نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.

2 دانشیار بخش کشاورزی، دانشگاه پیام نور، ایران

چکیده

زعفران، گیاه ارزشمند ادویه‌ای است که در صنایع داروسازی و غذایی کاربرد فراوانی دارد. با وجود توقع پایین این گیاه از نظر عناصر غذایی، تامین مواد غذایی در محیط رشد ریشه‌ها می­تواند در تولید گل و بنه زعفران مؤثر باشد. این آزمایش با هدف بررسی تأثیر کودهای زیستی و جهت قرارگیری بنه­های مادریدر خاک بر برخی خصوصیات بنه، گل و کلاله زعفران، به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران در سه سال زراعی 90-1389، 91-1390 و 92-1391 انجام شد. تیمارها شامل جهت قرارگیری بنه­ها(در دو وضعیت افقی و عمودی از نظر جهت قرارگیری رأس بنه) و کودهای زیستی (میکوریزا Glomus intraradices، بیوفسفر و عدم مصرف کود یا شاهد) بودند. صفاتی نظیر تعداد گل، وزن تر و خشک گل، کلاله و گلبرگ در دو سال زراعی 91-1390 و 92-1391  و وزن تر و خشک و قطر بنه­ها در دو سال زراعی 90-1389 و 91-1390 اندازه‌گیری شدند. نتایج نشان داد که در هر دو سال زراعی، جهت افقی بنه‌های زعفران در خاک بر جهت عمودی از نظر صفات قطر بنه و تعداد بنه در واحد سطح برتری داشت. همچنین قرارگیری افقی بنه‌ها در سال اول، منجر به افزایش وزن تر بنه به مقدار 6/23 درصد نسبت به وضعیت عمودی بنه‌ها گردید، ولی در سال زراعی دوم، وضعیت عمودی بنه‌ها دارای وزن تر بیشتری (معادل 3/6 درصد) در مقایسه با وضعیت افقی بود. در سال اول، تیمار تلفیقی میکوریزا با وضعیت افقی بنه‌ها در خاک، بیشترین وزن تر و خشک بنه در واحد سطح را دارا بود. در سال دوم، بیشترین مقدار دو صفت وزن تر و خشک بنه در واحد سطح، در تیمار تلفیقی اعمال بیوفسفر با وضعیت افقی بنه‌ها مشاهده شد. وزن تر و خشک گل و کلاله در تیمار وضعیت افقی بنه‌های زعفران در مقایسه با وضعیت عمودی بنه‌ها افزایش یافت. بررسی اثر نوع کودهای زیستی بر وزن تر و خشک گل، گلبرگ و کلاله نیز نشان داد که کودهای بیوفسفر و میکوریزا به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار این صفات بودند. مطابق نتایج، در هر دو سال مطالعه خصوصیات گل، برترین تیمار تلفیقی از نظر صفات وزن خشک گل و گلبرگ و وزن تر کلاله، قرارگیری افقی بنه‌ها در خاک تحت شرایط اعمال کود بیوفسفر بود.

کلیدواژه‌ها

Ahmadi, A., and Nazari Alam, J., 2015. Effects of biological and chemical fertilizers on quantity yield of saffron (Crocus sativus L.) in different planting densities. J. Saffron Res. 3(1), 51-63. [In Persian with English Summary].
Alipoor Miandehi, Z., Mahmodi, S., Behdani, M.A., and Sayyari, M.H., 2014. Effect of manure, bio-and chemical- fertilizers and corm size on saffron (Crocus sativus L.) yield and yield components. J. Saffron Res. 1(2), 73-84. [In Persian with English Summary].
Arsalan, N., Ipek, A., Rahimi, A., and Ipek, G., 2013. The effects of placement position and corm size of saffron (Crocus sativus L.) on stigma and corm yields in Ankara conditions. J. Herb. Drug. 4(1), 1-6.
Asghari Lafmejani, S., and Eizadi, A., 2016. Investigation of saffron role in job creation for rural families (Case study: Roshtkhar Rural District). J. Saffron Res. 4(2), 210-228. [In Persian with English Summary].
Aytekin, A., and Acikgoz, O., 2008. Hormone and microorganism treatments in the cultivation of saffron (Crocus sativus L.) plants. Molecules. 13, 1135-1147.
Gresta, F., Lombardo, G.M., Siracusa, G., and Ruberto, G., 2008. Saffron, an alternative crop for sustainable agricultural systems. A review. Agron. Sust. Dev. 28(1), 95-112.
Han, H.S., and Supanjani Lee, K.D., 2006. Effect of co-inoculation with phosphate and potassium solubilizing bacteria on mineral uptake and growth of pepper and cucumber. Plant Soil Environ. 52(3), 130-136.
Heidari, Z., Besharati, H., and Maleki Farahani, S., 2014. Effect of some chemical fertilizer and biofertilizer on quantitative and qualitative characteristics of saffron. Saffron Agron. & Technol. 2(3), 187- 89. [In Persian].
Kafi, M., Rashed Mohasel, M.H., Koocheki, A., and Molafilabi, A., 2002. Saffron Production and Processing. Zaban and Adab, Iran. 280 p. [in Persian].
Koocheki, A., 2004. Indigenous knowledge in agriculture with particular reference to saffron production in Iran. Acta Hort. (ISHS) 650, 175-182.
Koocheki, A., Jahani, M., Tabrizi, L., and Mohammadabadi, A.A., 2011. Investigation on the effect of biofertilizer, chemical fertilizer and plant density on yield and corm criteria. J. Water Soil. 25(1), 196-206. [In Persian with English Summary].
Koocheki, A., Jahani, M., Tabrizi, L., Mohammad-Abadi, A.A., and Jahan, M., 2009. Effects of biofertilizer and inorganic fertilizer on generative growth and yield of saffron under high corm density. 3rd International Symposium on Saffron. Forthcoming Challenges in Cultivation, Research and Economics. 20-23 May, Korokos, Kozani, Greece.
Koocheki, A., Nassiri Mahalati, M., Azizi, G., and Siahmarguee, A., 2011. Effect of fertilizer type and weed control on quantitative and qualitative characteristics of Teucrium polium. J. Hort. Sci. 25(3), 267-279. [In Persian with English Summary].
Koocheki, A., Soltani, A., and Azizi, M., 1997. Plant Ecophysiology. Mashhad University Jihad, Iran. 272 p. [in Persian].
Mahfouz, S.A., and Sharaf-Eldin, M.A., 2007.Effect of mineral vs. biofertilizer on growth, yield, and essential oil content of fennel (Foeniculum vulgare Mill.). Int. Agrophysic. 21, 361-366.
Rasouli, Z., Maleki Farahani, S., and Besharati, H., 2014. Saffron underground organs as affected by organic, biological, and chemical fertilizers. Iran. J. Soil Res. 28(2), 295-312. [In Persian with English Summary].
Rezvani Moghaddam, P., Koocheki, A., Mollafilabi, A., and Seyyedi, M., 2014. Effect of biological and chemical fertilizers on replacement corm and flower yield of saffron (Crocus sativus L.). Iran. J. Field Crop Res.. 15(3), 234-246. [In Persian with English Summary].
Rivandi, H., 2014. Effect of chemical, organic and biological fertilizers on growth characteristics of saffron. MSc. Thesis of Azad University of Sabzevar, Ian. [In Persian].
Sadeghi, B., 1993. The effect of corm weight on saffron flowering. Scientific and Industrial Research Organization of Khorasan, Iran. 73 p. [in Persian].
Shaheen, A.M., Fatma, A., Rizk, O., Sawan, M., and Ghoname, A.A., 2007. The integrated use of bio-inoculants and chemical nitrogen fertilizer on growth, yield and nutritive value of two okra (Abelmoschus esculentus, L.) cultivars. Aust. J. Basic Appl. Sci. 1, 307-312.
Sturz, A.V., and Christie, B.R., 2003. Beneficial microbial allelopathies in the root zone: The management of soil quality and plant disease with rhizobacteria. Soil Till.Res. 72, 107-123.
Temperini, O., Rea, R., Temperini, A., Colla, G., and Rouphael, Y., 2009. Evaluation of saffron (Crocus sativus L.) production in Italy: Effects of the age of saffron fields and plant density. Food, Agric. Environ. 7(1), 19-23.
Zand, A., Riahi, H., Shariatmadari, Z., and Zanganeh, S., 2015. Effect of Funneliformis moseae mycorrihza symbiosis on growth and yield of Crocus sativus L. J. Saffron Res. 2(2), 141-151. [In Persian with English Summary].