مهدی ناقوس؛ سید محمد حسینی؛ همایون فرهنگفر
چکیده
به منظور بررسی اثر کلاله زعفران بر خصوصیات کیفی گوشت، از 250قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و پنج تکرار در هر تیمار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 015/0 (SS15)، 020/0 (SS20)، 025/0 (SS25) و 030/0 گرم در کیلوگرم کلاله زعفران (SS30) و شاهد (C) بود. در طول دوره پرورش جوجهها به طور آزاد به آب و خوراک دسترسی داشتند. در انتهای دوره آزمایش ...
بیشتر
به منظور بررسی اثر کلاله زعفران بر خصوصیات کیفی گوشت، از 250قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی با پنج تیمار و پنج تکرار در هر تیمار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 015/0 (SS15)، 020/0 (SS20)، 025/0 (SS25) و 030/0 گرم در کیلوگرم کلاله زعفران (SS30) و شاهد (C) بود. در طول دوره پرورش جوجهها به طور آزاد به آب و خوراک دسترسی داشتند. در انتهای دوره آزمایش (42 روزگی) از هر تکرار دو قطعه پرنده بر اساس میانگین تکرار انتخاب و کشتار شد. شاخصهای کیفی گوشت ران شامل ظرفیت نگهداری آب، افت وزنی، رنگ گوشت (L*, a*, b*)، اسیدیته و مالون دیآلدهید در سه بازه زمانی، یک، سه و پنج روز پس از کشتار (نگهداری شده در دمای چهار درجه سانتیگراد)و افت پخت، تست پانل(تردی، آبداری و طعم)، ماده خشک، پروتیئن و چربی گوشت ران در زمان کشتار اندازهگیری شد. تفاوت معنیداری بین تیمارها در درصد ماه خشک، پروتئین، چربی، افت وزنی، اسیدیته، رنگ گوشت (L*, a*, b*) و افت پخت مشاهده نشد. ظرفیت نگهداری آب به طور معنیداری (05/0≥p) در شاهد پایینتر از سایر تیمارها بود. مالوندیآلدهید در شاهد نسبت به سایر تیمارها بطور معنیداری (05/0≥p) بیشترین بود. میزان تردی، آبداری و طعم گوشت در شاهد بطور معنیداری (05/0≥P)پایینتر از تیمارهای SS20، SS25 و SS30 بود اما تفاوت معنیداری بین شاهد و SS15 مشاهده نشد. نتایج نشان داد کلاله زعفران دارای اثر آنتیاکسیدانی میباشد که میتواند باعث بهبود کیفیت گوشت ران جوجهها شود.
مجتبی زراعتکار؛ خلیل خلیلی؛ ابوالفضل فورگی نژاد
چکیده
زعفران گرانترین محصول کشاورزی و ادویه جهان است. اطلاعات کمیدر منابع علمی در مورد مشخصات فیزیکی و هندسی گل و اجزای آن وجود دارد. همچنین در مطالعات محدودی که در زمینه مکانیزاسیون فرآیندهای پس از برداشت زعفران انجام شده، امکان مطالعه دقیق جسم به دلیل نبود یک مدل مجازی وجود نداشته است. با ایجاد مدل سهبعدی بصورت شکل آزاد، نه تنها امکان ...
بیشتر
زعفران گرانترین محصول کشاورزی و ادویه جهان است. اطلاعات کمیدر منابع علمی در مورد مشخصات فیزیکی و هندسی گل و اجزای آن وجود دارد. همچنین در مطالعات محدودی که در زمینه مکانیزاسیون فرآیندهای پس از برداشت زعفران انجام شده، امکان مطالعه دقیق جسم به دلیل نبود یک مدل مجازی وجود نداشته است. با ایجاد مدل سهبعدی بصورت شکل آزاد، نه تنها امکان بررسی پارامترهای هندسی گل فراهم میشود، امکان مطالعه دقیقتر آن از نظر رفتار مکانیکی شامل رفتار آیرودینامیکی نیز فراهم می شود. در این مقاله با از روش مهندسی معکوس، اطلاعات سهبعدی اجزای گل زعفران با استفاده از اسکنر لیزری استخراج و پس از پردازش اطلاعات با استفاده از تکنیکها و الگوریتمهای استفاده و مدل سهبعدی گل زعفران بصورت شکل آزادایجاد شد. به دلیل عدم صلبیت و انعطافپذیری گل زعفران و نیاز اسکن اجزای داخلی آن مانند پرچم و کلاله، امکان اسکن گل به صورت یکپارچه وجود ندارد. بنابراین، هر یک از اجزای گل به صورت جداگانه اسکن شدند و سپس، با اتصال اجزای مختلف گل زعفران، مدل سهبعدی(3D)یکپارچه و صلب گل زعفران ایجاد شد. به دلیل ضخامت خیلی کم گلبرگها، ابر نقاط استخراج شدهی صفحات رویی با صفحات زیری تداخل دارد و به کمک نرمافزارهای موجود، امکان مدلسازی مستقیم گل از دادههای برگرفته از اسکن وجود ندارد. برای رفع مشکل تداخل ابر نقاط و جداسازی ابر نقاط صفحات رویی و زیری گلبرگهای گل زعفران،الگوریتمی ابداعی پیشنهاد شد که همسایگی همگن تصویر شده نامگذاری گردید. به دلیل مشکلات زیادی که در زمینه مدلسازی هندسی گلها و گیاهان وجود دارد، این الگوریتم برای حل بسیاری از مشکلات در این زمینه مفید خواهد بود.
عباس خاشعی سیوکی؛ سید رضا هاشمی؛ محسن احمدی
چکیده
تنش خشکی یکی از عوامل کاهش عملکرد محصولات کشاورزی به حساب میآید که اثرات آن حتی در گیاهانی که بومی مناطق خشک و نیمهخشک هستند مشاهده شده است. زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی با ارزش محسوب شده و توجه به کاهش اثرات تنش خشکی روی آن اهمیت خاصی دارد. بنابراین به منظور دستیابی به این مهم، تحقیقی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار ...
بیشتر
تنش خشکی یکی از عوامل کاهش عملکرد محصولات کشاورزی به حساب میآید که اثرات آن حتی در گیاهانی که بومی مناطق خشک و نیمهخشک هستند مشاهده شده است. زعفران (Crocus sativus L.) گیاهی با ارزش محسوب شده و توجه به کاهش اثرات تنش خشکی روی آن اهمیت خاصی دارد. بنابراین به منظور دستیابی به این مهم، تحقیقی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1392 انجام شد. زئولیت در چهار مقدار صفر (Z0)، 5/0 (Z1)، 1 (Z2) و 2 (Z3) درصد وزنی و آبیاری در سه سطح سنتی (I1)، آبیاری با تخلیه 70 درصد رطوبتی (I2) و آبیاری کامل (I3) به عنوان عوامل آزمایش در نظر گرفته شدند. صفات مورد مطالعه شامل وزن تر و طول گلبرگ، وزن تر و طول کلاله، وزن تر و طول خامه، وزن خشک کلاله و درصد سبز شدن زعفران بود. نتایج نشان داد که مقدار زئولیت در سطح احتمال 1/0 درصد بر وزن خشک کلاله و در سطح احتمال یک درصد بر شاخصهای وزن تر کلاله، وزن تر گلبرگ، وزن تر خامه و طول کلاله اثر معنیداری داشت. آبیاری نیز در سطح احتمال 1/0 درصد بر وزن خشک کلاله، در سطح احتمال یک درصد بر وزن تر خامه و در سطح احتمال پنج درصد بر وزن تر گلبرگ و طول کلاله اثر معنیداری نشان داد. همچنین اثر متقابل مقدار زئولیت و آبیاری بر وزن تر گلبرگ در سطح احتمال یک درصد و بر طول کلاله در سطح احتمال پنج درصد اثر معنیداری داشت.وزن تر کلاله تحت تأثیر کاربرد زئولیت قرار گرفت، به طوریکه سطوح کاربرد 5/0، 1 و 2 درصد وزنی زئولیت به ترتیب سبب افزایش 87، 5/87 و 94 درصدی وزن تر کلاله شدند.طول کلاله نیز تحت اثر مقدار زئولیت و مدیریت آبیاری قرار گرفت، به طوری که بیشترین طول کلاله در Z1 مشاهده شد که نسبت به Z0 افزایشی 65 درصدی داشت. همچنین افزایش آب آبیاری در I3 سبب افزایش 58 درصدی طول کلاله نسبت به I1 شد. سطوح کاربرد Z1 و Z2 سبب افزایش 5/67 و 60 درصدی وزن تر گلبرگ نسبت به شاهد شدند. تیمارهای I2 و I3 نیز اثر مثبت معنیداری بر افزایش این شاخص نسبت به I1 نشان دادند. وزن تر خامه تحت تأثیر مقدار زئولیت قرار گرفت و کاربرد سطوح Z1، Z2 و Z3 به ترتیب سبب افزایش 5/70، 5/68 و 64 درصدی این شاخص نسبت به شاهد (Z0) شد. وزن خشک کلاله با افزایش سطوح کاربرد زئولیت و کاربرد بیشتر آب، افزایش نشان داد، به طوری که بیشترین عملکرد زعفران در تیمارهای Z2I3، Z3I2 و Z3I3 مشاهده شد. با توجه به کمبود آب در شهرستان بیرجند پیشنهاد میشود که از تیمار Z3I2 در کشت زعفران استفاده شود.
رضا بهروان؛ سید وحید اسلامی؛ محمد علی بهدانی؛ اسکندر زند
چکیده
زعفران (Crocus sativus L.) از جمله مهمترین محصولات اقتصادی خراسان رضوی و جنوبی است که بدلیل ارتفاع کم و پوشش گیاهی ضعیف، قدرت رقابت با علفهای هرز را ندارد. به منظور مقایسه کارایی سه نوع از علفکشهای بازدارنده ACCase (سیکلوکسیدیم، هالوکسیفوپآرمتیلاستر، کوییزالوفوپپیاتیل) در کنترل علفهای هرز باریک برگ زعفران و اثرات ...
بیشتر
زعفران (Crocus sativus L.) از جمله مهمترین محصولات اقتصادی خراسان رضوی و جنوبی است که بدلیل ارتفاع کم و پوشش گیاهی ضعیف، قدرت رقابت با علفهای هرز را ندارد. به منظور مقایسه کارایی سه نوع از علفکشهای بازدارنده ACCase (سیکلوکسیدیم، هالوکسیفوپآرمتیلاستر، کوییزالوفوپپیاتیل) در کنترل علفهای هرز باریک برگ زعفران و اثرات اختلاط آنها با کود مایع پرولکس بر خصوصیات رشدی و عملکرد آن، آزمایشی مزرعهای در آرین شهر (استان خراسان جنوبی) در سال زراعی 90-1389 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. این آزمایش با دو عامل نوع علفکش در سه سطح (شامل علف کشهای سیکلوکسیدیم، هالوکسیفوپآرمتیلاستر، کوییزالوفوپپیاتیل) همراه شاهد بدون کاربرد علفکش و کود مایع پرولکس در دو سطح (با و بدون کود مایع) اجرا شد. مزرعۀ آزمایش دو ساله بود و سمپاشی علفکشها و محلولپاشی کود مایع در مرحلۀ سه تا پنج برگی علفهای هرز باریک برگ در نیمۀ بهمن ماه انجام شد. صفات تراکم و وزن خشک علفهای هرز باریک برگ و طول و وزن برگ و عملکرد زعفران مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که کاربرد کود مایع پرولکس وزن خشک برگ و عملکرد زعفران را در شرایط اختلاط با و بدون علفکش افزایش داد. علفکش سیکلوکسیدیم (فوکوس) با تأثیر منفی بر گیاه زعفران باعث کاهش معنیدار عملکرد آن شد. در مورد علفکشهای کوییزالوفوپ- پی- اتیل (تارگاسوپر) و هالوکسیفوپ- آر- متیل (گالانتسوپر)، اگرچه عملکرد زعفران تفاوت قابل ملاحظهای با شرایط بدون کاربرد علفکش، وقتی اختلاط علفکش و کود مایع صورت نگرفت، نداشت، اما در شرایط اختلاط با کود مایع، افزایش عملکرد قابل توجهی (10-2 درصد) ایجاد شد. به طور کلی، به نظر میرسد که کاربرد کود مایع پرولکس همراه با علفکشهای تارگاسوپر و گالانت سوپر ضمن کنترل مناسب علفهای هرز باریک برگ، عملکرد زعفران را افزایش خواهد داد.
سرور خرم دل؛ پرویز رضوانی مقدم؛ قربانعلی اسدی؛ ابوالفضل میرشکاری
چکیده
به منظور مطالعه تأثیر نسبتهای کشت مخلوط افزایشی زیره سبز(Cuminum cyminum L.) با زعفران (Crocus sativus L.) بر عملکرد و اجزای عملکرد هر دو گونه، آزمایشی در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 93-1392 و 94-1393 اجرا شد. نسبتهای کشت مخلوط افزایشی شامل 100% زعفران+20% تراکم مطلوب ...
بیشتر
به منظور مطالعه تأثیر نسبتهای کشت مخلوط افزایشی زیره سبز(Cuminum cyminum L.) با زعفران (Crocus sativus L.) بر عملکرد و اجزای عملکرد هر دو گونه، آزمایشی در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 93-1392 و 94-1393 اجرا شد. نسبتهای کشت مخلوط افزایشی شامل 100% زعفران+20% تراکم مطلوب زیره سبز، 100% زعفران+40% تراکم مطلوب زیره سبز، 100% زعفران+60% تراکم مطلوب زیره سبز، 100% زعفران+80% تراکم مطلوب زیره سبز، 100% زعفران+100% تراکم مطلوب زیره سبز و کشت خالص هر دو گیاه به عنوان تیمار مدنظر قرار گرفتند. زعفران و زیره سبز به ترتیب بر اساس تراکم مطلوب 50 بنه در متر مربع و 120 بوته در متر مربع کاشته شدند. نتایج نشان داد که اثر نسبتهای کشت مخلوط افزایشی زیرهسبز بر تعداد گل، وزن تر گل و وزن خشک کلاله زعفران معنیدار (01/0p≤) بود. بیشترین وزن تر گل و وزن خشک کلاله زعفران برای کشت خالص زعفران به ترتیب با 87/291 و 77/2 گرم بر متر مربع بدست آمد. بالاترین مقادیر این صفات در مقایسه بین نسبتهای کشت مخلوط افزایشی با زیرهسبز برای نسبت 100% زعفران+60% تراکم مطلوب زیره سبز به ترتیب برابر با 34/214 و 98/1 گرم بر متر مربع حاصل شد. اجزای عملکرد و عملکرد بیولوژیکی، دانه و اسانس زیره سبز به طور معنیداری تحت تأثیر نسبتهای کشت مخلوط با زعفران قرار گرفت (01/0p≤). بیشترین عملکرد بیولوژیکی و دانه برای کشت خالص به ترتیب برابر با 08/243 و 87/120 گرم بر متر مربع بدست آمد. بالاترین مقادیر این صفات در مقایسه بین الگوهای کشت مخلوط برای نسبت 100% زعفران+100% تراکم مطلوب زیره سبز به ترتیب با 15/171 و 90/84 گرم بر متر مربع بدست آمد. با افزایش درصد حضور زیره سبز از 20 به 100 درصد در کشت مخلوط با زعفران، عملکرد اسانس به ترتیب 77، 61، 39 و 19 درصد افزایش یافت. دامنه نسبت برابری زمین زعفران و زیره سبز به ترتیب بین 1-28/0 و 1-16/0 محاسبه گردید. بالاترین مجموع نسبت برابری زمین برای نسبت 100% زعفران+60% تراکم مطلوب زیره سبز با 12/1 بدست آمد. بدین ترتیب، بر اساس نتایج توصیه میشود که کشت مخلوط زعفران با گیاهان دارویی نظیر زیره سبز به منظور بهبود عملکرد این گونه ارزشمند مد نظر قرار گیرد.
بهروز سبحانی
چکیده
این تحقیق به منظور مطالعه و شناخت قابلیتهای طبیعی استان اردبیل برای کشت زعفران با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی در سال 2014 اجرا شد. دادههای عناصر اقلیمی از قبیل بارندگی سالانه، بارندگی طول دوره رشد، دمای سالانه، دمای طول دوره رشد، دمای حداقل مطلق و تعداد روزهای یخبنداناز 14 ایستگاه موجود در منطقه اردبیل بین سالهای 1988 – ...
بیشتر
این تحقیق به منظور مطالعه و شناخت قابلیتهای طبیعی استان اردبیل برای کشت زعفران با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی در سال 2014 اجرا شد. دادههای عناصر اقلیمی از قبیل بارندگی سالانه، بارندگی طول دوره رشد، دمای سالانه، دمای طول دوره رشد، دمای حداقل مطلق و تعداد روزهای یخبنداناز 14 ایستگاه موجود در منطقه اردبیل بین سالهای 1988 – 2013 میلادی تهیه گردید. همچنین شیب، خاک و ارتفاع از سطح دریا برای تعیین و شناسایی منطقه مساعد کشت زعفران مورد استفاده قرار گرفتند. با بهرهگیری از نیاز رویشی (شرایط اقلیمی مطلوب) گیاه زراعی مورد مطالعه، لایه اطلاعاتی تولید و هر سری از دادهها ارزشگذاری و طبقهبندی شدند. به منظور بررسی نقش تأثیرگذاری هریک از عناصر اقلیمی و عوامل فیزیکی زمین در پهنهبندی آگروکلیماتیک با روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) با توجه به نیاز اکولوژیکی، دادههای مورد مطالعه در محیط سامانه اطلاعات جغرافیاییGIS ارزشگذاری شدند. سپس با تلفیق کلیه دادههای عناصر و عوامل اقلیمی بصورت یکجا، نقشه قابلیت اراضی برای کاشت زعفران در استان اردبیل تهیه گردید. نتایج نشان داد که حدود 41 درصد از مساحت استاناردبیل شرایط مناسب، 20 درصد شرایط متوسط و 39 درصد شرایط نامناسب برای کاشت گیاه زعفران میباشد.
زهرا سلطانی؛ حمید فرهمند بروجنی؛ عباس عابد اصفهانی
چکیده
امروزه مشکلات مربوط به خوردگی کاغذ ناشی از مرکب آهن-مازو شناخته و روشهایی برای درمان نسخ قدیمی آسیبدیده به وسیله مرکب آهن-مازو یافت شده است، اما واضح است که این روشهای درمانی برای نسخ قدیمی آسیبدیده و راهکاری برای مرکبهای امروزی که احتمالاً در آینده آسیبهایی را بر روی کاغذ ایجاد خواهند کرد، پیشنهاد نشده است. از آنجا ...
بیشتر
امروزه مشکلات مربوط به خوردگی کاغذ ناشی از مرکب آهن-مازو شناخته و روشهایی برای درمان نسخ قدیمی آسیبدیده به وسیله مرکب آهن-مازو یافت شده است، اما واضح است که این روشهای درمانی برای نسخ قدیمی آسیبدیده و راهکاری برای مرکبهای امروزی که احتمالاً در آینده آسیبهایی را بر روی کاغذ ایجاد خواهند کرد، پیشنهاد نشده است. از آنجا که کارهای پژوهشی صورت گرفته در این زمینه هنوز به درستی راهگشایی در این زمینه نبوده است؛ پس، پژوهش در این زمینه امری لازم و ضروری است. لذا در پژوهش حاضر تأثیر افزودنی زعفران بر روی مرکب سنتی با استفاده از مطالعات آزمایشگاهی صورت گرفت؛ با این هدف که دریابیم، عصاره زعفران چه تأثیری در بازدارندگی از خوردگی کاغذ به وسیله مرکب آهن-مازو دارد. سؤالاتی که در این پژوهش مطرح شد به این ترتیب است که: زعفران چه اثراتی بر روی مرکب خوشنویسی و کاغذ دارد؟ و بویژه مقدار افزودنی مذکور در جلوگیری از تخریب سلولز چه نقشی دارد؟ در این پژوهش پس از ساخت چهار نمونه مرکب مشکی با استفاده از رسالههای کهن، پیرسازی تسریعی دما بر روی نمونهها بر طبق استاندارد انجام شد. سپس با استفاده از دستگاه pH سنج و رنگسنج، نمونهها pH سنجی و رنگسنجی شدند. در تکمیل آزمایشها، برای بررسی تأثیر زعفران برروی مرکب، طیف سنجی تبدیل فوریه-مادون قرمز و طیفسنجی مرئی-فرابنفش (Uv-Vis) انجام شد. روش یافتهاندوزی در این پژوهش؛ کتابخانهای و آزمایشگاهی، اینترنتی و روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است.نتایج نشان داد که افزودن زعفران به مرکب از خوردگی کاغذ ناشی از مرکب آهن-مازو در طول زمان جلوگیری میکند. به دلیل اینکه محلول زعفران به عنوان یک بافر عمل میکند و با بالا رفتن غلظت، اثر بافری آن افزایش مییابد.
مهدی بیات؛ رضا امیرنیا؛ مهدی تاجبخش؛ بهاتین تانیولاچ
چکیده
به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی زعفران، شش اکوتیپ زراعی از نقاط مختلف استان خراسان رضوی (مشهد، تربتجام، گناباد و تربتحیدریه) و استان خراسان جنوبی (قاین و بیرجند) تهیه و با استفاده از نشانگرهای مولکولی iPBS و SSR مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیههای مولکولی نشان داد که 28 نشانگر iPBS و 22 نشانگر SSR به ترتیب 179 و 44 آلل چندشکلی را شناسایی ...
بیشتر
به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی زعفران، شش اکوتیپ زراعی از نقاط مختلف استان خراسان رضوی (مشهد، تربتجام، گناباد و تربتحیدریه) و استان خراسان جنوبی (قاین و بیرجند) تهیه و با استفاده از نشانگرهای مولکولی iPBS و SSR مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تجزیههای مولکولی نشان داد که 28 نشانگر iPBS و 22 نشانگر SSR به ترتیب 179 و 44 آلل چندشکلی را شناسایی نمودند و تعداد باندهای تکثیر یافته برای هر نشانگر به ترتیب 10-3 (میانگین 4/6) و 3-1 (میانگین 2) بود. همچنین میانگین محتوای اطلاعات چندشکلی نشانگرهای iPBS و SSR به ترتیب 79/0 و 40/0 تخمین زده شد. از طرفی، نتایج تجزیه واریانس مولکولی نشان داد که بر اساس نشانگر iPBS واریانس درون اکوتیپها نسبت به واریانس بین اکوتیپها بیشتر میباشد، در حالیکه بر اساس نشانگر SSR واریانس بین اکوتیپها بیشتر از واریانس داخل اکوتیپها بود. همچنین تجزیه خوشه، اکوتیپهای مورد مطالعه را در سه گروه قرار داد و این گروهبندی توسط تجزیه به مؤلفههای اصلی مورد تأیید قرار گرفت. با اینحال، اکوتیپهای بیرجند و گناباد و همچنین اکوتیپهای تربتحیدریه و قاین از لحاظ هر دو تجزیه خوشهای اختلاف معنیداری با یکدیگر نداشتند. با اینحال، شباهت ژنتیکی بالایی بین کلیه اکوتیپهای زعفران گزارش شد. نتایج این تحقیق نشان داد اگر چه هر دو نشانگر در ارزیابی تنوع ژنتیکی اکوتیپهای زعفران کارآمد بودند، ولی نشانگر iPBS در مقایسه با نشانگر SSR کارایی بالاتری در تعیین تنوع ژنتیکی اکوتیپهای مورد مطالعه زعفران داشت.
علی خاوری؛ محمد علی بهدانی؛ غلامرضا زمانی؛ سهراب محمودی
چکیده
به منظور بررسی تأثیر روش کاشت و وزن بنه بر عملکرد بنه و گل زعفران آزمایشی در شهر اسفدن بصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 92-1391 اجرا شد. صفات مورد مطالعه شامل تعداد گل، وزن گل، وزن تر کلاله و خامه، وزن خشک کلاله و خامه، تعداد بنه دختری و وزن بنه دختری بود. سه روش کاشت کپهای (سنتی)، نواری ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر روش کاشت و وزن بنه بر عملکرد بنه و گل زعفران آزمایشی در شهر اسفدن بصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 92-1391 اجرا شد. صفات مورد مطالعه شامل تعداد گل، وزن گل، وزن تر کلاله و خامه، وزن خشک کلاله و خامه، تعداد بنه دختری و وزن بنه دختری بود. سه روش کاشت کپهای (سنتی)، نواری و جوی و پشتهای به عنوان فاکتور اصلی و سه وزن بنه 6 تا 8، 9 تا 11 و 12 تا 14 گرم به عنوان فاکتور فرعی به عنوان تیمار در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که انداره بنه بیشترین تأثیر را بر عملکرد زعفران داشت، بطوریکه با افزایش اندازه بنه از 6 تا 8 گرم به 9 تا 11 گرم عملکرد گل و عملکرد کلاله و خامه زعفران به ترتیب به میزان 65/161 درصد و 19/176 درصد افزایش یافت و همچنین با افزایش اندازه بنه از 9 تا 11 گرم به 12 تا 14 گرم عملکرد گل و عملکرد کلاله و خامه زعفران به ترتیب به میزان 45 درصد و 47 درصد افزایش داشت. در این آزمایش روش کاشت تأثیر معنیداری بر عملکرد زعفران نداشت. تعداد بنه دختری و وزن بنههای دختری تحت تأثیر تیمارهای روش کاشت و وزن بنه قرار گرفتند، به طوریکه بیشترین تعداد و وزن بنههای دختری از روش کاشت جویپشتهای و کمترین تعداد بنه دختری از روش کاشت کپهای و کمترین وزن بنههای دختری از روش کاشت نواری در متر مربع حاصل شد و بیشترین تعداد بنه دختری و وزن بنههای دختری از گروه وزنی 14-12 گرم و کمترین تعداد و وزن بنههای دختری از گروه وزنی 8-6 گرم در متر مربع حاصل شد. اثر متقابل روش کاشت و اندازه بنه بر عملکرد زعفران معنیدار نبود و تنها بر تعداد بنه دختری تأثیرگذار بود؛ بطوریکه اندازه بنه 12 تا 14 گرم در روش کاشت جوی پشتهای با 8/170 بنه بیشترین تعداد بنه دختری را در متر مربع به خود اختصاص داد؛ در حالیکه اندازه بنه 6 تا 8 گرم در روش کاشت کپهای با 89/74 بنه کمترین تعداد بنه دختری را در متر مربع دارا بود. بنابراین، میتوان نتیجه گرفت کهازطریقدرجهبندیوکاشتبنههای درشتمیتواندرهمانسالاولبهمحصولیرسیدکهکشاورزانسنتیدرسال سوموبهبعدبهآندستمییابندوازاینطریقدروقتومنابعمالیکشاورز صرفهجوییمیشود.
فاطمه امیریان؛ سید محمد علی کارگر
چکیده
به منظور مطالعه تاثیر هورمون جیبرلین و وزن بنه بر تولید گل و دیگر صفات گیاه زعفران، آزمایشی در سال ۱۳۹۰ به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آزمایشی واقع در کیلومتر 5 جاده کرمانشاه- تهران انجام پذیرفت. فاکتور ها شامل: A (وزن بنه 4، 6 و 8 گرم)، B (تیمار بنه ها در هورمون جیبرلین 0، ۲۰۰ و ppm400) و C (کود فسفاته ...
بیشتر
به منظور مطالعه تاثیر هورمون جیبرلین و وزن بنه بر تولید گل و دیگر صفات گیاه زعفران، آزمایشی در سال ۱۳۹۰ به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آزمایشی واقع در کیلومتر 5 جاده کرمانشاه- تهران انجام پذیرفت. فاکتور ها شامل: A (وزن بنه 4، 6 و 8 گرم)، B (تیمار بنه ها در هورمون جیبرلین 0، ۲۰۰ و ppm400) و C (کود فسفاته 0 و 120kg/ha). بودند که بر روی 9 صفت مورفولوژیک اکوتایپ قاین، مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس تنوع معنی داری در سطح 1% را در اکثر صفات نشان داد. در مقایسه میانگین اثر متقابل وزن بنه و هورمون جیبرلین (AB) (مصرف ppm ۲۰۰ جیبرلیک اسید در بنه هایی با وزن ۸ گرم) با بیشترین میانگین طول کلاله و بعد از آن اثراتی از جمله (مصرف ppm ۴۰۰ جیبرلیک اسید در بنه های ۸ گرمی) قابل توجه بودند. در مقایسه میانگین وزن خشک کلاله از نظر فاکتور A (وزن بنه) در سطح احتمال ۱٪ (بنه های ۴ و ۶ گرمی) وزن بیشتری داشتند. در بررسی وزن خشک کلاله از طریق فاکتور C (مصرف کود فسفاته) (مصرف ۱۲۰ کیلو گرم کود فسفاته در هکتار) در سطح احتمال ۱٪ بیشترین تاثیر را داشت. مقایسه میانگین اثر متقابل AB نشان داد بیشترین میانگین وزن خشک کلاله متعلق به (کاشت بنه های ۶ گرمی در شرایط عدم مصرف جیبرلیک اسید) بود. بررسی اثر متقابل BC بر وزن خشک کلاله نشان داد (عدم مصرف هورمون جیبرلین و در عین حال مصرف کود فسفاته به میزان ۱۲۰ کیلوگرم در هکتار) بیشترین تأثیر را بر وزن خشک کلاله داشت و پس از آن مصرف ppm ۴۰۰ جیبرلین و ۱۲۰ کیلوگرم کود فسفاته قرار داشت. به طور کلی مشخص شد که مصرف سطوح متوسط هورمون جیبرلین در بنه های با وزن متوسط در اکوتایپ قاین نتیجه بهتری دارد.