علی افتاده فدافن؛ محمد حسین امینی فرد؛ فرید مرادی نژاد؛ محمد علی بهدانی
چکیده
مدیریت تغذیه از مهمترین عوامل در تعیین کمیت و کیفیت زعفران به شمار میرود، که در این میان، کودهای آلی نقش مهمی در تولید با کیفیت و ارگانیک زعفران ایفا میکنند. این آزمایش به منظور ارزیابی تاثیر مقادیر مختلف ورمی کمپوست کود حیوانی بر خصوصیات بیوشیمیایی و مواد موثره زعفران گلبرگ و کلاله، در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار ...
بیشتر
مدیریت تغذیه از مهمترین عوامل در تعیین کمیت و کیفیت زعفران به شمار میرود، که در این میان، کودهای آلی نقش مهمی در تولید با کیفیت و ارگانیک زعفران ایفا میکنند. این آزمایش به منظور ارزیابی تاثیر مقادیر مختلف ورمی کمپوست کود حیوانی بر خصوصیات بیوشیمیایی و مواد موثره زعفران گلبرگ و کلاله، در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و با کاربرد چهار سطح ورمی کمپوست (صفر، 5، 10و 15 تن در هکتار) در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 95-1394 انجام شد. نتایج نشان داد کاربرد ورمیکمپوست بر میزان پیکروکروسین (طعم)، سافرانال (عطر) و کروسین (رنگ) کلاله زعفران تأثیر معنی داری داشت، به طوری که بیشترین میزان پیکروکروسین و سافرانال از تیمار 15 تن ورمی کمپوست در هکتار به ترتیب به میزان 37/88 و 17/06 درصد و کمترین آن از تیمار شاهد به میزان 25/78، 8/5 درصد به دست آمد. همچنین تیمارهای مصرف 10 و 15 تن ورمی کمپوست در هکتار، باعث افزایش 60 درصدی میزان کروسین در مقایسه با تیمار شاهد شدند. نتایج نشان داد که میزان فنول گلبرگ زعفران تحت تاثیر تیمار ورمیکمپوست قرار نگرفت، اما میزان آنتوسیانین و آنتی اکسیدان گلبرگ معنی دار شد، به طوری که بیشترین میزان آنتوسیانین در تیمار 10 تن ورمی کمپوست در هکتار (16/43میلیگرم در100 گرم) و کمترین آن در تیمار شاهد (34/8 میلیگرم در100 گرم) مشاهده شد. همچنین بالاترین میزان آنتی اکسیدان گلبرگ در تیمار کاریرد 10 تن در هکتار ورمیکمپوست به میزان ( 34/9 درصد) مشاهده شد.
افشین حمدی پور
چکیده
چکیده در پژوهش حاضر به تحلیل مقالات علمی ثبت شده با موضوع زعفران(طلای سرخ) در پایگاه بینالمللی وبآوساینس طی سالهای 1995-2017 پرداخته شد. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی با رویکرد علمسنجی انجام شد. یافته ها نشان داد که در طول دوره بررسی تعداد 1582 مدرک درموضوع زعفران در وبآوساینس ثبت شده است و در کل 5034 نفر در انتشار مدارک در ...
بیشتر
چکیده در پژوهش حاضر به تحلیل مقالات علمی ثبت شده با موضوع زعفران(طلای سرخ) در پایگاه بینالمللی وبآوساینس طی سالهای 1995-2017 پرداخته شد. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی با رویکرد علمسنجی انجام شد. یافته ها نشان داد که در طول دوره بررسی تعداد 1582 مدرک درموضوع زعفران در وبآوساینس ثبت شده است و در کل 5034 نفر در انتشار مدارک در حوزه زعفران مشارکت داشته-اند که به طور میانگین هر مقاله توسط 67/4 نفر به رشته تحریر در آمده است. بر مبنای تعداد مدارک منتشر شده، حسین حسینزاده از دانشگاه علوم پزشکی مشهد با انتشار 68 مدرک (3/4 درصد)، در صدر نویسندگان حوزه زعفران قرار دارد. اغلب نویسندگان پیشرو در حوزه زعفران از کشورهای اسپانیا، ایران و یونان میباشند. نتایج نشان داد در مجموع 775 عنوان مجله، کل مدارک مربوط به زعفران را منتشر کردهاند. بیشترین مقالات حوزه زعفران در دو نشریه Journal of Agricultural and Food Chemistry و Food Chemistry منتشر شده است. همچنین نتایج نشان داد که پژوهشگران ایرانی رتبه اول تولید علم در حوزه زعفران را در طی سالهای مورد بررسی به خود اختصاص دادهاند و در این زمینه پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مشهد طلایهدار تولید علم بودهاند. یافتهها هر چند حکایت از همکاری مطلوب نویسندگان در موضوع زعفران دارد و ضریب همکاری در طی سالهای مورد بررسی روند صعودی را طی کرده است اما در صورت همکاری گروهی نویسندگان این حوزه با حوزههای مرتبط شاهد افزایش ضریب همکاری نویسندگان و معرفی هر چه بیشتر و جامع تر طلای سرخ ایران در مجامع بین المللی خواهیم بود.
سرور خرم دل؛ مهدی نصیری محلاتی؛ هدی لطیفی؛ محمود رضا فرزانه بلگردی
چکیده
این مطالعه با هدف ارزیابی جامع بیلان انرژی، پیامدهای محیط زیستی و آنالیز اقتصادی بومنظامهای گندم آبی (بعنوان سیستم پرنهاده و رایج) و زعفران (بعنوان سیستم کمنهاده و سنتی) در استان خراسان رضوی در سال 1397 انجام شد. نهادههای مصرفی دو گیاه گندم (یکساله) و زعفران (چندساله طی سالهای اول تا ششم) با استفاده از پرسشنامه (32 پرسشنامه برای هر محصول) ...
بیشتر
این مطالعه با هدف ارزیابی جامع بیلان انرژی، پیامدهای محیط زیستی و آنالیز اقتصادی بومنظامهای گندم آبی (بعنوان سیستم پرنهاده و رایج) و زعفران (بعنوان سیستم کمنهاده و سنتی) در استان خراسان رضوی در سال 1397 انجام شد. نهادههای مصرفی دو گیاه گندم (یکساله) و زعفران (چندساله طی سالهای اول تا ششم) با استفاده از پرسشنامه (32 پرسشنامه برای هر محصول) جمعآوری شد. شاخصهای کارایی انرژی، شاخصهای اقتصادی و شاخصهای اکولوژیکی برای زمین، آب و کودهای شیمیایی و ارزیابی چرخه حیات محاسبه و تعیین شدند. ارزیابی چرخه حیات بر اساس روش ISO14044، در چهار گام شامل مشخصسازی اهداف و حوزه عمل، ممیزی چرخه حیات، ارزیابی تأثیر چرخه حیات و تلفیق، نتیجهگیری و تفسیر نتایج محاسبه گردید. گروههای تأثیر مورد مطالعه شامل گرمایش جهانی، اسیدی شدن و اوتریفیکاسیون (در محیطهای خشکی و آبی) بودند. بالاترین سهم انرژیهای ورودی به مزارع گندم، کود شیمیایی نیتروژن و سوخت و برای زعفران، پیاز و الکتریسته بود. بهرهوری انرژی برای زعفران و گندم به ترتیب 000019/0 و 097/0 کیلوگرم به ازای مگاژول و فشردگی انرژی بهترتیب 93/46 و 48/33 مگاژول به ازای دلار محاسبه شد. بهرهوری زمین در مزارع گندم و زعفران بهترتیب 36/21 و 01/0 کیلوگرم بر هکتار در روز و بهرهوری اقتصادی زمین بهترتیب 51/1 و 52/0 دلار بر کیلوگرم در روز تعیین گردید. شاخص بومشناخت برای نظامهای تولید زعفران و گندم بهترتیب 62/22 EcoX به ازای یک کیلوگرم کلاله و 46/0 EcoX به ازای یک تن دانه بدست آمد.
عبداله ملافیلابی؛ حمید معین راد؛ محبوبه صیادی
چکیده
هدف از انجام این تحقیق مطالعه اثر سن مزرعه و اقلیم روی فراوانی وزنی بنه در مناطق زعفران خیز استان خراسان (شامل بشرویه و تربت حیدریه) و اثر وزن بنه مادری و توده روی عملکرد گل، صفات رویشی و خصوصیات کیفی زعفران بود. مطالعه اثر سن مزرعه و اقلیم بر روی فراوانی وزنی بنههای دختری بصورت طرح آشیانهای با هشت سن مزرعه و دو اقلیم بشرویه و تربت ...
بیشتر
هدف از انجام این تحقیق مطالعه اثر سن مزرعه و اقلیم روی فراوانی وزنی بنه در مناطق زعفران خیز استان خراسان (شامل بشرویه و تربت حیدریه) و اثر وزن بنه مادری و توده روی عملکرد گل، صفات رویشی و خصوصیات کیفی زعفران بود. مطالعه اثر سن مزرعه و اقلیم بر روی فراوانی وزنی بنههای دختری بصورت طرح آشیانهای با هشت سن مزرعه و دو اقلیم بشرویه و تربت حیدریه با سه تکرار انجام شد. مطالعه دیگر روی اثر وزن بنه مادری روی عملکرد اندامهای رویشی، شاخصهای گل و خصوصیات کیفی زعفران به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با هفت وزن بنه مادری (2-0، 4-2، 6-4، 8-6، 10-8، 12-10 و 14-12 گرم) و دو توده بشرویه- تربت حیدریه در چهار تکرار در جعبههای کشت در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در سال 1390 اجرا شد. نتایج تحقیق پیمایشی اثر سن مزرعه و اقلیم نشان داد که بنههای دختری توده تربت حیدریه در سنین پنجم و ششم درشتتر بودند. نتایج اثر وزن بنه مادری و توده روی عملکرد گل و بنه زعفران نشان داد که بنههای درشتتر نه تنها در همان سال اول عملکرد گل را افزایش میدهند، بلکه از طریق افزایش رشد رویشی بیشتر و تولید بنههای دختری درشتتر ظرفیت گلآوری و راندمان مزرعه را برای سالهای بعد نیز افزایش میدهند. نتایج نشان داد که به منظور افزایش راندمان مزارع جدید زعفران باید از بنههای هشت گرم به بالا که بیشتر در مزارع با سنین 5 و 6 سال، توده تربت حیدریه استفاده نمود. همچنین توده تربت حیدریه کروسین، پیکروکروسین و رطوبت بالاتری نسبت به توده بشرویه داشت، ولی توده بشرویه سافرانال بیشتری نسبت به توده تربت حیدریه داشت.
محمد گردکانه؛ احسان امینی؛ معصومه خان احمدی
چکیده
این مطالعه بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 95-1394 در منطقه بیلهوار استان کرمانشاه انجام شد. ﻓﺎﮐﺘﻮرﻫـﺎی مورد بررسی ﺷﺎﻣﻞ چهار سطح اسیدهیومیک سافرون (0، 1، 2 و 3 لیتر در هکتار) برای محلولپاشی و چهار سطح اسید-هیومیک گرانوله (0، 10، 20 و 30 کیلوگرم در هکتار) به صورت مصرف در خاک، ...
بیشتر
این مطالعه بهصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 95-1394 در منطقه بیلهوار استان کرمانشاه انجام شد. ﻓﺎﮐﺘﻮرﻫـﺎی مورد بررسی ﺷﺎﻣﻞ چهار سطح اسیدهیومیک سافرون (0، 1، 2 و 3 لیتر در هکتار) برای محلولپاشی و چهار سطح اسید-هیومیک گرانوله (0، 10، 20 و 30 کیلوگرم در هکتار) به صورت مصرف در خاک، در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که اثر اسیدهیومیک با استفاده از تیمار 20 کیلوگرم اسیدهیومیک گرانوله با کاربرد خاکی + محلول پاشی 3 لیتر اسیدهیومیک سافرون در هکتار، در مقایسه با تیمار شاهد سبب افزایش 73/42 % در تعداد گل، 03/71% در عملکرد گلتر، 19/130 % در عملکرد کلاله تر، 83/78 % در عملکرد کلاله خشک، 93/46 % در قطر بنه، 75/65 % در وزن بنه و 51/102 % در طول برگ زعفران شد. درصد پیکروکروسین کلاله زعفران با کاربرد 10 کیلوگرم اسیدهیومیک گرانوله و 2 لیتر اسیدهیومیک سافرون در هکتار از 71/8 % به 61/13 % نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. استفاده از 10 کیلوگرم اسیدهیومیک خاکی و 3 لیتر اسیدهیومیک سافرون در هکتار بیشترین اثرگذاری بر درصد سافرانال داشت که سبب افزایش از 19/7 % به 59/11 % نسبت به تیمار شاهد شد. استفاده از 20 کیلوگرم اسیدهیومیک گرانوله خاکی و 2 لیتر اسیدهیومیک سافرون مایع در هکتار میزان کروسین را از 208/7 % به 26/14 % نسبت به تیمار شاهد افزایش داد. همچنین نتایج نشان دادند که اثر اسیدهیومیک خاکی و اسیدهیومیک سافرون و همچنین اثر متقابل آنها بر عناصر موجود در برگ زعفران معنیدار بود به-طوریکه در مصرف تلفیقی 30 کیلوگرم اسیدهیومیک خاکی در هکتار و 3 لیتر اسیدهیومیک سافرون در هکتار، نسبت به شاهد موجب افزایش 67/39 % در آهن، 44/52% در روی، 11/1 برابر در فسفر، 12/1 بربر در مس و 45/1 برابر در منگنز موجود در برگ شد.
سمیه شیرزادی لسکوکلایه؛ عباس جلالی
چکیده
گردشگری کشاورزی میتواند نقش مهمی در اقتصاد یک منطقه و شناساندن محصولات کشاورزی آن ایفا نماید. در این مطالعه سعی شده است ضمن شناخت پتانسیلها و محدودیتهای توسعه گردشگری کشاورزی منطقه تربت حیدریه، راهبردها و راهکارهایی برای بهبود آن معرفی گردد تا در جهت تقویت و شناساندن زعفران تربت حیدریه و افزایش پتانسیلهای صادراتی، گام کوچکی ...
بیشتر
گردشگری کشاورزی میتواند نقش مهمی در اقتصاد یک منطقه و شناساندن محصولات کشاورزی آن ایفا نماید. در این مطالعه سعی شده است ضمن شناخت پتانسیلها و محدودیتهای توسعه گردشگری کشاورزی منطقه تربت حیدریه، راهبردها و راهکارهایی برای بهبود آن معرفی گردد تا در جهت تقویت و شناساندن زعفران تربت حیدریه و افزایش پتانسیلهای صادراتی، گام کوچکی برداشته شود. برای این منظور از روش SWOT برای بررسی نقاط قوت، ضعف، تهدیدها و فرصتهای موجود منطقه استفاده شد. پس از مشخص کردن این عوامل طبق نظر کارشناسان و کشاورزان، روش تحلیل سلسله مراتبی برای اولویت بندی و تعیین استراتژی مناسب گردشگری زعفران به کار گرفته شد و استراتژیهای مناسب ارائه شدند. نتایج مطالعه در اولویت بندی عوامل SWOT نشان داد نقاط قوت منطقه در بین سایر عوامل و در میان زیرمعیارهای عامل قوت نیز، مزارع زیبای زعفران بالاترین اهمیت را در دستیابی به هدف مطالعه براساس هر دو دیدگاه کشاورزان و کارشناسان دارد. نتایج تجزیه و تحلیل ماتریس راهبردی کمّی (QSPM) نیز نشان داد که برای توسعه گردشگری زعفران شهرستان تربت حیدریه و شناساندن بیشتر و بهتر این محصول، استراتژی محافظهکارانه با نمره 156/0 بالاترین رتبه را از نظر کشاورزان داشته و جذاب ترین راهبرد شناسایی شده است. در حالی که از نظر کارشناسان، استراتژی تدافعی بالاترین رتبه با نمره 288/0 را داشت و مناسبترین استراتژی شناخته شد. بطور کلی، پیشنهاد میشود زمان و مکان برداشت از مزارع زیبای زعفران، با استفاده از تبلیغات مختلف در ایران معرفی شود و برای شناساندن این محصول به همه نقاط دنیا سرمایهگذاری و حمایتهای مناسب انجام گیرد.
افسانه بخردیانی نسب؛ حمیدرضا بلوچی؛ محسن موحدی دهنوی؛ علی سروش زاده
چکیده
زعفران یکی از مهمترین محصولات کشاورزی و دارویی ایران است. این پژوهش به منظور بررسی تأثیر تیمار هورمون بنزیل آمینوپورین، کاربرد کودهای زیستی (فسفات بارور 2 و میکوریزا) و وزن بنه مادری بر شاخصهای کمی بنههای دختری زعفران و عملکرد گل به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در منطقه یاسوج در سال زراعی 97-1396 ...
بیشتر
زعفران یکی از مهمترین محصولات کشاورزی و دارویی ایران است. این پژوهش به منظور بررسی تأثیر تیمار هورمون بنزیل آمینوپورین، کاربرد کودهای زیستی (فسفات بارور 2 و میکوریزا) و وزن بنه مادری بر شاخصهای کمی بنههای دختری زعفران و عملکرد گل به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار، در منطقه یاسوج در سال زراعی 97-1396 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل بنههای بزرگ (10-1/7 گرم) و کوچک (7-4 گرم)، پرایمینگ با بنزیل آمینوپورین با غلظتهای صفر، 250 و 500 میلیگرم در لیتر و سطوح کود زیستی بدون کود، کاربرد میکوریزا (گلوموس موسهآ) و فسفات بارور 2 بودند. نتایج نشان داد که کلیه صفات کمی بنه زعفران تحت تأثیر معنیدار پرایمینگ هورمونی و وزن بنه (بجز وزن بنه دختری) قرار گرفتند؛ اما کود زیستی تنها بر تعداد بنه دختری و وزن خشک گل تأثیر معنیداری داشت. پرایمینگ هورمونی با غلظت 250 میلیگرم بر لیتر تعداد و وزن بنههای دختری را به ترتیب 30 و 27 درصد و وزن خشک کلاله و پرچم را 26 درصد در مقایسه با شاهد افزایش داد. همچنین کلیه اجزای گل و تعداد بنه دختری با استفاده از بنههای مادری بزرگتر نسبت به بنههای کوچک بطور معنیداری افزایش یافت. مصرف کودهای زیستی نیز نسبت به عدم مصرف کود باعث افزایش 13 و 59 درصدی به ترتیب در تعداد و وزن بنههای دختری شد. عناصر فسفر و روی در بنههای دختری تنها تحت تأثیر کاربرد کود میکوریزا افزایش یافت؛ در حالیکه با کاربرد بنزیل آمینوپورین و کود زیستی میکوریزا میزان عنصر آهن را نسبت به شاهد دوبرابر افزایش داد. در کل کاربرد بنزیل آمینوپورین با غلظت 250 میلیگرم در لیتر، هر دو نوع کود زیستی و بنههای بزرگ (10-1/7 گرم) بر عمده صفات اندازهگیری شده تأثیر مثبت داشت.
وحید حکیم زاده
چکیده
زعفران ارزشمندترین ادویه شناختهشده در دنیا است. کروسین، پیکروکروسین و سافرانال بهترتیب به عنوان شاخص رنگ، طعم و آرومای زعفران شناخته میشوند. خشک کردن از مهمترین مراحل مؤثر بر کیفیت نهایی زعفران از لحاظ میزان کروسین، پیکروکروسین و سافرانال محسوب میگردد. در این تحقیق، کارایی فرآیند خشک کردن به روش آونگذاری بر اساس متغیرهای ...
بیشتر
زعفران ارزشمندترین ادویه شناختهشده در دنیا است. کروسین، پیکروکروسین و سافرانال بهترتیب به عنوان شاخص رنگ، طعم و آرومای زعفران شناخته میشوند. خشک کردن از مهمترین مراحل مؤثر بر کیفیت نهایی زعفران از لحاظ میزان کروسین، پیکروکروسین و سافرانال محسوب میگردد. در این تحقیق، کارایی فرآیند خشک کردن به روش آونگذاری بر اساس متغیرهای مهمی همچون دما، زمان و ضخامت لایه زعفران تحت مدلسازی به روش شبکه عصبی مصنوعی قرار گرفت. نتایج مدلسازی فرآیند خشک کردن زعفران به روش آونگذاری نشان داد که اگر تغییرات کروسین تحت قانون یادگیری مومنتوم و با تابع انتقال تانژانت با تعداد نورون 8 و با 25، 55 و 20 درصد دادهها به ترتیب برای آموزش ارزیابی و آزمون مورد استفاده قرار گیرد، بیشترین ضریب تعیین (914/0) را خواهد داشت. در حالیکه برای تغییرات میزان پیکروکروسین قانون یادگیری لونبرگ و تابع انتقال تانژانت در تعداد نورون 12 بهترین شبکه را با 50، 25 و 25 درصد دادهها به ترتیب برای آموزش، ارزیابی و آزمون (986/0 =R2) طراحی کرد. تغییرات سافرانال نیز با قانون یادگیری لونبرگ و تابع انتقال سیگموئید در تعداد نورون 8 و با 35، 45 و 20 درصد از دادهها برای آموزش، ارزیابی و آزمون با ضریب تعیین مناسب 981/0 مدل و توسط شبکه آن پیشبینی شد.
مریم مودی؛ نوید زیویار؛ قدسیه باقرزاده
چکیده
این پژوهش به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و فعالیت ضدمیکروبی عصارههای متانولی، اتیل استات و ان-هگزان قسمت بُنه و برگ گیاه زعفران جوقاسم(Crocus pallasii subsp. Haussknechtii (Boiss. & Reut. ex Maw) B.Mathew جمعآوری شده از سه رویشگاه مختلف (گازه، زیبا و ویسیان) در استان لرستان در سال 1397 انجام شد. عصارهگیری به روش خیساندن انجام شد و آنالیز ...
بیشتر
این پژوهش به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و فعالیت ضدمیکروبی عصارههای متانولی، اتیل استات و ان-هگزان قسمت بُنه و برگ گیاه زعفران جوقاسم(Crocus pallasii subsp. Haussknechtii (Boiss. & Reut. ex Maw) B.Mathew جمعآوری شده از سه رویشگاه مختلف (گازه، زیبا و ویسیان) در استان لرستان در سال 1397 انجام شد. عصارهگیری به روش خیساندن انجام شد و آنالیز کمی عصارهها با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) صورت پذیرفت. همچنین در این مطالعه اثر ضدباکتریایی عصاره اتیلاستاتی، متانولی و ان-هگزانی بر روی باکتریهای گرم منفی اشرشیاکلی (Escherichia coli) و گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus) با استفاده از روش انتشار در چاهک آگار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آنالیز کیفی نشان داد که عصاره آبی بُنه نسبت به دو عصاره دیگر محتوی میزان بیشتری ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی است. در مقابل، بُنه زعفران جوقاسم حاوی سه ترکیب فنلی شیکوریک اسید، کلروجنیک اسید و سیرینجیک اسید و دو ترکیب فلاونوئیدی کامفرول و آپجینین میباشد. بر طبق نتایج، عصاره متانولی برگ و بُنه از هر سه منطقه بیشترین تأثیر را نسبت به عصاره ان-هگزانی بر روی هر دو باکتری مورد مطالعه داشت.
قربان عزیزی؛ سیدغلامرضا موسوی؛ محمد جواد ثقهالاسلامی؛ منصور فاضلی رستمپور
چکیده
مدیریت تغذیه از مهمترین عوامل در تعیین عملکرد وکیفیت زعفران (Crocus sativus L.) به شمار میرود. به منظور بررسی اثر محلولپاشی بر عملکرد زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی سال زراعی 96-1395 در مزرعه شخصی واقع در روستای بجدبیرجند اجرا گردید. فاکتورها شامل جلبک دریاییآکادین در سه سطح (شاهد، یک و ...
بیشتر
مدیریت تغذیه از مهمترین عوامل در تعیین عملکرد وکیفیت زعفران (Crocus sativus L.) به شمار میرود. به منظور بررسی اثر محلولپاشی بر عملکرد زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی سال زراعی 96-1395 در مزرعه شخصی واقع در روستای بجدبیرجند اجرا گردید. فاکتورها شامل جلبک دریاییآکادین در سه سطح (شاهد، یک و دولیتر در هزار)، اوره در سه سطح (صفر،هفت و ده در هزار) و کود ریزمغذی اکوکوئل میکرومیکس در دو سطح ( صفر و دو در هزار) بود. اثر جلبک دریایی بر تمامی صفات اندازهگیری شده برگ، بنه و گل مثبت و معنیدار گردید. کاربرد دو لیتر در هکتار جلبک دریایی، وزن کلاله خشک، تعداد گل، وزن خشک بنه و وزن خشک برگ در واحد سطح را به طور معنیدار در سطح احتمال یک درصد به ترتیب 3/65، 06/37، 99/61 و 15/16 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. اثر محلولپاشی اوره نیز بر تمامی صفات اندازهگیری شده معنیدار (01/0P≤) بود. عملکرد کلاله خشک در محلولپاشی هفت در هزار اوره به میزان 3/41 درصد نسبت به شاهد افزایش یافت. به طور کلی، محلولپاشی هفت در هزار اوره اثر مثبت بیشتری بر صفات اندازهگیری شده داشت. تأثیر کود ریزمغذی بر صفات برگ، بنه و گل معنیدار بود. به طور کلی، تیمار دو در هزار جلبک دریایی، هفت در هزار اوره و دو در هزار ریزمغذی بالاترین عملکرد را در اکثر صفات دارا بود. در مجموع، بهرهگیری از منابع نوین کودی، ضمن کاهش مصرف کودهای شیمیایی و آلودگیهای زیستمحیطی، قدمی مؤثر و امیدبخش در راستای کشاورزی پایدار خواهد بود.
سعید قوامسعیدی نوقابی؛ عباس خاشعی سیوکی؛ حسین حمامی؛ علی شهیدی؛ مصطفی یعقوبزاده
چکیده
زعفران گیاهی متعلق به خانواده زنبقیان، علفی، چندساله و نیمهگرمسیری است که کشت آن در استان خراسان جنوبی از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به اهمیت مقدار آب آبیاری در عملکرد زعفران، این تحقیق بهمنظور تعیین نیاز آبی زعفران در سال زراعی 98-1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. برای اجرای این طرح از شش ...
بیشتر
زعفران گیاهی متعلق به خانواده زنبقیان، علفی، چندساله و نیمهگرمسیری است که کشت آن در استان خراسان جنوبی از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به اهمیت مقدار آب آبیاری در عملکرد زعفران، این تحقیق بهمنظور تعیین نیاز آبی زعفران در سال زراعی 98-1397 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. برای اجرای این طرح از شش مینیلایسیمتر استفاده شد که سه لایسیمتر به محاسبه تبخیر-تعرق پتانسیل گیاه مرجع (چمن) اختصاص یافت و در سه لایسیمتر دیگر گیاه زعفران کشت شد. آبیاری هر کدام از واحدهای آزمایشی بر اساس ظرفیت زراعی و به روش اندازهگیری رطوبت وزنی اعمال گردید.بر اساس نتایج بدست آمده از معادله بیلان آب، میزان تبخیر-تعرق پتانسیل گیاه مرجع و زعفران بهترتیب برابر 81/1138 و 12/764 میلیمتر بود. طول مراحل مختلف رشد گیاه زعفران شامل مراحل ابتدایی، نمو، میانی و انتهایی بهترتیب برابر 30، 50، 55 و 65 روز بدست آمد. در نهایت، بر اساس روش FAO، نمودار تغییرات ضریب گیاهی ترسیم شد و میانگین ضریب گیاهی در مراحل چهارگانه رشد گیاه بهترتیب برابر 48/0، 84/0، 27/1 و 37/0 حاصل گردید. همچنین اثر مراحل چهارگانه رشد گیاه بر تبخیر-تعرق پتانسیل گیاه مرجع، زعفران و ضریب گیاهی معنیدار بود (01/0P≤).
محمد جواد حبیب زاده؛ سید مهدی زیارت نیا؛ ابراهیم دورانی علیایی؛ مصطفی ولیزاده
چکیده
ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران جهان میباشد بر همین اساس زعفران در کشور به عنوان یک محصول راهبردی محسوب میگردد. از آنجا که متابولیسم آپوکاروتنوئیدها عامل ارزش اقتصادی در گیاه زعفران است، لذا جداسازی و تجزیه و تحلیل شیمیایی ژنهای درگیر در متابولیسم کاروتنوئیدها از اهمیت ویژهای برخوردار است. باتوجه به اهمیت ژن CsCCD1 در بیوسنتز ...
بیشتر
ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران جهان میباشد بر همین اساس زعفران در کشور به عنوان یک محصول راهبردی محسوب میگردد. از آنجا که متابولیسم آپوکاروتنوئیدها عامل ارزش اقتصادی در گیاه زعفران است، لذا جداسازی و تجزیه و تحلیل شیمیایی ژنهای درگیر در متابولیسم کاروتنوئیدها از اهمیت ویژهای برخوردار است. باتوجه به اهمیت ژن CsCCD1 در بیوسنتز آپوکاروتنوئیدها، در این تحقیق به منظور شناخت بیشتر از ساختار ژنومی زعفران ایران، به بررسی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی این ژن پرداخته شد. همچنین روابط فیلوژنتیکی آنزیم CsCCD1 توسط سرورها و نرمافزارهای بیوانفورماتیکی با هدف مطالعه پتانسیل ساختاری آن مورد پیشبینی قرار گرفت. ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی و فیزیولوژی پروتئین CsCCD1 توسط سرورها و ابزارهای Protparam، SOPMA، ProtScale، Pfam، ProtComp ، Signalp ، TMHMM، Targetp و Chlorop بررسی شدند. همچنین با استفاده از سرور Swiss-Model ساختار سهبعدی پروتئین CCD1 مورد بررسی قرار گرفت و جهت اعتبار سنجی ساختاری مدل ترسیم شده سهبعدی، پلات راماچاندران ترسیم گردید. نتایج تجزیه و تحلیل درخت فیلوژنتیکی نشان داد که از لحاظ ساختار اسید آمینهای، پروتئین CsCCD1 بیشترین قرابت را با CaCCD داشت. نتایج تجزیه و تحلیل ساختار پروتئین CsCCD1 حاکی از فقدان وجود توالی راهنما و منطقه تراغشایی در آن بود و بطور کلی، نتایج نشان داد که پروتئین CsCCD1، آنزیمی از خانواده کاروتنوئیداکسیژنازها و پایدار در شرایط آزمایشگاهی است. تجزیه و تحلیلهای بیوانفورماتیکی انجام شده بر روی پروتئین CsCCD1 زمینه را برای مطالعات عملکردی آینده فراهم میکند.