بررسی تأثیر کودهای زیستی و شیمیایی در شرایط مختلف میزان فراهمی آب بر میزان عناصر برگ و بنه و کیفیت کلاله در زعفران

مهدی ابراهیمی؛ محسن پویان؛ محمد علی بهدانی؛ ساره حسینی؛ طیبه شاهی؛ حسین راغ آرا؛ حسین صحابی

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 03 اردیبهشت 1404

https://doi.org/10.22077/jsr.2025.8156.1240

چکیده
  با هدف بررسی تاثیر کودهای زیستی و تنش خشکی بر میزان عناصر برگ و بنه و همچنین کیفیت کلاله در زعفران، این طرح به‌صورت کرت‌های خرد شده و در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در دو سال متوالی در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو سطح تنش خشکی (50 و 100% نیاز آبی زعفران) و شش سطح کودی (شاهد، 100% NPK ، 50% ...  بیشتر

مستندسازی، تحلیل و ارزیابی کمّی همایش‌های ملی زعفران ایران (هفت دوره: ۱۴۰۳-۱۳۶۷)

مهسا اقحوانی شجری؛ حمیدرضا فلاحی؛ عباس همتی کاخکی

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 21 خرداد 1404

https://doi.org/10.22077/jsr.2025.9194.1270

چکیده
  در این پژوهش مستندسازی همایش‌های ملی زعفران ایران و ارزیابی کمّی اطلاعات علمی منتشر شده در این همایش‌ها مورد بررسی قرار گرفت. تاکنون در ایران هفت همایش ملی زعفران برگزار شده است که اولین دورة آن در سال 1367 در قاینات و آخرین دورة آن در سال 1403 در بیرجند به انجام رسیده است. تاکنون 98 محقق در کمیته علمی دوره‌های مختلف این همایش‌ها عضویت ...  بیشتر

ارزیابی جهت‌گیری‌های پژوهشی و شناسایی شکاف‌های تحقیقاتی و موضوعات نوپدید در همایش‌های ملی زعفران ایران

حمیدرضا فلاحی؛ مهسا اقحوانی شجری؛ عباس همتی کاخکی

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 05 تیر 1404

https://doi.org/10.22077/jsr.2025.9315.1273

چکیده
  بررسی جهت‌گیری‌های تحقیقاتی زعفران از حیث شناخت موضوعات پژوهشی نوپدید، آگاهی از شکاف‌های تحقیقاتی و ارایة مسیر برای پژوهش‌های آتی دارای اهمیت است. در این تحقیق روند پژوهش‌های مربوط به همایش‌های ملی زعفران از سال 1367 تا سال 1403 مورد بررسی قرار گرفت. موضوعات پژوهشی به 8 محور اصلی، 17 شاخه و 98 گروه فرعی تقسیم‌بندی شد. بر اساس نتایج حاصل ...  بیشتر

تأثیر سطوح مختلف کود دامی و گوگرد بر صفات بیوشیمیایی و مواد مؤثره زعفران (Crocus sativus L.)

محمد حسین امینی فرد؛ علی خاکساری مقدم؛ حسن بیات؛ حمید فلاحی

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 12 تیر 1404

https://doi.org/10.22077/jsr.2025.9210.1271

چکیده
  این تحقیق به‌منظور بررسی تأثیر کود گوسفندی و گوگرد بر صفات بیوشیمیایی و مواد مؤثره زعفران طی سال‌های 98-1397 در منطقه سرایان به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل کود گوسفندی در چهار سطح (0، 20، 40 و 60 تن در هکتار) و گوگرد در سه سطح (0، 200 و 400 کیلوگرم در هکتار) بودند. نتایج نشان داد ...  بیشتر

تاثیر هشت هفته مکمل یاری زعفران به همراه تمرین مقاومتی بر سطوح سرمی لپتین، اینترلوکین 6 و انسولین در مردان دارای اضافه وزن

پریا معقولی؛ رقیه افرونده؛ آمنه پوررحیم قورقچی

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 26 تیر 1404

https://doi.org/10.22077/jsr.2025.9447.1279

چکیده
  چاقی و اضافه وزن با ابتلا به بسیاری از بیماری های مزمن از جمله دیابت و افزایش التهاب در ارتباط است. هدف از این مطالعه بررسی اثر هشت هفته مکمل یاری زعفران به همراه تمرین مقاومتی بر سطوح سرمی لپتین، اینترلوکین 6 و انسولین در مردان دارای اضافه وزن بود. 40 دانشجوی دارای اضافه‌وزن، به طور تصادفی به 4 گروه تمرین (10 نفر)، تمرین+مکمل(10نفر)، مکمل(10 ...  بیشتر

بررسی تأثیر وزن پداژه، قارچ مایکوریزا و کود زیستی ازتوباکتر بر رشد و عملکرد زعفران (Crocus sativus L.)

محمد حسین امینی فرد؛ زهره دهقانی؛ محمد علی بهدانی؛ مهدی جهانی

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 26 تیر 1404

https://doi.org/10.22077/jsr.2025.9506.1280

چکیده
  به منظور بررسی تأثیر وزن پداژه، قارچ میکوریزا و کود زیستی ازتوباکتر بر رشد و عملکرد زعفران، آزمایشی در سال زراعی 1402-1401 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند اجرا شد. فاکتورهای آزمایشی شامل 3 سطح وزن پداژه (1/0 تا 4، 1/4 تا 8 و 1/8 تا 12 گرم)، دو سطح کود زیستی باکتریایی (کاربرد و عدم کاربرد ...  بیشتر

ارزیابی استراتژی های کشاورزی هوشمند اقلیمی مناسب سازگاری با تغییرات اقلیمی مطالعه موردی: زعفران کاران شهرستان سرایان

مرتضی اسمعیل نژاد

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 26 تیر 1404

https://doi.org/10.22077/jsr.2025.9030.1265

چکیده
  کشاورزی، به ویژه مزارع کاشت زعفران، به شدت تحت تأثیر تغییرات آب و هوایی قرار دارد. این مسأله به ویژه در شهرستان سرایان که یکی از کانون‌های اصلی تولید زعفران در کشور است، به صورت جدی حس می‌شود و زعفران‌کاران را با چالش‌هایی نظیر ناامنی غذایی و از دست دادن شغل یا تغییر شغل مواجه کرده است. این مطالعه با هدف ارزیابی استراتژی های کشاورزی ...  بیشتر