نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
2 دانشیار گروه پژوهشی زعفران دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
3 استادیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
4 پژوهشگر زعفران پارک علم و فناوری خراسان رضوی
چکیده
به منظور بررسی تأثیر کودهای آلی و شیمیایی روی برخی از صفات مورفولوژیک و زراعی زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در تربت حیدریه در سال زراعی 91-1390 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود های آلی گاوی نیمه پوسیده (40 تن در هکتار)، کود کمپوست (20 تن در هکتار)، کود کامل NPK با نسبتهای (نیتروژن 50 کیلو، فسفر و پتاسیم هر یک 25 کیلوگرم در هکتار) و شاهد (عدم استفاده از کود) بودند. صفات وزن و تعداد کل، بالای 8 گرم، 8-4 گرم، 4-1 گرم و کمتر از 1 گرم، طول، عرض و تعداد برگ و همچنین تعداد بوته اندازه گیری شدند. نتایج بررسی، اثرات معنی دار تیمارهای کودی را بر شاخصهای رشدی زعفران نشان داد، اما برای بنههای با وزن مختلف، نوع کود مؤثر متفاوت بود. بیشترین میزان وزن کل بنه، وزن و تعداد بنههای بالای 8 گرم، تعداد بنههای 8-4 گرم، طول و عرض برگها مربوط به تیمار کود گاوی بود. بیشترین تعداد کل بنهها، تعداد و وزن بنههای کمتر از 1 گرم در تیمار کود NPK مشاهده شد. همچنین بیشترین وزن بنههای 4-1 گرم مربوط به تیمار کود کمپوست بود.
کلیدواژهها