نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد ترویج کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران.

2 دانشیار ترویج کشاورزی و توسعه روستایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران.

3 استاد ترویج و توسعه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران.

چکیده

هدف این پژوهش، تبیین اثرات کشت زعفران در منطقه مختار شهرستان بویراحمد بوده و برای این منظور از روش تحقیق علی‌مقایسه‌ای استفاده گردید. با مشاوره گرفتن از کارشناسان ذیربط دو روستای مختار و فیروزآباد به ترتیب به عنوان روستاهای پذیرنده کشت زعفران و نپذیرنده کشت زعفران برگزیده شدند. تعداد 235 خانوار به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردید و پرسشنامه‌ها بین پاسخگویانی که به روش نمونه‌گیری تصادفی ساده و انتساب متناسب انتخاب شدند، توزیع گردید. جهت جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه محقق ساخته، برای تعیین اعتبار بخش‌های مختلف ابزار پرسشنامه، از روش اعتبار صوری و برای تعیین پایایی طیف‌لیکرت آن از ضریب آلفای‌کرونباخ استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داد‌ه‌های کمی و آزمون فرضیه‌ها نیز از آمارهای توصیفی و استنباطی استفاده شد. در مجموع یافته‌های پژوهش نشان دهنده‌ی اثرات مثبت اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی کشت زعفران در روستای مختار (پذیرنده کشت زعفران) به نسبت روستای فیروزآباد (نپذیرنده کشت زعفران) بود. جهت اطمینان نسبی از این که بهبود وضعیت مشاهده شده در پی کشت محصول زعفران بوده است، از تحلیل کواریانس استفاده گردید. نتایج این بخش نیز مشخص نمود بهبود وضعیت در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی در روستای پذیرنده کشت زعفران نسبت به روستای نپذیرنده، مشهود بوده است. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که بیشترین اثر در حوزه‌ی اجتماعی و کمترین آن در حوزه زیست‌محیطی بوده است. در این راستا پیشنهاد می‌گردد که دولت با اعطای تسهیلات بلندمدت و کم‌بهره و واگذاری زمین‌های اراضی ملی که استعداد کشاورزی دارند به مردم مسبب گسترش کشت گیاهان دارویی به ویژه زعفران ‌گردد.

کلیدواژه‌ها

Alizadeh-Salteh, S., Nayyerpoor, A., & Hooshmand, S. (2017). Evaluation of Socio-economic effects and profit efficiency of saffron cultivation in Bonab of Marand. Journal of Saffron Research, 5(1), 78-89. [in Persian].
Arpanahi, S., & Noripour, M. (2014). Point of view of the agricultural information system towards organic products: the central district county of BoyerAhmad. Space Economy & Rural Development, 3(7), 55-73. [in Persian].
Asghari Lafmejani, S., & Eizadi, A. (2017). Investigation of saffron role in job creation for rural families (Case study: Roshtkhar Rural District). Journal of Saffron Research, 4(2), 210-228. [in Persian].
Babazekri, F., Nooripoor, M., & Karami kaloos, A. (2021). Economic evaluation of converting rice paddies into citrus orchards in Northern Roudpey District of Sari County. Agricultural Economics Research13(1), 25-44. [in Persian].
Bhat, M.M., and Shah, A.R. 2011. Recent changes in cropping pattern and its impact on output of food grains Research Journal of Agricultural and non-food grains in Uzbekistan. Sciences, 2(2): 384-387.
Bouzarjmehri, K., Ahmadi, F., & javani, K. (2016). Investigating financial impacts of cultivating Saffron on rural families with an emphasis on sustainable agriculture (Case study: Balavelayat rural district, city of Bakharz). Saffron Agronomy and Technology, 4(1), 63-73. [in Persian].
Experts of the Agricultural Jihad Service Center, South Sarroud, Boyerahmad. (1400).
Golmohammadi, F. (2019). Saffron as a main cash, medical and resistive plant for sustainable economy and livelihood of rural people in Dried regions of Iran, Black Sea Journal of Agriculture, 2 (3), 156-163.
Ghosh, B. K. (2011). Determinants of the changes in cropping pattern in India: 1970 to 2007. Journal of Bangladesh Development Studies, 2, 4109-120.
Izadi, A., Asghari Lafmejani, S., & Fazelniya, G. (2021). Investigation of the consequences of saffron cultivation in reverse migration of villagers (Case study: Villages of Rashtkhar rural district). Community Development (Rural & Urban Communities), 13(1), 253-283. [in Persian].
Javan, F., Naim Abadi, N., Hojjat Shamami, S. (2022). Analysis of the Effects of Agricultural Tourism on the Development of Local Economy Based on Saffron Farms (Case Study: Darbeghazi Village of Neishabour County). Journal of Saffron Research (semi-annual), 9(2): 194-213. [in Persian].
Javidi, M., & Hayati, D. (2015). Fars olive growers’ attitude towards impacts of Olive Orchards development. Iranian Agricultural Extension & Education Journal, 11(1), 31-46. [in Persian].
Jun, H., & Xiang, H. (2011). Development of circular economy is afundamental way to achieve agriculture sustainable development in china, published by elsevier ltd. selection and peer-review under responsibility of riuds, Energy Procedia, 5, 1530–1534.
Karami, H. (2015). Effects of Saffron cultivation on income and employment of operators in Lorestan province of Iran. Village & Development, 18(1), 21-43. [in Persian].
Khorramdel, S., Rezvani Moghaaddam, P., Moallem Banhang, F., Shabahang, J. (2022). Effect of Agronomic Management on Flower and Daughter Yield of Saffron (Crocus sativus L.) on-farm Trials. Journal of Saffron Research (semi-annual), 10(1): 169-182. [in Persian].
Kumar, D. P., Bhavani, R. V., & Swaminathan, M. S. (2014). A Farming system model to leverage agriculture for nutritional outcomes. Agricultural Research, 3(3), 193- 203.
IFAD, 2008. The role of high-value crops in rural poverty reduction in the Near East and North Africa. Near East and North Africa Division, Program Management Department. 26p.
Manzo, A., Panseri, S., Bertoni, D., & Giorgi, A. (2015). Economic and qualitative traits of Italian Alps saffron, Journal of Mountain Science, 12 (19), 542-550.
Meijerink, G., & Roza, P. (2007). The role of agricultural in development: focusing on linkages beyond agriculture stategi and policy. Stichting DLO. Vageningen, 6, 1- 33.
Mirzaie, S., & Nooripoor, M. (2015). The assessment of socio- economic impacts of Henna culture: the case of Mohammad-Abad Township of Ghalehganj County, Rural Development Strategies, 1(4), 73-91. [in Persian].
Mohammadi, H., Aminizadeh, M., & Aghasafari, H. (2022). Measuring the export efficiency of Iran’s Saffron. Technology, 10(1), 69-83. [in Persian].
Mohammadi, H., Ranjbar, F., & Soltani, M. (2011). Climatic potentials assessment for Saffron cultivation in Marvdasht. Geography & Environmental Planning, 22(3), 143-154. [in Persian].
Mojarrad F. & Ghafourizadeh M. (2014). Climatological capability of Saffron cultivation in Kermanshah and Kurdistan Provinces. Geographical Researches, 29 (2), 87-102. [in Persian].
Mousavimoayyed, A. (2022). Feasibility study of the cultivation of medicinal plants in Margoon region. M. Sc. Thesis. Supervised By Nooripoor, M. Yasouj University. Faculty of Agriculture. Yasouj, Iran. [in Persian].
Nessabian, S., gholamhoseini, T., & Jebel Ameli, F. (2012). Comparison of Iran's medicinal plants exporting comparative advantage with other exporting countries (Case study: Fennel, Badian, Anise and Corian). Economical Modeling, 6(20), 75-92. [in Persian].
Nourozi, M., & Hayati, D. (2015). Factors affecting sustainable rural livelihoods as perceived by farmers in Kermanshah Province. Iranian Agricultural Extension & Education Journal, 11(1), 127-144. [in Persian].
Oliaei, M. S., & Azizi, S. (2019). Study of social impacts of saffron cultivation in regional development (Case study: Beneficiaries of Siahrood District of Tehran City). Geography (Regional Planning), 9(2), 641-653. [in Persian].
Planning and budget organization of Kohgiluyeh and Boyerahmad province. 2016. Economic, social and cultural report of the province. Access date. 2020-08-03 Available at website: https://kb.mporg.ir.
Rajaei, M., Elmi, M. R., & Malekian, M. (2020). Environmental impacts of Pistachio production using life cycle assessment (Case study: Rafsanjan city). Journal of Environmental Research & Technology, 4(6), 93-102. [in Persian].
Saeb, K., Kakouei, A., Babakhani, B., Hosseini Boldaji, S. A., Rahdari, P., Pourshamsian, K., & Jafari Hayati, R. (2012). Analyzing the effect of height on the medical compounds of Urtica Diocia L. in Ramsar region. Plant & Ecosystem, 8(33), 31-40. [in Persian].
Sardar Shahraki, A. (2022). Economic ranking and spatial analysis of saffron production limitations in Qain County, Space Economy & Rural Development, 11 (40), 21-50. [in Persian].
Sadeghi, K., & Toulabi nejad, M. (2018). Analyze the effects of saffron cultivation on sense of place among rural households (Case Study: District Roshtkhar). Geographical Planning of Space8(28), 51-66. [in Persian].
 Shahdost, Z. & Ahmadvand, M. (2021). Feasibility study of saffron cultivation from farmers’ viewpoint in villages of Arsanjan County. Journal of Saffron Research, 9(1), 61-78. [in Persian].
Statistical Center of Iran. 2017. Organization of Planning and Budget of the country. Access date: 2020-09-02. Available at website: https://www.amar.org.ir
Sujatha, S., Bhat, R., Kannan, C., & Balasimha, D. (2011). Impact of intercropping of medicinal and aromatic plants with organic farming approach on resource use efficiency in arecanut (areca catechu L.) plantation in India. Industrial Crops & Products, 33, 78- 83.
Vadivelu, A., & Kiran, B. R. (2013). Problems and prospects of agricultural marketing in India: an overview. International Journal of Agricultural & Food Science, 3 (3), 108-118.
White, B. (2012). Agriculture and the generation problem: rural youth, employment and the future of farming. IDS bulletin, 43(6), 9-19.
Zamani, Y., Hashemi Monfared, S. A., Azhdary Maghadam, M. (2022). Saffron and Climate Change; Assessment of the Saffron Water Requirement Changes Using the Smart Algorithms. Journal of Saffron Research (semi-annual), 10(1): 113-128. [in Persian].