نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، صندوق پستی 336-14115، تهران، ایران

2 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، ص. پ. 336-14115، تهران ، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر غلظت­های عناصر غذایی، متیونین و اندازه بنه مادری بر سبز شدن زعفران، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار و دو سال زراعی 93 و 94 در مزرعه‌ دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. تیمارها شاملعناصر غذاییبه صورت کود مایع(عناصر ماکرو و میکرو) در چهار غلظت (10، 20، 30، 40 میلی‌لیتر در لیتر)، اسیدآمینه متیونیندر چهار غلظت (10، 20، 30، 40 گرم در لیتر)، تیمار آب مقطر و شاهد بدون تیمار، وزن بنه در دو اندازه ریز(5-3 گرم) و درشت(9-7 گرم) بود. بنه‌ها قبل از کاشت به‌مدت 48 ساعت در دمای 25 درجه سانتی‌گراد و به‌طور کامل در عناصر غذایی یا متیونین غوطه‌ور شدند. برای مطالعه‏ تعداد بنه­های سبز شده از مدل نمایی مجانب یا مونومولکولار استفاده و روند سبز شدن گیاه بررسی شد. نتایج نشان داد که در سال دوم سبز شدن نسبت به سال اول افزایش داشت که می‌تواند به علت سازگاری با شرایط محیطی باشد. در سال اول روند سبز شدن به صورت سهمی و در سال دوم به صورت خطی بود. بنه­های مادری درشت نسبت به سایر تیمارها سبز شدن بهتر بود. به طور کلی، استفاده از محلول 10 گرم در لیتر متیونین و بنه­های مادری درشت توانست باعث افزایش تعداد بنه­های سبز شده و بهبود سبز شدن در زعفران شود. به طور کلی، مدل پیشنهادی برای پیش­بینی وضعیت رشدی و روند سبز شدن در این مطالعه مدل مناسبی بود.

کلیدواژه‌ها

Afzal, I., Basra, S.M.A, Ahmad, N., Cheema, M.A., Warriach, E.A., and Khaliq, A., 2002. Effect of priming and growth regulator treatment on emergence. Int. J. Agric. Biol. 4, 306–306.
Basra, S.M.A., Ashraf, M., Iqbal, N., Khaliq, A., and Ahmad, R., 2004. Physiological and biochemical aspects of pre- sowing heat stress on cotton seed. Seed Sci. Technol. 32,765-774.
Faten, S.A., Shaheen, A.M., Ahmed, A.A., and Mahmoud, A.R., 2010. Effect of foliar application of amino acids as antioxidants on growth, yield and characteristics of squash. Res. J. Agric. Biol. Science 6, 583-588.
Goli, S.A.H., Mokhtari, F., and Rahimmalek, M., 2012. Phenolic compounds and antioxidant activity from saffron (Crocus sativus L.) petal. J. Agric. Sci. 4(10), 175.
Hoshyar, R., and Mollaei, H., 2017. A comprehensive review on anticancer mechanisms of the main carotenoid of saffron, crocin. Pharm. Pharmacol. J. 69(11), 1419-1427.
Hosseinzadeh, H., and Younesi, H., 2002. Petal and stigma extracts of (Crocus sativus L.) have antinociceptive and anti–inflammatory effects in mice. BMC Pharmacol. P. 2-7.
Iqbal, M., and Ashraf, M., 2007. Seed treatment with auxins modulates growth and ion partitioning in salt stressed wheat plants. J. Integr. Plant Biol. 49, 1003-1015.
Jabbari, M., Khayyat, M., Fallahi, H.R., and Samadzadeh, A.R., 2017. Influence of saffron corm soaking in salicylic acid and potassium nitrate on vegetative and reproductive growth and its chlorophyll fluorescence indices. Saffron Agron. & Technol. 5(1), 21-35. [in Persian with English Summary].
Jander, G., and Joshi, V., 2010. Recent progress in deciphering the biosynthesis of aspartate-derived amino acids in plants. Mol. Plant. 3, 54-65.
Khorasani, R., Rezvani Moghaddam, P., and Hasanzadeh Avval, F., 2013. Investigation of appropriate concentration and times of nutrients spraying on vegetative growth and production of saffron (Crocus sativus L.) cormlets (Crocus sativus L). The Second National Conference on Saffron Latest Achievements. Torbat-e Heidariyeh, Iran. p. 36-47. [in Persian].
Koocheki, A., 2013. Research on production of Saffron in Iran: Past trend and future prospects. Saffron Agron. & Technol. 1(1), 3-21. [in Persian with English Summary].
Molina, R.V., Valero, M., Navarro, Y.J., Guardiola, L., and Garcia-Luice, A., 2005. Temperature effects on flower formation in saffron (Crocus sativus L.). Sci. Hort. 103, 361-379.
Mollafilabi, A., 2013. Effect of extensive range of corm weights on yield components and flowering characters of saffron (Crocus sativus L.) under greenhouse conditions. The 4th International Saffron Symposium. Kashmir, India. P. 22-25
Nasr Abadi, M., Arooei, H., Azizi, M., and Nemati, H., 2013. Effect of proper temperature and different cultivating patterns on the yield of leaf and three weights of saffron (Crocus sativus L.) cormlets. First National Conference on Saffron Research, Iran. Pp. 42. [in Persian].
Pandy, D.P., Srivastava, R.P., 1979. A note on the effect of the size of corms on the sprouting and flowering of saffron. Prog. Hort. 6, 86-92.
Renau-Morata, B., Nebauer, S.G., Sánchez, M., and Molina, R.V., 2012. Effect of corm size, water stress and cultivation conditions on photosynthesis and biomass partitioning during the vegetative growth of saffron (Crocus sativus L.). Ind. Crop Prod. 39, 40-46.
Report of Saffron, National Plantation of Medicinal Plants., 2017. Ministry of Agriculture, Iran. [in Persian].
Sadeghi, B., 2012. Effect of corm weight on saffron flowering. The 4th International Symposium on Saffron Biology and Biotechnology. Kashmir, India, p. 25-28.
Sayyadi, M., Rad, H., and Mollafilabi, A., 2013. Investigation of mass and different weights of saffron (Crocus sativus L.) corms on crop yield components. Proceeding of 12
th
Iranian congress of agronomy and plant Breeding. Karaj Azad University. P. 5-10. [in Persian].
Sepaskhah, A.R., Kamgar-Haghighi, A.A., 2009. Saffron irrigation regimes. Int. J. Plant Prod. 3, 1-16.
Torres, M., Perez-boada, S., and Duran, J.M., 1988. Growth analysis by different mathematical models of barley plants after UV-A irradiation. Environ. Exp. Bot. 28(4), 315-321.
Vurro M., Boari A., Pilgeram A.L., and Sands, D.C., 2006. Exogenous amino acids inhibit seed germination and tubercle formation by Orobanche ramosa (broomrape): potential application for management of parasitic weeds. Biol. Cont. 36, 258–265.