نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استاد، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند

2 دانشجوی کارشناسی ارشد فیتو شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند

3 استادیار، دانشکده علوم، دانشگاه بیرجند

چکیده

سنتز سبز نانوذرات فلزی با اندازه 100-1 نانومترمورد توجه زیادی قرار گرفته است. این نانوذرات کاربردهای فراوانی در شاخه‌های مختلف علوم و تکنولوژی دارند. در این پژوهش، عصاره­ی آبی گلبرگ زعفران استخراج گردید و در سنتز نانو ذرات نقره مورد استفاده قرار گرفت. نانو ذرات نقره سنتز شده با استفاده از تکنیکهای مختلف (طیف سنجی ماورای بنفش/مرئی، زیر قرمز، تصویر برداری با میکروسکوپ الکترونی و اشعه ایکس) شناسایی شدند. اندازه نانوذرات سنتزی با استفاده از نمودار اشعه ایکس تعیین گردید (18 نانومتر). تصویربرداری با میکروسکوپ الکترونی نیز اندازه ذرات را حدود 18 نانومتر نشان داد که نتایج بدستآمده از تصویر­برداری با میکروسکوپ الکترونی با نمودار اشعه ایکس همخوانی کامل دارد. همچنین، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی عصاره­ی گلبرگ زعفران با استفاده از حلال­های مختلف با قطبیت متفاوت (اتانول، متانول، اتیل­استات و کلروفرم) استخراج گردید. نتایج نشان داد، عصاره متانولی بیشترین مقدار ترکیبات فنلی (87.6×10-3 mg/g) و عصاره اتانولی بیشترین مقدار ترکیبات فلاونوئیدی (32.68×10-3 mg/g) را دارا می­باشد و کمترین مقدار آنها در کلروفرم (14.08×10-3 و 2.07×10-3 به ترتیب برای فنل و فلاونوئید) استخراج می­شود. همچنین، توانایی مهار رادیکالهای آزاد 2و2-دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) در عصاره متانولی گلبرگ و پرچم زعفران (IC50) به صورت جداگانه اندازه­گیری شد. نتایج نشان داد عصاره متانولی گلبرگ زعفران خاصیت آنتی­اکسیدانی بالاتری نسبت به عصاره متانولی پرچم زعفران دارد (IC50 برای گلبرگ و پرچم زعفران بترتیب برابر با 9/5 و 71/14 میلیگرم برمیلیلیتر است). 

کلیدواژه‌ها

AbdelHamid, A. A., Al-Ghobashy, A. M., Fawzy, M., Mona B. Mohamed, M. B., Abdel-Mottaleb, M., 2013. Phytosynthesis of Au, Ag, and Au−Ag bimetallic nanoparticles using aqueous extract of  sago pondweed (Potamogeton pectinatus L.). Sustainable Chem. Eng. 1, 1520−1529.
Ahmad, N., Sharma, S., Alam, M.K., Singh, V.N., Shamsi, S.F., Mehta, B.R., Fatma, A., 2010. Rapid synthesis of silver nanoparticles using dried medicinal plant of basil. Clloids surf. B: 81, 81-86.
Araujo, C.R.R., SiIlva, T. M., Villela, M. L. P., Alcantara, A. F. C., Dessimoni-Pinto, N. A. V., 2013. Total antioxidant capacity, total phenolic content and mineral elements in the fruit peel of Myrciaria cauliflora. Braz. J. Food Technol.16, 301-309.
Baghai, N., and Maleki Farahani, S., 2014. Comparison of nano and micro chiron fertilizers on quantitative yield and assimilates allocation of saffron (Crocus sativus L.). J. Saff. Res. 1(2), 156-169. [in persion with English sammery]
Bar, H., Bhui, D.K., Sahoo, G.P., Sarkar, P., Pyne, S., Misra, A., 2009. Green synthesis of silver nanoparticles using seed extract of Jatropha curcas. Colloids and surf. A: Physicochem. Eng. Aspects. 348, 212-216.
Dwivedi, A.D., and Gopal, K., 2010. Biosynthesis of silver and gold nanoparticles using Chenopodium album leaf extract. Colloids and surf. A: Physicochem. Eng. Aspects. 369, 27-33.
Fazli, R., Nazarnezhad, N., Ebrahimzadeh, M., 2013. Evaluation of the antioxidant capacities and totalhenolic contents of beech, horn beam and poplar bark. J..Forest and Wood Prod. 66(3), 339-349. [in persion with English sammery]
Goulas, V., Papoti, V., Exarchou, V., Tsimidou, M., Gerothanassis, I, P., 2010. Contribution of flavonoids to the overall radical scavenging activity of olive (Olea europaea L.) leaf polar extracts. J. Agric. Food Chem. 58, 3303–3308.
Hadizadeh, F., Mohajeri, S.A., Seifi, M., 2010. Extraction and purification of crocin from Saffron ssimple and efficient crystallization method. Pak. J. Biol. Sci. 13(14), 691-698.
Huang, J., Sun, Q. Li. D., Lu, Y., Su, Y., Yang, X., Wang, H., Wang, Y., Shao, W., He, N., Hong, J., Chen, C., 2007. Biosynthesis of silver and gold nanoparticles by novel sundried Cinnanonum camphora leaf. Nanotechnol. 18, 105-104.
Jha, A.K., Prasad, K., Prasad, K., Kulkarni, A.R., 2009. Plant system: Nature,s nanofactory. Colloids surf., B. .73, 219-223.
Karimi, E., Oskoueian, E., Hendra, R., Jaafar, H. Z.E., 2010. Evaluation of Crocus sativus L. stigma phenolic and flavonoid compounds and its antioxidant Activity. Molec. 15, 6244-6256.
Kumar, K, P., Paul, W., Sharma, Ch, P., 2011. Green synthesis of gold nanoparticles with Zingiber officinale extract: characterization and blood compatibility. Process Biochem. 46, 2007-2013
Liang, W., Church, T.L., Harris, A.T., 2014. Biogenic synthesis of photocatalytically active Ag/Tio2 and Au/Tio2 composites. Green  Chem. 14, 968-975.
Nazari, M., Zolfaghari, R., Fayyaz, P., 2013. An i on trends of annual and seasonal rainfall and temperature in different climatologically regions of Iran. J Forest Wood Products. 66(1), 1-14.
Naviglio, D., Conti, S., Ferrara, L., Santini, A., 2010. Determination of moisture in powder and lyophilised Saffron (Crocus sativus L.) by karl fischer method. J. Food Sci.  4, 1-6.
Pourmortazavi, S.M., Taghdiri, M., Makari, V., Rahimi-Nasrabadi, M., 2015. Procedure optimization for green synthesis of silver nanoparticles by aqueous extract of Eucalyptus oleosa. Spectrochim. Acta. Part A. 136, 1249–1254.
Prasain, J.K., Wang, C.C., Barnes, S., 2004. Serial Review: Flavonoids and isoflavones (Photoestrogens):  absorption,  metabolism, and  bioactivity. Biol. Med. 37(9), 1324-1350.
Sadeghi, B., Rostami, A., Momeni, S.S., 2015. Facile green synthesis of silver nanoparticles using seed aqueous extract of Pistacia atlantica and its antibacterial activity. Spectrochim. Acta Part A. 134, 326–332.
Sathishkumar, M., Sneha, K., Won, S.W., Cho, C.W., Kim, S., Yun, Y.S., 2009. Cinnamon zeylanicum bark extract and powder mediated green synthesis of nano-crystalline silver particles and its bactericidal activity. Colloids surf. B 73, 332-338.
Seralathan, J., Stevenson, P., Subramaniam, S., Raghavan, R., Pemaiah, B., Sivasubramanian, A., Veerappan, A., 2014. Spectroscopy investigation on chemo-catalytic, free radical scavenging and bactericidal properties of biogenic silver nanoparticles synthesized using Salicornia brachiata aqueous extract. Spectrochim. Acta Part A 118, 349–355.
Shao, Y., Tang, F., Huang, Y., Xu, F., Chen, Y., Tong, C., Chen, H., Bao, J., 2014. Analysis of genotype  environment interactions for polyphenols and antioxidant capacity of rice by association  mapping. J. Agric. Food Chem. 62, 5361−5368.
Sre, P.R.R., Reka, M., Poovazhagi, R., Arul Kumar, M.A., Murugesan, K., 2015. Antibacterial and cytotoxic effect of biologically synthesized silver nanoparticles using aqueous root extract of Erythrina indica lam. Spectrochim. Acta Part A: 135, 1137–1144.
Trigueros, L., Wojdyło, A., Sendra, E., 2014. Antioxidant activity and  protein−polyphenol interactions in a Pomegranate (Punica granatum L.) Yogurt. J. Agric. Food Chem. 62, 6417−6425.
Valli, J.S., and Vaseeharan, B., 2012. Biosynthesis of silver nanoparticles by Cissus quadrangularis extracts. Mater. Lett. 82, 171-173
Vinod, V.T.P., Saravanan, P., Sreedhar, B., Keerthi Devi, D., Sashidhar, R.B., 2011. A facile synthesis and characterization of Ag, Au and Pt nanoparticles using a natural hydrocolloid gum kondagogu (Cochlospermum gossypium). Colloids Surf. B.  83, 291-298.