) با عملکرد کلاله مثبت بود، ولی با افزایش نسبت رس (b=-0.015*) از عملکرد کاسته شد. نتایج تأیید نمود که بهطور میانگین خلاء بیش از 20 کیلوگرم در هکتار بین عملکرد کلاله خشک در شرایط کشت مرسوم و آرمانی زعفران وجود دارد. استفاده از بنه ریز به جای بنه با وزن بیش از 8 گرم برای کاشت، کشت کپهای بهجای کشت دانه تسبیحی، تراکم پایین کاشت بنه، مصرف کم کود آلی، زمان نامناسب اولین آبیاری در پاییز، تاریخ کاشت نامناسب بنهها، عدم کنترل به موقع علفهرز و عدم محلولپاشی عناصر غذایی در نیمه دوم زمستان بهترتیب مهمترین عوامل مدیریتی تأثیرگذار در خلاء بین عملکرد سیستم کشت مرسوم و آرمانی میباشد.
محمد حسین امینی فرد؛ فریده احمدی؛ رحمان قزل
چکیده
مدیریت حاصلخیزی خاک، یکی از مهمترین عوامل در تعیین عملکرد و کیفیت زعفران به شمار میرود که در این میان، کودهای آلی نقش مهمی در تولید و کیفیت زعفران ایفا میکنند. به منظور بررسی اثرات کود گاوی و اسید فولویک بر صفات کمی و کیفی زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی، در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه ...
بیشتر
مدیریت حاصلخیزی خاک، یکی از مهمترین عوامل در تعیین عملکرد و کیفیت زعفران به شمار میرود که در این میان، کودهای آلی نقش مهمی در تولید و کیفیت زعفران ایفا میکنند. به منظور بررسی اثرات کود گاوی و اسید فولویک بر صفات کمی و کیفی زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی، در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 1395- 1394 اجرا شد. فاکتورها شامل کود گاوی در چهار سطح (صفر، 10، 20 و 30 تن در هکتار) و اسید فولویک در سه سطح (صفر، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار) بصورت مصرف خاکی با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد کود گاوی تأثیر تأثیر معنیداری بر صفات گل شامل تعداد و عملکرد کل گلتر و عملکرد کلاله داشت.به طوریکه بیشترین عملکرد کل گل و کلاله تر (28/6 و 299/0گرم در مترمربع) به ترتیب در سطح 10 تن در هکتار کود گاوی و کمترین مقدار آنها (18/5 و 235/0 گرم در مترمربع) در شاهد مشاهده گردید. همچنین نتایج نشاندهنده تأثیر معنیدار کود گاوی بر رنگیزههای فتوسنتزی برگ (کلروفیل a و کل) بود. اسید فولویک نیز بر تعداد و عملکرد کل گلتر، متوسط وزن و عملکرد کلاله و سبزینگی تأثیر معنیداری داشت. بیشترین تعداد گل (29/17 عدد در مترمربع) و میزان سبزینگی (39/14) در سطح 10 کیلوگرم در هکتار اسید فولویک به دست آمد. برهمکنش تیمارها نیز بر عملکرد کل گلتر و کلاله، کلروفیل کل و سبزینگی معنیدار شد. با کاربرد 10 تن در هکتار کود گاوی و 5 کیلوگرم در هکتار اسید فولویک بیشترین عملکرد کلاله خشک (085/0 گرم در مترمربع) به دست آمد. به طور کلی، نتایج نشان داد که کود گاوی و اسید فولویک نقش مؤثری در افزایش عملکرد گل و رنگیزههای فتوسنتزی زعفران داشت.
لیلا تبریزی؛ الهام عزیزی
چکیده
زعفران، گیاه ارزشمند ادویهای است که در صنایع داروسازی و غذایی کاربرد فراوانی دارد. با وجود توقع پایین این گیاه از نظر عناصر غذایی، تامین مواد غذایی در محیط رشد ریشهها میتواند در تولید گل و بنه زعفران مؤثر باشد. این آزمایش با هدف بررسی تأثیر کودهای زیستی و جهت قرارگیری بنههای مادریدر خاک بر برخی خصوصیات بنه، گل و کلاله زعفران، ...
بیشتر
زعفران، گیاه ارزشمند ادویهای است که در صنایع داروسازی و غذایی کاربرد فراوانی دارد. با وجود توقع پایین این گیاه از نظر عناصر غذایی، تامین مواد غذایی در محیط رشد ریشهها میتواند در تولید گل و بنه زعفران مؤثر باشد. این آزمایش با هدف بررسی تأثیر کودهای زیستی و جهت قرارگیری بنههای مادریدر خاک بر برخی خصوصیات بنه، گل و کلاله زعفران، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران در سه سال زراعی 90-1389، 91-1390 و 92-1391 انجام شد. تیمارها شامل جهت قرارگیری بنهها(در دو وضعیت افقی و عمودی از نظر جهت قرارگیری رأس بنه) و کودهای زیستی (میکوریزا Glomus intraradices، بیوفسفر و عدم مصرف کود یا شاهد) بودند. صفاتی نظیر تعداد گل، وزن تر و خشک گل، کلاله و گلبرگ در دو سال زراعی 91-1390 و 92-1391 و وزن تر و خشک و قطر بنهها در دو سال زراعی 90-1389 و 91-1390 اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که در هر دو سال زراعی، جهت افقی بنههای زعفران در خاک بر جهت عمودی از نظر صفات قطر بنه و تعداد بنه در واحد سطح برتری داشت. همچنین قرارگیری افقی بنهها در سال اول، منجر به افزایش وزن تر بنه به مقدار 6/23 درصد نسبت به وضعیت عمودی بنهها گردید، ولی در سال زراعی دوم، وضعیت عمودی بنهها دارای وزن تر بیشتری (معادل 3/6 درصد) در مقایسه با وضعیت افقی بود. در سال اول، تیمار تلفیقی میکوریزا با وضعیت افقی بنهها در خاک، بیشترین وزن تر و خشک بنه در واحد سطح را دارا بود. در سال دوم، بیشترین مقدار دو صفت وزن تر و خشک بنه در واحد سطح، در تیمار تلفیقی اعمال بیوفسفر با وضعیت افقی بنهها مشاهده شد. وزن تر و خشک گل و کلاله در تیمار وضعیت افقی بنههای زعفران در مقایسه با وضعیت عمودی بنهها افزایش یافت. بررسی اثر نوع کودهای زیستی بر وزن تر و خشک گل، گلبرگ و کلاله نیز نشان داد که کودهای بیوفسفر و میکوریزا به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار این صفات بودند. مطابق نتایج، در هر دو سال مطالعه خصوصیات گل، برترین تیمار تلفیقی از نظر صفات وزن خشک گل و گلبرگ و وزن تر کلاله، قرارگیری افقی بنهها در خاک تحت شرایط اعمال کود بیوفسفر بود.
فاطمه پیرملک؛ علیرضا کرباسی؛ محمد قربانی؛ فاطمه رستگاری پور
چکیده
بهمنظورشناسایینقاطقوت،ضعف، فرصتها و تهدیدها در بازار زعفران ایران در قالب آمیخته بازاریابیP 11، در این مطالعه از چارچوب جامع راهبردی رویکرد تحلیل عوامل استراتژیک استفاده شد.اطلاعات موردنیاز از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه تخصصی با 11 نفر از مدیران و کارشناسان شرکتهای تولیدکننده و صادرکننده زعفران در شهرهای مشهد و تربتحیدریه ...
بیشتر
بهمنظورشناسایینقاطقوت،ضعف، فرصتها و تهدیدها در بازار زعفران ایران در قالب آمیخته بازاریابیP 11، در این مطالعه از چارچوب جامع راهبردی رویکرد تحلیل عوامل استراتژیک استفاده شد.اطلاعات موردنیاز از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسشنامه تخصصی با 11 نفر از مدیران و کارشناسان شرکتهای تولیدکننده و صادرکننده زعفران در شهرهای مشهد و تربتحیدریه طی دورهی زمانی 1394-1393جمعآوری گردید. نتایج ماتریس عوامل داخلی نشان داد که در آمیختههای شواهد فیزیکی، بستهبندی، موقعیت، دولت و نهادهای عمومی، محصول، افراد، حفاظت، ترویج و ارتقاء فروش، فرآوری، قیمت و مکان غلبه نقاط قوت برضعف و در دو آمیخته مکان و قیمت غلبه نقاط ضعف بر قوت قرار دارند. بر طبق نتایج ماتریس عوامل خارجی نیز در آمیختههای بازاریابی دولت، محصول، مکان، افراد، موقعیت، حفاظت، فرآوری، قیمت، شواهد فیزیکی، ترویج و ارتقاء فروش و بستهبندی غلبه نقاط فرصت بر تهدید قرار دارند. نتایج نشان داد دو آمیخته قیمت و مکان در ماتریس عوامل داخلی به ترتیب دارای امتیاز 34/2 و 10/2 هستند که بیانگر غلبه نقاط ضعف بر قوت است. در ماتریس عوامل خارجی نیز دو آمیخته مذکور به ترتیب دارای امتیاز 71/2 و 91/2 میباشند که بیانگر غلبه فرصتها بر تهدیدها است. بنابراین، بهمنظوربرنامهریزی راهبردهای تدافعی (تأکیدبرنقاطضعفدرونیوتهدیدهای بیرونیونهایتاًرفعآسیبها) مورد توجه قرار گیرد. در سایر آمیختههای بازاریابی غلبه نقاط قوت بر ضعف و غلبه فرصتها بر تهدیدها وجود دارد، این بدین معنی است که بهمنظوربرنامهریزی راهبردهای تنوع و رقابتی (تأکیدبرنقاطقوتدرونیوتهدیدهای بیرونی) مورد توجه قرار گیرد. درنهایت، اولویتبندی کلی راهبردهای پیشنهادی نشان میدهد که، راهبرد ایجاد شرایط لازم برای ثبت برند ایران، ارتقای کیفیت تولید و محصولات مشتقه، ایجاد بانک اطلاعاتی از دانش و تجربه در حوزه بازار زعفران و ایجاد نوآوری متناسب با ذائقه مشتریان در صنعت زعفران در اولویت راهبردهای با بیشترین قابلیت اجرا میباشند. لذا، انجام مطالعاتی در زمینهی برندسازی تجاری ایران، برندهای موفق ایرانی و بینالمللی، فرآوری و بستهبندی زعفران ایران پیشنهاد میشود.
قریشی سید غلامرضا؛ عباس خاشعی سیوکی؛ علی بیکی
چکیده
تنش شوری یکیاز مشکلات عمده تولید محصولات کشاوزی در مناطق خشک و نیمهخشک است. این پژوهش با هدف بررسی اثر سطوح مختلف شوری و فرمهای کوددهی نیتروژن بر رشد و عملکرد زعفران در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند طی سالهای 1387-1385 به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. شوری آب آبیاری ...
بیشتر
تنش شوری یکیاز مشکلات عمده تولید محصولات کشاوزی در مناطق خشک و نیمهخشک است. این پژوهش با هدف بررسی اثر سطوح مختلف شوری و فرمهای کوددهی نیتروژن بر رشد و عملکرد زعفران در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند طی سالهای 1387-1385 به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. شوری آب آبیاری با هدایت الکتریکی 5/1(شاهد)، 5/3، 5/5 و 5/7 دسی زیمنس بر متر به عنوان عامل اصلی و فرمهای مختلف نیتروژن (جامد، جامد– محلول و محلول) به عنوان عامل فرعی اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنش شوری روی همه پارامترها اثر معنیداری داشت؛ حتی در سال استفاده از فرمهای مختلف نیتروژن اثر معنیداری داشت. درشرایط شوری بالا، استفاده از فرم جامد نیتروژن بالاترین عملکرد اقتصادی g/m218/0 در سال 1385، g/m2 48/0 در سال 1386 و 29/0 g/m2را در سال 1387 نشان داد. بطور کلی، نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در مناطق خشک میتوان از آب شور تا 5/5 دسی زیمنس بر متر برای زعفران استفاده نمود. همچنین با استفاده از محلولپاشی نیتروژن در سطوح پایین شوری و استفاده از فرم جامد نیتروژن در شرایط شوری بالا امکان افزایش عملکرد برای زعفران وجود دارد. واژه های کلیدی : ازت، بیرجند، زعفران، عملکرد اقتصادی ، غلظت شوری ، کود دهی.