بهینه سازی سطوح کود دامی و پتاسیم در زراعت زعفران با استفاده از روش سطح-پاسخ

سرور خرم دل؛ مهدی نصیری محلاتی؛ فاطمه معلم بنهنگی؛ محمد جواد ابراهیمی

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، صفحه 1-18

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.3678.1166

چکیده
  هدف این پژوهش بهینه­ سازی­ کاربرد کودهای دامی و سولفات پتاسیم بر عملکرد گل و بنه زعفران با استفاده از روش سطح-پاسخ بود. این آزمایش با 13 تیمار (سطوح بالا و پایین کود دامی (به ترتیب 100 و صفر تن در هکتار) و سولفات پتاسیم (به ترتیب 400 و صفر کیلوگرم در هکتار)) و دو تکرار در دو سال زراعی در مزرعه دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. شاخص­های عملکرد ...  بیشتر

تأثیر کمپوست زباله شهری بر روند تغییرات برخی فلزات سنگین در گیاه و ارتباط آن با ویژگی‏های رشدی زعفران (.Crocus sativus L)

محمد حسین امینی فرد

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، صفحه 19-30

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.5853.1202

چکیده
  به‌ منظور بررسی اثر کمپوست زباله شهری بر میزان تجمع عناصر سنگین (سرب، نیکل، کادمیوم و کبالت) در اندام‌های گیاهی زعفران (Crocus sativus L.) و همچنین اثر کمپوست بر صفات زراعی و عملکرد، آزمایشی در قالب طرح بلوک ‏های کامل تصادفی در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال‌های زراعی 1395-1394 اجرا شد. تیمار آزمایش، شامل چهار سطح کمپوست زباله شهری (0، ...  بیشتر

تاثیر کیفیت آب آبیاری، کود زیستی و نانو ذرات آهن بر عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیک زعفران (.Crocus sativus L)

علیجان سالاریان؛ سهراب محمودی؛ محمد علی بهدانی؛ حامد کاوه

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، صفحه 31-47

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4471.1164

چکیده
  با هدف بررسی اثر سطوح کود زیستی، نانو کود آهن و شوری آب آبیاری بر عملکرد و خصوصیات فیزیولوژیکی زعفران، آزمایشی بصورت فاکتوریل دو عاملی (کود زیستی و نانو ذرات آهن) در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان تربت حیدریه در سال زراعی 98-1397 اجرا شد و مورد تجزیه مرکب در مکان (شوری) قرار گرفت. عامل کود زیستی در چهار سطح صفر، 500، ...  بیشتر

اثر تلقیح با میکوریزا، وزن بنه مادری و هیومیک اسید بر عملکرد گل و بنه زعفران

علیرضا نوری؛ علیرضا کوچکی؛ مهدی نصیری محلاتی؛ سرور خرم دل

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، صفحه 48-65

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.5903.1203

چکیده
  به ­منظور ارزیابی اثر تلقیح با میکوریزا، هیومیک­اسید و وزن بنه مادری بر خصوصیات بنه­ های دختری و عملکرد گل زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی به­ صورت فاکتوریل در قالـب طـرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی 99-1398 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه وزن بنه مادری (4≥ گرم ...  بیشتر

بررسی تاثیر محلول پاشی عناصر ریزمغذی آهن و روی بر عملکرد کمی و کیفی زعفران (.Crocus sativus L)

خیراحمد ایوبی؛ حمیدرضا عیسوند؛ سعید حیدری؛ صادق موسوی فرد

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، صفحه 78-66

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6083.1206

چکیده
  مدیریت تغذیه در زراعت زعفران یکی از مسائل مهم در تولید این محصول ارزشمند محسوب ‌می‌شود. از این رو، تحقیق حاضر با هدف مطالعه تأثیرمحلول­پاشی عناصر ریز مغذی آهن و روی بر صفات کمی و کیفی زعفران در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان شهر خرم آباد درسال 1401-1400 به صورت طرح بلوک­ های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای ...  بیشتر

اثرات محلول‌پاشی عصاره جلبک دریایی و اسید آسکوربیک بر صفات کمی و کیفی زعفران

صفیه عرب

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، صفحه 93-79

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6211.1210

چکیده
  این پژوهش به­ منظور بررسی اثر اسید آسکوربیک و عصاره جلبک دریایی بر صفات کمی و کیفی زعفران در مزرعه شخصی در شهرستان شاهرود و آزمایشگاه دانشگاه صنعتی شاهرود از مهر 1400 تا پاییز 1401 اجرا شد. آزمایش در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. محلول‌پاشی شامل هفت سطح (شاهد (محلول­پاشی با آب مقطر)، 2، 3 و 4 میلی‌گرم در لیتر عصاره ...  بیشتر

مقایسه گلدهی و شاخص‌های رنگ کلالة زعفران (.Crocus sativus L) بین دو سیستم کاشت هیدروپونیک و مزرعه‌ای

حمیدرضا فلاحی؛ مهسا اقحوانی شجری؛ مهری صباحی بجستانی؛ مهسا میثمی زاده؛ نرگس زیبا؛ محدثه آبگرمی؛ سجاد مرادی مقدم؛ سهیلا عباسی اول بهلولی؛ سید امیرحسین حسینی

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، صفحه 94-107

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6170.1209

چکیده
  به منظور مقایسه اثر کاشت بنه زعفران در محیط کنترل شده (هیدروپونیک) و محیط مزرعه (بستر خاک) بر پارامترهای گلدهی و شاخص­های رنگ کلاله، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی و آزمایشگاه فیزیولوژی باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند در سال 1399 با چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش صفات تعداد گل، سرعت گلدهی، عملکرد گل، متوسط وزن گل، طول گل، طول ...  بیشتر

تعیین نیاز آبی و ضرایب گیاهی یک جزئی و دوجزئی گیاه زعفران (.Crocus sativus L) در سال اول پژوهش

عباس خاشعی سیوکی؛ علی شهیدی؛ محمدعلی بهدانی؛ فاطمه حاجی آبادی؛ فاطمه شیرزادی

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، صفحه 108-123

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3825.1143

چکیده
  استفادة بهینه و صحیح از منابع آب، نیازمند محاسبه میزان آب مصرفی و تعیین ضرایب گیاهی متناسب با هر منطقه است. این تحقیق به ­منظور تعیین تبخیر – تعرق و ضرایب گیاهی گیاه زعفران و تبخیر – تعرق گیاه مرجع چمن به دو روش لایسیمتری و فائو – پنمن - مانتیث در منطقه نیمه خشک بیرجند و در سال زراعی 1399-1398 صورت گرفته است. بدین ­منظور گیاه زعفران ...  بیشتر

ارزیابی واکنش‌های مورفولوژیک و بیوشیمیایی گیاه زعفران به تنش شوری

معصومه عیسی زاده ماتک؛ سعید نواب پور؛ صادق آتشی

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، صفحه 124-138

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6509.1217

چکیده
  افزایش املاح مختلف در خاک یا آب آبیاری گیاه را با تنش شوری مواجه می­سازد. گیاه با قرار گرفتن در محیط شور با منفی شدن پتانسیل اسمزی محلول خاک و انباشتگی یون­های سمی نظیر سدیم و کلر صدمه می­بیند. شوری بسیاری از خصوصیات رشد و فیزیولوژی گیاه را تحت تأثیر قرار می­دهد و مانع رشد و عملکرد مناسب آنها می­شود. بیوسنتز متابولیت­ های ثانویه ...  بیشتر

ارزیابی تاب‌آوری سیستم‌های زراعی در برابر تغییرات اقلیم با مقیاس شارپ (مورد مطالعه: زعفران‌کاران استان کرمانشاه)

افروز صابونچی؛ کیومرث زرافشانی؛ فرحناز رستمی

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، صفحه 139-159

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.5369.1190

چکیده
  تغییراقلیم یکی از چالش­های مهم در زندگی بشر به حساب می­آید و عملکرد سیستم­های زراعی را تحت­تاثیر قرار داده است. ظرفیت سیستم­های زراعی در بازیابی، سازماندهی­مجدد و تکامل پس از مواجهه با تنش­های خارجی در چارچوب نظریه تاب­آوری تحلیل شده است. آنچه در ادبیات تاب­آوری توجه بسیاری از منتقدین را به خود جلب کرده است، مفهوم­سازی ...  بیشتر

بررسی عوامل موثر بر برندسازی داخلی محصول زعفران (مطالعه موردی برند قائنات و سحر خیز)

فاطمه علیجانی؛ فاطمه حاج مرادی

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، صفحه 160-176

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.5188.1207

چکیده
  امروزه کسب جایگاه مناسب نام تجاری شرکت در ذهن مشتریان از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر برندسازی داخلی زعفران است. جامعه آماری فروشندگان نهایی زعفران در شهر مشهد می باشند که با بهره‌گیری از جدول کرجسی ـ مورگان تعداد 256 نمونه و به صورت تصادفی انتخاب گردید. در پژوهش حاضر ابزار اصلی گردآوری داده‌ها، پرسشنامه ...  بیشتر

کاربردهای بینایی ماشین در حوزه گیاه زعفران

سید رضا موحد قدسی نیا

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، صفحه 177-200

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6225.1211

چکیده
  این مقاله وضعیت فعلی تحقیقات در مورد چگونگی استفاده از بینایی ماشین در حوزه گیاه زعفران را بررسی می­کند. زعفران یک ادویه با ارزش است که معمولاً دارای کاربردهای آشپزی و دارویی می­باشد. با توجه به ارزش این محصول، نیازمند به اطمینان از کیفیت و خلوص آن وجود دارد که این مهم را می‌توان از طرق مختلف بخصوص از طریق روش‌های مبتنی بر بینایی ...  بیشتر