نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهان دارویی، گروه باغبانی دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران

2 استادیارگروه باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.

3 استادیارگروه باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

4 استاد گروه پژوهشی زعفران و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشگاه بیرجند، ایران

چکیده

مدیریت تغذیه از مهمترین عوامل در تعیین کمیت و کیفیت زعفران به شمار میرود، که در این میان، کودهای آلی نقش مهمی در تولید با کیفیت و ارگانیک زعفران ایفا میکنند. این آزمایش به منظور ارزیابی تاثیر مقادیر مختلف ورمی کمپوست کود حیوانی بر خصوصیات بیوشیمیایی و مواد موثره زعفران گلبرگ و کلاله، در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار و با کاربرد چهار سطح ورمی کمپوست (صفر، 5، 10و 15 تن در هکتار) در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 95-1394 انجام شد. نتایج نشان داد کاربرد ورمی‌کمپوست بر میزان پیکروکروسین (طعم)، سافرانال (عطر) و کروسین (رنگ) کلاله زعفران تأثیر معنی داری داشت، به طوری که بیشترین میزان پیکروکروسین و سافرانال از تیمار 15 تن ورمی کمپوست در هکتار به ترتیب به میزان 37/88 و 17/06 درصد و کمترین آن از تیمار شاهد به میزان 25/78، 8/5 درصد به دست آمد. همچنین تیمارهای مصرف 10 و 15 تن ورمی کمپوست در هکتار، باعث افزایش 60 درصدی میزان کروسین در مقایسه با تیمار شاهد شدند. نتایج نشان داد که میزان فنول گلبرگ زعفران تحت تاثیر تیمار ورمی‌کمپوست قرار نگرفت، اما میزان آنتوسیانین و آنتی اکسیدان گلبرگ معنی دار شد، به طوری که بیشترین میزان آنتوسیانین در تیمار 10 تن ورمی کمپوست در هکتار (16/43میلی‌گرم در100 گرم) و کمترین آن در تیمار شاهد (34/8 میلی‌گرم در100 گرم) مشاهده شد. همچنین بالاترین میزان آنتی اکسیدان گلبرگ در تیمار کاریرد 10 تن در هکتار ورمی‌کمپوست به میزان ( 34/9 درصد) مشاهده شد.

کلیدواژه‌ها

Amini, S., Maleki Farahani, S., and Shrgi, Y. 2014. Effect of organic fertilizers and biological (PGPR) on the quality of saffron (Crocus sativus L). National Conference on Medicinal Plants. Islamic Azad University. Science and Research Branch Ayatollah Amoli, Iran. [in Persian].
Arancon, N.Q., Edvards, C.A., Bierman, P., Metzeger, J.D., Lee, S., and Welc H.C., 2002. Effects of vermicomposts on growth and marketable fruits of field-grown tomatoes, pappers and strawberries. Pedobiologia. 93, 139-144.
Bahrami, K., and Omid Beygi, R., 2002. The effect of nitrogen and phosphorus on fertility and quality of medicinal plant active ingredient of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench). MSc Thesis. Faculty of Horticulture. Tarbiat Modarres University, Iran. [in Persian with English abstract].
Behdani, M.A., Koocheki, A., Nassiri, M., and Rezvani Moghaddam, P., 2006. Evaluation of quantitative relationships between saffron yield and nutrition (On farm trial). Iran. J. Field Crop Res. 3, 1-14. [in Persian with English Summary].
Bowman, H., and Reinecke, A., 1991. A defined medium for the study of growth and reproduction of earthworm Eisenia fetida (Oligochaeta). J. Biol. Fertil. Soils. 10, 4, 285-289.
Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., and Berset, C., 1995. Use of a free radical method to evaluate to antioxidant activity. Food Sci. Technol. 28, 25-30.
Chuah, A.M., Lee, Y.C., Yamaguchi, T., Takamura, H., Yin, L.J., and Matoba, T., 2008. Effect of cooking on the anthioxidant properties of colored peppers. Food Chem. 111, 20-28.
Christie, P.J., Alfenito, M.R., and Walbot, V., 1994. Impact of low-temperature stress on general phenylpropanoid and anthocyanin pathways enhancement of transcript abundance and anthocyanin pigmentation in maize seedlings. Planta. 194, 541-549.
Emami Bistgani1, Z., Siadat, S.A., Bakhshandeh, A., and Ghasemi Pirbaloti, A., 2015. Effects of chemical and organic fertilizers and chitosan on physiological traits and phenolic compound amounts in thyme (Thymus deanensis Celak.) in Shahrekord region. J. Crop. 7 (1), 11-27.
Ghasemzadeh, A., and Jaafar, H.Z.E., 2011. Effect of CO2 enrichment on synthesis of some primary and secondary metabolites in ginger (Zingiber officinale Roscoe.). Inte. J. Mol. Scie.12, 1101-1114.
Giusti, M.M., and Wrolstad, R.E., 2003. Acylated anthocyanins from edible sources and their application in food systems. Biochem Eng. J.  14, 217-225.
Hassanzadeh, K., Hemmati, K., and Alizadeh, M., 2014. Effect of organic fertilizers and Salicylic acid on some secondary metabolites of lemon balm (Melissa officinalis L.). National Conference on New Ideas in Sustainable Agriculture. Islamic Azad University of Boroujerd, Iran. [in Persian with English Summary].
INS (Iran National Standard). 2006. Research Institute of Standard and Iran. Saffron Bulletin, No. 259.
Ismaili, V., Moradi, P., and Ansari, K., 2013. Changes in Picrocrocin, crocins and under the influence of compost and bio-fertilizers safranal saffron. Second National Conference on the latest achievements of scientific and research saffron. University of Torbat-e-HeYdarieh. [in Persian with English Summary].
Jashankar, S., and Wahab, K., 2004. Effect of integrated nutrient management on the growth, yield components and yield of Sesame. Department of Agronomy, Annamalai University, Annamalainagar. 602-608.
Lattanzio, V., Cardinali, A., Ruta, C., Fortunato, I.M., Lattanzio, V.M.T., and Linsalata, V., 2013. Relationship of secondary metabolism to growth in oregano (Origanum vulgare L.) shoot cultures under nutritional stress. Environ. Exp. Bot. 65, 54–62.
Martin, J.P., Black, J.H., and Hawthorne, R.M., 1997. Influence of earthworm-processed pig manure on the growth and yield of greenhouse tomatoes. Biores. Technol. 75, 175-180.
Mohamadzadeh, A.R., and Pasban, M., 2007. Effect of sources and levels of organic fertilizers on crop yield of saffron flowers. Tenth Congress of Soil Science, College of Agriculture and Natural Resources, Tehran University, 6-4 September, Iran, p. 156. [in Persian with English Summary].
Munne, S., and Alegre, L., 2000. Significance of beta-carotene, alpha, tocopherol and the xanthophyll cycle and drought stress in (Melissa officinalis L.) plant. Plant Physiol. 27(2), 139-146.
Nehvi, F.A., Khan, M.A., and Lone, A.A., 2010. Impact of microbial inoculation on growth and yield of saffron in Kashmir. Acta. Hort. 850, 171-174.
Nieto, K.F., and Frankenberger, W.T., 1991. Influence of adenine, isopentyl alcohol and Azotobacter chroococcum on vegetative growth of Zea mays.Plant Soil.135, 213- 21.
Omid Beygi, R., 2005. Findings from the Production of Medicinal Plants. Tehran, Tarrahan Nashr Press, Iran. 338 p. [in Persian].
Omid Beygi, R., 2000. Production Method and Processing Medicinal Plants. Vol. I. Fekre Rooz Publication, Tehran, Iran. [in Persian].
Papafotiou, M., Avajianneli, B., Michos, C., and Chatzipavlidis, I., 2007. Concentration, and growth of croton (Codiaeum variegatum L.) as affected by cotton gin trash compost use in the potting medium. Hortic. Sci. 42(1), 83-87.
Patra, D.D., Anwar, M., and Chand, S., 2000. Integrated nutrient management and waste recycling for restoring soil fertility and productivity in Japanese mint and mustard sequence in Uttar Pradesh, India. AGR Ecosystem Environ. 80, 267-275.
Patten, C.L., and Glick, B.R., 1996. Bacterial biosynthesis of indole-3-acetic acide. Can J. Microbiol.42, 207 - 216.
Pierre Anoshi, E., Imam, E., and Jamali, R., 2010. Comparison of the effects of bio-fertilizers with chemical fertilizers on growth, yield and oil content of sunflower (Helianthus annuss L.) at different levels of drought stress. J. Agric Ecol. 2(3), 492-501. [in Persian with English Summary].
Rasouli, Z., Maleki Farahani, S., and Besharati, H., 2015. Saffron (Crocus sativus L.) yields as affected by different fertilizing systems. J. Med. Arom. Plant. Res.  31(2), 204-219.
Razavi Nia, S., AghaAlikhani, M., and Nagdi badi, H., 2013. Effect of vermicomposting fertilizer and chemical fertilizer on quantitative and qualitative characteristics of the plant Purple coneflower (Echinacea pururea L). J. Med. Arom. Plant. Res. 3 (2), 373-375. [in Persian with English Summary].
Remon, S., Ferrer, A., Marquina, P., Burgos, J., and Oria, R., 2000. Use of modified atmospheres to prolong the postharvest life of Burlat cherries at two different degrees of ripeness. ‎J. Sci. Food Agric. 80(10), 1552-1545.
Rimmer, D.L., 2006. Free radicals’ antioxidants and soil organic matter recalcitrance. Eur J. Soil. Sci. 57, 91-94.
Saeedi, F., 2001. The effect of different levels of vermicompost on the qualitative and quantitative indicators of Lilium flowers varieties (Nello, Tresor, Navona), MSc Thesis, Azad University Branch of Garmsar, Semnan, Iran. [in Persian with English Summary].
Salehi, A., Ghalavand, A., Sefidkon, F., and Asgharzadih, A., 2011. Effect of zeolite, Bacterial inoculum of vermicomposting concentration NPK elements essential oil content and essential oil yield in organic farming chamomile Matricaria chamomilla L. Ger Quart. Iran. J. Med. Arom. Plant Res. 27(2), 188-201. [in Persian with English Summary].
Sepaskhah, A.R., and Kamgar-Haghighi, A.A., 2009. Saffron irrigation regime. Int. J. Plant Prod.  3, 1–16.
Shiow, Y., Wang, A., and Hsin-Shan, L.I.N., 2003. Compost as a soil supplement increases the level of antioxidant compounds and oxygen radical absorbance capacity in strawberries. J. Agric. Food Chem. 51, 6844-6850.
Theunissen, J.P., Ndakidemi, A., and Laubscher, C.P., 2010. Potential of vermicompost produced from plant waste on the growth and nutrient status in vegetable production. Int. J. Phys. Sci. 5(13), 1964-1973.
Toor, R.K., Geoffrey, P., and Savagea, A.H., 2006. Influence of different types of fertilizers on the major antioxidant components of tomatoes. J. Food. Compost. Anal. 19, 20-27.
Wu, S.C., Cao, Z.H., Li, Z.G., Cheung, K.C., and Wong, M.H., 2004. Effect of bio fertilizer containing N-fixer, P and K solubilizers and AM fungi on maize growth. Geoderma. 125, 155-166.