اثر شرایط نگهداری بنه در طی دورة رکود تابستانه، بر رشد رویشی و زایشی زعفران

سجاد مرادی مقدم؛ حمیدرضا فلاحی؛ محمد علی بهدانی؛ سهراب محمودی

دوره 12، شماره 1 ، تیر 1403، صفحه 1-14

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3747.1141

چکیده
  شرایط محیطی به خصوص دما از عوامل بسیار مهم در وقوع مناسب مرحلة گل­انگیزی زعفران در طی تابستان می­باشد. در این راستا، به منظور بررسی اثر شرایط نگهداری بنه بر رشد زایشی زعفران، آزمایشی در قالب طرح  بلوک­های کامل تصادفی با هفت تیمار و سه تکرار در سال زراعی 99-1398 در مزرعه­ای شخصی واقع در شهرستان قاینات اجرا شد. تیمارهای آزمایش عبارت ...  بیشتر

ردیابی و بررسی مولکولی ویروس موزاییک معمولی لوبیا (BCMV) در مزارع زعفران شهرستان خواف

عاطفه حسینی؛ حسن فلاح

دوره 12، شماره 1 ، تیر 1403، صفحه 15-27

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.7414.1233

چکیده
  زعفران با نام علمی Crocus sativus L متعلق به خانواده زنبقیان Iridaceae)) ازمحصولات مهم اقتصادی و استراتژیک کشور می باشد، که بررسی عوامل محدود کننده آن حائز اهمیت است. به منظور ردیابی و شناسایی ویروس موزائیک معمولی لوبیا به عنوان یکی از عوامل محدود کننده در مزارع زعفران، طی بهار سال ۱۴۰۲ نمونه برداری از ۷۰۵ نمونه زعفران استان خراسان رضوی شهرستان ...  بیشتر

اثر تیوسولفات‌های پتاسیم و کلسیم بر ویژگی‌های خاک، عملکرد گل و بنه‌‌ زعفران تحت مدیریت کشاورز (On-Farm)

رباب قهرمان زاده؛ سرور خرم دل؛ مهنا قطب شریف؛ سارا قهرمانزاده

دوره 12، شماره 1 ، تیر 1403، صفحه 28-50

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.6797.1226

چکیده
  این مطالعه به منظور ارزیابی اثر تیوسولفات­های پتاسیم (KTS®) و کلسیم (CaTs®) بر ویژگی­های شیمیایی خاک، رشد برگ و عملکرد گل و بنه­های دختری زعفران در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان تربت حیدریه در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 اجرا شد. تیمارها شامل T1: مدیریت رایج کشاورز، T2: T1+40 لیتر در هکتارKTS  طی سه نوبت،  T3: T1+20 ...  بیشتر

مطالعه اثر هورمون جیبرلیک‌اسید و کشت پُرتراکم بر مواد مؤثره و فعالیت آنتی‌اکسیدانی گیاه دارویی زعفران (Crocus sativus L.)

محمد حسین امینی فرد؛ محمد علی بهدانی؛ معصومه شاکری؛ سید جلال طباطبایی

دوره 12، شماره 1 ، تیر 1403، صفحه 51-64

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4318.1159

چکیده
  به­ منظور بررسی تأثیر هورمون جیبرلیک ­­اسید و کشت پُر تراکم بر فعالیت آنتی­اکسیدانی و مواد مؤثره زعفران، آزمایشی به­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 95-96 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح جیبرلیک­­اسید (صفر و 20 پی­پی­ام) و سه سطح تراکم کاشت ...  بیشتر

سازوکار اثرات فیتوبیوتیکی مثبت گلبرگ زعفران بر متابولیسم انرژی و نیتروژن و سلامت آنتی‌اکسیدانی برون‌تنی شکمبه گوسفند

مجتبی اکبری شوشود؛ جواد رضائی؛ مهدی عیاری نوش آبادی؛ یوسف روزبهان

دوره 12، شماره 1 ، تیر 1403، صفحه 65-79

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.7958.1237

چکیده
  گلبرگ زعفران دارای آثار مثبت بر تخمیر شکمبه و دام می‌باشد، اما اثرات آن بر میکروارگانیسم‌ها، آنزیم‌ها و سلامت آنتی‌اکسیدانی شکمبه بررسی نشده است. لذا، این تحقیق سازوکار اثر مثبت گلبرگ زعفران بر متابولیسم انرژی و نیتروژن و سلامت آنتی‌اکسیدانی برون‌تنی شکمبه گوسفند را بررسی کرد. جیره‌های آزمایشی حاوی صفر (شاهد)، 1، 2 و 3 درصد گلبرگ ...  بیشتر

تاثیر تقویت انواع جاذب های رطوبتی با هورمون های گیاهی و مکمل های غذایی بر رشد و عملکرد گیاه زعفران

الناز فرج زاده معماری تبریزی

دوره 12، شماره 1 ، تیر 1403، صفحه 80-94

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.7742.1234

چکیده
  سوپر جاذب ها ترکیباتی هستند که با توجه به ذخیره رطوبت در خاک می توانند کودها و سایر نهاده های مورد استفاده در کشاورزی را به طور موثرتری در اختیار گیاهان قرار دهند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر تقویت انواع مختلف جاذب های رطوبتی(عدم کاربرد سوپر جاذب، کاربرد سوپر جاذب طبیعی و کاربرد سوپر جاذب مصنوعی) با انواع مختلف هورمون ها (عدم کاربرد ...  بیشتر

تأثیر کودهای مختلف زیستی و ترکیب آن‌ها بر خصوصیات کمی و کیفی گل زعفران در رژیم‌های مختلف آبیاری

محمد عظیمی گندمانی؛ مصطفی علی نقی زاده

دوره 12، شماره 1 ، تیر 1403، صفحه 95-111

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.7948.1236

چکیده
  به منظور مطالعه خصوصیات کمی و کیفی گل زعفران تحت تاثیر کودهای مختلف زیستی و رژیم‌های آبیاری، آزمایشی طی دو سال زراعی  01-1400 و 02-1401 در اراضی کشاورزی شهر زیار اجراء شد. این آزمایش به‌صورت کرت‌های خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش کم‌آبیاری در سه سطح (50، 75 و 100 درصد) به‌عنوان عامل اصلی و باکتری‌های ...  بیشتر

بررسی اثر سرعت کاشت و تراکم بنه بر عملکرد زعفران در شهرستان شاهرود

زین العابدین امیدمهر؛ محمد حسین سعیدی راد

دوره 12، شماره 1 ، تیر 1403، صفحه 112-122

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.7845.1235

چکیده
  این آزمایش به منظور بررسی اثر سرعت کاشت و تراکم بنه بر عملکرد زعفران در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی سمنان (شاهرود) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با 9 تیمار در3 تکرار انجام شد. تیمارهای مورد مطالعه در نه سطح، شامل شامل سه سرعت پیش­روی 4، 5  و 6 کیلومتر بر ساعت و سه تراکم کاشت بنه (70، 100 و 120 بنه در مترمربع) ...  بیشتر

تاثیر هم‌افزائی کاربرد خاکی هیومیک اسید و پیش‌تیمار سالیسیلیک اسید بر صفات مورفولوژیکی و فنولوژیکی گونه زعفران (Crocus sativus L.)

سید امیر حسینی؛ برمک جعفری؛ حمیدرضا میری؛ عبدالرضا جعفری

دوره 12، شماره 1 ، تیر 1403، صفحه 123-137

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.8036.1239

چکیده
  با توجه به اهمیت زعفران و مشکلات آن در نواحی خشک و نیمه­خشک ایران، این مطالعه باهدف بررسی تأثیر هیومیک اسید (HA) (0، 5، 10 و 15 کیلوگرم در هکتار) و سالیسیلیک اسید (SA) (0، 1 و 2 میلی­مولار) بر صفات مورفولوژیکی و فنولوژیکی زعفران به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل ‌تصادفی در 3 تکرار طی دو سال (1398 و 1399) در شهرستان مروست استان یزد بر ...  بیشتر