نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

2 دانشیار، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

3 استادیار، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران محقق میهمان پژوهشکده زعفران ، دانشگاه تربت حیدریه

چکیده

در این پژوهش مستندسازی همایش‌های ملی زعفران ایران و ارزیابی کمّی اطلاعات علمی منتشر شده در این همایش‌ها مورد بررسی قرار گرفت. تاکنون در ایران هفت همایش ملی زعفران برگزار شده است که اولین دورة آن در سال 1367 در قاینات و آخرین دورة آن در سال 1403 در بیرجند به انجام رسیده است. تاکنون 98 محقق در کمیته علمی دوره‌های مختلف این همایش‌ها عضویت داشته‌اند که عباس همتی‌کاخکی و عبدالله ملافیلابی در تمامی دوره‌ها عضو این کمیته بوده‌اند. در طی هفت دوره برگزاری این همایش، تعداد 601 مقاله منتشر شده است که بیشترین تعداد آن (239 مقاله) به هفتمین دوره همایش که توسط دانشگاه بیرجند برگزار شده است، تعلق دارد. بیشترین نسبت تعداد مقالات پژوهشی به مقالات مروری در چهارمین دورة این همایش در دانشگاه بزرگمهر قاینات ثبت شده است. محققان استان‌های خراسان رضوی و خراسان جنوبی به ترتیب در تعداد 271 و 156 مقاله در طی هفت دورة برگزاری همایش به‌عنوان نویسنده مشارکت داشته‌اند و از این حیث نسبت به سایر استان‌های کشور سهم به‌مراتب بالاتری را داشته‌اند. محققان دانشگاه فردوسی مشهد (111 مقاله)، دانشگاه بیرجند (95 مقاله)، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان/خراسان رضوی (66 مقاله) و دانشگاه تربت‌حیدریه (63 مقاله) بیشترین حضور به‌عنوان نویسنده (انفرادی یا اشتراکی با سایر مراکز علمی) در مقالات منتشر شده در طی هفت دورة برگزاری همایش زعفران را داشته‌اند. در طی تمامی دوره‌های برگزاری همایش تعداد 923 نویسنده در مقالات حضور داشته‌اند در مجموع، نتایج بیان‌گر توجه روزافزون محققان در استان‌های مختلف ایران به انجام پژوهش‌های مرتبط با زعفران می‌باشد که با متمرکز نمودن اجرای تحقیقات آتی بر جنبه‌های نوظهور و ترویج نتایج پژوهش‌های پیشین در سطح مزارع، بایستی از نتایج این تحقیقات در جهت کاهش خلاء عملکرد زعفران استفاده شود.

کلیدواژه‌ها