نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

2 دانشجوی کارشناسی ارشد، گرایش فیزیولوژی گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

3 دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

4 دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، گروه پژوهشی گیاه و تنش های محیطی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

چکیده

به­منظور بررسی اثر سولفات پتاسیم و عصاره جلبک دریایی بر رشد رویشی، عملکرد و بنه‌های زعفران، آزمایشی در سال­های 98-97 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در شهرستان سرایان اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل چهار سطح سولفات پتاسیم (0 و 100 و 200 و 300 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح عصاره جلبک دریایی (0 و 1 و 2 در هزار) بودند. نتایج بیانگر تأثیر معنی­دار تیمارهای مورد استفاده بر صفات مورد بررسی بود، به­طوری­که بیشترین تعداد گل ، عملکرد گل تَر، عملکرد کلاله تَر و خشک در سال دوم و بیشترین طول برگ، وزن برگ، تعداد و وزن کل بنه و میانگین وزن هر بنه در هر دو سال در تیمار 300 کیلو­گرم در هکتار سولفات پتاسیم بدست آمد. علاوه بر این، نتایج نشان­دهنده تأثیر معنی­دار عصاره جلبک دریایی (دو در هزار) بر تعداد گل، عملکرد گل تَر، عملکرد کلاله تَر و خشک در سال دوم و طول برگ، وزن برگ ، وزن کل بنه و میانگین وزن بنه دختری اصلی در هر دو سال بود. وزن کل بنه و وزن بنه بیشتر از 12 گرم در سال اول و تعداد گل ، عملکرد گل در سال دوم و وزن برگ تَر در هر دو سال در تیمار 300 کیلو­گرم در هکتار سولفات پتاسیم و غلظت دو در هزار جلبک دریایی بیشترین افزایش را داشت. بر اساس نتایج  استفاده از کود سولفات پتاسیم (300 کیلو­گرم در هکتار) و عصاره جلبک دریایی (دو در هزار) نقش مؤثری در افزایش رشد رویشی، عملکرد و بنه زعفران داشت.

کلیدواژه‌ها

Abdel-Mawgoud, A., Tantaway, A., Hafez, M.M., & Habib, H.A. (2010). Seaweed extract improves growth, yield and quality of different watermelon hybrids. Research Journal of Agriculture Biological Sciences. 6(2), 161-168.
Adams-Phillips, L., Barry, C., & Giovannoni, J. (2004). Signal transduction systems regulating fruit ripening. Trends in plant science, 9(7), 331-338.
Akbarian, M.M., Sharifabad, H.H., Noormohammadi, G., & Kojouri, F.D. (2012). The effect of potassium, zinc and iron foliar application on the production of saffron (Crocus sativa). Annals of Biological Research. 3(12), 5651-5658.
Akrami, M.R., Malakouti, M.J., & Keshavarz, P. (2015). Study of flower and stigma yield of saffron as affected by potassium and zinc fertilizers in Khorasan Razavi Province. Journal of Saffron Research. 2(1), 85-96. [in Persian].
Azizi, G., Musavi, S.G., Seghatoleslami, M.J., & Fazeli Rostampour, M. (2020). The Effect of Foliar application of seaweed Extract, Urea and micronutrient fertilizers On Performance and Its Components of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Saffron Research, 8(1), 141-159.
Bagri, J., Yadav, A., Anwar, K., Dkhar, J., Singla-Pareek, S.L., & Pareek, A. (2017). Metabolic shift in sugars and amino acids regulates sprouting in Saffron corm. Scientific Reports, 7(1),1-10.
Barker, A.V., & Pilbeam, D.J. (2015). Handbook of plant nutrition. CRC press.
Bayat, H., Aminifard, M.H., & Alirezaie Noghondar, M. (2019). The effects of NPK fertilizers on growth, ornamental traits and corm yield of wild species of colchicum (Colchicum kotschyi Bioss). Iranian Journal of Horticultural Sciences, 49(4 ), 939-947. [in Persian].
Behdani, M.A., Gerami Sadeghian, M., Eslami, S.V., & Aminifard, M.H. (2020). Effect of foliar application of seaweed extract and liquid poultry manure on vegetative growth and yield of saffron (Crocus sativus L.). Saffron Agronomy Technology, 8(3), 307-32. [in Persian].
Doberman, A. (2004). Crop potassium nutrition–implications for fertilizer recommendations. Department of Agronomy and Horticulture, University of Nebraska, Lincoln, NE.
Einafshar, S., & Sharayei, P. (2020). The effect of extraction condition on Bio active compounds of saffron corm extract. Saffron Agronomy and Technology, 8(1), 89-98. [in Persian].
Geny, L., Bernardon Mery, A., & Larrive, G. (2007). Un filtrat d'algues agit sur la vigne et le pommier. Phytoma, La Défense des Végétaux, (609), 37-40.
Grami Sadeghian, M. (2019). Study of the effect of different levels of foliar application of Acadine seaweed and Biomex poultry liquid fertilizer on the growth and yield of saffron (Master’s thesis). Birjand University, Iran.
Juanmardi, J., & Sattar, H. (2016). Evaluation of quantitative and qualitative characteristics of five greenhouse tomato cultivars in response to fertilizers containing seaweed extract and amino acids. Science and Technology of Greenhouse Cultivation, 7(25), 121-129. [in Persian].
Kamel, P. (2018). Effect of time and amount of complete fertilizer containing seaweed extract on shoot growth characteristics and safflower corm (Master’s thesis). Islamic Azad University of Sabzevar, Iran. [in Persian].
Karimi, R. (2017). Potassium-induced freezing tolerance is associated with endogenous abscisic acid, polyamines and soluble sugars changes in grapevine. Scientia Horticulturae, 215, 184-194.
Khan, W., Rayirath, U.P., Subramanian, S., Jithesh, M.N., Rayorath, P., Hodges, D.M., Critchley, A.T., Craigie, J.S., Norrie, J., & Prithiviraj, B. (2009). Seaweed extracts as biostimulants of plant growth and development. Journal of Plant Growth Regulation, 28(4), 386-399.
Khandan Deh Arbab, S. (2018). Effect of amino acid, algae extract and corm weight on quantitative and qualitative characteristics of saffron (Crocus sativus L.) (Master’s thesis). Birjand University, Iran.
Ministiry of Agriculture-Jahad. (2020). Agricultural statistics of the cropping year 2019-2020, the second volume of
horticultural products. Ministry of Jihad Agriculture, Deputy of Planning and Economy, Information and
Communication Technology Center.
Ma, L., & Shi, Y. (2011). Effects of potassium fertilizer on physiological and biochemical index of Stevia rebaudiana Bertoni. Energy Procedia, 5, 581-586.
Masny, A., Basak, A., & Zurawicz, E. (2004). Effect of foliar applications of Kelpak SL and Goemar BM 86 preparations on yield and fruit quality in two strawberry cultivars. Journal of Fruit Ornamental Plant Research, 12, 23-27.
Molina, R., Valero, M., Navarro, Y., Guardiola, J., & García-Luis, A. (2005). Temperature effects on flower formation in saffron (Crocus sativus L.). Scientia Horticulturae, 103(3), 361-379.
Moradi, R., Nasiri Mahallati, M., Rezvani Moghaddam, P., Lakzian, A., & Nezhadali, A. (2011). The effect of application of organic and biological fertilizers on quantity and quality essential oil of Foeniculum vulgare Mill.(Fennel). Journal of Horticultural Science, 25(1), 25-33. [in Persian].
Norrie, J., & Keathley, J. (2005). Benefits of Ascophyllum nodosum marine-plant extract applications to Thompson Seedless grape production. Paper presented at the X International Symposium on Plant Bioregulators in Fruit Production 727.
Rabani‐Foroutagheh, M., Hamidoghli, Y., & Mohajeri, S.A. (2014). Effect of split foliar fertilisation on the quality and quantity of active constituents in saffron (Crocus sativus L.). Journal of the Science of Food Agriculture, 94(9), 1872-1878.
Rayorath, P., Khan, W., Palanisamy, R., MacKinnon, S.L., Stefanova, R., Hankins, S.D., Critchley, A.T., & Prithiviraj, B. (2008). Extracts of the brown seaweed Ascophyllum nodosum induce gibberellic acid (GA3)-independent amylase activity in barley. Journal of Plant Growth Regulation, 27(4), 370-379.
Saeedi-Rad, M.H., & Mokhtarian, A. (2011). Applied Scientific Principles of Planting, Harvesting and Harvesting saffron. Education and Promotion of Agriculture.112 p. [In Persian].
Shahbazi, F., Nejad, M.S., Salimi, A., & Gilani, A. (2015). Effect of seaweed extracts on the growth and biochemical constituents of wheat. International Journal of Agriculture Crop Sciences, 8(3), 283-287.
Shakeri, M., Aminifard, M.H., Behdani, M.A., & Tabatabaei, S.J. (2018). Study of the effect hormone of gibberellic acid and corm weight on vegetative and yield traits of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Plant Production, 25(2),153-165. [in Persian].
Sibi, M., Khazaei, H.R., & Nezami, A. (2016). Effect of concentration, time, and method of consumption of seaweed extract on some morphological characteristics of root and shoot of safflower. Crop Physiology, 8(29), 5-21. [in Persian].
Sunarpi, A., Kurnianingsih, R., Julisaniah, N.I., & Nikmatullah, A. (2011). Effect of seaweed extracts on growth and yield of rice plants. Asian Journal of Tropical Biotechnology, 8(1).
Tabatabaeian, J., Hassanian Badi, S., & Kadkhodaee, A. (2020). Effect of micronutrient foliar application on quantitative and qualitative traits of saffron (Crocus sativus L.). Saffron Agronomy Technology, 8(2), 147-163. [in Persian].
Vijayanand, N., Ramya, S.S., & Rathinavel, S. (2014). Potential of liquid extracts of Sargassum wightii on growth, biochemical and yield parameters of cluster bean plant. Asian Pacific Journal of Reproduction, 3(2), 150-155.
Zabihi, H., & Feizi, H. (2014). Saffron response to the rate of two kinds of potassium fertilizers. Saffron Agronomy and Technology, 2(3), 191-198