ارزیابی اقتصادی- اجتماعی کشت زعفران به‌جای گندم (مطالعه موردی: حاشیه هلیل‌رود)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران.

2 استاد، گروه اقتصاد کشاورزی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران.

3 دانشیار، گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران.

چکیده

استان کرمان به‌عنوان یکی از قطب‌های اصلی کشاورزی کشور با بحران شدید کم‌آبی مواجه است که بخش کشاورزی سهم قابل‌توجهی در آن دارد. زعفران نسبت به بسیاری از محصولات زراعی به آب کمتری نیاز دارد و سازگاری نسبی با شرایط نیمه‌گرمسیری دارد. منطقه حاشیه هلیل‌رود در این استان بر اساس بررسی‌های اقلیمی و شواهد موجود، پتانسیل مناسبی برای کشت زعفران دارد. با توجه به محدودیت منابع آبی، نرخ بالای بیکاری و سطح اقتصادی پایین ساکنان این منطقه، کشت زعفران می‌تواند به‌عنوان یک گزینه بالقوه برای اصلاح الگوی کشت مطرح شود. در این پژوهش، ارزیابی اقتصادی-اجتماعی کشت زعفران به‌جای گندم در منطقه حاشیه هلیل‌رود با استفاده از روش ماتریس تحلیل سیاستی (PAM) انجام شده است. داده‌ها از طریق پرسش‌نامه و مطالعات میدانی از گندم‌کاران هلیل‌رود و زعفران‌کاران منطقه دشتخاک شهرستان زرند (به‌دلیل تشابه اقلیمی) گردآوری گردید. نتایج نشان داد تولید زعفران دارای مزیت نسبی است، در حالی‏که تولید گندم فاقد این مزیت می‌باشد. همچنین مشخص شد که تولیدکنندگان گندم، برخلاف زعفران‌کاران، بدون حمایت‌های دولتی با چالش پایداری اقتصادی مواجه خواهند شد. تحلیل حساسیت برای زعفران نشان داد نرخ ارز در نقطه سر به سری معادل 319500 ریال است. بر این اساس، پیشنهاد می‌شود سیاست‌گذاران بخش کشاورزی با رویکردی تدریجی و هدفمند، امکان حمایت از کشت زعفران را از طریق آموزش، تسهیلات مالی و ایجاد زیرساخت‌های بازاریابی و فرآوری مورد بررسی قرار دهند.

کلیدواژه‌ها


Alizadeh-Salteh, S., Nayyerpoor, A., & Hooshmand, S. (2017). Evaluation of Socio-economic effects and profit efficiency of saffron cultivation in Bonab of Marand. Journal of Saffron Research, 5(1), 78-89. [In Persian].
Anbari, K., Ahmadi, S A Y., Rezaian, S., Sabooteh, T., Shirzadehgan, R., & Pirzadroozbahani, T. (2018). Using Cochran formula for investigation of the significance of students' passing or failing: an evidence-based protocol in medical education. Iranian Journal of Medical Education, 18, 319-321. [in Persian].
Falsoleiman, M., & Chakoshi, B. (2011). The role of optimum management of farming water consumption to increase the exploitation and stability of water resources of critical plains in arid areas of the country. Journal of Geography and Regional Development, 9(1). [in Persian].
Google Earth. (2023). Elevation and climate data of Rabor County. Retrieved from https://earth.google.com
Golbaz, M., Heidari, B., Hoseinzad-Firozi, J., Hayati, B., & Riyahi Dorcheh, F. (2017). Economic, Social and Environmental Impacts Evaluation of Tangab Dam and Water Network in Firuozabade Fars. Iranian
Journal of Agricultural Economics and Development Research, 48(2): 179-195. [in Persian].
Habibzadeh, Y., Eyvazi, A., & Abdi, S. (2020), Evaluation of areas suitable for irrigated wheat cultivation in terms of economic costs and reduction of water consumption in the counties of West Azerbaijan Province, Iranian Crop Plant Sciences, 51(3), 205-220. [In Persian].
Hatami Sardashti, Z., Bakhshi, M., & Jami Al-Ahmadi, M. (2014). Economic analysis of saffron production in South Khorasan Province. Ecological Agriculture, 1(4), 42-33. [in Persian].
Kafi, M., Koochaki, A., Rashed, M. H., & Nassiri mahallati, M. (2002). Saffron (Crocus sativus): Production and Processing. Ferdowsi University of Mashhad. [In Persian].
Mehmeti, A., Candido, V., Canaj, K., Castronuovo, D., Perniola, M., D’Antonio, P., & Cardone, L. (2024). Energy, Environmental, and Economic Sustainability of Saffron Cultivation: Insights from the First European (Italian) Case Study. Sustainability, 16(3), 1179.
Ministry of Agriculture Jihad. (2023). Agricultural statistics yearbook (Crop year 1400–1401). Center for Statistics, Information and Communication Technology. [in Persian].
Mohammadi, D. (2004). Determining the relative advantage of oilseeds and investigating the problems of their production in Fars Province, Journal of Agricultural Economics and Development, 12(47), 125. [In Persian].
Monke, E. A., & Pearson, S. R. (1989). The Policy Analysis Matrix for Agricultural Development. Cornell University Press.
Moradi, A. (2018). Substitution of Saffron Cultivation Instead of Wheat in Qom Province. (Master's Thesis). Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran.
Mucavele, F. G. (2000). Analysis of comparative advantage and agricultural trade in Mozambique. USAID Bureau for Africa, Office of Sustainable Development.
Najarzadeh, R., Reed, M., Saghaian, S., Aghaei, M., & Rezagholizadekh, M. (2011). A study of Iran’s comparative costs in saffron. Journal of International Agricultural Trade and Development, 7(1), 59.
Norozian, M., Hosseini, S. M. & Akbari, A. (2019). The Impact of Proposed Water Pricing Policies on the Comparative Advantage of Agricultural Products in Kashmar. Journal of Water Research in Agriculture, 33(2), 315-326. [in Persian].
Pirasteh‐Anosheh, H., Babaie‐Zarch, M. J., Nasrabadi, M., Parnian, A., Alavi‐Siney, S. M., Beyrami, H., ... & Race, M. (2023). Climate and management factors influence saffron yield in different environments. Agrosystems, Geosciences & Environment, 6(3), e20418.
Poorkhaleghi Chatroodi, M., Mehrabi Bashrabadi, H. & Khajepoor, E. (2020). Factors Affecting the Adoption of Saffron Cultivation Case Study of Dashtkhak village in Kerman Province. Saffron Agronomy and Technology, 8(1), 131-144. [in Persian].
Pour Salehi, F., Khashei Siuki, A., & Bidokhti, Z. (2015). Changes in cropping pattern and intensification based on virtual water with the saffron centrality (Case Study: Birjand plain). Journal of Saffron Research, 3(1), 18-30. [in Persian].
Rabor County Agricultural Jihad Office. (2023). Annul report of Rabor County Agricultural Jihad. Rabor County, Kerman Province, Iran.
Sadeghi Tabas, S., Khashei Siuki, A., Pourreza Bilondi, M., & Hashemi, S. R. (2015). Effects of social, political and economic criteria on optimization of saffron cropping pattern by using shuffled frog leaping algorithm. Journal of Saffron Research, 3(2), 123-133. [in Persian].
Sahabi, H., Feizi, H., & Karbasi, A. (2016). Is saffron more energy and economic efficient than wheat in crop rotation systems in northeast Iran? Sustainable Production and Consumption, 5, 29-35.
Shahnooshi, N., & Abolhassani, L. (2020). Economic analysis of saffron production. Pages 337-356.
Yaghobi, F., Jami Al-Ahmadi, M., Bakhshi, M. R. & Hassan Sayyari, M. (2016). Comparison of Indicators of Technical and Economic Water Use Efficiency in Saffron and Wheat Production Systems in the Qaenat Region. Saffron Agronomy and Technology, 3(4), 225-236. [in Persian].
Yarami, N., & Sepaskhah, A. R. (2018). Water productivity and economic analysis of saffron under different irrigation water salinity, manure application rates and planting methods. International Journal of Plant Production, 12, 139-147.