مستندسازی، تحلیل و ارزیابی کمّی همایش‌های ملی زعفران ایران (هفت دوره: ۱۴۰۳-۱۳۶۷)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران. عضو گروه پژوهشی گیاه و تنش‌های محیطی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران.

2 استادیار، گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران.

3 استادیار، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران. محقق میهمان پژوهشکده زعفران، دانشگاه تربت حیدریه، تربت‌حیدریه، ایران.

چکیده

در این پژوهش مستندسازی همایش­های ملی زعفران ایران و ارزیابی کمّی اطلاعات علمی منتشر شده در این همایش­ها مورد بررسی قرار گرفت. استان­های خراسان جنوبی (سه دوره) و خراسان رضوی (چهار دوره) تنها برگزار کنندگان این همایش­ها بوده­اند. تاکنون 98 محقق در کمیته علمی دوره­های مختلف این همایش­ها عضویت داشته­اند. در طی هفت دوره برگزاری این همایش، تعداد 601 مقاله منتشر شده است که بیشترین تعداد آن (239 مقاله) به هفتمین دوره همایش که توسط دانشگاه بیرجند برگزار شده است، تعلق دارد. در اولین دورة برگزاری همایش تنها از چهار استان کشور به همایش ملی زعفران مقاله ارسال شده است که این تعداد در آخرین دورة همایش به 20 استان رسیده است و در مجموع همایش­ها نیز تاکنون 27 استان در انتشار مقاله در این همایش­ها سهیم بوده­اند. محققان استان­های خراسان رضوی و خراسان جنوبی به ترتیب در تعداد 271 و 156 مقاله در طی هفت دورة برگزاری همایش به­عنوان نویسنده مشارکت داشته­اند. تاکنون در طی تمامی دوره­های برگزاری همایش ملی زعفران، محققان 180 دانشگاه و مرکز پژوهشی به عنوان نویسنده مشارکت داشته­اند که کمترین و بیشترین تعداد آن به­ترتیب با 9 و 100 مرکز، مربوط به اولین و هفتمین دورة همایش می­باشد. محققان دانشگاه فردوسی مشهد (111 مقاله)، دانشگاه بیرجند (95 مقاله)، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان/خراسان رضوی (66 مقاله) و دانشگاه تربت­حیدریه (63 مقاله) بیشترین حضور به­عنوان نویسنده (انفرادی یا اشتراکی با سایر مراکز علمی) در مقالات منتشر شده در طی هفت دورة برگزاری همایش زعفران را داشته­اند. در طی تمامی دوره­های برگزاری همایش تعداد 923 نویسنده در مقالات حضور داشته­اند که دوره­های هفتم و پنجم به­ترتیب با 405 و 201 محقق، بیشترین سهم را داشته­اند. علیرضا کرباسی، بهزاد صادقی، حمیدرضا فلاحی و حسن فیضی به­ترتیب با 21، 16، 16 و 15 مقاله، اثرگذارترین محققان در طی دوره­های برگزاری همایش ملی زعفران بوده­اند. در مجموع، نتایج بیان­گر توجه روزافزون محققان در استان­های مختلف ایران به انجام پژوهش­های مرتبط با زعفران می­باشد.

کلیدواژه‌ها


Abedi Jafari, H., Ardakan, M., Aghazadeh, F., & Delbari Ragheb, F. (2012). Methodology of drawing the maps of science: A case study on public management science map. Methodology of Social Sciences & Humanities Journal, 17 (66), 53-69.
Aissa, R., Ibourki, M., Ait Bouzid, H., Bijla, L., Oubannin, S., Sakar, El Hassan, Jadouali, S., Hermansyah, A., Wen Goh, Kh., Chiau Ming, L., Bouyahya, A., & Gharby, S. (2023). Phytochemistry, quality control and medicinal uses of Saffron (Crocus sativus L.): An updated review. Journal of Medicine & Life, 16 (6), 822-836.
Askary, M., Behdani. M.A., Mollaei. H., & Fallahi. H.R. (2023) Evaluation of the effects of organic and conventional cultivation practices on phytochemical and anti-cancer activities of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Agricultural Science and Technology,  25(1),139-154
Azadi Ahmadabadi, G. (2025). Predicting Learning Machine by Biotechnology Algorithms. Scientometric Research Journal, 11(1), 1-24. [in Persian].
Bahmanmirza, M., Seyyedamiri, N., & Hajiheydari, N. (2022). Designing a para-social relationships framework of instagram influencers based on influencer marketing: A bibliometric approach. Media Management Review, 1 (4), 460-488. doi.org/10.22059/mmr.2023.356637.1044. [in Persian].
Behdani, M. A., & Fallahi, H. R. (2024). Saffron: Technical Knowledgy Based on Research Approaches. University of Birjand Press. Second Edition. [in Persian].
Darvish A, Tabibi, S. J., Alborzi, M., & Radfar, R. (2018). The trend of scientific production in the field of nursing information technology. Quarterly Journal of Nursing Management, 7 (1), 61-71. doi.org/10.29252/ijnv.7.1.61.
FNCS. 1988. Abstract Book of the First National Conference of Saffron. 8-9 Nov. Qaenat, Iran. [in Persian].
Hosseini, S. A., Geramirad, F., & Zare Zardini, T. (2020). Analyze the scientific flow of auditing research on the web of science database. Financial Accounting Knowledge, 6 (4), 25-46.  doi.org/10.30479/jfak.2020.11135.2500. [in Persian].
Javadi, H., Azarinasrabad, A., Moghri Friz, A., Eftekhari, A., & Ghochanian Haqvardi, E. (2024). Analysis of Iranian saffron agricultural research in the last decade. 7th National Conference of Saffron. 13-14 November, Birjand, Iran. [in Persian].
Khasseh, A. A., Soosaraei, M., & Fakhar, M. (2016). Cluster analysis and mapping of Iranian researchers in the field of para sitology: With an emphasis on the co-authoreship indicators and H index. Iranian Journal of Medical Microbiology, 10 (2), 63-74.
Koocheki, A. 2013. Research on production of Saffron in Iran: Past trend and future prospects. Saffron Ahronomy & Technology, 1 (1), 1-21. [in Persian].
Koocheki, A., Rezvani-Moghaddam, P., Aghhavai-Shajari, M., & Fallahi, H.R. (2019). Corm weight or number per unit of land: Which one is more effective when planting corm, based on the age of the field from which corms were selected? Industrail Crops & Products, 131, 78-84.
Li, W., & Zhao, Y. (2015). Bibliometric analysis of global environmental assessment research in a 20-year period. Environmental Impact Assessment Review, 50, 158–166.
Mokhtari, M., Rajabi, F. 2008. Evalustion of published articles in three National Festivals of Saffron, its goals and achievements. 1st National Conference on Saffron and Barberry, Islamic Azad, Qaenat Brnch, October, Qaen (In Persian)
Noroozi Chakoli, A. (2012). Introduction to Scientometrics (Fundamentals, Concepts, Relationships, and Ideas). Humanities Research and Development Center; Shahed University, Printing and Publishing Center.
Razavi, M., I,enshahidi, M., Abnous, Kh., & Hosseinzadeh, H. (2014). Cardiovascular effects of saffron and its active constituents: A review article. Saffron Agronomy & Technology, 1 (2), 3-13. doi.org/10.22048/jsat.2014.4814. [in Persian].
SNCS, 1994. Abstract Book of the Second National conference of saffron. 8-9 Nov. Gonabad, Iran. [in Persian].
TNCS, 2003. Abstract Book of the Third National conference of saffron. 2-3 Dec. Mashhad, Iran. [in Persian].
Tosan, M., Khashei-Siuki, A., Sangari, M., & Rezvani Moghaddam, P. (2024a). Analysis of the Global Research Trend of Saffron (Crocus sativus L.) Between 2000-2023. Saffron Agronomy & Technology, 12 (2), 115-138.
Tosan, M., Dastourani, M., Yaghoobzadeh, M., Sangari, M. (2024b). Bibliometric analysis of research on saffron water management and requirements: past approaches and future trends. 7th National Conference of Saffron. 13-14 November, Birjand, Iran. [in Persian].
Vošner, H. B., Kokol, P., Bobek, S., Železnik, D., & Završnik, J. A. (2016). bibliometric retrospective of the journal computers in human behavior (1991–2015). Computers in Human Behavior, 65, 46-58.
Wang, B., Pan, S. Y., Ke, R. Y., Wang, K., & Wei, Y. M. (2014). An overview of climate change vulnerability: a bibliometric analysis based on Web of Science database. Natural Hazards, 74, 1649–1666.
Zhang, P., Yan, F., & Du, C. (2015). A comprehensive analysis of energy management strategies for hybrid electric vehicles based on bibliometrics. Renewable & Sustainable Energy Reviews, 48, 88-104.