نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 1- سرپرست پروژه های نوآوری، بخش تحقیق و توسعه، تسندرلو کرلی اینترنشنال، بلژیک
2 2- دانشیار گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران.
3 3- دانشجوی دکتری اگرواکولوژی، گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران.
4 4- دانشجوی ارشد باغبانی، گروه علوم باغبانی ،دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
چکیده
این مطالعه به منظور ارزیابی اثر تیوسولفاتهای پتاسیم (KTS®) و کلسیم (CaTs®) بر ویژگیهای شیمیایی خاک، رشد برگ و عملکرد گل و بنههای دختری زعفران در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان تربت حیدریه در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 اجرا شد. تیمارها شامل T1: مدیریت رایج کشاورز، T2: T1+40 لیتر در هکتارKTS طی سه نوبت، T3: T1+20 لیتر در هکتار KTS طی سه نوبت، T4: T1+ 40 لیتر در هکتارKTS طی سه نوبت+ 50 لیتر در هکتار CaTs طی چهار نوبت، T5: T1+40 لیتر در هکتارKTS طی سه نوبت+100 لیتر در هکتار CaTs طی دو نوبت و T6: T1+40 لیتر در هکتار KTS طی سه نوبت+67 لیتر در هکتار CaTs طی سه نوبت بودند. نتایج در سال دوم نشان داد که اثر کاربرد کودهای KTS و CaTs بر بیشتر شاخصهای گل، برگ و بنههای دختری زعفران و خصوصیات شیمیایی خاک معنیدار بود. حداکثر و حداقل وزن خشک کلاله و تعداد و وزن خشک بنههای دختری برای T6 (بترتیب با 87/0 گرم در متر مربع و 7950 و 1865 بنه دختری بر متر مربع) و T5 ( بترتیب با 32/0 گرم در متر مربع و 24579 و 7859 گرم بر متر مربع) مشاهده شد. مصرف KTS و CaTs موجب کاهش شاخص واکنش و افزایش هدایت الکتریکی، نیتروژن کل، فسفر قابل دسترس و پتاسیم قابل دسترس خاک گردید. بر این اساس، استفاده از تیوسولفاتهای پتاسیم و کلسیم برای دستیابی به تولید پایدار زعفران به ویژه در مناطق خشک و نیمهخشک توصیه میشود.
کلیدواژهها