نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان

2 گروه تولیدات گیاهی و گیاهان دارویی دانشکده کشاورزی و پژوهشکده زعفران دانشگاه تربت حیدریه

3 استادیار عضو هیات علمی دانشگاه تربت حیدریه

چکیده

عوامل محیطی مانند تغذیه گیاه و رطوبت در دسترس گیاه بر کمیت و کیفیت ترکیبات آن از جمله ترکیبات فنلی شامل فلاونوئید، تانن و آنتوسیانین‌ها تاثیر گذار می‌باشند. یکی از گیاهان دارویی بومی ایران، زعفران است که سابقه استفاده از تر کیبات آن به زمانهای کهن بر می‌گردد. تحقیق حاضر به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره کلاله گیاه زعفران تحت تاثیر رطوبت در دسترس گیاه در اثر آبیاری شامل: آبیاری در حد ظرفیت زراعی(FC)، آبیاری متوسط (FC2/1) و آبیاری کم (FC3/2) و آبیاری خیلی کم(FC3/1) انجام گردید در این مطالعه آزمایشگاهی ابتدا پیازهای زعفران در قالب بلوک کاملا تصادفی در سه تکرار کشت شدند و سپس بررسی فیتوشیمی عصاره گیاه انجام شد، سپس سنجش میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی تام به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و در نهایت فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره کلاله گیاه در غلظت های مختلف با استفاده از روش مهار رادیکال ازاد 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS نسخه 19 و روش آنالیز واریانس انجام شد. نتایج آزمون فیتوشیمیایی وجود ترکیبات ثانویه‌ای مانند تانن، آنتوسیانین و فلاونوئید و عدم وجود آلکالوئید را تایید کرد. همچنین میزان ترکیبات فلاونوئیدی موجود در نمونه آبیاری شده 2/1 ظرفیت زراعی بیش‌تراز سایر نمونه ها بود. نمونه آبیاری شده در حد ظرفیت زراعی و نمونه آبیاری شده در حد 3/1ظرفیت زراعی به‌ ترتیب بیش‌ترین و کم‌ترین میزان ترکیبات فنلی و نمونه آبیاری شده در حد ظرفیت زراعی بیش‌ترین خاصیت آنتی‌اکسیدانی را از خود نشان داده‌اند.

کلیدواژه‌ها

Abdali Mashhadi, A.S., Nabi Pour, M., and Bakhshandeh, A., 2008. Investigating the effects of heading on the quantity and quality of sily marine (Silybum marianum L.) EJCP. 1(2), 1-14. [in Persian with English Summary].
Amanpour, M., 2000. The role of the Ministry of Agricultural in the rehabilitation and development of medicinal plants, with a view to sustainable development, Proceedings of the first conference of traditional medicine, Tehran, Iran. June, p. 134-142. [in Persian].
Amirshekari, H., Sorooshzadeh, A., Modarress Sanavy, A., and Jalali Javaran, M., 2007. Study of effects of root temperature, corm size, and gibberellin on underground organs of saffron (Crocus sativus L.). Iran. J. Biol. 19, 5–18. [in Persian with English Summary].
Anwar, M., Petra, D.D., Chand, S., Alpesh, K., Naqvi, A.A., and Khanuja, S.P.S., 2005. Effect of organic manures and inorganic fertilizer on growth herb and oil yield, nutrient accumulation and quality of French basil. J. Commun. Soil Sci. Plant Anal. 36(13-14), 1737-1746.
Batooli, B., 2000. Introduction of indigenous and medicinal plants of central section of Iran and Iran-O- Tourani regions. Proceedings of the First Conference on Traditional Medicine, Tehran, March 2000, p. 98-104. [in Persian].
Bidram, F., 2013. Identify essential components and antioxidant, antimicrobial and anticancer effects of two plants Rosa damascene and Salvia limbata. M.Sc Thesis, of Natural Essential Oil Research Institute University of Kashan, Kashan, Iran. p. 130. [in Persian].
Borrelli, A., 2012. The influence of the water regimes and nitrogen fertilizing on the production of Roses under glass. J. Rivista Della Orto Florofuettioli. 65, 109-117.
Brain, K.R., and Turner, T.D., 1975. The Practical Evaluation of Phytopharmaceuticals. Bristol: Wright-Scientechnica, p. 10-30.
Burits, M., and Bucar, F., 2000. Antioxidant activity of Nigella sativa essential oil. J. Phytother. Res. 14, 323-328.
Chang, C.C., Yang, M.H., Wen, H.M., and Chern, J.C., 2002. Estimation of total flavonoid content in proplis by two complementary colorimetric methods. J. Food Drug. 10, 178-182.
Chhabra, S.C., Uiso, F.C., Mshiu, E.N., 1984. Phytochemical screening of Tanzanian medicinal plants. J. Ethnopharmacol. 11, 157-179.
Danshkhvah, M., Kafi, M., Nikbakht, A., and Mirjalili, M.H., 2007. Effect of nitrogen and potassium on performance indices and Rosa damascene Mill. linseed flowers Kashan. J. Hortic. Sci. Technol. 8(2), 90-83.
Dunnik, J.K., and Hailey, J., 1992. Toxicity and carcinogenicity studies of quercetin, a natural component of foods. J. Toxicol. Sci. 19(3), 423-431.
Forouzeh, M., 2005. Investigation of the effect of flood spreading in desert areas on aerial parts of plants with multifunctional properties. Proceedings of the 2nd Conference on Watershed Management and Water and Soil Management. Kerman, March, p. 651-656.
Henry, C., and Heppell, N., 2002. Nutritional losses and gains during processing: future problems and issues. Nat. Sci. 61, 145-148.
Jaimand, K., Rezaei, M.B., Asareh, M.H., Tabaei Aghdaie, R., and Moshky zadeh, S., 2010. Extraction and determination of Kaempferol andQuercetin inpetals of 10 genotypes of Rosa damascena Mill. from western Iran. Iran. J. Medic. Arom. Plant Res. 25(4), 547-555. [in Persian with English Summary].
Jaimand, K., Rezaei, M.B., Tabaei Aghdaie, R., Naderi Hajibagheri Kennedy, M., and Moshky Zadeh, S., 2011. Determination of tannin content in Rose water, wastewater and trash of rose (Rosa damascene Mill.). Iran. J. Medic. Arom. Plant. Res. 27(2), 348-357. [in Persian with English Summary].
Jamshidi, M., Ahmadi, H.R., Rezazadeh, S., Fathi, F., and Mazanderani, M., 2010. Study on phenolic and anioxidant activity of some selected plant of Mazandaran province. Iran. J. Medic Arom. Plant. 9(34), 177-183. [in Persian with English Summary].
Karimi, H., 2005. Culture of Iranian plants. Volume II.  Parcham Publication, 450p.
Koocheki, A., and Seyyedi, S.M., 2015. Phonological stages and formation of replacement corms of saffron (Crocus sativus L.) during growing period. J. Saffron Res. 3(2), 134-154. [in Persian with English Summary].
Kowsar, A., 1993. Desertification with flood spreading: Coordinated effort. Fars Natural Resources and Animal Resources Research Center, Shiraz, Iran. p. 58. [in Persian].
Makkizadeh Tafti, M., Chaiechi, M.R., Nasrollahzadeh, S., and Khavazi, K., 2011. Evaluate the effect of nitrogen fertilizers on growth and yield of biological and chemical dill (Anethum graveolens L.). J. Knowl. Sustain. Agric. Prod. 21(4), 62-51. [in Persian with English Summary].
Mesbah, H., 2001. Study of the effect of flood spreading on quantitative and qualitative changes of vegetation of Fasa grabiana. Final Report of Research Project, Fars Agricultural and Natural Resources Research Center, Shiraz, Iran. P. 56. [in Persian with English Summary].
Miraskar Shahi, F., 2002. Study of non-structural carbohydrate changes in three species of rangeland in Zardin Nir region of Yazd province, Master's degree in Commodity. Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran. p. 103. [in Persian with English Summary].
Moghaddam, M., 1998. Rangeland and Rangeland Management. First edition, Tehran University Press, Tehran, Iran. p. 470. [in Persian].
Mosadaghi, M., 2003. Rangeland and Rrangeland Management in Iran. Astan Quds Razavi Publishing, Imam Reza University, Mashhad, Iran. p. 333. [in Persian].
Mousavi, S.H., Tavakkol-Afshari, J., Brook, A., and JafariAnarkooli, I., 2009. Role of caspases and Bax protein in saffron induced apoptosis in MCF-7 cells. J. Food Chem. Toxicol. 47(8), 1909-1913.
Omidbeigi, R., 2000. Iran's ability to produce medicinal plants. Iran. J. Medic. Plant. 39, 52-67. [in Persian with English Summary].
Ordoñez, A., Gomez, J.D., Vattuone, M.A., and Isla, M.I., 2006. Antioxidant activities of Sechium edule (Jacq) Swartz extracts. J. Food Chem. 97, 452-458.
Pop, G., Pirsan, P., Mateoc-sirb, N., and Mateoc, T., 2007. Influence of technological elements on yield quantity and quality in marigold (Calendula officinalis L.) cultivated in cultural conditions of Timisoara. J. Arom. Spice Plant. 5(6), 20-23.
Raghavendra, H., Vijayananda B., Madhumathi G., and Hiremath A., 2010. In vitro antioxidant activity of Vitex negundo L. Leaf extracts. Chiang Mai J. Sci. 37(3), 489-497.
Rahimi, A., Jahansouz, M., Rahimian Mashhadi, H., Pooryousef, M., and Roota, H., 2009. Effect of drought and plant density on yield and developmental stages of both Psyllium species using degree day growth. EJCP. 2(1), 57-84. [in Persian with English Summary].
Ramesh, P., and Okigbo, R.N., 2008. Effects of plants and medicinal plant combinations as anti-infectives. J. Afric. Pharmacy Pharmacol. 2(7), 130-135.
Rezaei, M., Jaimand, K., Tabaei Aghdaie, R., and Barazandeh, M., 2002. Comparison of laboratory and industrial samples in terms of quantity and quality Rosa damascene Mill. major combinations of Kashan. Iran. J. Medic. Arom. Plant. 19, 72-63. [in Persian with English Summary].
Schieber, A., Mihalev, K., Berardini, N., Mollov, P., and Carle, R., 2005. Flavonol Glycosides from distilled petals of Rosa damascene Mill. Zeitschriftfur Natuforschung.J. Boisci. (C). 60, 379- 84.
Shahrokhi, N., 1996. Methods of Quality Control of Traditional Medicine. Shahid Beheshti University Press, Tehran, Iran, 287 p. [in Persian].
Velioglu, Y.S., and Mazza, G. 1991. Characterization of flavonoids in petals of Rosa damascene by HPLC and spectral analysis. J. Agric. Food Chem. 39, 463-467.