نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

علم اطلاعات و دانش شناسی-دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی- دانشگاه تبریز- تبریز-ایران

چکیده

چکیده
در پژوهش حاضر به تحلیل مقالات علمی ثبت شده با موضوع زعفران(طلای سرخ) در پایگاه بین‌المللی وب‌آوساینس طی سالهای 1995-2017 پرداخته شد. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی با رویکرد علم‌سنجی انجام شد. یافته ها نشان داد که در طول دوره بررسی تعداد 1582 مدرک درموضوع زعفران در وب‌آوساینس ثبت شده است و در کل 5034 نفر در انتشار مدارک در حوزه زعفران مشارکت داشته-اند که به طور میانگین هر مقاله توسط 67/4 نفر به رشته تحریر در آمده است. بر مبنای تعداد مدارک منتشر شده، حسین حسین‌زاده از دانشگاه علوم پزشکی مشهد با انتشار 68 مدرک (3/4 درصد)، در صدر نویسندگان حوزه زعفران قرار دارد. اغلب نویسندگان پیشرو در حوزه زعفران از کشورهای اسپانیا، ایران و یونان می‌باشند. نتایج نشان داد در مجموع 775 عنوان مجله، کل مدارک مربوط به زعفران را منتشر کرده‌اند. بیشترین مقالات حوزه زعفران در دو نشریه Journal of Agricultural and Food Chemistry و Food Chemistry منتشر شده است. همچنین نتایج نشان داد که پژوهشگران ایرانی رتبه اول تولید علم در حوزه زعفران را در طی سالهای مورد بررسی به خود اختصاص داده‌اند و در این زمینه پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مشهد طلایه‌دار تولید علم بوده‌اند. یافته‌ها هر چند حکایت از همکاری مطلوب نویسندگان در موضوع زعفران دارد و ضریب همکاری در طی سالهای مورد بررسی روند صعودی را طی کرده است اما در صورت همکاری گروهی نویسندگان این حوزه با حوزه‌های مرتبط شاهد افزایش ضریب همکاری نویسندگان و معرفی هر چه بیشتر و جامع تر طلای سرخ ایران در مجامع بین المللی خواهیم بود.

کلیدواژه‌ها

Aghaei, M., and Rezagholizadeh, M., 2011. Iran's comparative advantage in production of saffron. Agric Econ. Dev. 25(1), 121-132. [in Persian with English Summary].
Ahmadian, A., 2009. An investigation into, and comparison of scientific information productivity of academic members of the schools of Agriculture and Water Science Engineering of Shahid Chamran University during 2000-2009. MSc Thesis, Education & Psychology, Shahid Chamran University of Ahvaz, Iran. [in Persian With English Summary].  
Alizadeh-Salteh, S., Nayyerpoor, A., and Hooshmand, S., 2017. Evaluation of Socio-economic effects and profit efficiency of saffron cultivation in Bonab of Marand. J. Saffron Res. 5(1), 78-89. [in Persian with English Summary].
Bahmanabadi, A., 2018. Study of scientific production of National Research Centers affiliated to AREEO indexed in Scopus until 2015. Agric. Inf. Sci. & Technol. 1(1), 61-75. [in Persian with English Summary].
Bhandari, P.R., 2015. Crocus sativus L. (Saffron) for cancer chemoprevention: A mini review. J. Tradit. Complement. Med. 5(2), 81-87.
Doroudi, F., 2008. Fundamentals of guidelines for visual representation of information. Iran. J. Inf Process.Manag. 23(4), 103-126 [in Persian with English Summary].
Ghorbani, M., 2008. The efficiency of saffron’s marketing channel in Iran. World Appl. Sci. J. 4(4), 523-527.
Gohari, A.R., Saeidnia, S., and Mahmoodabadi, M.K., 2013. An overview on saffron, phytochemicals, and medicinal properties. Pharmacogn. Rev. 7(13), 61-66.
Gülçin, I., 2012. Antioxidant activity of food constituents: an overview. Arch. Toxicol. 86(3), 345-391.
Huang, X.D., Gao, A.N., Feng, J., Xu, L.Q., and Shao, Y., 2006. Analysis of domestic documents on Crocus sativus L. in China. J. Lib. Inf. Sci. Agric. 1, 155-157.
Mansoori, F., Osare, F., and Heydary, G., 2012. The scientific productions of authors in the geology discipline in Web of Science (WOS) based on Bradford law and Lotka law. Q. J. Knowl. Stud. 5(17), 53-60 [in Persian with English Summary].
Melnyk, J.P., Wang, S., and Marcone, M.F., 2010. Chemical and biological properties of the world's most expensive spice: Saffron. Food Res. Int. 43(8), 1981-1989.
Qiuhong, C., Ning, G., and Kan, Z., 2018. Review and bibliometric analysis of Chinese agricultural economics research: 2006-2015. China Agric. Econ. Rev. 10(1), 152-172.
Rastegaripour, F., and Mohammadi, N., 2018. Factors affecting the value of saffron crop value in Iran, with emphasis on packaging and branding. J. Saffron Res. 6(1), 51-73. [in Persian with English Summary].
Shahmirzadi, T., Gilvari, A., and Yousefi, A., 2015. Study of publication and citation status of scientific production of Agricultural Research, Education and Extension Organization Researchers indexed in Web of Science Database. Vet. Res. Biol. Products. 28(4), 70-82. [in Persian with English Summary].
Sharifi, V., 2003. Scientometrics and Cognitive Science. J. Adv. Cogn. Sci. 5(2), 89-92 [in Persian with English Summary].
Yousefi, A., Gilvari, A., Shahmirzadi, T., Hemmat, M., and Mirshahreza, S.H., 2012. A survey of scientific production of Iranian researchers in the field of veterinary science in the ISI database. Veterinary Res. & Biol. Prod. 25(2), 32-40. [in Persian with English Summary].