نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسندگان
1 Faculty of Agriculture, University of Torbat Heydarieh, IRAN
2 گروه تولیدات گیاهی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
3 گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
چکیده
در این پژوهش، خواص ضد میکروبی سافرانال زعفران و کپسولهسازی آن با β-سیکلودکسترین (β-CD) بهعنوان دیواره و صمغ عربی (GA) بهعنوان امولسیفایر با روش رسوب همزمان بررسی شد. تأثیر صمغ عربی بر میزان کپسولهسازی، اندازه ذرات، سرعت رهاسازی و ویژگیهای ساختاری میکروکپسولها ارزیابی گردید. در نسبت بهینه سافرانال به صمغ عربی (1:3 w/w)، میزان کپسولهسازی ۶۱/۸۷% و اندازه متوسط ذرات ۲۰/۸ میکرومتر به دست آمد. تحلیل FTIR نشان داد که صمغ عربی تنها نقش امولسیفایر دارد و بر ساختار شیمیایی β-CD تأثیر نمیگذارد. بررسی DLS توزیع یکنواخت ذرات و XRD حفظ ساختار بلوری سافرانال را تأیید کرد. فعالیت ضد میکروبی سافرانال و میکروکپسولهای آن علیه Botryodiplodia theobromae و Colletotrichum gloeosporioides بررسی شد و نتایج نشان داد که کپسولهسازی موجب بهبود ظرفیت بارگذاری و راندمان کپسولهسازی میشود. این پژوهش نشان داد که استفاده از β-CD و صمغ عربی میتواند موجب تثبیت و حفظ خواص ضد میکروبی سافرانال شود و رهاسازی را کنترل کند. این ویژگیها، کپسولهسازی سافرانال را برای کاربرد در صنایع دارویی و غذایی مناسب میسازد.
کلیدواژهها