نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 استادیار گروه علوم باغبانی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران.
2 دانشیار گروه زراعت، واحد ملکان، دانشگاه آزاد اسلامی، ملکان، ایران
چکیده
.
در این مطالعه تیمار های مورد مطالعه، اسیدهیومیک (عدم کاربرد اسید هیومیک، کاربرد اسید هیومیک و کاربرد اسید هیومیک غنی شده با اسید های آمینه)، اسید فولیک (عدم کاربرد اسید فولیک، کاربرد اسید فولیک و کاربرد اسید فولیک غنی شده با اسید های آمینه) و سولفات روی (عدم کاربرد سولفات روی، کاربرد سولفات روی به مقدار 3 کیلوگرم در هکتار و کاربرد سولفات روی به مقدار 6 کیلوگرم در هکتار) بر رشد، تولید گل و خصوصیات کیفی اسانس زعفران بود. این آزمایش در دو سال به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزارع دانشگاه آزاد اسلامی واحد ملکان اجرا شد. تیمارها در هر دو سال پس از کاشت به صورت خاک مصرف اعمال شد. نتایج نشان داد که تیمارهای مختلف تأثیر قابل توجهی بر این صفات داشتند. بیشترین ارتفاع بوته در سال دوم با 33.14 سانتیمتر و افزایش 64 درصدی نسبت به شاهد، در تیمار اسید هیومیک و اسید فولیک به همراه سولفات روی مشاهده شد. تعداد گلها با تیمار اسید هیومیک غنی شده با اسیدهای آمینه 16 درصد افزایش یافت. همچنین وزن کلاله نیز با همین تیمار تا 20.2 درصد افزایش پیدا کرد. سطح برگ نیز در اثر کاربرد اسید فولیک غنی شده با اسیدهای آمینه 28.8 درصد افزایش یافت. از لحاظ محتوای کلروفیل، تیمارهای غنی شده با اسیدهای آمینه محتوای کلروفیل را تا 63 درصد افزایش دادند. درصد کروسین و سافرانال نیز به ترتیب تا 15.8 درصد و 29.9 درصد تحت تاثیر کاربرد اسید هیومیک و فولیک غنی شده با اسید های آمینه بهبود یافتند. این نتایج نشان میدهد که ترکیب تیمارهای اسید هیومیک و فولیک غنی شده با اسیدهای آمینه و سولفات روی میتواند به طور مؤثری بر صفات رشدی و کیفی زعفران، به ویژه تعداد گل و وزن کلاله، تأثیرگذار باشد.
کلیدواژهها