زعفران به عنوان گرانبهاترین محصول کشاورزی و دارویی جهان از جمله گیاهانی است که نقش قابل توجهی در وضعیت اقتصادی و اجتماعی مناطق خشک و نیمه خشک خراسان جنوبی و مرکزی پیدا کرده است. آگاهی از چگونگی تناسب و انطباق فعالیت های کشاورزی هر منطقه با شرایط محیطی آن، لازمه هر گونه فعالیت کشاورزی است. بنابراین، آگاهی از ساختار وابستگی مکانی ویژگی های مختلف خاک و آب در مزارع جهت دست یابی به تولید بیشتر و مدیریت بهتر حائز اهمیت می باشد. در این تحقیق نقشه پراکنش متغیرهای کیفیت آب و خاک جهت کشت زعفران در اراضی شهرستان تربت حیدریه واقع در استان خراسان رضوی تهیه گردید. بدین منظور از روش های تصمیم-گیری چند معیاره مبتنی بر روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد و به کمک محیط نرم افزاری Arc GIS مدل سازی و تحلیل فضایی اطلاعات صورت گرفت. در نهایت مناطق مختلف بر اساس استعدادشان برای کشت زعفران به پنج گروه طبقه بندی شدند. نتایج حاصله نشان داد که از مجموع 2071/9570 کیلومتر مربع مساحت شهرستان تربت حیدریه از نظر پهنه بندی کشت زعفران، 5/8% دارای کیفیت بسیار مناسب، 5/46% دارای کیفیت مناسب، 5/16% دارای شرایط نسبی برای کشت، 17% نامناسب و حدود 5/11% از مساحت منطقه را نقاط کاملاً نامناسب برای کشت زعفران در بر می گیرد. در نهایت مهمترین عامل محدود کننده تولید زعفران در درجه اول، کیفیت نامطلوب آب آبیاری و سپس خصوصیات خاک تعیین شد.
رشید سرخ آبادی, مهدیه , شهیدی, علی و خاشعی سیوکی, عباس . (1394). تعیین مکان های مناسب کشت زعفران بر اساس پارامترهای آب و خاک با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (مطالعه موردی: شهرستان تربت حیدریه). پژوهش های زعفران, 2(1), 58-72. doi: 10.22077/jsr.2015.330
MLA
رشید سرخ آبادی, مهدیه , , شهیدی, علی , و خاشعی سیوکی, عباس . "تعیین مکان های مناسب کشت زعفران بر اساس پارامترهای آب و خاک با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (مطالعه موردی: شهرستان تربت حیدریه)", پژوهش های زعفران, 2, 1, 1394, 58-72. doi: 10.22077/jsr.2015.330
HARVARD
رشید سرخ آبادی, مهدیه, شهیدی, علی, خاشعی سیوکی, عباس. (1394). 'تعیین مکان های مناسب کشت زعفران بر اساس پارامترهای آب و خاک با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (مطالعه موردی: شهرستان تربت حیدریه)', پژوهش های زعفران, 2(1), pp. 58-72. doi: 10.22077/jsr.2015.330
CHICAGO
مهدیه رشید سرخ آبادی , علی شهیدی و عباس خاشعی سیوکی, "تعیین مکان های مناسب کشت زعفران بر اساس پارامترهای آب و خاک با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (مطالعه موردی: شهرستان تربت حیدریه)," پژوهش های زعفران, 2 1 (1394): 58-72, doi: 10.22077/jsr.2015.330
VANCOUVER
رشید سرخ آبادی, مهدیه, شهیدی, علی, خاشعی سیوکی, عباس. تعیین مکان های مناسب کشت زعفران بر اساس پارامترهای آب و خاک با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (مطالعه موردی: شهرستان تربت حیدریه). پژوهش های زعفران, 1394; 2(1): 58-72. doi: 10.22077/jsr.2015.330