بررسی تنوع ژنتیکی صفات رویشی اکوتایپ‌های زعفران خوراکی (Crocus sativus L.) تحت شرایط تنش سرما

Seyyed Mohammad Ali کارگر؛ فاطمه امیریان؛ علی مصطفایی

دوره 8، شماره 2 ، دی 1399، صفحه 191-206

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.2266.1090

چکیده
  به منظور بررسی اثرات تنش سرما در گیاه زعفران، آزمایشی در سال 1392 در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت گلدانی با چهار تکرار بر روی پنج اکوتایپ زعفران شامل (تربت حیدریه، فردوس، گناباد، قائن، کاشمر) انجام پذیرفت. دو شرایط دمایی °25 (شرایط غیر تنش) و°۵ سانتی گراد (شرایط تنش) در اتاق رشد بر اکوتایپ ها اعمال و دوازده صفت مورفولوژیک اندازه گیری ...  بیشتر

بررسی آگاهی، نگرش و تمایل زعفران کاران به کاربرد تحقیقات زعفران

علیرضا کرباسی؛ محمد حسینی؛ حسین کارشکی؛ زهرا مقیمی

دوره 8، شماره 2 ، دی 1399، صفحه 207-221

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.2612.1105

چکیده
  پژوهش حاضر با هدف بررسی آگاهی کشاورزان از نقش پژوهش های زعفران در اثرات اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی و نگرش و تمایل آنها نسبت به کاربرد تحقیقات زعفران در خراسان رضوی انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است که روایی آن توسط متخصصان و اساتید کشاورزی در حوزه زعفران و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید ...  بیشتر

بهبود کارایی انواع علف‌کش‌های بازدارنده ACCase در مزارع زعفران با استفاده از مواد افزودنی

زهرا حسینی ایوری؛ اﺑﺮاﻫﯿﻢ اﯾﺰدی درﺑﻨﺪی؛ محمد کافی؛ حسن مکاریان

دوره 8، شماره 2 ، دی 1399، صفحه 223-239

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.2623.1107

چکیده
  ﭼﻜﻴﺪﻩ به‌منظور بهینه‌سازی ﻣﺼﺮف علف‌کش‌های بازدارنده ACCase ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از ﻣﻮاد اﻓﺰودﻧﯽ در کنترل علف‌های ﻫﺮز باریک برگ مزارع زعفران آزمایشی مزرعه‌ای در سال زراعی 1395- 1396 در ﻗﺎﻟﺐ ﻃﺮح بلوکهای‌ ﮐﺎﻣﻞ ﺗﺼﺎدﻓﯽ در ﺳﻪ ﺗﮑﺮار اﺟﺮا ﺷﺪ. ﻋﻮاﻣﻞ موردبررسی در اﯾﻦ آزﻣﺎﯾﺶ ﺷﺎﻣﻞ کاربرد علف‌کش‌های هالو کسی فوپ آرمتیل استر، ...  بیشتر

بررسی نقش بی‌کربنات و شوری آب آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد گل زعفران در شرایط مزرعه

مرتضی ریوندی؛ عظیم قاسم نژاد؛ خدایار همتی؛ خلیل قربانی؛ عباس ابهری

دوره 8، شماره 2 ، دی 1399، صفحه 241-253

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3155.1122

چکیده
  در پژوهش حاضر با بررسی برخی مزارع زعفران سبزوار، مزارع با پنج سطح شوری متفاوت محدوده 4/1 تا 9/1 dS/m و پنج سطح بی‌کربنات در محدوده 10تا 60 mg/l و پنج سطح pH آب آبیاری اثر آنها بر عملکرد و اجزای عملکرد گل زعفران با استفاده از طرح کاملا تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تمامی صفات اندازه‌گیری شده اجزای گل زعفران تحت تاثیر ...  بیشتر

ارزیابی اثر دگرآسیبی و ضد قارچی غلظت‌های مختلف عصاره آبی برگ و بنه زعفران ((Crocus sativus L. بر گیاه خرفه و قارچ پنی‌سیلیوم

حسین حمامی؛ مهدی جهانی؛ محمد شوشتری؛ فاطمه نوفرستی

دوره 8، شماره 2 ، دی 1399، صفحه 255-267

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3196.1123

چکیده
  امروزه عوارض ناشی از کاربرد علف‌کش‌ها و قارچ‌کش‌های صنعتی به عنوان یکی از چالش‌های بسیار مهم زیست محیطی در دنیا مطرح شده است. از این رو استفاده از مواد طبیعی دارای توان علف‌کشی و قارچ‌کشی می‌تواند به عنوان جایگزینی برای ترکیبات صنعتی مطرح گردد. از این رو به منظور ارزیابی خاصیت دگرآسیبی و قارچ‌کشی عصاره آبی برگ و بنه زعفران بر ...  بیشتر

ارزیابی امکان نشاکاری و تولید بنة زعفران در محیط کاشت بدون خاک

حمیدرضا فلاحی؛ سهیلا عباسی اول بهلولی؛ الهه نوفرستی؛ سید مرتضی حسینی؛ سمیه صدیق ماکو؛ مهسا مودی؛ مژگان خضری

دوره 8، شماره 2 ، دی 1399، صفحه 269-284

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3492.1135

چکیده
  کشت زعفران در محیط بدون خاک به عنوان روشی بالقوه جهت افزایش وزن بنه‌های دختری قابل ارزیابی است. در این محیط احتمالاً بتوان بنه‌های ریز فاقد توان گلدهی و نیز بنه‌هایی که در محیط کنترل شده تولید گل کرده‌اند را از طریق بهبود خصوصیات فیزیکیِ بستر کاشت و نیز تغذیة مناسب به وزن کافی رساند. در این راستا، در پژوهشی گلدانی اثر وزن بنه (2 تا ...  بیشتر

اثر بستر کاشت و مقادیر مختلف کود نیتروژن بر رشد و عملکرد زعفران (Crocus sativus)

ابوالفضل توسلی؛ حسن حیدری؛ اجمد احمدیان؛ عیسی پیری

دوره 8، شماره 2 ، دی 1399، صفحه 285-299

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3319.1132

چکیده
  این تحقیق به منظور بررسی اثر بستر کاشت و سطوح مختلف کود نیتروژن بر رشد و عملکرد زعفران در مزرعه تحقیقاتی پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت حیدریه در سال زراعی 96-1395 به انجام رسید. آزمایش بصورت کرت‌های خرد شده در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی و با سه تکرار انجام گرفت. تیمارها شامل بستر کاشت در دو سطح شامل خاک کشت نشده زعفران (خاک شاهد) (S1) و ...  بیشتر

شناسایی و اولویت‌بندی فناوری‌های مناسب سورتینگ پیاز زعفران مبتنی بر تحلیل سلسله مراتبی

بهاره جمشیدی؛ محمد حسین سعیدی راد؛ سعید ظریف نشاط؛ فرزاد آزاد شهرکی

دوره 8، شماره 2 ، دی 1399، صفحه 301-315

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3521.1136

چکیده
  زعفران یکی از گران‌بهاترین گیاهان ادویه‌ای و دارویی با ارزش اقتصادی بسیار است. سورتینگ پیازهای زعفران برپایه اندازه یکی از مهم‌ترین فرایندهای تولید و تاثیرگذار در عملکرد این محصول است. این پژوهش طی سال‌های 1398 و 1399، با هدف شناسایی و اولویت‌بندی فناوری‌های مناسبِ موجود در کشور برای سورتینگ پیازهای زعفران اجرا شد. اطلاعات و مشخصات ...  بیشتر

واکاوی نقش عوامل اجتماعی- اقتصادی در پایداری اکولوژیکی کشت زعفران؛ مطالعه موردی شهرستان گناباد

محمد رضا کهنسال؛ محمدرضا رمضانی

دوره 8، شماره 2 ، دی 1399، صفحه 317-332

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3315.1131

چکیده
  پیروی از نظام‌های کشت پایدار محصولات کشاورزی امری ضروری و تضمین کننده تامین نیاز بشر به غذا در بلند مدت است. یکی از مهم‌ترین محصولات کشاورزی تولید شده در ایران، زعفران است که منبع درآمد اصلی برای بسیاری از روستانشینان شرق کشور به شمار می‌رود. از این رو، توجه به پایداری کشت این محصول از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف ...  بیشتر

اثر تزریق درون تخم مرغی کروسین بر جوجه درآوری، لیپیدهای پلاسما، وضعیت پاداکسنده و خصوصیات ریخت‌شناسی ژژنوم روده کوچک جوجه های گوشتی

حشمت سپهری مقدم

دوره 8، شماره 2 ، دی 1399، صفحه 333-342

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.2959.1118

چکیده
  در این آزمایش از 400 عدد تخم بارور مرغ مادر سویه گوشتی راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار (25 تخم در هر تکرار) استفاده شد. تیمارها شامل بدون تزریق، تزریق 1/0 میلی‌لیتر آب مقطر، تزریق 1/0 میلی‌لیتر کروسین 20 درصد و تزریق 1/0 میلی‌لیتر کروسین 40 درصد بودند (تزریق روز یازدهم انکوباسیون). درصد جوجه‌های هچ شده در تیمار تزریق شده با ...  بیشتر

کارایی مدل های ماشین بردار پشتیبان و برنامه ریزی بیان ژن در پیش بینی عملکرد محصول زعفران

محدثه کاوسی گیوشاد؛ عباس خاشعی سیوکی؛ محمد علی بهدانی

دوره 8، شماره 2 ، دی 1399، صفحه 343-358

https://doi.org/10.22077/jsr.2018.1741.1067

چکیده
  با توجه به حساسیت عملکرد زعفران و تاثیرپذیری آن از پارامترهای اقلیمی و خاصیت غیرخطی توابع عملکرد گیاهی، در این تحقیق به پیش‌بینی عملکرد زعفران پرداخته شد. هدف از انجام این مطالعه، توانایی مدل شبیه‌سازی ماشین بردار پشتیبان(lssvm) و مدل برنامه‌ریزی بیان ژن(GenXproTools5,0 )در پیش‌بینی عملکرد زعفران براساس داده‌های هواشناسی(حداقل دما، حداکثر ...  بیشتر

برهم کنش سطوح تنش شوری و اسید سالیسیلیک روی برخی صفات فیزیولوژیک زعفران (Crocus sativus L.)

مریم قربانپور؛ احمد احمدیان؛ ایمان یوسفی جوان

دوره 8، شماره 2 ، دی 1399، صفحه 359-373

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.2148.1084

چکیده
  به منظور مطالعه تأثیر محلول‌پاشی سالیسیلیک‌اسید بر کاهش اثرات تنش شوری در گیاه زعفران، آزمایشی به صورت اسپلیت-پلات در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی طی سال‌های زراعی 95-1394 و 96-1395 در شرایط محیطی طبیعی (مزرعه) در دانشگاه تربت‌حیدریه انجام شد. فاکتور اول شامل تنش شوری در چهار سطح (5/1، 3، 6 و 9 دسی‌زیمنس‌برمتر) و فاکتور دوم محلول‌پاشی سالیسیلیک‌اسید ...  بیشتر