نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده
چاقی و اضافه وزن با ابتلا به بسیاری از بیماری های مزمن از جمله دیابت و افزایش التهاب در ارتباط است. هدف از این مطالعه بررسی اثر هشت هفته مکمل یاری زعفران به همراه تمرین مقاومتی بر سطوح سرمی لپتین، اینترلوکین 6 و انسولین در مردان دارای اضافه وزن بود. 40 دانشجوی دارای اضافهوزن، به طور تصادفی به 4 گروه تمرین (10 نفر)، تمرین+مکمل(10نفر)، مکمل(10 نفر) و کنترل(10 نفر) تقسیم شدند. گروه تمرین به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه به مدت 90 دقیقه در نوبت عصر تمرین مقاومتی با شدتهای خیلی سبک، سبک، متوسط و سنگین انجام دادند. گروه مکمل و تمرین+مکمل، از قرص زعفران با دوز30 میلیگرم به عنوان مکمل یک بار در روز در وعده صبحانه به مدت دو ماه استفاده کردند. نمونههای خونی در دو مرحله پیشآزمون و پس آزمون جهت سنجش سطوح پلاسمایی لپتین، اینترلوکین-6، انسولین و گلوکز جمعآوری شد. مقادیر مقاومت به انسولین از غلظت های گلوکز و انسولین خون محاسبه شد. نتایج t زوجی کاهش معناداری در میزان همه شاخص های اندازه گیری شده در پس آزمون گروه تمرین، تمرین+مکمل و مکمل نسبت به پیش-آزمون نشان داد (05/0P<). نتایج آزمون تحلیل واریانس تکراهه نشان داد که بین گروه های تحقیق تفاوت معنادار در میزان لپتین، اینترلوکین-6، گلوکز، انسولین و مقاومت به انسولین در پس آزمون وجود دارد (05/0P<). سطح اینترلوکین-6 ، لپتین، گلوکز سرم و مقاومت به انسولین در گروههای تمرین، تمرین + مکمل و تمرین در مقایسه با گروه کنترل بطور معنی داری کمتر بود. همچنین سطوح گلوکز، لپتین و IL-6 در گروه تمرین +مکمل در مقایسه با گروه های تمرین و مکمل بطور معنی داری کمتر بود (05/0P<). این نتایج نشان می دهد که ترکیب مکمل یاری زعفران و انجام تمرین مقاومتی اثرات بیشتری در مقایسه با اثرات هر یک از آنها به تنهایی داشت.
کلیدواژهها