سرور خرم دل؛ مهدی نصیری محلاتی؛ فاطمه معلم بنهنگی؛ محمد جواد ابراهیمی
چکیده
هدف این پژوهش بهینه سازی کاربرد کودهای دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد گل و بنه زعفران با استفاده از روش سطح-پاسخ بود. این آزمایش با 13 تیمار (سطوح بالا و پایین کود دامی (به ترتیب 100 و صفر تن در هکتار) و سولفات پتاسیم (به ترتیب 400 و صفر کیلوگرم در هکتار)) و دو تکرار در دو سال زراعی در مزرعه دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. شاخصهای عملکرد ...
بیشتر
هدف این پژوهش بهینه سازی کاربرد کودهای دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد گل و بنه زعفران با استفاده از روش سطح-پاسخ بود. این آزمایش با 13 تیمار (سطوح بالا و پایین کود دامی (به ترتیب 100 و صفر تن در هکتار) و سولفات پتاسیم (به ترتیب 400 و صفر کیلوگرم در هکتار)) و دو تکرار در دو سال زراعی در مزرعه دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. شاخصهای عملکرد گل و بنه در سال دوم بعنوان متغیر وابسته اندازه گیری و تغییرات آنها با مدلهای رگرسیونی ارزیابی شد. به منظور ارزیابی کیفیت مدلها از آنالیز واریانس، عدم برازش، ضریب تبیین و میانگین جذر مربعات خطا استفاده شد. مقادیر بهینه کودها برای متغیرهای وابسته در سناریوی اقتصادی بر اساس شاخص مطلوبیت (D) تعیین شد. نتایج نشان داد که اثر جزء خطی بر تعداد و وزن تر گل و قطر بنه های دختری، اثر جزء درجه دو کامل بر تعداد و وزن تر گل و اثر متقابل تنها بر وزن خشک بنه های دختری معنی دار بود. آزمون عدم برازش در مورد هیچ یک از شاخص های عملکرد گل و بنه های دختری زعفران معنی دار نبود که نشاندهنده برازش مطلوب مدل می باشد. بیشترین وزن تر و تعداد گل در تیمار 100 تن کود دامی در هکتار+ عدم مصرف کود سولفات پتاسیم و بیشترین وزن خشک بنههای دختری در تیمار 100 تن کود دامی در هکتار+ 400 کیلوگرم کود سولفات پتاسیم در هکتار به دست آمد. میزان بهینه مصرف کودهای دامی و سولفات پتاسیم براساس سناریوی اقتصادی 50/80 تن کود دامی در هکتار و 71/371 کیلوگرم کود سولفات پتاسیم در هکتار (98/0=D) محاسبه شد.
محمد حسین امینی فرد
چکیده
به منظور بررسی اثر کمپوست زباله شهری بر میزان تجمع عناصر سنگین (سرب، نیکل، کادمیوم و کبالت) در اندامهای گیاهی زعفران (Crocus sativus L.) و همچنین اثر کمپوست بر صفات زراعی و عملکرد، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سالهای زراعی 1395-1394 اجرا شد. تیمار آزمایش، شامل چهار سطح کمپوست زباله شهری (0، ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر کمپوست زباله شهری بر میزان تجمع عناصر سنگین (سرب، نیکل، کادمیوم و کبالت) در اندامهای گیاهی زعفران (Crocus sativus L.) و همچنین اثر کمپوست بر صفات زراعی و عملکرد، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سالهای زراعی 1395-1394 اجرا شد. تیمار آزمایش، شامل چهار سطح کمپوست زباله شهری (0، 5، 10 و 20 تن در هکتار) با سه تکرار بود. نتایج نشان داد کمپوست زباله شهری تأثیر معنیداری بر غلظت سرب و کادمیوم خاک زعفران نسبت به شاهد داشت، امّا بر میزان غلظت نیکل و کبالت مؤثر نبود. بیشترین غلظت سرب و کادمیوم (85/2 و 60/1 میلیگرم بر کیلوگرم) خاک در سطح 20 تن در هکتار کمپوست زباله شهری و کمترین میزان این صفات در سطح شاهد به دست آمد. کمپوست زباله شهری سبب افزایش معنیدار غلظت سرب برگ نسبت به شاهد شد. بیشترین غلظت سرب برگ (68/0 میلیگرم بر کیلوگرم) در سطح 10 تن در هکتار کمپوست زباله شهری مشاهده شد. بر اساس نتایج، سطوح مصرفی کمپوست تأثیر معنیداری بر غلظت عناصر سنگین بنه و گل نداشت. همچنین نتایج بیانگر تأثیر معنیدار کمپوست زباله شهری بر وزن بنه دختری و عملکرد گل و کلاله زعفران بود. بیشترین میزان این صفات در سطح 10 تن در هکتار کمپوست زباله شهری به دست آمد. بهطور کلی کمپوست زباله شهری در این آزمایش مانع از تجمع عناصر سنگین در گیاه و از این طریق سبب افزایش صفات زراعی و عملکرد زعفران شد.
علیجان سالاریان؛ سهراب محمودی؛ محمد علی بهدانی؛ حامد کاوه
چکیده
با هدف بررسی اثر سطوح کود زیستی، نانو کود آهن و شوری آب آبیاری بر عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیکی زعفران، آزمایشی بصورت فاکتوریل دو عاملی (کود زیستی و نانو ذرات آهن) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان تربت حیدریه در سال زراعی 98-1397 اجرا شد و مورد تجزیه مرکب در مکان (شوری) قرار گرفت. عامل کود زیستی در چهار سطح صفر، 500، ...
بیشتر
با هدف بررسی اثر سطوح کود زیستی، نانو کود آهن و شوری آب آبیاری بر عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیکی زعفران، آزمایشی بصورت فاکتوریل دو عاملی (کود زیستی و نانو ذرات آهن) در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان تربت حیدریه در سال زراعی 98-1397 اجرا شد و مورد تجزیه مرکب در مکان (شوری) قرار گرفت. عامل کود زیستی در چهار سطح صفر، 500، 1000و 1500 کیلوگرم درهکتار و عامل کود نانو ذرات آهن در دو سطح عدم مصرف و کاربرد چهار لیتر در هکتار بودند که در دو مکان با شرایط متفاوت شوری آب آبیاری (29/2 و 49/4 دسیزیمنس برمتر) بررسی شدند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد کلاله، در شرایط آبیاری با شوری 29/2 دسی زیمنس بر متر حاصل شد ولی در این سطح شوری، بین سطوح کاربرد و عدم کاربرد نانو کود آهن اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در شرایط آبیاری با شوری 49/4 دسی زیمنس بر متر، کاربرد نانو کود آهن در مقایسه با عدم کاربرد آن، باعث افزایش معنی دار 8/32 درصدی عملکرد کلاله شد و همچنین بطور معنی داری سبب افزایش میزان کلروفیل b و محتوی نسبی آب (RWC) شد. در هر دو شرایط آبیاری، با افزایش مقادیر کود زیستی، میزان کاروتنوئیدها بطور معنی داری افزایش یافت و در تمامی سطوح کود زیستی، کاربرد نانو کود آهن، نسبت به شرایط عدم کاربرد آن، سبب افزایش معنی دار کاروتنوئیدها شد. در شرایط آبیاری با شوری 49/4 دسی زیمنس بر متر و در سطوح صفر و 500 کیلوگرم درهکتار کود زیستی، کاربرد نانو کود آهن، بطور معنی داری از افزایش پرولین جلوگیری و از نشت بیشتر الکترولیتها ممانعت کرد. درمجموع، درصورت آبیاری زعفران با آب شور، استفاده از کودهای زیستی و نانو کود آهن جهت بهبود خصوصیات فیزیولوژیک توصیه می شود.
علیرضا نوری؛ علیرضا کوچکی؛ مهدی نصیری محلاتی؛ سرور خرم دل
چکیده
به منظور ارزیابی اثر تلقیح با میکوریزا، هیومیکاسید و وزن بنه مادری بر خصوصیات بنه های دختری و عملکرد گل زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالـب طـرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 99-1398 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه وزن بنه مادری (4≥ گرم ...
بیشتر
به منظور ارزیابی اثر تلقیح با میکوریزا، هیومیکاسید و وزن بنه مادری بر خصوصیات بنه های دختری و عملکرد گل زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالـب طـرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 99-1398 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه وزن بنه مادری (4≥ گرم (کوچک)، 8-1/4 گرم (متوسط) و 12-1/8گرم (درشت))، تلقیح با سه گونه قارچ میکوریزا (Glomus etunicatum و G. mosseae و G. intraradices و ترکیب سه گانه و شاهد (عدم تلقیح)) و دو سطح هیومیک اسید (با و بدون استفاده) بودند. صفات مورد مطالعه شامل تعداد گل در واحد سطح، وزن تر و خشک گل، وزن تر و خشک کلاله، وزن تر و خشک پرچم و تعداد و وزن بنه های دختری بود. نتایج نشان داد که بیشترین وزن بنههای دختری درشت (12-1/8 گرم) در تیمار وزن بنه مادری بزرگ+ تلقیح با گونه G. intraradices+ مصرف هیومیک اسید با 109 گرم در متر مربع حاصل شد. همچنین بیشترین وزن بنههای دختری متوسط (8-1/4 گرم) در تیمار وزن بنه مادری درشت+ تلقیح با گونه G. intraradices+ مصرف هیومیک اسید با 63 گرم در متر مربع به دست آمد. بیشترین تعداد بنه دختری در واحد سطح از ترکیب سهگانه قارچ+ بنه های مادری درشت و مصرف هیومیک اسید برابر با 67 عدد در متر مربع حاصل شد. به طور کلی، نتایج نشان داد که کاشت بنه های مادری درشت، همبستگی بالایی با عملکرد بنههای دختری، گل و کلاله زعفران داشت. همچنین کاربرد هیومیک اسید و تلقیح با گونه های میکوریزا بهبود عملکرد گل و بنه های دختری را موجب شد.
خیراحمد ایوبی؛ حمیدرضا عیسوند؛ سعید حیدری؛ صادق موسوی فرد
چکیده
مدیریت تغذیه در زراعت زعفران یکی از مسائل مهم در تولید این محصول ارزشمند محسوب میشود. از این رو، تحقیق حاضر با هدف مطالعه تأثیرمحلولپاشی عناصر ریز مغذی آهن و روی بر صفات کمی و کیفی زعفران در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان شهر خرم آباد درسال 1401-1400 به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای ...
بیشتر
مدیریت تغذیه در زراعت زعفران یکی از مسائل مهم در تولید این محصول ارزشمند محسوب میشود. از این رو، تحقیق حاضر با هدف مطالعه تأثیرمحلولپاشی عناصر ریز مغذی آهن و روی بر صفات کمی و کیفی زعفران در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان شهر خرم آباد درسال 1401-1400 به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای مورد مطالعه شامل شاهد (محلول پاشی آب مقطر)، محلولپاشی آهن 5 درصد، محلول پاشی روی 5 درصد، محلول پاشی ترکیبی آهن 5 درصد+روی 5 درصد (توام آهن و روی)، بودند. محلول پاشی در طی دو مرحله (اواسط اسفند ماه و اواسط فروردین ماه) بر روی بوته های شش ساله زعفران انجام شد. نتایج نشان داد محلول پاشی با عنصر روی نسبت به شاهد، محلول پاشی آهن و محلول پاشی توام آهن و روی میانگین بالاتری از صفات را سبب شد به طوریکه محلول پاشی عنصر روی سبب افزایش معنی دار تعداد گل (81/57 درصد)، وزن تر و خشک گل (62/20 و97/80 درصد)، وزن تر و خشک کلاله (22/44 و 27/65 درصد)، کروسین (88/6 درصد)، پیکروکروسین (39/11 درصد) و سافرانال (66/9 درصد) در مقایسه با شاهد شد. بنابراین محلولپاشی عنصر ریزمغذی روی سبب بهبود عملکرد کمی و کیفی گیاه زعفران گردید.کروسین با صفاتی نظیر پیکروکروسین و وزن خشک کلاله همبستگی مثبت و معنی داری داشت اما سافرانال با هیچ یک از صفات مورد بررسی همبستگی معنی داری نشان نداد. توصیه می شود برای دستیابی به عملکرد بالا محلولپاشی عناصر ریزمغذی به ویژه روی، در دستور کار قرار گیرد.
صفیه عرب
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی اثر اسید آسکوربیک و عصاره جلبک دریایی بر صفات کمی و کیفی زعفران در مزرعه شخصی در شهرستان شاهرود و آزمایشگاه دانشگاه صنعتی شاهرود از مهر 1400 تا پاییز 1401 اجرا شد. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. محلولپاشی شامل هفت سطح (شاهد (محلولپاشی با آب مقطر)، 2، 3 و 4 میلیگرم در لیتر عصاره ...
بیشتر
این پژوهش به منظور بررسی اثر اسید آسکوربیک و عصاره جلبک دریایی بر صفات کمی و کیفی زعفران در مزرعه شخصی در شهرستان شاهرود و آزمایشگاه دانشگاه صنعتی شاهرود از مهر 1400 تا پاییز 1401 اجرا شد. آزمایش در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. محلولپاشی شامل هفت سطح (شاهد (محلولپاشی با آب مقطر)، 2، 3 و 4 میلیگرم در لیتر عصاره جلبک قهوه ای (Ascophyllum nodosum) و 50، 100 و 150 میلیمولار اسید آسکوربیک) بود. وزن تر گل در گیاهانی به ثبت رسید که با 4 میلیگرم در لیتر عصاره جلبک محلولپاشی شده بودند که نسبت به شاهد 12/50درصد افزایش نشان داد. وزن خشک کلاله با کاربرد تمامی سطوح عصاره جلبک و اسید آسکوربیک از 5/37 درصد تا 9/67 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. آنتوسیانین کلاله در گیاهانی که 2، 3 و 4 میلیگرم در لیتر عصاره جلبک را بهصورت محلولپاشی دریافت کرده بودند بهترتیب 11/53، 28/87 و 23/07 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. فنل کل کلاله در گیاهانی که 2، 3 و 4 میلیگرم در لیتر عصاره جلبک و 100 و 150 میلیمولار اسید آسکوربیک را دریافت کردند، به ترتیب12/87، 20/99، 8/02، 10/87 و 8/96 درصدنسبت به شاهد افزایش یافت. سافرانال موجود در کلاله تحت تأثیر محلولپاشی 3 میلیگرم در لیتر عصاره جلبک و 100 میلیمولار اسید آسکوربیک بهترتیب به میزان 9/69 و 3/65 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. در مجموع میتوان اینطور بیان کرد که با مصرف عصاره جلبک و اسید آسکوربیک میتوان خصوصیات کیفی و کمی زعفران را بهبود داد.
حمیدرضا فلاحی؛ مهسا اقحوانی شجری؛ مهری صباحی بجستانی؛ مهسا میثمی زاده؛ نرگس زیبا؛ محدثه آبگرمی؛ سجاد مرادی مقدم؛ سهیلا عباسی اول بهلولی؛ سید امیرحسین حسینی
چکیده
به منظور مقایسه اثر کاشت بنه زعفران در محیط کنترل شده (هیدروپونیک) و محیط مزرعه (بستر خاک) بر پارامترهای گلدهی و شاخصهای رنگ کلاله، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی و آزمایشگاه فیزیولوژی باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند در سال 1399 با چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش صفات تعداد گل، سرعت گلدهی، عملکرد گل، متوسط وزن گل، طول گل، طول ...
بیشتر
به منظور مقایسه اثر کاشت بنه زعفران در محیط کنترل شده (هیدروپونیک) و محیط مزرعه (بستر خاک) بر پارامترهای گلدهی و شاخصهای رنگ کلاله، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی و آزمایشگاه فیزیولوژی باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند در سال 1399 با چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش صفات تعداد گل، سرعت گلدهی، عملکرد گل، متوسط وزن گل، طول گل، طول خامه، طول کلاله، عملکرد خشک کلاله و گلبرگ، عملکرد پرچم (خامه + کلاله) و نیز شاخصهای رنگ هانتر شامل میزان روشنایی (L)، قرمزی (a) و زردی (b) کلاله زعفران اندازهگیری شد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین از نظر تعداد و عملکرد گل بین دو تیمار تفاوت معنیداری وجود نداشت، ولی حداکثر سرعت گلدهی (82/5 گل بر روز) و متوسط وزن گل (34/0 گرم) در شرایط کاشت بنه زعفران در محیط کنترل شده بدست آمد. همچنین، کاشت بنه در شرایط کنترل شده موجب حصول بیشترین طول گل، خامه و کلاله زعفران (به ترتیب 38/7، 40/4 و 49/2 سانتیمتر) گردید. بیشترین عملکرد خشک کلاله زعفران نیز در شرایط کشت بنه در محیط کنترل شده بدست آمد، بهطوریکه این تیمار تقریباً به میزان 14 درصد در مقایسه با تیمار کاشت بنه در مزرعه برتری داشت. مقایسه پارامترهای رنگی بین دو تیمار مورد مطالعه بیانگر آن بود که حداکثر روشنایی و قرمزی کلاله (بهترتیب 52/57 و 41/15) در شرایط کنترل شده مشاهده شد. در مجموع، کاشت بنه در محیط کنترل شده موجب افزایش عملکرد کلاله و بهبود نسبی خصوصیات رنگسنجی کلاله شد.
عباس خاشعی سیوکی؛ علی شهیدی؛ محمدعلی بهدانی؛ فاطمه حاجی آبادی؛ فاطمه شیرزادی
چکیده
استفادة بهینه و صحیح از منابع آب، نیازمند محاسبه میزان آب مصرفی و تعیین ضرایب گیاهی متناسب با هر منطقه است. این تحقیق به منظور تعیین تبخیر – تعرق و ضرایب گیاهی گیاه زعفران و تبخیر – تعرق گیاه مرجع چمن به دو روش لایسیمتری و فائو – پنمن - مانتیث در منطقه نیمه خشک بیرجند و در سال زراعی 1399-1398 صورت گرفته است. بدین منظور گیاه زعفران ...
بیشتر
استفادة بهینه و صحیح از منابع آب، نیازمند محاسبه میزان آب مصرفی و تعیین ضرایب گیاهی متناسب با هر منطقه است. این تحقیق به منظور تعیین تبخیر – تعرق و ضرایب گیاهی گیاه زعفران و تبخیر – تعرق گیاه مرجع چمن به دو روش لایسیمتری و فائو – پنمن - مانتیث در منطقه نیمه خشک بیرجند و در سال زراعی 1399-1398 صورت گرفته است. بدین منظور گیاه زعفران در شش لایسیمتر و گیاه مرجع چمن در سه لایسیمتر، در مجموعه آزمایشگاه های لایسیمتری دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، کشت شد. دوره رشد گیاه زعفران به چهار مرحله ابتدایی (27 روز)، توسعه (54 روز)، میانی (40 روز) و نهایی(54 روز) تقسیم شد. میانگین تبخیر – تعرق گیاه مرجع چمن به روشهای لایسمتری و فائو – پنمن – مانتیث بهترتیب برابر 4/32 و 4/19 میلیمتر بر روز و میانگین تبخیر – تعرق گیاه زعفران در دوره 175 روزه رشد، برابر با 2/34 میلیمتر بر روز بدست آمد. مقدار میانگین ضرایب گیاهی یک جزئی بهترتیب برابر با 0/36، 0/66، 0/86 و 0/42 و میانگین ضرایب گیاهی دوجزئی بهترتیب برابر با 0/37، 0/67، 0/87 و 0/42، در طول مراحل مختلف رشد برآورد شد.
معصومه عیسی زاده ماتک؛ سعید نواب پور؛ صادق آتشی
چکیده
افزایش املاح مختلف در خاک یا آب آبیاری گیاه را با تنش شوری مواجه میسازد. گیاه با قرار گرفتن در محیط شور با منفی شدن پتانسیل اسمزی محلول خاک و انباشتگی یونهای سمی نظیر سدیم و کلر صدمه میبیند. شوری بسیاری از خصوصیات رشد و فیزیولوژی گیاه را تحت تأثیر قرار میدهد و مانع رشد و عملکرد مناسب آنها میشود. بیوسنتز متابولیت های ثانویه ...
بیشتر
افزایش املاح مختلف در خاک یا آب آبیاری گیاه را با تنش شوری مواجه میسازد. گیاه با قرار گرفتن در محیط شور با منفی شدن پتانسیل اسمزی محلول خاک و انباشتگی یونهای سمی نظیر سدیم و کلر صدمه میبیند. شوری بسیاری از خصوصیات رشد و فیزیولوژی گیاه را تحت تأثیر قرار میدهد و مانع رشد و عملکرد مناسب آنها میشود. بیوسنتز متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی نه تنها به صورت ژنتیکی کنترل میشود، بلکه تحت تأثیر عوامل محیطی دیگر شامل شوری نیز قرار میگیرد. به منظور بررسی اثر تنش شوری و اکوتیپ بر برخی از خصوصیات بیوشیمیایی گیاه زعفران، آزمایش گلدانی به صورت فاکتوریل برپایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با پنج سطح شوری (شاهد، 50، 100، 150 و 250 میلیمولار) و سه اکوتیپ (قائنات، تربت حیدریه و سبزوار) با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی پاکدشت ورامین روستای فیلستان در سال 1397 انجام گرفت و سپس به گلخانههای دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در اواخر پاییز سال 1397 انتقال داده شد. صفات اندازهگیری شده بیوشیمیایی (کلرفیل a، b، کل، کاروتنوئید، فنل کل، قندکل، پرولین و کروسین) بود. تجزیه و تحلیل دادهها با نرم افزارهای SPSS (Version22)، SAS و Excel 2016 انجام گرفت و مقایسه میانگین ها با استفاده از روش LSD انجام شد. نتایج نشان داد که تنش شوری اثرات آشکار و معنیداری بر صفات مورفولوژیک و بیوشیمیایی زعفران داشت. در بین سطوح شوری، سطح شوری 50 میلی مولار در اغلب صفات مورد مطالعه نسبت به بقیه سطوح شوری برتری دارد. همچین اکوتیپ قائنات در اغلب صفات مورد مطالعه نسبت به دو اکوتیپ تربت حیدریه و سبزوار برتری نشان داد.
افروز صابونچی؛ کیومرث زرافشانی؛ فرحناز رستمی
چکیده
تغییراقلیم یکی از چالشهای مهم در زندگی بشر به حساب میآید و عملکرد سیستمهای زراعی را تحتتاثیر قرار داده است. ظرفیت سیستمهای زراعی در بازیابی، سازماندهیمجدد و تکامل پس از مواجهه با تنشهای خارجی در چارچوب نظریه تابآوری تحلیل شده است. آنچه در ادبیات تابآوری توجه بسیاری از منتقدین را به خود جلب کرده است، مفهومسازی ...
بیشتر
تغییراقلیم یکی از چالشهای مهم در زندگی بشر به حساب میآید و عملکرد سیستمهای زراعی را تحتتاثیر قرار داده است. ظرفیت سیستمهای زراعی در بازیابی، سازماندهیمجدد و تکامل پس از مواجهه با تنشهای خارجی در چارچوب نظریه تابآوری تحلیل شده است. آنچه در ادبیات تابآوری توجه بسیاری از منتقدین را به خود جلب کرده است، مفهومسازی تابآوری است. بنابراین هدف از این مطالعه، ارایه مقیاس سنجش تابآوری تحت عنوان شارپ (خودارزیابی و ارزیابیجامع از تابآوری اقلیمی کشاورزان و دامداران( میباشد که با هدف ارزیابی تابآوری سیستمهای زراعی به روش مشارکتی توسط فائو توسعه داده شده است. در این پژوهش این مقیاس را مورد واکاوی قرار داده و بومیسازی نموده و برای اعتباربخشی آن از مشارکت 20 زعفرانکار در استان کرمانشاه بهره گرفته شد. هدف این مطالعه، آزمایش پایلوت مقیاس شارپ بین زعفرانکاران استان بود که با استفاده از پرسشنامه استاندارد و بومیشده شارپ و مصاحبههای عمیق با 20 زعفرانکار و بحثهای گروهی متمرکز با کشاورزان، تابآوری، چالشها و راهکارهای مؤثر بر تقویت تابآوری زعفرانکاران بررسی و ارائه شد. نتایج اعتبارسنجی شارپ نشان داد که مؤلفههای استفاده از کانالهای فروش بدون واسطه، بازار و عضویت در تشکلها سه گروه از اجزای نظام زراعی هستند که سیستم حداقل تابآوری را در برابر آنها دارد. اعتبارسنجی مقیاس مذکور با استفاده از 4 معیار گابا و همکاران (1994) انجام شد که عبارتند از 1- مقبولیت 2- تصدیق پذیری 3- انتقال پذیری 4- اعتماد پذیری. نتایج این مطالعه میتواند در جهت ارزیابی تابآوری و راهکارهای افزایش آن در برابر تغییراتاقلیمی در سیستمهای زراعی کمک نماید.
فاطمه علیجانی؛ فاطمه حاج مرادی
چکیده
امروزه کسب جایگاه مناسب نام تجاری شرکت در ذهن مشتریان از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر برندسازی داخلی زعفران است. جامعه آماری فروشندگان نهایی زعفران در شهر مشهد می باشند که با بهرهگیری از جدول کرجسی ـ مورگان تعداد 256 نمونه و به صورت تصادفی انتخاب گردید. در پژوهش حاضر ابزار اصلی گردآوری دادهها، پرسشنامه ...
بیشتر
امروزه کسب جایگاه مناسب نام تجاری شرکت در ذهن مشتریان از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر برندسازی داخلی زعفران است. جامعه آماری فروشندگان نهایی زعفران در شهر مشهد می باشند که با بهرهگیری از جدول کرجسی ـ مورگان تعداد 256 نمونه و به صورت تصادفی انتخاب گردید. در پژوهش حاضر ابزار اصلی گردآوری دادهها، پرسشنامه بوده است. تعیین پایایی تحقیق با استفاده از 30 پرسشنامه در مراحل اولیه پرسشگری، پیشآزمون انجام گرفت، مقدار آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 محاسبه گردید. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه بین 817/0 الی 937/0 محاسبه شد. نتایج آزمون همبستگی نشان داد آگاهی از برند، وفاداری به برند، تداعی برند، عملکرد برند، تصویر و نگرش نسبت به برند و کیفیت درک شده از برند در سطح اطمینان 99 درصد دارای رابطه معنی داری بوده است. نتایج در بخش مدلسازی معادلات ساختاری با بهره گیری از نرم افزار لیزرل نشان داد که مدل برازش شده در تعیین ارتباط بین متغیرها از اعتبار لازم برخوردار بوده است. نتایج تحلیل عاملی تأییدی مرتبه دوم نشان داد که مؤثرترین عاملها به ترتیب شامل کیفیت درک شده از برند، تداعی برند،و عملکرد برند می باشند. پیشنهاد می گردد فروشندگان باید دارای دانش وتخصص در حوزه زعفران باشند تا مشتریان را از شرایط و ضوابط نگهداری زعفران برای مصرف یا نگهداری آگاه کنند. مدیران شرکتهای تولید کننده نیز باید تیمی جهت بررسی مشتریان هدف از نظر مصرف یا فروش انتخاب کنند تا بازار هدف را شناسایی و برای تولید و فروش آینده پیش بینی کنند.
سید رضا موحد قدسی نیا
چکیده
این مقاله وضعیت فعلی تحقیقات در مورد چگونگی استفاده از بینایی ماشین در حوزه گیاه زعفران را بررسی میکند. زعفران یک ادویه با ارزش است که معمولاً دارای کاربردهای آشپزی و دارویی میباشد. با توجه به ارزش این محصول، نیازمند به اطمینان از کیفیت و خلوص آن وجود دارد که این مهم را میتوان از طرق مختلف بخصوص از طریق روشهای مبتنی بر بینایی ...
بیشتر
این مقاله وضعیت فعلی تحقیقات در مورد چگونگی استفاده از بینایی ماشین در حوزه گیاه زعفران را بررسی میکند. زعفران یک ادویه با ارزش است که معمولاً دارای کاربردهای آشپزی و دارویی میباشد. با توجه به ارزش این محصول، نیازمند به اطمینان از کیفیت و خلوص آن وجود دارد که این مهم را میتوان از طرق مختلف بخصوص از طریق روشهای مبتنی بر بینایی ماشین بررسی نمود. در این راستا در این مقاله جنبههای مختلف پردازش تصویر زعفران، ازجمله گرفتن تصویر، پیشپردازش، استخراج ویژگی و طبقهبندی بررسی شدهاست. استفاده از تکنیکهای مختلف تصویربرداری مانند تصویربرداری RGB، HSI و تصویربرداری فراطیفی به همراه مزایا و محدودیتهای آنها نیز موردبحث قرارگرفته است. این بررسی همچنین اهمیت استفاده از بینایی ماشین برای پردازش تصویر زعفران را در تشخیص تقلب زعفران که یک مشکل مهم در صنعت زعفران است، برجسته میکند. روشهای مختلفی برای تشخیص تقلب، مانند آنالیز شیمیسنجی، یادگیری ماشینی و یادگیری عمیق، بهتفصیل موردبحث قرارگرفتهاند. بهطورکلی، نتایج بررسی مقالات مختلف نشان میدهد که پردازش تصویر زعفران یک حوزه تحقیقاتی امیدوارکننده است که پتانسیل قابل توجهی برای بهبود کیفیت و خلوص محصولات زعفران دارد.