نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار تغذیه طیور، گروه علوم دامی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران

2 استادیار تغذیه طیور، گروه علوم دامی، دانشگاه رازی کرمانشاه

چکیده

هدف از این پژوهش ارزیابی اثر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران بر شاخص­های عملکرد رشد، وزن نسبی اجزای لاشه، پاسخ ایمنی و وضعیت پاداکسندگی جوجه­های گوشتی بود. برای این منظور آزمایشی در بهار 1396  در مرغداری تحقیقاتی دانشگاه بیرجند انجام شد. تعداد 200 قطعه جوجه گوشتی با پنج تکرار (پن) و 10 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح صفر، 300، 500 و 700 میلی­گرم عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران در کیلوگرم جیره بودند. جوجه­ها طی سه دوره تغذیه­ای؛ آغازین (10-0 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) تغذیه و مورد رکوردگیری برای صفات عملکردی شامل افزایش وزن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک قرار گرفتند. برای پاسخ ایمنی در روزهای 14 و 35، تزریق گلبول قرمز گوسفندی و در 42 روزگی خونگیری انجام شد. یافته­ها نشان داد که سطوح 500 و 700 میلی­گرم عصاره هیدروالکلی زعفران باعث افزایش وزن بدن و کاهش ضریب تبدیل خوراک نسبت به شاهدگردید و مصرف خوراک در سطح 500 افزایش و در سطح 700 عصاره کاهش یافت. استفاده از سطح 700 عصاره گلبرگ زعفران باعث کاهش کلسترول، LDL خون و چربی بطنی و افزایش HDL خون و وزن نسبی بورس در مقایسه با شاهد گردید. تغذیه سطوح 500 و 700 میلی­گرم عصاره گلبرگ زعفران، پاسخ ایمنی ثانویه بر ضد SRBC و عیار پادتن بر ضدنیوکاسل در 24 و 42  روزگی را نسبت به شاهد افزایش داد. سطوح 500 و 700 عصاره گلبرگ زعفران نسبت به شاهد باعث افزایش فعالیت آنزیم­های گلوتایتون پراکسیداز، سوپراکسیددسموتاز و کاهش فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز و غلظت مالون دی­آلدئید خون شد. بنابراین، افزودن عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران به جیره جوجه گوشتی، احتمالاً باعث بهبود عملکرد رشد، کاهش چربی خون، بهبود پاسخ ایمنی و وضعیت سامانه پاداکسندگی در جوجه­های تغذیه شده با سطح 500 و 700 میلی­گرم عصاره هیدروالکلی زعفران شود.

کلیدواژه‌ها

Abrishami, M.H., 2010. Saffron from Yesterday until Now. Amirkabir Publication, Tehran, Iran. [in Persian].
Anonymous., 2000. PDR for Herbal Medicine. Medical Economics Company. USA; p. 653-654.
Arasteh, A., Aliyev, A., Khamnei, S., Delazar, A., Mesgari, M., and Mehmannavaz, Y., 2010. Effects of hydromethanolic extract of saffron (Crocus sativus) on serum glucose, insulin and cholesterol levels in healthy male rats. J. Medic. Plant Res. 4(5), 397-402.
Botsoglou, N., Florou-Paneri, P., Christaki, E., Fletouris, D., and Spais, A., 2002. Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. Br. Poult. Sci. 43, 223-230.
Castanon, J.I.R., 2007. History of the use of antibiotic as growth promoters in European poultry feeds. Poult. Sci. 86, 2466-2471.
Der Mardersian, 2001. A Review of natural products. Facts and Comparison. USA. 520-521.
Diebold, G., and Eidelsburger, U., 2006. Acidification of diets as an alternative to antibiotic growth promoters. P. 311–327. In: Antimicrobial growth promoters: where do we go from here? D. Barug, J. de Long, A.K. Kies, and M.W.A. Verstegen. Ed. Wageningen Acad. Publ., the Netherlands.
Gainer, J.L., and Jones, J.R., 1975. The use of crocetin in experimental atheroscler-osis. Experientia. 31, 548–549. 
Gulçin, I., Huyut, Z., Elmastas, M., and Aboul-Enein, H.Y., 2010. Radical scavenging and antioxidant activity of tannic acid. Arab. J. Chem. 3, 43–53.
Hadizadeh, F., Khalili, N., Hosseinzadeh, H., and Khair-Aldine, R., 2010. Kaempferol from saffron petals. Ir. J. Pharma. Res. 251-252.
He, S.Y., Qian, Z.Y., Tang, F.T., Wen, N., Xu, G.L., and Sheng, L., 2005. Effect of crocin on experimental atherosclerosis in quails and its mechanisms. Life Sci. 77, 907-921.
He, S.Y., Qian, Z.Y., Wen, N., Tang, F.T., Xu, G.L., and Zhou, C.H., 2007. Influence of crocetin on experimental atherosclerosis in hyperlipidemia-diet quails. Eur. J. Pharm. 554, 191-195.
Hong, J. C., Steiner, T., Aufy, A., and Lien, T., F., 2012. Effects of supplemental essential oil on growth performance, lipid metabolites and immunity, intestinal characteristics, microbiota and carcass traits in broilers. Liv. Sci. 144, 253–262.
Hosseini, M., and Mollafilabi, A., 2017. Relation of phenolic compounds and nitrogen content of Saffron (Crocus sativus L.) under field conditions. J. Saffron Res. 5, 64-77. [in Persian with English Summary].
Hosseini, S.M., Naghous, M., and Hoseinyan Bilondi, S.H., 2014. Effect of aqueous pennyroyal (Mentha pulegium) and saffron petals (Crocus sativus L.) extract on performance and meat quality in broiler. J. Saffron Res. 2(1), 1-14. [in Persian with English Summary].
Hosseini, M., Sadeghian, A.R., and Barakati, F., 2015. Study on trends in phenolic compounds during saffron plant growth by Folin Cio-Calteau micro method. J. Saffron Res. 3(2), 155-162. [in Persian with English Summary].
Hosseini-Vashan, S.J., Mohammadian, E., and Afzali, N., 2018a. Investigation the effect of Hydroethanolic saffron petals’ extracts on performance, carcass characteristics and blood biochemical parameters of Japanese quail. J. Saffron Res. 5, 181-189. [in Persian with English Summary].
Hosseini-Vashan, S.J., Mohammadian, E., and Afzali, N., 2018b. Effect of Hydroethanolic Saffron petals’ extract on performance, carcass characteristics and blood parameters of Japanese quails challenged by aflatoxin. J. Saffron Agron. & Technol. 6, 237-252. [in Persian with English Summary].
Hosseinzadeh, H., Motamedshariaty, V., and Hadizadeh, F., 2007. Antidepressant effect of kaempferol, a constituent of saffron (Crocus sativus) petal, in mice and rats. Pharmacology. 2, 367-370.
Hruby, M., and Cowieson, A.J., 2006. The role of enzymes and betaine in antibiotic growth promoter free nutrition. Pp. 269–287. In: Antimicrobial Growth Promoters: Where Do We Go From Here? D. Barug, J. de Long, A.K. Kies, and M.W.A. Verstegen, Ed. Wageningen Acad. Publ., Wageningen, the Netherlands.
Javanmardi, J., Stushnoff, C., Locke, E., Vivanco, J.M., 2003. Antioxidant activity and total phenolic content of Iranian Ocimum accessions. Food Chem. 83, 547-550.
Kocher, A., 2006. Interfacing gut health and nutrition: The use of dietary prebiotics and probiotics to maximise growth performance in pigs and poultry. Pp. 289–310. In: Antimicrobial Growth Promoters: Where Do We Go From Here? D. Barug, J. de Long, A.K. Kies, and M.W.A. Verstegen, Ed. Wageningen Acad. Publ., Wageningen, the Netherlands.
Koshbakht Fahim, N., Fakoor Janati, S.S., and Feizy, J., 2012. Chemical composition of agriproduct saffron (Crocus sativus L.) Petals and its considerations as animal feed. Gida. 37, 197-201.
Mashmoul, M., Azlam, A., Khaza’ai, H., Moud Yusof, B.N., and Mohd Noor, S., 2013. Saffron: A natural potent antioxidant as a promising anti-obesity drug. Antioxidant (Basal). 4, 293-308.
Melnyk, J.P., Wang, S., and Marcone, M.F., 2010. Chemical and biological properties of the world's most expensive spice: Saffron. Food Res. Inter. 43, 1981-1989.
Naghous, M. Hosseini, S.M., and Farhangfar, H., 2017. Effect of saffron petal (Crocus sativus L.) on thigh meat quality in broiler. J. Saffron Res. 5, 33-44. [in Persian with English Summary].
Naghous, M., Hosseini, S.M., Farhangfar, H., VadieiNoghabi, A., and Gheysari, A., 2015. Effect of saffron petals’ (Crocus sativus L.) on yield, carcass traits and internal organs in broiler. The National Congress of Advanced Research in Animal Science, University of Birjand, Birjand, Iran. p. 445-448. [in Persian].
Nelson, N.A., Lakshmanan, N., and Lamoni, S.J., 1995. Sheep red blood cell and Brucella abortus antibody responses in chickens selected for multitrait immunocompetence. Poult. Sci. 74, 1603-1609.
Omidi, A., Rahdari, S., and Hassanpour Fard, M., 2014. A preliminary study on antioxidant activities of saffron petal extracts in lambs. Vet. Sci. Dev. 4, 1-4.
Park, J.H., Kang, S.N., Chu, G.M., and Jin, S.K., 2014. Growth performance, blood cell profiles, and meat quality properties of broilers fed with Saposhnikovia divaricata, Lonicera japonica, and Chelidonium majusextracts. Liv Sci. 145, 250–262.
Persia, M.E., Parsons, C.M., Schang, M., and Azcona, J., 2003. Nutritional evaluation of dried tomato seeds. Poult. Sci. 82, 141-146.
Razzaghi, R., Nourbakhsh, R., HemmatiKakhaki, A., and Saberi Najafi, M., 2003. Antimicrobial effect of saffron. 3rd National Congress on Saffron. Iran, [in Persian with English Summary].
Rezaee, R., aand Hosseinzadeh, H., 2013. Safranal, from an aromatic natural product to a rewarding pharmacological agent. Iran J. Basic. Med. Sci. 16, 12–26. [in Persian with English Summary].
Samarghandian, S., Azimi-Nezhad, M., and Fakhondeh, T., 2017. Immunomodulatory and antioxidant effects of saffron aqueous extract (Crocus sativus L.) on streptozotocin-induced diabetes in rats. Ind. Heart. J. 69, 151-159.
Samarghandian, S., and Borji, A., 2014. Anticarcinogenic effect of saffron (Crocus sativus L.) and its ingredients. Pharmacog. Res. 6, 99–107. 
Sánchez-Vioque, R., R. odríguez-Conde, M.F., Reina-Ureña, J.V., Escolano-Tercero, M.A., Herraiz-Peñalver, D., and Santana-Méridas, O., 2012. Increasing the Applications of Crocus sativus flowers as natural antioxidants. J. Food Sci. 77, C1162- C1168.
SAS Institute., 2003. SAS/STAT Guide for Personal Computers. 9.1th Ed. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Sheng, L., Qian, Z., Zheng, S., and Xi, L., 2006. Mechanism of hypolipidemic effect of crocin in rats: Crocin inhibits pancreatic lipase. Eur. J. Pharm. 543, 116-122.
Vahidi, H., Kamalinejad, M., and Sedaghati, N., 2002. Antimicrobial Properties of Croccus sativus L. Iran. J. Pharm. Res. 1: 33-35. [in Persian with English Summary].
Xi, L., Qian, Z.Y., Shen, X.C., Wen, N., and Zhang, Y.B., 2005. Crocetin prevents dexamethasoneinduced insulin resistance in rats. J. Medicin. Plant Res. 71, 917- 22.   
Yang, Y.C., Hsu, H.K., Hwang, J.H., and Hong, S.J., 2003. Enhancement of glucose uptake in 3T3-L1 adipocytes by Toona sinensis leaf extract. Kaohsiung. J. Med. Sci. 19(7), 327- 333.
Yoshioka, T., Kawada, K., Shimada, T., and Mori, M., 1979. Lipid peroxidation in maternal and cord blood and protective mechanism against activated-oxygen toxicity in the blood. Am. J. Obst. Gynecol. 135, 372-376.