امیر سالاری؛ مهدی بشیری؛ علی ماروسی
چکیده
پیشبینی عملکرد سالیانه گرانبهاترین محصول جهان بهدلیل نقش قابل توجه در وضعیت اقتصادی و اجتماعی مناطق خشک و نیمهخشک و همچنین ارزآوری، از جایگاه ویژهای برخوردار است. هدف اصلی این تحقیق، پیشبینی عملکرد سالیانه زعفران و تعیین نواحی مستعد کشت بر اساس پارامترهای اقلیمی و تعیین پارامترهای اقلیمی موثر بر عملکرد زعفران در ...
بیشتر
پیشبینی عملکرد سالیانه گرانبهاترین محصول جهان بهدلیل نقش قابل توجه در وضعیت اقتصادی و اجتماعی مناطق خشک و نیمهخشک و همچنین ارزآوری، از جایگاه ویژهای برخوردار است. هدف اصلی این تحقیق، پیشبینی عملکرد سالیانه زعفران و تعیین نواحی مستعد کشت بر اساس پارامترهای اقلیمی و تعیین پارامترهای اقلیمی موثر بر عملکرد زعفران در سطح استان خراسان رضوی با استفاده از روشهای دادهکاوی میباشد. نتایج نشان داد که با افزایش دمای میانگین ماههای سرد و کاهش دمای میانگین ماههای گرم سال، میزان عملکرد افزایش مییابد. افزایش میزان بارش و ساعات آفتابی در طول فصل رشد، میزان عملکرد را افزایش داد. بیشترین و کمترین همبستگی منفی عملکرد زعفران بهترتیب با دماهای حداکثر فروردین و اردیبهشت و بیشترین و کمترین همبستگی مثبت با دمای حداکثر ماه بهمن و دمای حداقل فصل زمستان بهدست آمد. نتایج نشان داد که روشهای مختلف دادهکاوی مناطق مستعد کشت را بهتر از عملکرد سالیانه پیشبینی مینمایند، در بین مدلهای بهکار رفته، روشهای ماشینبردار پشتیبان خطی، توابع شعاعی پایه و تحلیل ممیزی بهترتیب با ضریب تبیین 95/0، 93/0 و 84/0، مناطق مستعد کشت را بهتر از سایر مدلها پیشبینی نمودند، ضمن آنکه بین منطقه و میزان عملکرد همبستگی خوبی بهدست آمد.
مجتبی حسنپور؛ همایون فرهنگفر؛ حسین خزیمهنژاد؛ محمدعلی بهدانی
چکیده
یکی از عوامل پائین بودن میزان عملکرد زعفران در ایران، عدم اطلاعات کافی و ناآشنا بودن زعفرانکاران با اصول کشت و کار علمی این گیاه نقدینه است. در این تحقیق، هدف این بود که با ارزیابی دانش کشاورزان استان خراسان جنوبی در مورد کشت زعفران، نقاط ضعف و قوت آنان مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان از طریق انتقال یافتههای این پژوهش به متولیان ...
بیشتر
یکی از عوامل پائین بودن میزان عملکرد زعفران در ایران، عدم اطلاعات کافی و ناآشنا بودن زعفرانکاران با اصول کشت و کار علمی این گیاه نقدینه است. در این تحقیق، هدف این بود که با ارزیابی دانش کشاورزان استان خراسان جنوبی در مورد کشت زعفران، نقاط ضعف و قوت آنان مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان از طریق انتقال یافتههای این پژوهش به متولیان و کشاورزان، قدمهای مؤثری را در جهت افزایش عملکرد، برداشت. برای بررسی این موضوع، پرسشنامهای محقق ساخت شامل 36 سؤال در مورد مسائل کاشت، داشت و برداشت زعفران و 13 پرسش پیرامون اطلاعات عمومی و سؤالات ترویجی به تعداد 235 عدد در بین جامعه آماری زعفرانکاران استان خراسان جنوبی به صورت تصادفی طبقهای(و برای اینکه نمونه نماینده جمعیت تحت مطالعه باشد) توزیع گردید. متغیر وابسته، نمره کل آزمودنیها برای پاسخ صحیح آنها بود. مقایسه آماری بین میانگین سطوح مختلف هر یک از متغیرهای مستقل (با اثر معنیدار) با استفاده از نرمافزار SAS و روش توکی-کرامر انجام شد.کسانی که در کلاسهای ترویجی شرکت نموده بودند، افرادی که تحصیلات آنها دیپلم و بالاتر بود و همچنین کسانی که محصولات خود را بیمه نکرده بودند در سطح معنیداری یک درصد، به تعداد سؤالات بیشتری، پاسخ صحیح دادند. کسانی که وام دریافت نموده بودند و افرادی که در روستا زندگی میکردند در سطح معنیداری 5 درصد، به سؤالات بیشتری، پاسخ صحیح دادند. لازم است از طریق برنامهریزیهای کوتاهمدت و بلندمدت، سطح دانش کشاورزان منطقه را افزایش داد.
مهدی ناقوس؛ سید محمد حسینی؛ همایون فرهنگ فر
چکیده
به منظور بررسی اثر گلبرگ زعفران بر خصوصیات کیفی گوشت ران، از 250 قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و پنج تکرار در هر تیمار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (C)، تیمار 5/2 گرم در کیلوگرم گلبرگ زعفران (Sp2.5) و تیمار 5 گرم در کیلوگرم گلبرگ زعفران (Sp5)، تیمار 5/7 گرم در کیلوگرم گلبرگ زعفران (Sp7.5) و تیمار 10 گرم در کیلوگرم ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر گلبرگ زعفران بر خصوصیات کیفی گوشت ران، از 250 قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و پنج تکرار در هر تیمار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (C)، تیمار 5/2 گرم در کیلوگرم گلبرگ زعفران (Sp2.5) و تیمار 5 گرم در کیلوگرم گلبرگ زعفران (Sp5)، تیمار 5/7 گرم در کیلوگرم گلبرگ زعفران (Sp7.5) و تیمار 10 گرم در کیلوگرم گلبرگ زعفران (Sp10) بود. در طول دوره پرورش جوجهها بطور آزاد به آب و خوراک دسترسی داشتند. در انتهای دوره آزمایش (42 روزگی) از هر تکرار 2 قطعه پرنده انتخاب و کشتار شد. شاخصهای کیفی گوشت ران شامل ظرفیت نگهداری آب، افت وزنی، رنگ گوشت (L*, a*, b*)، اسیدیته و مالوندیآلدهید در سه بازه زمانی، یک، سه و پنج روز پس از کشتار و افت پخت، تست پانل (تردی، آبداری و طعم)، ماده خشک، پروتئین و چربی گوشت ران در زمان کشتار اندازهگیری شد. تفاوت معنیداری در ظرفیت نگهداری آب، افت وزنی، رنگ گوشت (L*, a*, b*)، اسیدیته، افت پخت، ماده خشک، پروتئین و چربی گوشت ران بین تیمارها مشاهده نشد اما میزان مالوندی آلدهید در تیمار شاهد بطور معنیداری (05/0≥P) بالاتر از سایر تیمارها بود. جوجههای تغذیه شده با جیره شاهد و Sp2.5 میزان تردی و آبداری کمتری را در گوشت ران در مقایسه با سایر تیمارها نشان دادند(05/0 ≥P). نتایج نشان داد گلبرگ زعفران دارای اثر آنتیاکسیدانی میباشد و افزودن 5/2 گرم در کیلوگرم آن میتواند باعث بهبود کیفیت گوشت ران جوجهها در زمان نگهداری در یخچال شود.
عصمت خاکسارنژاد؛ محمد ضابط
چکیده
به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف نانو کود کلات آهن بر عملکرد و اجزای عملکرد زعفران، پژوهشی به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و سه تیمار به صورت صحرائی در مزارع چهار ساله در منطقه قاینات خراسان جنوبی در سال زراعی 1393-1392 انجام شد. تیمار کودی در سه سطح صفر، پنج و ده کیلوگرم در هکتار اعمال شد. بعد از اعمال تیمارها، صفات تعداد گل ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف نانو کود کلات آهن بر عملکرد و اجزای عملکرد زعفران، پژوهشی به صورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و سه تیمار به صورت صحرائی در مزارع چهار ساله در منطقه قاینات خراسان جنوبی در سال زراعی 1393-1392 انجام شد. تیمار کودی در سه سطح صفر، پنج و ده کیلوگرم در هکتار اعمال شد. بعد از اعمال تیمارها، صفات تعداد گل در 50 گرم نمونه گل، تعداد کل گل در مترمربع، وزن تر و خشک کلاله و وزن تر گلها در کل دوره یادداشت برداری شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اختلاف معنیداری ((P ≤ 0/01 بین سطوح مختلف کودی در تعداد گل در 50 گرم، تعداد کل گل در مترمربع و وزن تر گلها وجود داشت. نتایج حاصل از مقایسه میانگین صفات مختلف نشان داد که میزان 10 کیلوگرم در هکتار کود نانو کلات آهن تأثیر معنیدار و مثبتی بر کلیه صفات داشت. با تجزیه همبستگی بین صفات مشخص شد تعداد کل گلها همبستگی مثبت و معنیداری با صفات وزن تر و خشک کلاله و وزن تر گلها داشت. نتایج تجزیه رگرسیون خطی نشان داد که صفت وزن تازه گل حدود 77 درصد از کل تغییرات را توجیه نمود و نتایج این تجزیه با تجزیه همبستگی ساده مطابقت داشت؛ با این تفسیر که در تجزیه همبستگی نیز وزن خشک کلاله با وزن تر کلاله همبستگی مثبت و معنیدار (100 درصد همبستگی) داشت.از آنجا که تاکنون کودهای کلاته آهن در مقیاس نانو و میکرو به لحاظ اثر بر عملکرد و رشد زعفران مقایسه نشد هاند، این تحقیق با هدف ارزیابی اثر نانو کلات آهن بر عملکرد زعفران انجام گردید.
علیرضا کرباسی؛ تکتم محتشمی؛ امین علیزاده؛ زهرا مقیمی
چکیده
بخش عمده منابع آب استحصالی دشت زاوه- تربتحیدریه در استان خراسانرضوی، از طریق چاه بوده و آبهای استحصالی عمدتأ در بخش کشاورزی مورد مصرف قرار میگیرد. افت شدید در سطح آب زیرزمینی این دشت در چند سال اخیر، توجه به رویکرد مدیریت تقاضا در بهرهبرداری از این منابع آبی را ضروری ساخته است. در این راستا، این مطالعه به بررسی عوامل مؤثر ...
بیشتر
بخش عمده منابع آب استحصالی دشت زاوه- تربتحیدریه در استان خراسانرضوی، از طریق چاه بوده و آبهای استحصالی عمدتأ در بخش کشاورزی مورد مصرف قرار میگیرد. افت شدید در سطح آب زیرزمینی این دشت در چند سال اخیر، توجه به رویکرد مدیریت تقاضا در بهرهبرداری از این منابع آبی را ضروری ساخته است. در این راستا، این مطالعه به بررسی عوامل مؤثر بر تمایل به پرداخت زعفرانکاران برای استفاده از آبهای زیرزمینی با استفاده از روش ارزشگذاری مشروط و الگوی دومرحلهای هکمن میپردازد. اطلاعات مورد نیاز با روش نمونهگیری خوشهای دومرحلهای و تکمیل پرسشنامه از 122 زعفرانکار در سال 1394 جمع آوری شده است. نتایج نشان میدهد میانگین تمایل به پرداخت زعفرانکاران برای آبهای زیرزمینی برابر با 226230 ریال به ازای هر ساعت آب (برای یک چاه با متوسط دبی 25 لیتر بر ثانیه) است. در مرحله اول الگوی هکمن مشخص شد، متغیرهای تحصیلات، سطح زیرکشت زعفران و نسبت درآمد زعفران به درآمد سالیانه کشاورز تأثیر مثبت و معناداری بر تمایل به پرداخت زعفرانکاران دارند و در مرحله دوم الگوی هکمن، متغیر سن تأثیر منفی و معنادار و متغیرهای تحصیلات کشاورز و میزان عملکرد زعفران تأثیر مثبت و معناداری بر این امر دارند.
محمد حسینی؛ عبداله ملافیلابی
چکیده
این مطالعه با هدف ارزیابی روند تغییرات ترکیبات فنولی و نیتروژن در ریزوسفر و اندامهای هوایی و زیرزمینی این گیاه در طول فصل رشد، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار طی دو سال 1387 و 1388 انجام شد. چهار نوبت نمونهبرداری از ریزوسفر، بنه و برگ زعفران طی مهر و بهمن ماه 1387 و اردیبهشت و تیر ماه 1388 از مزارع چهار ساله زعفران در بخش ...
بیشتر
این مطالعه با هدف ارزیابی روند تغییرات ترکیبات فنولی و نیتروژن در ریزوسفر و اندامهای هوایی و زیرزمینی این گیاه در طول فصل رشد، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار طی دو سال 1387 و 1388 انجام شد. چهار نوبت نمونهبرداری از ریزوسفر، بنه و برگ زعفران طی مهر و بهمن ماه 1387 و اردیبهشت و تیر ماه 1388 از مزارع چهار ساله زعفران در بخش مرکزی روستای آبرود در شهرستان تربت حیدریه انجام شد. به منظور اندازهگیری محتوی کل ترکیبات فنولی و نیتروژن به ترتیب از روشهای فولین- سیوکالتو و هضم کجلدال استفاده شد. نتایج نشان داد که محتوی نیتروژن و فنول اندامهای هوایی و زیرزمینی زعفران و ریزوسفر طی مراحل مختلف نمونهبرداری به طور معنیداری متفاوت بود (05/0P<). محتوی ترکیبات نیتروژن و فنول برگ به مراتب بالاتر از بنه و ریزوسفر بدست آمد. به طوریکه بیشترین میزان فنول، در مرحله اول، دوم، سوم و چهارم نمونهبرداری به ترتیب برای بنه، برگ، برگ و ریزوسفر با 3/13، 7/47، 11/48و 28/0 میلیگرم بر کیلوگرم بدست آمد. بالاترین میزان نیتروژن در مرحله اول، دوم، سوم و چهارم نمونهبرداری به ترتیب برای بنه، برگ، برگ و ریزسفر با 60/1، 29/2، 14/1 و 91/0 میلیگرم بر کیلوگرم مشاهده شد. با افزایش غلظت نیتروژن، محتوی فنول به طور خطی افزایش یافت؛ به طوریکه ضریبهمبستگی محتوی نیتروژن و فنول برابر با** 92/0=2 rتعیین گردید. افزایش مصرف نیتروژن تحت تأثیر افزایش تخصیص کربن با افزایش تولید مواد فتوسنتزی موجب افزایش غلظت ترکیبات فنولی به عنوان یکی از مهمترین متابولیتهای ثانویه گردید.
سعیده علیزاده سالطه؛ آیسان نیرپور؛ سپیده هوشمند
چکیده
پژوهش حاضر با هدف بررسی نحوه کشت وکار، اثرات اقتصادی زعفران و جایگرینی آن به دلیل کارایی مصرف آب بالا با تأکید بر کشاورزی پایدار در بناب جدید واقع در استان آذربایجان شرقی شهرستان مرند انجام شد. تحقیق مذکور به روش پرسشنامه توصیفی مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا پرسشنامه جهت گردآوری دادهها تهیه و براساس جمعیت زعفرانکاران بناب توزیع ...
بیشتر
پژوهش حاضر با هدف بررسی نحوه کشت وکار، اثرات اقتصادی زعفران و جایگرینی آن به دلیل کارایی مصرف آب بالا با تأکید بر کشاورزی پایدار در بناب جدید واقع در استان آذربایجان شرقی شهرستان مرند انجام شد. تحقیق مذکور به روش پرسشنامه توصیفی مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا پرسشنامه جهت گردآوری دادهها تهیه و براساس جمعیت زعفرانکاران بناب توزیع شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد مقدار برداشت کلاله در این منطقه بطور میانگین 7/4 کیلوگرم در هکتار میباشد که در کمترین مقدار 2 کیلوگرم در هکتار و در بیشترین مقدار 6 کیلوگرم در هکتار است. میانگین سود سالانه 7/9 میلیون تومان بوده که کمترین سود 5 میلیون تومان و بیشترین 35 میلیون تومان در هکتار میباشد. همچنین مشخص گردید بین تعداد کارگران با میزان برداشت زعفران ارتباط معنی داری وجود دارد. میزان تولید کلاله (7/4 کیلوگرم در هکتار) نیز به شدت ارتباط معنی داری با میانگین هزینه اولیه (حدود 6 میلیون تومان در هکتار) دارد که نشان دهنده نیاز این محصول به رسیدگی میباشد. همچنین نتایج حاصل از دادههای پرسشنامه بیانگر رضایتمندی زعفرانکاران منطقه از تولید محصول بود (57%). اما متأسفانه فروش این محصول به دلیل عدم وجود مدیریت صحیح و شناخته شدن محصول منطقه، عدم رضایت زعفرانکاران را به دنبال داشت. با توجه به گسترش روزافزون کشت محصول زعفران در منطقه مورد مطالعه توجه به نحوه کشت و کار و برداشت محصول و افزایش دانش زعفرانکاران منطقه می تواند موجب بهبود معیشت خانوارهای روستایی منطقه گردد.
قدسیه باقرزاده؛ مریم منظری توکلی
چکیده
در طی چند دههی گذشته در بین جوامع بشری استفاده از گیاهان با کاربردهای مختلف از قبیل دارویی و صنعتی رشد روز افزونی داشته است. داروهای گیاهی برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده میشوند که در این بین زعفران( Crocus sativus L. ) در زمره مهمترین داروهای گیاهی است.زعفران از گیاهان بومی و ارزشمند ایران است که نقش قابل توجهی در وضعیت اقتصادی ...
بیشتر
در طی چند دههی گذشته در بین جوامع بشری استفاده از گیاهان با کاربردهای مختلف از قبیل دارویی و صنعتی رشد روز افزونی داشته است. داروهای گیاهی برای درمان بسیاری از بیماریها استفاده میشوند که در این بین زعفران( Crocus sativus L. ) در زمره مهمترین داروهای گیاهی است.زعفران از گیاهان بومی و ارزشمند ایران است که نقش قابل توجهی در وضعیت اقتصادی و اجتماعی مناطق خراسان جنوبی و مرکزی پیدا کرده است. تنها قسمت مورد استفاده زعفران،کلاله و ناحیهی انتهایی خامه گل میباشد و سایر قسمتها به عنوان ضایعات دور ریخته میشود. در این پژوهش، بررسی فیتوشیمیایی ضایعات زعفران مورد بررسی قرار گرفت.ضایعات زعفران در آبان ماه از مزرعهای واقع در حومه شهرستان بیرجند (32°24'06.7"N 59°16'53.5"E)جمع آوری و به فریزر با دمای 15- درجه سانتیگراد منتقل شدند. استخراج عصاره از گلبرگ و پرچم گیاه زعفران با روش خیساندن و استفاده از امواج فرا صوت با سه حلال آب، اتانول و متانول انجام شد.در ادامه این بررسی حضور کربوهیدراتها با چندین روش به اثبات رسید و شناسایی نوع کربوهیدراتهای موجود در ضایعات زعفران با استفاده از کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی انجام گرفت. حضور دو قند D- آلوز و لوگلوکوسان با استفاده از GC-MS در ضایعات زعفران برای اولین بار به اثبات رسیدند.
فاطمه یعقوبی؛ مجید جامی الاحمدی؛ محمدرضا بخشی
چکیده
زعفران (Crocus sativus L.) به عنوان با ارزشترین محصول کشاورزی جهان بخش عمدهای از صادرات غیر نفتی ایران را به خود اختصاص داده است. با توجه به اهمیت کیفیت محصولات صادراتی و به منظور ارزیابی روابط بین درصد نیتروژن موجود در کلاله زعفران و برخی عوامل مؤثر بر آن، مطالعهای در شهرستان قائنات واقع در استان خراسان جنوبی انجام شد که در آن 48 مزرعه ...
بیشتر
زعفران (Crocus sativus L.) به عنوان با ارزشترین محصول کشاورزی جهان بخش عمدهای از صادرات غیر نفتی ایران را به خود اختصاص داده است. با توجه به اهمیت کیفیت محصولات صادراتی و به منظور ارزیابی روابط بین درصد نیتروژن موجود در کلاله زعفران و برخی عوامل مؤثر بر آن، مطالعهای در شهرستان قائنات واقع در استان خراسان جنوبی انجام شد که در آن 48 مزرعه زعفران در سال زراعی 91-1390 مورد بررسی قرار گرفت. عملکرد گل، نوع و میزان کود مصرفی از طریق پرسشنامه و درصد عناصر کلاله زعفران و ویژگیهای خاک از طریق نمونههای گیاهی و خاکی جمعآوری شده از مزارع سه بخش مرکزی، نیمبلوک و سده به دست آمد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین درصد نیتروژن کلاله زعفران به ترتیب با میانگینهای 92/2 و 65/2 درصد در سنین سه و پنج سال بهدست آمد. درصد نیتروژن کلاله زعفران بین مقادیر مختلف کود دامی و نیتروژنه مصرفی اختلاف معنیداری نشان نداد. توابع برازش داده شده بین درصد نیتروژن موجود در کلاله زعفران با درصد ماده آلی خاک در تمامی سنین مورد بررسی و با درصد پتاسیم کلاله زعفران فقط برای سنین دو و سه سال بیانگر ارتباط خطی مثبت و معنیدار بین آنها بود، در حالی که برازش رگرسیونی بین درصد نیتروژن کلاله زعفران با عملکرد گل و همچنین شوری خاک رابطه منفی را نشان داد. همچنین درصد نیتروژن کلاله زعفران با درصد فسفر آن در سنین دو و سه سال رابطه منفی و برای سنین پنج و هفت سال رابطه مثبت و معنیدار را نشان داد. هرچند که میزان نیتروژن زعفران قائنات (با میانگین 79/2 درصد)در محدوده تعیین شده توسط سازمان بینالمللی استاندارد قرار داشت اما با توجه به روابط معنیدار بین درصد نیتروژن کلاله با ماده آلی و شوری خاک باید، همچنان مدیریت حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه امری ضروری و مورد توجه در این سیستمهای زراعی باشد.
ندا یاوری؛ کیومرث زرافشانی
چکیده
در دهههای اخیر تغییرات آب و هوایی در ایران منجر به معرفی گیاهان خاص که نیاز آبی کمتری داشته باشند از سوی سیاستگذاران گردید. لذا زعفران به عنوان یکی از این ارقام در دستور کار سیاستگذاران قرار گرفت. کشت زعفران تاریخچهی طولانی مدتی در ایران دارد. با اینکه کشت زعفران در استان کرمانشاه نوعی پتانسیل تلقی میگردد، اما بطور محدودی به ...
بیشتر
در دهههای اخیر تغییرات آب و هوایی در ایران منجر به معرفی گیاهان خاص که نیاز آبی کمتری داشته باشند از سوی سیاستگذاران گردید. لذا زعفران به عنوان یکی از این ارقام در دستور کار سیاستگذاران قرار گرفت. کشت زعفران تاریخچهی طولانی مدتی در ایران دارد. با اینکه کشت زعفران در استان کرمانشاه نوعی پتانسیل تلقی میگردد، اما بطور محدودی به گسترش و پذیرش آن توجه شده است. در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مؤثر بر پذیرش کشت زعفران در شهرستانهای سنقر و صحنه در استان کرمانشاه انجام شد. رویکرد کلی پژوهش حاضر کیفی است و به منظور تحلیل دادههای بدست آمده از روش کدگذاری باز و محوری در نظریه بنیانی بهره گرفته شد. دادهها طی مصاحبههای انفرادی با سه نفر از کشاورزانی که اقدام به کشت زعفران نمودند و بصورت غیرتصادفی نمونهگیری شدند، جمعآوریگردید و اعتبار یافتهها از طریق فرآیند سه گوشهسازی تایید شد. براساسیافتههای تحقیق، پیش قدم بودن، توجه به جنبههای سرمایهای و سودآوری زعفران،توانایی تهیه امکانات موردنیاز کاشت زعفران، استفاده از کانالهای مناسب ارتباطی برای کسب آگاهی، سنجش شرایط مورد نیاز برای پذیرش و کاشت محصول و پذیرفتن این شرایط و عملیات بازاریابی و فروش محصول از مهمترین عوامل مؤثر بر پذیرش کشت زعفران به شمار میآیند. بنابراین، آموزش زودپذیران بالقوه، سرمایه گذاری در تبدیل و فرآوری و بستهبندی زعفران، توسعه دانش و تقویت مهارت زعفرانکاران توصیه میگردد.