نوع مقاله : مقاله مروری

نویسندگان

1 استادیار، بخش زراعی باغی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران.

2 کارشناس زراعی باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان جنوبی، بیرجند، ایران.

3 کارشناس اقتصادی، اجتماعی و ترویج مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی خراسان جنوبی، بیرجند، ایران.

چکیده

کشاورزی ارگانیک به‌عنوان رویکردی دوستدار محیط‌زیست و سلامت انسان، جایگاه ویژه‌ای در تولید محصولات کشاورزی باکیفیت یافته است. زعفران (Crocus sativus L.)، به‌عنوان یکی از ارزشمندترین گیاهان دارویی و ادویه‌ای جهان، با نیاز آبی کم و مقاومت به شرایط اقلیمی دشوار، به‌ویژه در ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. این مقاله مروری، به بررسی مزایا، چالش‌ها و تکنیک‌های نوین کشت ارگانیک زعفران پرداخته و تأثیرات زیست‌محیطی و اقتصادی این روش را تحلیل می‌کند. کشت ارگانیک زعفران، با حذف نهاده‌های شیمیایی، بر روش‌هایی همچون استفاده از کودهای طبیعی، تناوب زراعی و مدیریت پایدار خاک تکیه دارد. این روش‌ها، علاوه بر افزایش حاصلخیزی خاک، به حفظ تنوع زیستی و کاهش آلودگی‌های زیست‌محیطی کمک می‌کنند. تناوب زراعی با گیاهان تثبیت‌کننده نیتروژن و مدیریت طبیعی علف‌های هرز، به کاهش آفات و بیماری‌ها و بهبود کیفیت محصول می‌انجامد. همچنین، کنترل بیولوژیکی آفات با بهره‌گیری از شکارچیان طبیعی و مالچ‌های طبیعی، سلامت و ایمنی محصول را تضمین می‌کند. زعفران ارگانیک به‌دلیل کیفیت برتر، عطر و طعم متمایز و ارزش افزوده بالا، در بازارهای داخلی و بین‌المللی رقابت‌پذیرتر است. این روش با تأکید بر کاهش وابستگی به نهاده‌های شیمیایی و بهره‌گیری از تکنیک‌های پایدار، به توسعه کشاورزی سازگار با محیط‌زیست و بهبود درآمد کشاورزان کمک می‌کند. این مقاله نتیجه می‌گیرد که کشت ارگانیک زعفران، با اثرات مثبت زیست‌محیطی و اقتصادی، راهکاری نوین برای دستیابی به کشاورزی پایدار و تولید محصولاتی سالم و باکیفیت است.

کلیدواژه‌ها

Asadi, G. A. , Khorramdel, S. , Ghorbani, R., & Bicharanlou, B. (2018). Evaluation of integrated management of soil fertilizers and summer irrigation on agronomic criteria and flower and stigma yield of saffron. Saffron Agronomy and Technology6(4), 393-414. [in Persian]
Cid-Pérez, T. S., Nevárez-Moorillón, G. V., Ochoa-Velasco, C. E., & Navarro-Cruz, A. R., Hernández-Carranza, P., & Avila-Sosa, R. (2021). The Relation between Drying Conditions and the Development of Volatile Compounds in Saffron (Crocus sativus). Molecules26(22), 6954.
Esmaeilian, Y., Amiri, M. B., Tavassoli, A., Caballero-Calvo, A., & Rodrigo-Comino, J. )2022(. Replacing chemical fertilizers with organic and biological ones in transition to organic farming systems in saffron (Crocus sativus) cultivation. Chemosphere, 307, 135537.
Fallahi, H., Behdani, M. A., Rezvani Moghaddam, P. & Jami Al-Ahmadi, M. (2021). Principles of standardization for organic saffron production in Iran. Saffron Agronomy and Technology9(1), 43-79. [in Persian]
Ghahari, H. (2020). A Study on the Fauna of Predator and Parasitoid Arthropods in Saffron Fields (Crocus sativus L.). Journal of Saffron Research7(2), 203-215. [in Persian]
Gheshm, R., & Brown, R. N. (2024). Summer Weed Management Strategies for Saffron Crocus in the Northeastern United States. HortTechnology34(6), 696-702.
Ghorbani, R., & Koocheki, A. (2006). Organic saffron in Iran: prospects and challenges. In II International Symposium on Saffron Biology and Technology 739, 369-374
Gresta, F., Lombardo, G. M., Siracusa, L., & Ruberto, G. (2009). Saffron, an alternative crop for sustainable agricultural systems: a review. Sustainable agriculture, 355-376.
Gupta, V., Kumar, K., Fatima, K., Razdan, V. K., Sharma, B. C., Mahajan, V., Rai, P. K., Sharma, A., Gupta, V., Hassan, M. G., & Hussain, R. )2020(. Role of biocontrol agents in management of corm rot of saffron caused by Fusarium oxysporum. Agronomy, 10(9), 1398.
Khorramdel, S., Malafylabi, A., Razvani Moghaddam, P., & Valizadeh, S. )2017.( Study of Weed Communities' Structure and Species Diversity in Saffron Fields of Khorasan. Journal of Saffron Agronomy and Technology, 5(3), 211-229. [in Persian]
Khorramdel, S., Shabahang, J., & Mohammadvand, E. )2012(. Evaluation of population, density and biomass of weeds affected by crop residues in saffron field. Journal of Plant Protection and Pathology, 3(12), 451-454. [in Persian]
Khosh- khui, M . )2016(. A general review of organic agricultural. Sterategic Research Journal of Agricultural Sciences and Natural Resources, 1(1):35- 50.
Kianimanesh, K., Lebaschi, M. H., Jaimand, K., Abdossi, V., & Tabaei Aghdaee, S. R. (2022). Evaluating the application of organic and chemical fertilizers for safranal, crocin, and picrocrocin of saffron (Crocus sativus L.) under dryland farming system. Journal of Medicinal Plants and By-products11(2), 171-179.
Kohansal, M. R., & Sheibani, M. )2021(. Investigating factors affecting tendency of saffron farmers to cultivate organic saffron. Saffron Agronomy & Technology, 9(1), 107-119.  [in Persian]
Koocheki, A., Karbasi, A. R., & Seyedi, S. M. )2017(. A review of some reasons for the decline in saffron yield over recent years. Journal of Saffron Agronomy and Technology, 5(1), 211-229. [in Persian]
Koocheki, A., Khorramdel, S., & Moallem Banhangi, F. (2022). Effect of corm harvesting year on agronomic criteria, daughter corm yield and flower yield of saffron (Crocus sativus L.). Saffron agronomy and technology10(2), 101-116. [in Persian]
Koocheki, A., Seyyedi, S. M., & Gharaei, S. )2016(. Evaluation of the effects of saffron–cumin intercropping on growth, quality and land equivalent ratio under semi-arid conditions. Scientia Horticulturae, 201, 190-198.
Kumar, R., & Sharma, O.C. )2017(. Saffron (Crocus sativus L.) growth and yield as influenced by organic farming practices. Journal of Agriculture and Ecology, 4(4), 25-32.
Lee, K. S., Choe, Y. C., & Park, S. H. )2015(. Measuring the environmental effects of organic farming: A meta-analysis of structural variables in empirical research. Journal of Environmental Management, 162, 263-274.
Leksono, A. S. )2017(. The effect of organic farming systems on species diversity. AIP Conference Proceedings, 1908 (1), 030001.
Leoni, V., Giupponi, L., Pedrali, D., Zuccolo, M., Borgonovo, G., Bassoli, A., & Giorgi, A. )2022(. How harvest, cleaning and conservation good practices affect the quality of saffron: Results of a research conducted in Italy. Journal of Applied Botany and Food Quality, 95, 105-113.
Mellet, M.A., Schoeman, A.S., & Broodryk, S.W. )2003(. Review of insect pest management strategies for the organic cultivation of cotton. African Plant Protection, 9(2), 61–86.
Mohammadkhani, F., Pouryousef, M., Yousefi, A. R., & Gonzalez-Andujar, J. L. )2023(. Weed community changes in saffron + chickpea intercropping under different irrigation management. Plos One, 18(5), e0286474.
Moradi-Moghaddam, S. , Fallahi, H. R. , Behdani, M. A. & Mahmoodi, S. (2024). The Effect of Corm Storage Conditions During the Summer Dormancy Stage on Reproductive Growth and Yield of Saffron. Journal of Saffron Research12(1), 1-14. [in Persian]
Mzabri, I., Rimani, M., Charif, K., Kouddane, N., & Berrichi, A. )2021(. Study of the Effect of Mulching Materials on Weed Control in Saffron Cultivation in Eastern Morocco. The Scientific World Journal, 2021(727004), 1- 9.
Oftadeh Fadafen, A., Aminifard, M. H., Moradinezhad, F., & Behdani, M. A. (2020). Effect of cattle manure vermicompost on biochemical criteria and active components of saffron (Crocus sativus L.) petals and stigmas. Journal of Saffron Research, 8(1), 1-9. [in Persian]
Ordoudi, S. A., & Tsimidou, M. Z. )2004(. Saffron Quality: Effect of Agricultural Practices, Processing, and Storage. Aristotle University of Thessaloniki, Greece. Production Practices and Quality Assessment of Food Crops. Vol. 1. Preharvest Practice, 209- 260.
Razo-Belman, R., & Ozuna, C. (2023). Volatile organic compounds: A review of their current applications as pest biocontrol and disease management. Horticulturae9(4), 441.
Reganold, J. P., & Wachter, J. M. )2016(. Organic farming in the twenty-first century. Nature Plants, 2(2), 1-8.
Rundlöf, M., & Smith, H. G. )2006(. The effect of organic farming on butterfly diversity depends on landscape context. Journal of Applied Ecology, 43(6), 1121–1127.
Shreya, N., Mulimani, V., Sumithramma, N., & Kumar, A. R. V. )2024(. Evaluating Insect Abundance and Diversity in Organic Farming using Solar and LED Light Traps for Sustainable Pest Management. Journal of Scientific Research and Reports, 30(11), 531-541.
Tavakoli Korghond, G., & Zeraatgar, H. )2021(. 500 Practical tips for managing saffron farms. Ministry of agricultural research, education & extention organization (AREEO) horticultural sciences research institute. [in Persian]
Vlahova, V. )2022(. Saffron (Crocus sativus) as an alternative crop in sustainable agricultural systems: A review. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development, 22(2), 775-783.
Willer, H., Trávníček, J., & Schlatter, B. (Eds.). (2024. 2023. 2022. 2021. 2020. 2019. 2018. 2017.218. 2019.2018. 2017.2016.2015. 2014.2013. 2012). The World of Organic Agriculture: Statistics and Emerging Trends 2024. Research Institute of Organic Agriculture FiBL, Frick, and IFOAM – Organics International, Bonn. Available at: https://www.organic-world.net.