Seyyed Mohammad Ali کارگر؛ فاطمه امیریان؛ علی مصطفایی
چکیده
به منظور بررسی اثرات تنش سرما در گیاه زعفران، آزمایشی در سال 1392 در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت گلدانی با چهار تکرار بر روی پنج اکوتایپ زعفران شامل (تربت حیدریه، فردوس، گناباد، قائن، کاشمر) انجام پذیرفت. دو شرایط دمایی °25 (شرایط غیر تنش) و°۵ سانتی گراد (شرایط تنش) در اتاق رشد بر اکوتایپ ها اعمال و دوازده صفت مورفولوژیک اندازه گیری ...
بیشتر
به منظور بررسی اثرات تنش سرما در گیاه زعفران، آزمایشی در سال 1392 در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت گلدانی با چهار تکرار بر روی پنج اکوتایپ زعفران شامل (تربت حیدریه، فردوس، گناباد، قائن، کاشمر) انجام پذیرفت. دو شرایط دمایی °25 (شرایط غیر تنش) و°۵ سانتی گراد (شرایط تنش) در اتاق رشد بر اکوتایپ ها اعمال و دوازده صفت مورفولوژیک اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در سطح ۱٪ بر روی اکثر صفات مورد مطالعه وجود داشت. در تجزیه عاملی،سه مولفه مجموعاً 6/84 درصد از تغییرات صفات را تحت شرایط بدون تنش و چهار مولفه مجموعاً 12/86 درصد از تغییرات صفات مورد مطالعه را تحت شرایط تنش توجیه نمودند. در تجزیه کلاستر تحت شرایط بدون تنش اکوتایپ های قائن، گناباد، کاشمر و فردوس در کلاستر اول و اکوتایپ تربت حیدریه در کلاستر دوم قرار گرفتند و در شرایط تنش اکوتایپ های تربت حیدریه و فردوس در کلاستر اول، اکوتایپ های کاشمر و گناباد در کلاستر دوم و اکوتایپ بومی قائن نیز در سومین کلاستر قرار گرفتند. در آنالیز تابع تشخیص یک تابع با مقدار ویژه ی (۵۱/۶۱)، ۱۰۰٪ تغییرات اکوتایپ های مورد بررسی را از نظر صفات مورد مطالعه توجیه نمود. در آنالیز تابع تشخیص تحت شرایط تنش دو تابع مجموعاً۱۰۰٪ از تنوع اکوتایپ های مورد مطالعه را از نظر صفات مورد بررسی، توجیه نمودند؛ که فقط تابع اول دارای مقدار ویژه بزرگتر از ۱ بود. بر اساس جدول پیش بینی عضویت گروه ها اکوتایپ های موجود در هر یک از سه گروه حاصل از برش دندروگرام با ۱۰۰٪ احتمال به طور صحیح تقسیم بندی شده اند. به طور کلی اکوتایپ های تربت جیدریه و فردوس که از نظر عملکرد بیولوژیک تحت شرایط سرما بیشترین میزان را داشته و در یک کلاستر قرار گرفتند برای کاشت در مناطق سرد سیر می توانند موردنظر باشند.
علیرضا کرباسی؛ محمد حسینی؛ حسین کارشکی؛ زهرا مقیمی
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی آگاهی کشاورزان از نقش پژوهش های زعفران در اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی و نگرش و تمایل آنها نسبت به کاربرد تحقیقات زعفران در خراسان رضوی انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است که روایی آن توسط متخصصان و اساتید کشاورزی در حوزه زعفران و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف بررسی آگاهی کشاورزان از نقش پژوهش های زعفران در اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی و نگرش و تمایل آنها نسبت به کاربرد تحقیقات زعفران در خراسان رضوی انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است که روایی آن توسط متخصصان و اساتید کشاورزی در حوزه زعفران و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. سپس اطلاعات مورد نیاز با تکمیل پرسشنامه توسط 100 زعفرانکار در سال 1397 جمع آوری شد. نتایج مدل ساختاری پژوهش نشان می دهد آگاهی کشاورزان از نقش پژوهش در اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی بر نگرش آنها نسبت به کاربرد تحقیقات اثر مثبت و معنادار دارد. همچنین متغیرهای آگاهی از نقش پژوهش در اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی، 22 درصد از تغییرات در متغیر نگرش نسبت به کاربرد تحقیقات زعفران را پیش بینی کردند و متغیرهای نگرش نسبت به کاربرد تحقیقات زعفران، هنجار ذهنی و کنترل رفتاری درک شده، 61 درصد از تغییرات در متغیر تمایل به استفاده از تحقیقات زعفران را پیش بینی کردند.
زهرا حسینی ایوری؛ اﺑﺮاﻫﯿﻢ اﯾﺰدی درﺑﻨﺪی؛ محمد کافی؛ حسن مکاریان
چکیده
ﭼﻜﻴﺪﻩ بهمنظور بهینهسازی ﻣﺼﺮف علفکشهای بازدارنده ACCase ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻮاد اﻓﺰودﻧﯽ در کنترل علفهای ﻫﺮز باریک برگ مزارع زعفران آزمایشی مزرعهای در سال زراعی 1395- 1396 در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح بلوکهای ﮐﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﯽ در ﺳﻪ ﺗﮑﺮار اﺟﺮا ﺷﺪ. ﻋﻮاﻣﻞ موردبررسی در اﯾﻦ آزﻣﺎﯾﺶ ﺷﺎﻣﻞ کاربرد علفکشهای هالو کسی فوپ آرمتیل استر، ...
بیشتر
ﭼﻜﻴﺪﻩ بهمنظور بهینهسازی ﻣﺼﺮف علفکشهای بازدارنده ACCase ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻮاد اﻓﺰودﻧﯽ در کنترل علفهای ﻫﺮز باریک برگ مزارع زعفران آزمایشی مزرعهای در سال زراعی 1395- 1396 در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح بلوکهای ﮐﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﯽ در ﺳﻪ ﺗﮑﺮار اﺟﺮا ﺷﺪ. ﻋﻮاﻣﻞ موردبررسی در اﯾﻦ آزﻣﺎﯾﺶ ﺷﺎﻣﻞ کاربرد علفکشهای هالو کسی فوپ آرمتیل استر، کلتودیم و سیکلوکسیدیم به ترتیب در مقادیر 108، 96 و 120 گرم ماده مؤثره در هکتار که بهتنهایی و در اختلاط با مواد افزودنی اسپریپلاس (3/0%v/v )، سولفات آمونیم (2%w/v )، سیتوگیت (2/0% v/v) و هیومکس (25/0% w/v ) به همراه دو شاهد بدون کنترل و وجین دستی بودند. علفهای هرز جوموشی و جودره با تراکم نسبی 71/36 و 05/24 درصد به ترتیب بیشترین تراکم علف هرز را به خود اختصاص دادند. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﻧﺸﺎن داد وﺟﯿﻦ ﮐﺮدن بین 14 تا 49 درصد عملکرد گل و بنه زعفران را اﻓﺰاﯾﺶ داد. اختلاط مواد افزودنی با علفکشها ﮐﺎراﯾﯽ آنها در کاهش وزن خشک علفهای ﻫﺮز را بین 27 تا 34 درصد افزایش داد. علفکشها ازنظر کاهش وزن خشک علفهای هرز و افزایش عملکرد گل و بنه زعفران به ترتیب هالوکسیفوپآرمتیل> کلتودیم> سیکلوکسیدیم طبقهبندی شدند. بهترین ﻣـواد اﻓﺰودﻧـﻲ برای اختلاط با علفکش هالوکسی فوپ آرمتیل، اسپریپلاس و سیتوگیت بودند. درحالیکه ﺑـﺮای افزایش ﻛﺎراﻳﻲ علفکشهای کلتودیم و سیکلوکسیدیم مواد افزودنی سولفات آمونیم و اسپریپلاس مناسبتر بودند. بر اساس نتایج آزمایش هیومکس عملکرد گل و بنه زعفران را بین 5/1 درصد (اختلاط با هالوکسی فوپ آرمتیل) تا 12 درصد (اختلاط با سیکلوکسیدیم) افزایش داد اگرچه این افزایش معنیدار نشد، اختلاط هیومکس با سیکلوکسیدیم وزن خشک علفهای هرز را بهطور معنیداری تا 30 درصد کاهش داد ولی بر سایر تیمارها تأثیر معنیداری نداشت.
مرتضی ریوندی؛ عظیم قاسم نژاد؛ خدایار همتی؛ خلیل قربانی؛ عباس ابهری
چکیده
در پژوهش حاضر با بررسی برخی مزارع زعفران سبزوار، مزارع با پنج سطح شوری متفاوت محدوده 4/1 تا 9/1 dS/m و پنج سطح بیکربنات در محدوده 10تا 60 mg/l و پنج سطح pH آب آبیاری اثر آنها بر عملکرد و اجزای عملکرد گل زعفران با استفاده از طرح کاملا تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمامی صفات اندازهگیری شده اجزای گل زعفران تحت تاثیر ...
بیشتر
در پژوهش حاضر با بررسی برخی مزارع زعفران سبزوار، مزارع با پنج سطح شوری متفاوت محدوده 4/1 تا 9/1 dS/m و پنج سطح بیکربنات در محدوده 10تا 60 mg/l و پنج سطح pH آب آبیاری اثر آنها بر عملکرد و اجزای عملکرد گل زعفران با استفاده از طرح کاملا تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمامی صفات اندازهگیری شده اجزای گل زعفران تحت تاثیر pH، EC و بیکربنات، تفاوت معنیداری داشتند. تحت تاثیر سطح یک شوری آب آبیاری اغلب پارامترهای اندازه گیری شده در بیشترین مقدار بودند. با افزایش سطوح شوری عملکرد و اجزای عملکرد گل کاهش یافت. تعداد گل در شوری سطح یک به ترتیب 5/2 و 7 برابر سطح شوری دو و پنج بود. به همین ترتیب وزن خشک کلاله در شوری سطح یک 5/7 برابر سطح پنج بود. افزایش بیکربنات آب تا سطح 4 سبب افزایش وزن خشک کلاله به 03/4 میلی گرم شد که این مقدار تقریبا 9 برابر سطح 5 بی کربنات بود. همچنین بررسی اثر pH آب آبیاری بیانگر معنی دار بودن سطوح مختلف pH در تمامی صفات اندازه گیری شده بود. حداکثر وزن خشک کلاله (در دامنه pH 72/7 تا 05/8 مشاهده شد که 5/7 برابر سطح یک و 31 برابر سطح 5 بود. در نتیجه بیان می شود که در کنار کیفیت خاک، کیفیت آب آبیاری از مهمترین نهادههای دخیل در تصمیم گیری احداث مزارع زعفران باشد. همچنین نتایج بررسیها نشان داد که عملکرد کلاله و اجزای گل تحت تاثیر کیفیت آب به ویژه شاخص شوری کاهش معنی-داری دارد. لذا پیشنهاد می شود که، در برنامهریزی جهت احداث مزارع زعفران این موضوع مد نظر قرار گیرد.
حسین حمامی؛ مهدی جهانی؛ محمد شوشتری؛ فاطمه نوفرستی
چکیده
امروزه عوارض ناشی از کاربرد علفکشها و قارچکشهای صنعتی به عنوان یکی از چالشهای بسیار مهم زیست محیطی در دنیا مطرح شده است. از این رو استفاده از مواد طبیعی دارای توان علفکشی و قارچکشی میتواند به عنوان جایگزینی برای ترکیبات صنعتی مطرح گردد. از این رو به منظور ارزیابی خاصیت دگرآسیبی و قارچکشی عصاره آبی برگ و بنه زعفران بر ...
بیشتر
امروزه عوارض ناشی از کاربرد علفکشها و قارچکشهای صنعتی به عنوان یکی از چالشهای بسیار مهم زیست محیطی در دنیا مطرح شده است. از این رو استفاده از مواد طبیعی دارای توان علفکشی و قارچکشی میتواند به عنوان جایگزینی برای ترکیبات صنعتی مطرح گردد. از این رو به منظور ارزیابی خاصیت دگرآسیبی و قارچکشی عصاره آبی برگ و بنه زعفران بر گیاه خرفه و قارچ بیماریزای پنی سیلیوم سه آزمایش مجزا به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به ترتیب در آزمایشگاه تحقیقات بذر، گلخانه تحقیقاتی و آزمایشگاه بیماریهای گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1397 انجام شد. تیمارهای آزمایشهای اول و دوم شامل دو نوع اندام زعفران (برگ و بنه) و شش غلظت عصاره آبی (0، 5/0، 1، 5/1، 2 و 4 درصد وزنی- حجمی) و تیمارهای آزمایش سوم شامل دو نوع اندام زعفران (برگ و بنه) و هفت غلظت عصاره آبی ( 0، 0078/0، 0312/0، 0625/0، 25/0، 1 و 4 درصد وزنی- حجمی) بود. بیشترین غلظت عصاره به ترتیب مو جب کاهش 4/52، 4/71، 7/81 و 2/79 درصدی میانگین زمان جوانهزنی، طول ریشهچه، وزن خشک ساقهچه و وزن خشک ریشهچه در مقایسه با تیمار شاهد شد. عصاره بنه باعث کاهش 5/8، 5/21، 7/20 و 2/19 درصدی میانگین زمان جوانهزنی، طول ریشهچه، وزن خشک ساقهچه و وزن خشک ریشهچه در مقایسه با عصاره برگ شد. نتایج آزمایش گلدانی نیز نشان داد که غلظت عصاره و نوع عصاره و همچنین اثرات متقابل آنها بر درصد سبز شدن، وزن تازه اندام هوایی و وزن خشک اندام هوایی معنیدار است. عصاره برگ در بیشترین غلظت به ترتیب 7/86، 7/85 و 8/85 درصد و عصاره بنه در بیشترین غلظت به ترتیب 7/98، 8/97 و 98 درصد کاهش در درصد سبز شدن و وزن تازه و خشک اندام هوایی خرفه را نشان دادند.
حمیدرضا فلاحی؛ سهیلا عباسی اول بهلولی؛ الهه نوفرستی؛ سید مرتضی حسینی؛ سمیه صدیق ماکو؛ مهسا مودی؛ مژگان خضری
چکیده
کشت زعفران در محیط بدون خاک به عنوان روشی بالقوه جهت افزایش وزن بنههای دختری قابل ارزیابی است. در این محیط احتمالاً بتوان بنههای ریز فاقد توان گلدهی و نیز بنههایی که در محیط کنترل شده تولید گل کردهاند را از طریق بهبود خصوصیات فیزیکیِ بستر کاشت و نیز تغذیة مناسب به وزن کافی رساند. در این راستا، در پژوهشی گلدانی اثر وزن بنه (2 تا ...
بیشتر
کشت زعفران در محیط بدون خاک به عنوان روشی بالقوه جهت افزایش وزن بنههای دختری قابل ارزیابی است. در این محیط احتمالاً بتوان بنههای ریز فاقد توان گلدهی و نیز بنههایی که در محیط کنترل شده تولید گل کردهاند را از طریق بهبود خصوصیات فیزیکیِ بستر کاشت و نیز تغذیة مناسب به وزن کافی رساند. در این راستا، در پژوهشی گلدانی اثر وزن بنه (2 تا 4، 4 تا 6، 6 تا 8 و 8 تا 10 گرم) و مصرف سوپرجاذب (صفر و 4 گرم در گلدان) بهصورت آزمایش فاکتوریل در بستر کاشت پرلیت، در اتاقکی روباز بر رشد رویشی زعفران بررسی شد. سوپرجاذب با هدف افزایش توان نگهداری آب و عناصر غذایی در بستر کاشت پرلیت، به عنوان یکی از فاکتورهای آزمایشی مورد بررسی قرار گرفت. اثر ساده و متقابل فاکتورهای آزمایشی بر بیشتر صفات مرتبط با رشد رویشی زعفران مانند تعداد و وزن بنههای دختری، وزن بنة دختری اصلی، تعداد ریشة انقباضی و رشد برگ معنیدار بود (P≤0.01). با افزایش وزن بنة مادری، رشد برگ و بنههای دختری بهبود یافت. مصرف سوپرجاذب اثر مثبتی بر صفات مرتبط با رشد برگ و بنههای دختری نداشت. بیشترین تعداد بنة دختری و وزن بنه دختری اصلی در شرایط کاشت بنههای مادری درشت (بهترتیب 6/5 بنه و 34/0 گرم) و عدم مصرف سوپرجاذب (بهترتیب 45/3 بنه و 27/0 گرم) حاصل شد. تولید ریشههای انقباضی (حدود 5/0 ریشه به ازای هر بنة دختری)، خشک شدن زودهنگام اندام هوایی (در اوایل فررودین) و عدم تخصیص کامل ذخایر بنة مادری به رشد رویشیِ گیاه، از مشاهدات این آزمایش بود. پیامد این اتفاقات، رد فرض آزمایش مبنی بر امکان افزایش وزن بنههای دختری زعفران در بستر کاشت پرلیت بود. استفاده از بسترهای کاشت ترکیبی، اصلاح مدیریت تغذیه و استفاده از محیطهای کاشت سربسته، احتمالاً بتواند با رفع نواقص این پژوهشِ ابتدایی، نتایج مطلوبتری را ایجاد نماید.
ابوالفضل توسلی؛ حسن حیدری؛ اجمد احمدیان؛ عیسی پیری
چکیده
این تحقیق به منظور بررسی اثر بستر کاشت و سطوح مختلف کود نیتروژن بر رشد و عملکرد زعفران در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت حیدریه در سال زراعی 96-1395 به انجام رسید. آزمایش بصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با سه تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل بستر کاشت در دو سطح شامل خاک کشت نشده زعفران (خاک شاهد) (S1) و ...
بیشتر
این تحقیق به منظور بررسی اثر بستر کاشت و سطوح مختلف کود نیتروژن بر رشد و عملکرد زعفران در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت حیدریه در سال زراعی 96-1395 به انجام رسید. آزمایش بصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی و با سه تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل بستر کاشت در دو سطح شامل خاک کشت نشده زعفران (خاک شاهد) (S1) و خاک کشت شده زعفران (خاک آلوده) (S2) به عنوان کرتهای اصلی، و مصرف کود نیتروژن در چهار سطح شامل عدم مصرف کود (N0)، مصرف 50 (N50)، 100 (N100) و 150 (N150) کیلوگرم در هکتار نیتروژن از منبع اوره به عنوان کرتهای فرعی در نظر گرفته شد. نتایج آزمایش که از دادههای سال دوم حاصل شد نشان داد که بستر کاشت اثر معنی داری بر تمامی صفات اندازه گیری شده داشت. بطوریکه در بین تیمارهای بستر کاشت، کاربرد خاک آلوده به کشت زعفران در سالهای قبل باعث کاهش 72/12 درصدی طول برگ، 53/27 درصدی وزن بنه، 88/31 درصدی تعداد بنه دختری، 10/40 درصدی تعداد گل در متر مربع، 53/42 درصدی وزن تر گل، 88/42 درصدی وزن تر گلبرگ، 01/40 درصدی وزن خشک گلبرگ، 71/18 درصدی وزن تر پرچم، 40/26 درصدی وزن خشک پرچم، 41/43 درصدی وزن تر کلاله و 64/50 درصدی وزن خشک کلاله در مقایسه با خاک شاهد گردید. اثر مقادیر مختلف کود شیمیایی نیتروژن نیز بر تمام صفات مورد بررسی معنی دار بود. بطوریکه در تمامی صفات اندازه گیری شده مصرف 150 کیلوگرم در هکتار کود سبب افزایش صفات گردید. البته برای صفات زیشی گیاه نظیر تعداد گل، وزن تر گل، وزن تر و خشک گلبرگ، وزن تر و خشک پرچم، و وزن تر و خشک کلاله بین کاربرد 150 و 100 کیلوگرم در هکتار کود تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد.
بهاره جمشیدی؛ محمد حسین سعیدی راد؛ سعید ظریف نشاط؛ فرزاد آزاد شهرکی
چکیده
زعفران یکی از گرانبهاترین گیاهان ادویهای و دارویی با ارزش اقتصادی بسیار است. سورتینگ پیازهای زعفران برپایه اندازه یکی از مهمترین فرایندهای تولید و تاثیرگذار در عملکرد این محصول است. این پژوهش طی سالهای 1398 و 1399، با هدف شناسایی و اولویتبندی فناوریهای مناسبِ موجود در کشور برای سورتینگ پیازهای زعفران اجرا شد. اطلاعات و مشخصات ...
بیشتر
زعفران یکی از گرانبهاترین گیاهان ادویهای و دارویی با ارزش اقتصادی بسیار است. سورتینگ پیازهای زعفران برپایه اندازه یکی از مهمترین فرایندهای تولید و تاثیرگذار در عملکرد این محصول است. این پژوهش طی سالهای 1398 و 1399، با هدف شناسایی و اولویتبندی فناوریهای مناسبِ موجود در کشور برای سورتینگ پیازهای زعفران اجرا شد. اطلاعات و مشخصات فنی سورترها گردآوری و بررسی شد. فناوریهای مناسب از طریق نظرسنجی و بازدیدهای تخصصی شناسایی و معیارهای مقایسه تعیین شد. گزینهها متعلق به سه شرکت "ناردیس"، "طلای سرخِ گلشیدِ ایرانیان" و "گروه صنعتی سیفی" و معیارها شامل "ظرفیت"، "دقت"، "راحتی کاربرد"، "قابل حملبودن"، "تعداد دستهها"، "کیفیت پیازهای سورتشده"، "چندکارهبودن"، "تلفات کمّی"، "تعداد اپراتور"، "قیمت"، "توان"، و "هزینه تعمیر و نگهداری" بود. به منظور اولویتبندی گزینهها و انتخاب مناسبترین فناوری از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و وزندهی معیارها و گزینهها در نرمافزار Expert Choice استفاده شد. معیارها بر اساس نظر خبرگانِ زعفران (20 نفر) با تکمیل پرسشنامه ارزشگذاری شد. نتایج نشان داد که "تلفات کمّی" و "کیفیت پیاز سورتشده" به ترتیب با وزنهای نسبی 0.14 و 0.135 اثرگذارترین معیارها، و "قابل حملبودن" با وزن نسبی 0.045 کماثرترین معیار در انتخاب فناوری مناسب سورتینگ پیاز زعفران هستند (شاخص ناسازگاری=0.01). تحلیل حساسیت کارآیی نشان داد که سورترِ "ناردیس" از نظر "تعداد اپراتور"، "قیمت" و "توان" نسبت به دو سورتر دیگر ارجحیت دارد. سورترِ "طلای سرخِ گلشیدِ ایرانیان" از نظر "ظرفیت" و "چندکارهبودن" دارای برتری نسبت به دو سورتر دیگر است. سورترِ "گروه صنعتی سیفی" از نظر "دقت"، "راحتی کاربرد"، "قابل حمل بودن"، "تعداد دستهها"، "تلفات کمّی"، و "هزینه تعمیر و نگهداری" نسبت به دو سورتر دیگر برتر است. بر اساس نتایج تلفیق، سورتر "گروه صنعتی سیفی" مبتنی بر روش غلتکهای واگرا به عنوان مناسبترین فناوری برای سورتینگ پیاز زعفران معرفی شد.
محمد رضا کهنسال؛ محمدرضا رمضانی
چکیده
پیروی از نظامهای کشت پایدار محصولات کشاورزی امری ضروری و تضمین کننده تامین نیاز بشر به غذا در بلند مدت است. یکی از مهمترین محصولات کشاورزی تولید شده در ایران، زعفران است که منبع درآمد اصلی برای بسیاری از روستانشینان شرق کشور به شمار میرود. از این رو، توجه به پایداری کشت این محصول از اهمیت ویژهای برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف ...
بیشتر
پیروی از نظامهای کشت پایدار محصولات کشاورزی امری ضروری و تضمین کننده تامین نیاز بشر به غذا در بلند مدت است. یکی از مهمترین محصولات کشاورزی تولید شده در ایران، زعفران است که منبع درآمد اصلی برای بسیاری از روستانشینان شرق کشور به شمار میرود. از این رو، توجه به پایداری کشت این محصول از اهمیت ویژهای برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف سنجش پایداری اکولوژیکی کشتبومهای زعفران شهرستان گناباد و شناسایی عوامل اجتماعی-اقتصادی موثر بر آن در سال 1398 انجام شد. ابزار تحقیق، پرسشنامه بوده و بر اساس روش نمونهگیری تصادفی ساده، 193 پرسشنامه تکمیل شد. به منظور دستیابی به اهداف تحقیق، ابتدا بر اساس 12 معیار و بر مبنای روش TOPSIS به ارزیابی پایداری اکولوژیکی مزارع پرداخته شد. در ادامه، الگوی لاجیت ترتیبی برای تعیین عوامل اثرگذار بر پایداری مزارع بکار گرفته شد. بر پایه نتایج، افزایش در متغیرهای نگرش نسبت به کشاورزی پایدار، سن، درآمد و تحصیلات و نیز داشتن بیمه محصولات کشاورزی و دنبال کردن کشاورزی بعنوان شغل اصلی بصورت معنیداری موجب افزایش احتمال قرارگیری زعفرانکاران در گروههای پایدارتر میشود. ضریب متغیر کلاسهای آموزشی و ترویجی منفی بوده ولی در سطح مطلوب آماری، معنی دار نیست. بنابراین بهبود نگرش کشاورزان نسبت به کشاورزی پایدار، بهرهگیری از تجارب کشاورزان مسن، حمایت مالی از زعفرانکاران در راستای تامین نهادههای مورد نیاز و اصلاح ساختار کلاسهای آموزشی و ترویجی، میتوانند به عنوان راهکارهایی برای پایدارسازی کشت این محصول ارزشمند مطرح باشند.
حشمت سپهری مقدم
چکیده
در این آزمایش از 400 عدد تخم بارور مرغ مادر سویه گوشتی راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار (25 تخم در هر تکرار) استفاده شد. تیمارها شامل بدون تزریق، تزریق 1/0 میلیلیتر آب مقطر، تزریق 1/0 میلیلیتر کروسین 20 درصد و تزریق 1/0 میلیلیتر کروسین 40 درصد بودند (تزریق روز یازدهم انکوباسیون). درصد جوجههای هچ شده در تیمار تزریق شده با ...
بیشتر
در این آزمایش از 400 عدد تخم بارور مرغ مادر سویه گوشتی راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار (25 تخم در هر تکرار) استفاده شد. تیمارها شامل بدون تزریق، تزریق 1/0 میلیلیتر آب مقطر، تزریق 1/0 میلیلیتر کروسین 20 درصد و تزریق 1/0 میلیلیتر کروسین 40 درصد بودند (تزریق روز یازدهم انکوباسیون). درصد جوجههای هچ شده در تیمار تزریق شده با 40 درصد کروسین نسبت به سایر تیمارها و تیمار شاهد به لحاظ عددی بالاتر بود. فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز در جوجههای تزریق شده با کروسین اختلاف معنیداری با تیمار شاهد داشت (P
محدثه کاوسی گیوشاد؛ عباس خاشعی سیوکی؛ محمد علی بهدانی
چکیده
با توجه به حساسیت عملکرد زعفران و تاثیرپذیری آن از پارامترهای اقلیمی و خاصیت غیرخطی توابع عملکرد گیاهی، در این تحقیق به پیشبینی عملکرد زعفران پرداخته شد. هدف از انجام این مطالعه، توانایی مدل شبیهسازی ماشین بردار پشتیبان(lssvm) و مدل برنامهریزی بیان ژن(GenXproTools5,0 )در پیشبینی عملکرد زعفران براساس دادههای هواشناسی(حداقل دما، حداکثر ...
بیشتر
با توجه به حساسیت عملکرد زعفران و تاثیرپذیری آن از پارامترهای اقلیمی و خاصیت غیرخطی توابع عملکرد گیاهی، در این تحقیق به پیشبینی عملکرد زعفران پرداخته شد. هدف از انجام این مطالعه، توانایی مدل شبیهسازی ماشین بردار پشتیبان(lssvm) و مدل برنامهریزی بیان ژن(GenXproTools5,0 )در پیشبینی عملکرد زعفران براساس دادههای هواشناسی(حداقل دما، حداکثر دما، بارش، تبخیر و رطوبت نسبی،عملکرد یکسال قبل) در مقیاس فصلی در بازه زمانی 2006-1992 میباشد. بهترین مدل براساس معیارهای ارزیابی RMSE,R2وMAE انتخاب شد. بررسیها نشان داد در هر دو مدل، در سناریوی H (میانگین حداقل دما درفصل زمستان، میانگین بارش در فصل پاییز، میانگین بارش در فصل زمستان، میانگین تبخیر در فصل زمستان،عملکرد یکسال قبل) برآورد مطلوبتری از عملکرد زعفران حاصل شد. در مدل LSSVM ترکیبهای با تابع کرنل Liner نتایج دقیقتری داشت. اما بین مدل lssvm و مدل GEP، مدل GEP دارای R2 بالاتر و RMSE و MAE پایینتری بود. میزان RMSE,R2 و MAE در این مدل تحت سناریوی H در بخش آموزش به ترتیب 0.60688، 0.43265و 0.46432 به دست آمد. در مجموع مدل GEP نتایج دقیقتری را در تخمین عملکرد زعفران نسبت به مدل LSSVM دارا بود.
مریم قربانپور؛ احمد احمدیان؛ ایمان یوسفی جوان
چکیده
به منظور مطالعه تأثیر محلولپاشی سالیسیلیکاسید بر کاهش اثرات تنش شوری در گیاه زعفران، آزمایشی به صورت اسپلیت-پلات در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی طی سالهای زراعی 95-1394 و 96-1395 در شرایط محیطی طبیعی (مزرعه) در دانشگاه تربتحیدریه انجام شد. فاکتور اول شامل تنش شوری در چهار سطح (5/1، 3، 6 و 9 دسیزیمنسبرمتر) و فاکتور دوم محلولپاشی سالیسیلیکاسید ...
بیشتر
به منظور مطالعه تأثیر محلولپاشی سالیسیلیکاسید بر کاهش اثرات تنش شوری در گیاه زعفران، آزمایشی به صورت اسپلیت-پلات در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی طی سالهای زراعی 95-1394 و 96-1395 در شرایط محیطی طبیعی (مزرعه) در دانشگاه تربتحیدریه انجام شد. فاکتور اول شامل تنش شوری در چهار سطح (5/1، 3، 6 و 9 دسیزیمنسبرمتر) و فاکتور دوم محلولپاشی سالیسیلیکاسید در چهار سطح (صفر، 4/0، 8/0 و 2/1 میلیمولار) بود. نتایج نشان داد در بالاترین سطح شوری (9 دسیزیمنسبرمتر)، کاربرد غلظت مناسب سالیسیلسکاسید (8/0 میلیمولار) باعث افزایش تعداد و طول برگ به ترتیب 3 و 20 درصد در سال اول و 20 و 32 درصد در سال دوم نسبت به شاهد گردید. همچنین با کاربرد سالیسیلیکاسید، میزان سدیم برگ 40 درصد کاهش و مقدار پتاسیم برگ 38 درصد در سال دوم افزایش یافت. بر اساس نتایج محلولپاشی سالیسیلیکاسید باعث ایجاد تعادل در محتوای قند و پرولین، کاهش جذب سدیم و جلوگیری از اختلال در جذب پتاسیم شده و محتوای نسبی آب برگ را افزایش داد. در بالاترین سطح شوری کاربرد سالیسیلیکاسید باعث افزایش 20 درصدی کلروفیل کل نسبت به شاهد در سال دوم شد. در مورد عملکرد کلاله در سال دوم نیز کاربرد غلظت 8/0 میلیمولار سالیسیلیکاسید در سطوح شوری 6 و 9 دسیزیمنسبرمتر باعث شد عملکرد کلاله خشک (به ترتیب با مقادیر 12/1 و 45/2 کیلوگرم در هکتار) به ترتیب 81 و 118 درصد نسبت به شرایط عدم مصرف افزایش یابد. بنابراین می توان نتیجه گرفت کاربرد 8/0 میلیمولار سالیسیلیک اسید در شرایط تنش شوری به منظور افزایش عملکرد کلاله و رشد زعفران و کاهش اثرات منفی شوری قابل توصیه میباشد.