نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه پژوهشی گیاه و تنش‌های محیطی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

2 گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

3 دانشجوی کارشناسی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

4 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد اگرواکولوژی، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند و کارشناس امور اراضی

5 دانشجوی کارشناسی ارشد علوم و تکنولوژی بذر، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

چکیده

به منظور مقایسه اثر کاشت بنه زعفران در محیط کنترل شده (هیدروپونیک) و محیط مزرعه (بستر خاک) بر پارامترهای گلدهی و شاخص­های رنگ کلاله، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی و آزمایشگاه فیزیولوژی باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند در سال 1399 با چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش صفات تعداد گل، سرعت گلدهی، عملکرد گل، متوسط وزن گل، طول گل، طول خامه، طول کلاله، عملکرد خشک کلاله و گلبرگ، عملکرد پرچم (خامه + کلاله) و نیز شاخص­های رنگ هانتر شامل میزان روشنایی (L)، قرمزی (a) و زردی (b) کلاله زعفران اندازه­گیری شد. بر اساس نتایج مقایسه میانگین از نظر تعداد و عملکرد گل بین دو تیمار تفاوت معنی­داری وجود نداشت، ولی حداکثر سرعت گلدهی (82/5 گل بر روز) و متوسط وزن گل  (34/0 گرم) در شرایط کاشت بنه زعفران در محیط کنترل شده بدست آمد. همچنین، کاشت بنه در شرایط کنترل شده موجب حصول بیشترین طول گل، خامه و کلاله زعفران (به ترتیب 38/7، 40/4 و 49/2 سانتی­متر) گردید. بیشترین عملکرد خشک کلاله زعفران نیز در شرایط کشت بنه در محیط کنترل شده بدست آمد، به­طوری­که این تیمار تقریباً به میزان 14 درصد در مقایسه با تیمار کاشت بنه در مزرعه برتری داشت. مقایسه پارامترهای رنگی بین دو تیمار مورد مطالعه بیانگر آن بود که حداکثر روشنایی و قرمزی کلاله (به­ترتیب 52/57 و 41/15) در شرایط کنترل شده مشاهده شد. در مجموع، کاشت بنه در محیط کنترل شده موجب افزایش عملکرد کلاله و بهبود نسبی خصوصیات رنگ­سنجی کلاله شد.

کلیدواژه‌ها

Aghhavani-Shajari, M., Rezvani Moghaddam, P., Koocheki, A., Fallahi, H.R., & Taherpour Kalantari, R. (2015). Evaluation of the effects of soil texture on yield and growth of saffron (Crocus sativus L.). Saffron Agronomy and Technology, 2(4), 311-322. [in Persian].
Aghhavani-Shajari, M., Fallahi, H.R., Sahabi, H., Kaveh, H., & Branca, F. (2021). Production systems and methods affect the quality and the quantity of saffron (Crocus sativus L.). Spanish Journal of Agricultural Research, 19(1), e0901.
Aghhavani Shajari, M., & Rezvani Moghaddam, M. (2022). Are the apocarotenoids content and colorimetric traits of saffron (Crocus sativus L.) affected by some post harvesting operations?. Journal of Stored Products Research, 97, 101967.
Alonso, G.L., Zalacain, A., & Carmona, M. (2012). Saffron. In: Handbook of herbs and spices (Eds: Peter, K.V.). Woodhead Publishing.
Askary, M., Behdani, M. A., Mollaei, H., & Fallahi, H.R. (2023). Evaluation of the effects of organic and conventional cultivation practices on phytochemical and anti-cancer activities of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Agricultural Science and Technology, 25(1), 139-154.
Behdani, M.A., & Fallahi, H.R., 2015. Saffron: Technical Knowledge Based on Research Approaches. University of Birjand Press, Birjand, Iran. [in Persian].
Dewir, Y.H., Alsadon, A., Ibrahim, A., & El-Mahrouk, M. (2022). Effects of growing substrate, mode of nutrient supply, and saffron corm size on flowering, growth, photosynthetic competence, and cormlet formation in hydroponics. Horticulture Technology, 32(2), 234-240.
Ebrahimi, M., Pouyan, M., Hosseini, S., Shahi, T., & Ragh Ara, H. (2021). Effect of mother corm weight on the yield, reproductive growth, apocarotenoid content and production of daughter corms in saffron aeroponic cultivation. Journal of Saffron Research, 9(2), 335-351. . [in Persian].
Eftekhari, M., Ghorbani Javid, M., Aliniaeifard, S., & Nicola, S. (2023). Alteration of flower yield and phytochemical compounds of saffron (Crocus sativus L.) by application of different light qualities and growth regulators. Horticulturae, 9, 169
Fallahi, H.R., Zamani, G., Aghhavani-Shajari, M., & Samadzadeh, A. (2017). Comparison of flowering and growth of saffron in natural and controlled culture systems. 6th National Congress of Medicinal Plants. 9-10 May, Tehran. Pp 3.
Fallahi, H.R., Aghhavani-Shajari, M., Sahabi, H., & Feizi, H. (2018). Possibility of increasing the weight of saffron corm through integrated and timed management of agricultural inputs. Final report of research project. Saffron Institute, Torbat Heydarieh, Iran. 108 pp. [in Persian].
Fallahi, H.R., Abbasi Aval Bohlooli, S., Noferesti, E., Hosseini, S.M., Seddigh Makoo, S., Moodi, M., & Khezri, M. (2020). Evaluation the possibility of saffron transplanting and corm production in soilless planting system. Journal of Saffron Research, 8(2), 79-84. [In Persian].
Fallahi, H.R., Aghhavani-Shajari, M., Sahabi, H., Kaveh, H., & Branca, F. (2021a). Quantitative and qualitative comparison of saffron produced under field or controlled environment and assessment of stigma quality in response to flower harvesting time. Final report of research project. Saffron Institute, University of Torbat Heydarieh. [in Persian.
Fallahi, H.R., Abbasi Aval Bohlooli, S., Pahlavan, Z., Hosseini, S.M., Hosseini, S.A.H., & Ghohestani-Bojd, P. (2021b). Saffron vegetative growth as affected by transplanting and direct corm planting under field conditions. Journal of Horticulture and Postharvest Research, 4, 1-10.
Fallahi, H.R. (2023). Evaluation of flowering potential of saffron corms in different weight groups under hydroponic conditions. Journal of Saffron Research, 10(2), 331-344. [in Persian with English Summary].
García-Rodríguez, M.V., López-Córcoles, H., & Alonso, G.L. (2017). Effect of the hydroponic growing of forced Crocus sativus L. on the saffron quality. Acta Horticulturae, 1184, 287-292.
Khan, M.H., Alie, B.A., Dar, S.A., Hassan, G., Lone, A.A., Dar, N.A., Qureshi, A.M.I., Dar, Z.A., Gulzar, S., Ali, M.T., Mushtaq, N., & Amin, A. (2022).  Morpho-biochemical studies of saffron under cold arid regions of Ladakh.  The Pharma Innovation Journal, 11(3), 1299-1304.
Khandan Deh Arbab, S., Aminifard, M.H., Fallahi, H.R., & Kaveh, H. (2020). Effect of different levels of novafol bio-fertilizer and mother corm weight on vegetative growth, flowering and chlorophyll content of saffron. Saffron Agronomy & Technology, 7(4), 441-455. [in Persian].
Khayyat, M., Jabbari, M., Fallahi, H.R., & Samadzadeh, A. (2018). Effects of corm dipping in salicylic acid or potassium nitrate on growth, flowering, and quality of saffron. Journal of Horticultural Research, 26(1), 13-21.
Kortei, N.K., Odamtten, G.T., Obodai, M., Appiah, V., & Akonor, P.T. (2015). Determination of color parameters of gamma irradiated fresh and dried mushrooms during storage. Croatian Journal of Food Tecchnology and Biotechnology, 10(1-2), 66-71.
Koocheki, A., Rezvani Moghaddam, P., & Fallahi, H.R. (2016). Effects of planting dates, irrigation management and cover crops on growth and yield of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Agroecology, 8(3): 435-451. [in Persian].
Kour, K., Gupta, D., Gupta, K., Dhiman, G., Juneja, S., Viriyasitavat, W., Mohafez, H., & Islam, M.A. (2022). Smart-hydroponic-based framework for saffron cultivation: A precision smart agriculture perspective. Sustainability, 14, 1120.
Maggio, A., Raimondi, G., Martino, A., & De Pascale, S. (2006). Soilless cultivation of saffron in Mediterranean environment. Acta Horticulture, 718, 515-522.
Mollafilabi, A. (2014). Effect of new cropping technologies on growth characteristics, yield, yield components of flower and corm criteria of saffron (Crocus sativus L.). PhD. Dissertation. Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran. [in Persian].
Molina, R.V., Valero, M. Navarro, Y., Garcia-Luis, A., & Guardiola, J.L. (2004). The effect of time of crom lifting and duration of incubation at inductive temperature on flowering in the saffron plant (Crocus sativus L.). Scientia Horticulturae, 103(1), 79-91.
Molina, R.V., Valero, M., Navarro, Y., Guardiola, J.L., & Garcia-Luice, A. (2005). Temperature effects on flower formation in saffron (Crocus sativus L.). Scientia Horticulture, 103, 361-379.
Moradi, S., Kafi, M., Aliniaeifard, S., Salami, S.A., Shokrpour, M., Pedersen, C., Moosavi-Nezhad, M., Wróbel, J., & Kalaji. H.M. (2021). Blue light improves photosynthetic performance and biomass partitioning toward harvestable organs in saffron (Crocus sativus L.). Cell, 10, 1994.
Moradi, S., Kafi, M., Aliniaeifard, S., Moosavi-Nezhad, M., Pedersen, C., Gruda, N.S.., & Salami, S.A. (2022). Monochromatic blue light enhances crocin and picrocrocin content by upregulating the expression of underlying biosynthetic pathway genes in saffron (Crocus sativus L.). Frontiers in Horticulture, 1, 960423.
Moradi Moghaddam, S., Fallahi, H.R., Behdani, M.A., & Mahmoodi, S. (2023). The effect of corm storage conditions during the summer dormancy stage on reproductive growth and yield of saffron. Journal of Saffron Research. In Press. [in Persian].
Nardi, L., Metelli, G., Garegnani, M., Villani, M.E., Massa, S., Bennici, E., Lamanna, R., Catellani, M., Bisti, S., Maggi, M.A., Demurtas, O., Benvenuto, E., & Desiderio, A. (2022). Farming for pharming: Novel hydroponic process in contained environment for efficient pharma-grade production of saffron. Molecules, 27, 8972.
Poggi, L.M., Portela, A.J., Pontin, M.A., & Molina, R.V. (2010). Corm size and incubation effects on time to flowering and threads yield and quality in saffron production in Argentina. Acta Hortculturae, 850, 193-198.
Razan, K., Aziz, R., Al-Maari, K., & Al-biski, F. (2023). Studying the growth and productivity of saffron under different agriculture techniques. Iraqi Journal of Agricultural Sciences, 54(1), 242- 252.
Sadeghi, B. (2013). Effect of hydroponics methods on saffron flowering. Scientific and Industrial Research Organization of Iran. 40p. [in Persian].
Sharifi, H., Nabipour, Z., & Tavakkoli Kakhki, H.R. (2021). Evaluation the effect of compensatory behavior of planting density, mother corm weight and planting depth on vegetative characteristics and yield of saffron (Crocus sativus L.). Saffron Agronomy & Technology, 9(3), 227-248. [in Persian].
Souret, F.F., & Weathers, P.J. (2000). The growth of saffron (Crocus sativus L.) in aeroponics and hydroponics. Journal of Herb Spices & Medicinal Plants, 7(3), 25-35.