پهنه‌بندی کیفی تولید زعفران با استفاده از روش زمین‌آمار (مطالعه موردی: استان‌های خراسان رضوی و جنوبی)

امیر سالاری؛ حامد کاوه؛ مهدی بشیری

دوره 5، شماره 2 ، اسفند 1396، صفحه 124-137

https://doi.org/10.22077/jsr.2017.334.1014

چکیده
  زعفران علاوه بر مزیت اقتصادی‌تر نسبت به سایر محصولات، نقش قابل توجه‌ای در اشتغال و همچنین مدیریت منابع آب مناطق خشک و نیمه‌خشک دارد. از طرفی علاوه بر کمیت، نگاه ویژه به کیفیت، می‌تواند منجر به ارزآوری بیشتر آن گردد. به‌منظور پهنه‌بندی کیفی تولید زعفران در سطح استان‌های خراسان رضوی و جنوبی با استفاده از روش زمین‌آمار، بررسی اجزای ...  بیشتر

اثر تراکم کاشت بر کیفیت گل دو توده زعفران (Crocus sativus L.)

رامین نظریان؛ حسین صحابی

دوره 5، شماره 2 ، اسفند 1396، صفحه 139-149

https://doi.org/10.22077/jsr.2017.627.1025

چکیده
  زعفران یکی از ارزشمندترین و گران­بهاترین گیاهان دارویی است که در مناطق خشک و نیمه­خشک کشت می‌شود. جهت بررسی اثر تراکم کاشت بر کیفیت گل دو نوع زعفران ایرانی و اسپانیایی،آزمایشی طی دو سال زراعی 93-1392 و 94-1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با ...  بیشتر

بهینه‌سازی پارامترهای خشک کردن زعفران با آون و مایکروویو با استفاده از مدلسازی سطح- پاسخ

وحید حکیم زاده؛ سالومه دلشاد

دوره 5، شماره 2 ، اسفند 1396، صفحه 151-162

https://doi.org/10.22077/jsr.2017.737.1027

چکیده
  زعفران یکی از محصولات گران­بهای کشاورزی و دارویی در بین محصولات صنعتی و صادراتی ایران است. کروسین، پیکروکروسین و سافرانال به ترتیب به عنوان شاخص­های رنگ، طعم و بوی زعفران شناخته می­شوند. بهینه­سازی شرایط خشک کردن به عنوان مهمترین مرحله فرآوری زعفران نقش مهمی در حفظ کیفیت و بهبود رنگ، طعم و عطر دارد. در این تحقیق، تأثیر متغیرهایی ...  بیشتر

اثر سطوح مختلف نیتروکسین و ورمی‌کمپوست بر عملکرد و رنگیزه‏های فتوسنتزی زعفران (Crocus sativus L.)

علی افتاده؛ محمد حسین امینی فرد؛ فرید مرادی نژاد؛ محمد علی بهدانی

دوره 5، شماره 2 ، اسفند 1396، صفحه 163-179

https://doi.org/10.22077/jsr.2017.320.1013

چکیده
  به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف نیتروکسینوورمی­کمپوست بر صفات مورفولوژیکی و رشدی زعفران، آزمایشی در دو  سال زراعی 1394 و 95در دانشگاه بیرجند به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل نیتروکسین در سه سطح (صفر، 5، 10 لیتر در هکتار) و ورمی­کمپوست در چهار سطح (صفر، 5، 10 و 15 تن در ...  بیشتر

اثر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران بر عملکرد، اجزای لاشه و برخی فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون بلدرچین ژاپنی

سید جواد حسینی واشان؛ نظر افضلی؛ احسان محمدیان

دوره 5، شماره 2 ، اسفند 1396، صفحه 181-189

https://doi.org/10.22077/jsr.2018.58.1000

چکیده
  هدف این تحقیق، ارزیابی اثر افزودنعصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفرانبر عملکرد، وزن نسبی اجزای لاشه و فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون بلدرچین ژاپنی بود. بدین منظور، تعداد 72قطعه جوجه بلدرچین یک روزه بطور تصادفی در 12 پن آزمایشی و سه تیمار در قالب طرح کاملاً تصادفی توزیع شد. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح 350 و 700 میلی‌لیتر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران ...  بیشتر

ردیابی سرولوژیکی و مولکولی ویروس موزاییک شلغم (TuMV) در علف هرز ناخنک (Goldbachia laevigata) در مزارع زعفران

مریم حیدری؛ عاطفه حسینی؛ راضیه دری

دوره 5، شماره 2 ، اسفند 1396، صفحه 191-200

https://doi.org/10.22077/jsr.2017.810.1032

چکیده
  ویروس موزاییک شلغم (Turnip mosaic virus; TuMV) از خانواده پوتی­ویریده و جنس پوتی­ویروس، دارای وسیع‌ترین دامنه میزبانی در بین ویروس­های این جنس است. علف‌های هرز به عنوان منابع نگهدارنده ویروس نقش مهمی در همه‌گیری آن روی گیاه اصلی دارند. به منظور ردیابی و بررسی حضور TuMV، 44 گونه علف‌ هرز مربوط به هشت خانواده در بهار 1396 از مزارع زعفران شهرستان‌های ...  بیشتر

تأثیر کمپوست زباله شهری و وزن بنه مادری بر صفات رویشی، زایشی و شاخص‌های فتوسنتزی زعفران (Crocus sativus L.)

زهره قلی زاده؛ محمد حسین امینی فرد؛ محمد حسن سیاری

دوره 5، شماره 2 ، اسفند 1396، صفحه 201-216

https://doi.org/10.22077/jsr.2018.165.1008

چکیده
  مدیریت تغذیه و اندازه بنه مادری از مهم­ترین عوامل در تعیین کمیت و کیفیت زعفران (Crocus sativus L.) به شمار می­روند. به منظور بررسی تأثیر سطوح کمپوست زباله شهری و وزن­ بنه مادری بر صفات رویشی و زایشی و شاخص‌های‌فتوسنتزی گیاه زعفران، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 94-1393 اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل ...  بیشتر

مدل‌سازی عملکرد زعفران با توجه به شاخص‌های حدی اقلیمی (مطالعه موردی: بیرجند)

سعیده کوزه گران؛ محمد موسوی بایگی؛ عباس خاشعی سیوکی؛ ایمان باباییان

دوره 5، شماره 2 ، اسفند 1396، صفحه 217-229

https://doi.org/10.22077/jsr.2017.411.1017

چکیده
  آب و هوا، هم به لحاظ میانگین­ها و هم رویدادهای حدی از جمله عوامل مهم تأثیرگذار بر عملکرد محصولات می‌باشد. رویدادهای حدی آب و هوایی، در حال حاضر یک چالش مهم برای تولیدکنندگان محصولات کشاورزی می­باشد که در حال افزایش است و پیش­بینی و محاسبه اثرات آنها بر عملکرد محصولات از مهمترین موضوعات مورد بررسی در بحث امنیت غذایی، جهت افزایش ...  بیشتر

اثر مقادیر و روش کاربرد سوپرجاذب در زراعت زعفران (Crocus sativus L.) تحت تأثیر سطوح آبیاری

مهدی صفری؛ غلامرضا خواجویی نژاد؛ علی اکبر مقصودی مود؛ قاسم محمدی نژاد

دوره 5، شماره 2 ، اسفند 1396، صفحه 231-246

https://doi.org/10.22077/jsr.2017.799.1031

چکیده
  به منظور شناسایی راهکارهای افزایش عملکرد و توسعه کشت زعفران در مناطق خشک و نیمه­خشک، آزمایشی بصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد که در آن تیمار اصلی شامل سه سطح آبیاری تا سطح 50، 75 و 100 درصد نیاز آبی و هفت سطح تیماری کودی به عنوان کرت­های فرعی شامل شاهد (عدم مصرف سوپر جاذب) و سه سطح توزیع یکنواخت ...  بیشتر

اثر تنش رطوبت بر عملکرد و شاخص‌های کیفی زعفران

محمد حسینی؛ حسین رحیمی

دوره 5، شماره 2 ، اسفند 1396، صفحه 247-255

https://doi.org/10.22077/jsr.2018.687

چکیده
  به منظور مطالعه اثر تنش رطوبت بر گل­آوری و عملکرد زعفران، پژوهشی در سال­های1391 و 1392 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی شهرستان گناباد اجرا شد. این آزمایش در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی و با پنج تیمار( 70% ظرفیت زراعی ،60% ظرفیت زراعی، 50% ظرفیت زراعی، C1 و C2 )  و 4 تکرار در نظر گرفته شد. ویژگی­های کمی مورد مطالعه شامل ...  بیشتر