تبیین اثرات کشت زعفران در منطقه مختار شهرستان بویراحمد

سمیه پیشوایی؛ مهدی نوری پور؛ مصطفی احمدوند

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، صفحه 201-220

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6081.1205

چکیده
  هدف این پژوهش، تبیین اثرات کشت زعفران در منطقه مختار شهرستان بویراحمد بوده و برای این منظور از روش تحقیق علی‌مقایسه‌ای استفاده گردید. با مشاوره گرفتن از کارشناسان ذیربط دو روستای مختار و فیروزآباد به ترتیب به عنوان روستاهای پذیرنده کشت زعفران و نپذیرنده کشت زعفران برگزیده شدند. تعداد 235 خانوار به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول ...  بیشتر

ارزیابی اثر دگرآسیبی و قارچ‌کشی عصاره آبی برگ و بنه زعفران (.Crocus sativus L) بر خردل وحشی و قارچ آلترناریا

زهرا توکلی؛ مهدی جهانی؛ حسین حمامی

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، صفحه 221-235

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6578.1218

چکیده
  به‌منظور ارزیابی خاصیت دگرآسیبی و قارچ‌کشی عصاره آبی برگ و بنه زعفران بر خصوصیات جوانه‌زنی و رشد اولیه‌ی علف‌هرز خردل وحشی و قارچ آلترناریا آزمایش‌های مستقلی به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا ًتصادفی با چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش دگرآسیبی و ضدقارچی شامل دو نوع اندام زعفران (برگ و بنه) و هفت غلظت عصاره (دگرآسیبی: صفر، ...  بیشتر

ریزپوشانی عصاره آبی زعفران به دو روش خشک کردن پاششی و انجمادی با هدف کاربرد در نوشیدنی

وحید حکیم زاده؛ سعیده رهنما

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، صفحه 236-249

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6785.1225

چکیده
  امروزه استفاده از رنگدانه‌های طبیعی در موادخوراکی از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. کروسین زعفران به عنوان یک رنگدانه­ی طبیعی به دلیل بالا بودن میزان غیراشباعیت در معرض تجزیه اکسایشی و تخریب قرار دارد که به منظور پایداری آن فرآیندهایی مانند ریزپوشانی مورد توجه است. دراین تحقیق از مالتودکسترین به عنوان حامل برای ریزپوشانی عصاره ...  بیشتر

وضعیت تولید محصولات ارزآور زعفران و پسته و اثرات آن در خانوارهای روستایی (مطالعه موردی: دهستان رشتخوار)

علی ایزدی؛ صادق اصغری لفمجانی

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، صفحه 250-267

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6418.1215

چکیده
  برخی از محصولات ارزآور با توجه به ویژگی­های خاص خود، امکان گسترش و تولید در محدوده‌های جغرافیایی خاصی را دارند که با توجه به قیمت بالای آنها، فرصت‌های ویژه‌ای را برای خانوارهای ساکن در آنها به وجود خواهند آورد. در این راستا، زعفران و پسته به عنوان دو نوع از مهم­ترین محصولات ارزآور کشاورزی استان خراسان رضوی، نقش بسیار مهمی را ...  بیشتر

بررسی تأثیر سولفات پتاسیم و عصاره جلبک دریایی بر رشد رویشی و عملکرد زعفران (Crocus sativus L.)

محمد حسین امینی فرد؛ علی خاکساری مقدم؛ حسن بیات؛ حمیدرضا فلاحی

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، صفحه 268-275

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6642.1219

چکیده
  به­منظور بررسی اثر سولفات پتاسیم و عصاره جلبک دریایی بر رشد رویشی، عملکرد و بنه‌های زعفران، آزمایشی در سال­های 98-97 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در شهرستان سرایان اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل چهار سطح سولفات پتاسیم (0 و 100 و 200 و 300 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح عصاره جلبک دریایی (0 و 1 و 2 در هزار) بودند. نتایج ...  بیشتر

واکنش کمی و کیفی زعفران به ماده آلی بیوچار و تنش کم‌آبی

یحیی چوپان

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، صفحه 276-288

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6766.1222

چکیده
  امروزه استفاده از افزودنی­های آلی و معدنی در خاک جهت عملکرد بهتر محصول و کارآیی بالاتر آب مصرفی در جهان در حال گسترش است. بدین منظور تحقیقی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با دو فاکتور بیوچار تولیدی زیستی (بدون اعمال بیوچار B0، اعمال 10 تن در هکتار B1 و اعمال 15 تن در هکتار B2) و تنش آبی (S0 بدون اعمال تنش (5 مرحله آبیاری)،  S1 اعمال تنش آبیاری(3 ...  بیشتر

Isolation and Characterization of Phosphate Solubilizing Micro-Flora from Saffron Rhizosphere of Northwest Himalaya, India

Iqra Binti Ayoub؛ Shoukat Ara؛ F. A. Lone؛ Z. A. Baba؛ Shahid Ahmad Padder

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، صفحه 289-296

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6773.1224

چکیده
  Saffron, a spice derived from the Crocus sativus flowers is used as a coloring agent along with its medicinal application. Pampore area in Kashmir valley is famous for saffron cultivation and is one of the major saffron cultivation areas in the world. In the present study we aimed to isolate and characterize the phosphate solubilizing micro-flora from saffron soils of Pampore (9 sites were selected). The site selection was done based on the slope and altitude of the study region i.e. elevated (location with higher altitude but lower slope), sloppy (location with median altitude than elevated and ...  بیشتر

اثر کاربرد سولفات پتاسیم و عصاره جلبک دریایی بر محتوای رنگدانه‌های فتوسنتزی برگ و برخی مواد مؤثره کلالة زعفران (Crocus sativus L.)

محمد حسین امینی فرد؛ علی خاکساری مقدم؛ حسن بیات؛ حمیدرضا فلاحی

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، صفحه 297-313

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.7024.1229

چکیده
  عناصر غذایی از عوامل مهم مؤثر بر رشد گیاه و کیفیت کلالة زعفران می­باشند. در این آزمایش اثر مصرف خاکی سولفات پتاسیم و محلول­پاشی برگی عصاره جلبک دریایی، بر محتوای رنگدانه­های فتوسنتزی برگ و مواد مؤثره کلالة زعفران بررسی شد. این تحقیق در سال­های 98-1397 به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایة بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار در ...  بیشتر

ردیابی مولکولی ویروس موزاییک خیار (CMV) در مزارع زعفران شهرستان بشرویه

علیرضا حمامی؛ عاطفه حسینی؛ مهدی جهانی

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، صفحه 314-327

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.6504.1216

چکیده
  زعفران با نام علمی (Crocus sativus L.) از خانواده زنبقیان  (Iridaceae) یکی از گیاهان  زراعی مهم ایران است که از نظر اقتصادی و دارویی ارزش دارد. به منظور شناسایی ویروس موزاییک خیار روی زعفران ،148 نمونه­ی دارای علائم زردی، کوتولگی، موزاییک و پیچیدگی برگ از مزارع زعفران شهرستان بشرویه طی آبان و آذر ماه سال 1401 جمع­­آوری گردید. آلودگی سه نمونه ...  بیشتر

شناسایی مناطق مطلوب کشت زعفران زراعی (.Crocus sativus L) با استفاده از مدل‌های مبتنی بر هوش مصنوعی در استان خراسان رضوی

جواد مومنی دمنه؛ جلیل احمدی؛ زهرا جعفرپور چکاب

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، صفحه 328-345

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.7137.1231

چکیده
  زعفران (.Crocus sativus L) از خانواده زنبق و از ادویه‌های ارزشمند صنایع مختلف است. در این پژوهش با تکیه بر مدل‌های یادگیری ماشینی به بررسی زیستگاه‌های مناسب زعفران در خراسان رضوی پرداخته شد. نمونه‌برداری نقاط حضور، در بازدیدهای میدانی طی دوره زمانی 1400-1401 صورت پذیرفت؛ در مجموع 59 نقطه حضور برای زعفران ثبت شد. با استفاده از اطلاعات27 متغیر محیطی(3 ...  بیشتر

اثر تعداد جوانه رأسی بنه بر گلدهی و برخی خصوصیات کیفی کلاله زعفران در دو سیستم کشت خاکی و هواکشت

امین الله باقری فرد؛ یوسف عسکری

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، صفحه 346-361

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.6767.1223

چکیده
  زعفران گرانبهاترین ادویه جهان است که امروزه کاربردهای وسیعی در صنایع غذایی، دارویی، صنعتی و رنگرزی دارد. این تحقیق با هدف مقایسه محیط کشت (مزرعه و آیروپونیک) و حذف جوانه‌های جانبی (حذف کلیه جوانه‌ها به غیر از یک جوانه رأسی و حذف تمامی جوانه‌ها به غیر از چند جوانه راسی) گیاه زعفران بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در ...  بیشتر

بررسی وضعیت زعفران‌کاران و عوامل زراعی تاثیرگذار در عملکرد زعفران در استان‌های خراسان

محمد حسن هاتفی فرجیان؛ پرویز رضوانی مقدم؛ سرور خرم دل

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، صفحه 362-380

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6859.1228

چکیده
  این پژوهش با هدف تحلیل برخی خصوصیات زعفران‌کاران و تعیین میزان تاثیر تعدادی از عوامل زراعی در عملکرد مزارع زعفران در استان­های خراسان به­عنوان قطب­های تولید این محصول در سال 98-1397 انجام شد. روش تحقیق به­صورت توصیفی و از طریق مصاحبه حضوری و تکمیل پرسش‌نامه (به تعداد 80 عدد) در بین زعفران­کاران شهرستان­های فاروج در استان خراسان ...  بیشتر