نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 رئیس دانشگاه

2 استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه آزادارسنجان فارس

3 دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه آزادارسنجان فارس، ایران

4 استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه آزادارسنجان فارس، ایران

10.22077/jsr.2024.8036.1239

چکیده

با توجه به اهمیت زعفران و مشکلات آن در نواحی خشک و نیمه‌خشک ایران، این مطالعه با هدف بررسی تاثیر هیومیک اسید (HA) (0، 5، 10 و 15 کیلوگرم در هکتار) و سالیسیلیک اسید (SA) (0، 1 و 2 میلی‌مولار) بر صفات مورفولوژیکی و فنولوژیکی زعفران انجام شد. این آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌کاملاً ‌تصادفی در 3 تکرار طی دو سال (1398 و 1399) بر روی اکوتیپ تربت حیدریه اجرا شد. یافته‌ها نشان داد که استفاده از غلظت‌های بالاتر این دو ترکیب منجر به افزایش بیشتر در صفات مورد مطالعه شد و همچنین تاثیر استفاده همزمان از آنها بر صفات بیشتر از کاربرد جداگانه آنها بود که این خود گویای اثر هم‌افزائی این دو ترکیب بر زعفران است. همبستگی پیرسون مثبت و معنی‌داری مابین وزن خشک کلاله با وزن بنه (بنیه) مادری (76/0 r=) و خواهری (74/0 r=) مشاهده شد؛ درحالیکه همبستگی منفی و معنی‌داری مابین وزن تر خامه با زمان‌تا سبزشدن (56/0) و گلدهی (43/0 r=) وجود داشت. با لحاظ وزن خشک کلاله بعنوان عملکرد زعفران، تجزیه رگرسیون به روش گام به گام نشان داد که وزن بنه مادری به تنهایی 76/0 درصد، وزن بنه مادری و تعداد روز تا گلدهی باهم 82/0 درصد و در نهایت، وزن بنه مادری، تعداد روز تا گلدهی و وزن بنه‌های خواهری باهم 86/0 درصد واریانس (تغییرات) عملکرد زعفران را توجیه کردند. درکل، از کاربرد همزمان این دو ترکیب (2 mM SA+15 kg HA) می‌توان به منظور حفظ و افزایش عملکرد زعفران در نواحی خشک‌و نیمه‌خشک ایران بهره برد.

کلیدواژه‌ها