نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 هئیت علمی دنشگاه بیرجند

2 دانشگاه بیرجند

3 دانشجوی مهندسی آب دانشگاه بیرجند

چکیده

تنش شوری یکیاز مشکلات عمده تولید محصولات کشاوزی در مناطق خشک و نیمه­خشک است. این پژوهش با هدف بررسی اثر سطوح مختلف شوری و فرم­های کوددهی نیتروژن بر رشد و عملکرد زعفران در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند طی سال­های 1387-1385 به صورت کرت­های خرد شده در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. شوری آب آبیاری با هدایت‌ الکتریکی 5/1(شاهد)، 5/3، 5/5 و 5/7 دسی زیمنس بر متر به عنوان عامل اصلی و فرم­های مختلف نیتروژن (جامد، جامد– محلول و محلول) به عنوان عامل فرعی اجرا گردید. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تنش شوری روی همه پارامترها اثر معنی‌داری داشت؛ حتی در سال استفاده از فرم­های مختلف نیتروژن اثر معنی­داری داشت. درشرایط شوری بالا، استفاده از فرم جامد نیتروژن بالاترین عملکرد اقتصادی g/m218/0 در سال 1385،  g/m2 48/0 در سال 1386 و 29/0 g/m2را در سال 1387 نشان داد. بطور کلی، نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در مناطق خشک می­توان از آب شور تا 5/5 دسی زیمنس بر متر برای زعفران استفاده نمود. همچنین با استفاده از محلول‌پاشی نیتروژن در سطوح پایین شوری و استفاده از فرم جامد نیتروژن در شرایط شوری بالا امکان افزایش عملکرد برای زعفران وجود دارد.
واژه های کلیدی : ازت، بیرجند، زعفران، عملکرد اقتصادی ، غلظت شوری ، کود دهی.

کلیدواژه‌ها

Behdani, M.A., Koocheki, A., Nassiri, M., and Rezvani, P., 2005. Evaluation of quantitative relationships between saffron yield and nutrition (On farm trial). Iran. J. Field Crop Res. 3(1), 1-14. [in Persian with English Summary].
Dominguez, A., Tarjuelo, J.M., Juan, J.A.D., Mata, E.L., Breidy, J., and Karam, F., 2012. Deficit irrigation under water stress and salinity conditions: The MOPECO-Salt Mode. Agric. Water Manag. 107, 42–53.
FAO., 2007. Advances in the Assessment and Monitoring of Salinization and Status of Biosaline Agriculture. World Soil Resources Reports, No. 104. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, pp. 72.
Funakawa, S., Suzuki, R., Kanaya, S., Saljnikov, E.K., and Kosaki, T., 2007. Distribution patterns of soluble salts and gypsum in soils under large-scale irrigation agriculture in Central Asia. Soil Sci. Plant Nutr. 53, 150–161.
Gresta, F., Lombardo, G.M., Siracusa, L., and Ruberto, G., 2008. Effect of mother corm dimension and sowing time on stigma yield, daughter corms and qualitative aspects of saffron in a Mediterranean environment. J. Sci. Food Agric. 88, 1144-1150.
Kafi, M., Koocheki, A., Rashed, M.H., and Nassiri, M., 2006. Saffron Production and Processing. Science Publisher, pp. 126-150.
Kumar, R., 2009. Calibration and validation of regression model for non-destructive leaf area estimation of saffron (Crocus sativus L.). Sci. Hort. 122, 142–145.
Melnyk, J.P., Wang, S., and Marcone, M.F., 2010. Chemical and biological properties of the world's most expensive spice: Saffron. Food Res. Int. 43, 1981–1989.
Minchin, P.E.H., and Thorpe, M.R., 1996. What determines carbon partitioning between competing sinks?. J. Exp. Bot. 47, 1293-1296.
Minchin, P.E.H., Thrope, M.R., and Farrar, J.F., 1994. Short-term control of root: shoot partitioning. J. Exp. Bot. 45, 615-622.
Perry, C.J., 2001. Charging for irrigation water: The issues and options, with a case study from Iran. International Water Management Institute Publisher, pp. 37-39.
Rahman, S.M., Khalil, M.I., and Ahmed, M.F., 1995. Yield-water relations and nitrogen utilization by wheat in salt-affected soils of Bangladesh. Agric. Water Manag. 28, 49-56.
Rajaei, S.M., Niknam, V., Seyedi, S.M., Ebrahimzadeh, H., and Razavi, K., 2009. Contractile roots are the most sensitive organ in Crocus sativus to salt stress. Biol. Planta. 53, 523-529.
Sepaskhah, A.R., and Yarami, N., 2010. Evaluation of macroscopic water extraction model for salinity and water stress in saffron yield production. Int. J. Plant Prod. 4(3), 175-186.