مبینا مکتب داران؛ محمد حسن سیاری زهان؛ مجید جامی الاحمدی؛ غلامرضا زمانی
چکیده
زعفران با نام علمی (Crocus sativus L.) یکی از مهم ترین محصولات صادراتی ایران است. لذا تحقیق حاضر با هدف تعیین غلظت عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم در بنه گیاه زعفران در تعدادی از اگرواکوسیستمهای خراسان جنوبی (قائن و نهبندان) در سال ۱۳۹۴ انجام شد. اطلاعات مورد نیاز از دو منطقه قائن و نهبندان از مزارع سه، پنج و هفت ساله تهیه گردید و از هر ...
بیشتر
زعفران با نام علمی (Crocus sativus L.) یکی از مهم ترین محصولات صادراتی ایران است. لذا تحقیق حاضر با هدف تعیین غلظت عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم در بنه گیاه زعفران در تعدادی از اگرواکوسیستمهای خراسان جنوبی (قائن و نهبندان) در سال ۱۳۹۴ انجام شد. اطلاعات مورد نیاز از دو منطقه قائن و نهبندان از مزارع سه، پنج و هفت ساله تهیه گردید و از هر یک از مزارع فوق سه مزرعه انتخاب و سپس از هر مزرعه، سه کرت و از هر کرت یک نمونه بنه انتخاب شد. غلظت عناصر غذایی نیتروژن، فسفر و پتاسیم در بنه گیاه زعفران بر اساس روشهای استاندارد اندازهگیری گردید. اثرات متقابل منطقه و سن مزرعه بر درصد نیتروژن بنه معنیدار نبود ولی غلظت عناصر غذایی فسفر و پتاسیم بنه را تحت تأثیر قرار داد. بیشترین غلظت نیتروژن بنه در مزارع سه ساله شهرستان قائن به دست آمد. همچنین غلظت نیتروژن بنه زعفران در مزارع هفت ساله کاهش معنیداری نسبت به مزارع سه ساله داشت. غلظت فسفر و پتاسیم بنه زعفران در مزارع پنج ساله قائن افزایش معنیداری نسبت به مزارع سه و هفت ساله دو شهرستان داشت. نتایج این تحقیق نشان داد مزارع پنج ساله شهرستان قائن به دلیل داشتن میزان بالای غلظت عناصر غذایی در بنه مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم با مقدار 7.23 کیلوگرم در هکتار ماده خشک دارای بیشترین عملکرد بود. در مجموع انتخاب بنهها با وزن مناسب برای کاشت و استفاده مناسب از عناصر غذایی به ویژه نیتروژن، فسفر، پتاسیم و همچنین موازنه صحیح آن در خاک میتواند در افزایش عملکرد و ثبات حاصلخیزی خاک مؤثر باشد.
محمد حسن سیاری زهان؛ مجید جامی الاحمدی؛ یاسین هلال بیکی
چکیده
فراهمی عناصر غذایی در محیط ریشه گیاه و بهبود وضعیت فیزیکی خاک با استفاده صحیح و مقدار کافی از کود حیوانی میتواند موجب بهبود عملکرد زعفران شود. این مطالعه در نهالستان دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در گلدانهای 25 کیلویی خاک در سال 1394- 1393 اجرا شد. تیمارها شامل شاهد (عدم کاربرد کود)، ...
بیشتر
فراهمی عناصر غذایی در محیط ریشه گیاه و بهبود وضعیت فیزیکی خاک با استفاده صحیح و مقدار کافی از کود حیوانی میتواند موجب بهبود عملکرد زعفران شود. این مطالعه در نهالستان دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در گلدانهای 25 کیلویی خاک در سال 1394- 1393 اجرا شد. تیمارها شامل شاهد (عدم کاربرد کود)، 40 و 80 تن در هکتار، کاربرد تلفیقی 40 تن کود دامی در هکتار + 100 درصد کود شیمیایی و 80 تن کود دامی در هکتار + 100 درصد کود شیمیایی (بر اساس آزمون خاک)، کاربرد فقط کود شیمیایی و اعمال تیمارها درخاک با شرایط مشابه بدون کشت گیاه زعفران بود. نمونهبرداری خاک در سال دوم پس از گلدهی و اندازهگیری عناصر انجام شد. نتایج نشان داد که اثر ساده کودهای دامی و شیمیایی برمیزان فسفر و پتاسیم قابل جذب خاک تحت کشت زعفران معنیدار بود و بیشترین میزان فسفر و پتاسیم قابل جذب (به ترتیب، 62/9 و 13/763 میلیگرم درکیلوگرم خاک) ازمصرف 80 تن کود دامی درهکتاربدست آمد. همچنین نتایج نشاندهنده تأثیرمعنیدار اثر متقابل کودهای شیمیایی و دامی بر غلظت آهن قابل جذب درخاک تحت کشت زعفران بود. افزایش غلظت فسفر و پتاسیم و کاهش غلظت آهن در خاک تحت کشت زعفران بیانگر فعالیت ریشه گیاه زعفران میباشد که میتواند نقش مؤثری در فراهمی عناصر غذایی داشته باشد.