تأثیر اسید سالیسیلیک و روش‌های کاربرد بر عملکرد بنه‌های دختری و خصوصیات فیزیولوژیک زعفران (.Crocus sativus L)

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت، پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران

2 عضو هیات علمی، پردیس ابوریحان- دانشگاه تهران

چکیده

به منظور بررسی تأثیر غلظت های مختلف شبه هورمون اسید سالیسیلیک و روشهای کاربرد آن و نیز وزن بنه مادری بر عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی زعفران آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی پردیس ابوریحان دانشگاه تهران اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل فاکتور اول روش کاربرد هورمون (پرایمینگ بنه، محلول پاشی برگ) به عنوان کرت اصلی، فاکتور دوم هورمون اسید سالیسیلیک در سه سطح (عدم کاربرد و کاربرد با غلظت 1 و 2 میلی مولار)، فاکتور سوم دو وزن مختلف بنه زعفران که شامل بنه های ریز ( 5-3 گرم) و بنه های درشت (10- 8 گرم) به عنوان کرت فرعی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد میزان رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئیدها)، پروتئین محلول بنه، پروتئین محلول برگ، هیدرات کربن برگ، وزن تر و تعداد بنه های دختری با کاربرد هورمون اسید سالیسیلیک افزایش یافت. همچنین میزان هیدرات کربن بنه نیز با کاربرد هورمون نسبت به شاهد افزایش یافت. بیشترین میزان هیدرات کربن برگ، پروتئین محلول بنه، پروتئین محلول برگ، طول برگ، سطح برگ و تعداد بنه دختری در روش کاربرد به صورت پرایمینگ بنه به ترتیب به میزان 9/4، 8/1، 6/1 میلی گرم وزن تر نمونه، 252، 318 میلی متر و 5/13 عدد بدست آمد. بیشترین میزان رنگیزه های فتوسنتزی کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئید مربوط به روش کاربرد هورمون به صورت محلول پاشی برگی به ترتیب به میزان 12، 5/9 و 19/1 میلی گرم بر گرم وزن تر نمونه بدست آمد. به طور کلی نتایج حاکی از اثرات مثبت کاربرد هورمون اسید سالیسیلیک (1 و 2 میلی مولار) با دو روش کاربرد و اندازه بنه درشت تر بر خصوصیات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی مورد بررسی در این پژوهش بر گیاه زعفران داشت.

کلیدواژه‌ها


Abd Elwahed, M.S.A., Amin, A.A, and Rashed, E.S.M., 2006. Physiological effect of some bioregulators on vegetative growth, yield and chemical constituents of yellow mays plants. World J. Agri.Sci. 21, 149-155.

Ajouri, A., Asgedum, H., and Becker, M., 2004. Seed priming enhances germination and seedling growth of barley under conditions of P and Zn deficiency. J.Plant Nat. Soil Sci. 167, 630-636.

Amirshekari, H., Sorooshzadeh, A., Modaress Sanavy, A., and Jalali Javaran, M., 2007. Study of effects of root temperature, corm size, and gibberellin on underground organs of saffron (Crocus sativus L.). Iran. J. Bio. 19, 5–18. [in Persian with English Summary].

Arnon, D.I., 1949. Copper enzymes in isolated chloroplasts; polyphenol-oxidase in Beta vulgaris. Plant Physiol. 24, 1-15.

Azizi-Zohan, A.A., Kamgar-Haghighi, A.A., and Sepaskhah, A.R., 2008. Crop and pan coefficients for saffron in a semi-arid region of Iran. J. Arid Environ. 72, 270-278. [in Persian with English Summary].

Borsani, O., Valpuestan, V., and Botella, M.A., 2001. Evidence for a role of salicylic acid in the oxidative damage generated by NaCl and osmotic stress in Arabidopsis seedlings. Plant Physiol. 126, 1024-1030.

Bradford, M.M., 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analyt. Biochem. 72, 248-254.

Caroll, M.V., Longley, R.W., and Roe, J.K., 1956. The determination of glycogen in the liver and muscle by the use of anthrone reagent. J. Boil. Chem. 220(2), 583-593.

Creelman, R.A., and Mullet, J.E., 1997. Biosynthesis and action of jasmonates in plants. Ann. Rev. Plant Physiol. Plant Mol. Bio. 48, 355–381.

Costa, M., Civell, P.M., Chaves, A.R., and Martinez, G.A., 2005. Effects of ethephon and 6-benzylaminopurine on chlorophyll degrading enzymes and a peroxidase-linked chlorophyll bleaching during post-harvest senescence of broccoli (Brassica oleracea L.) at 20°C. Postharvest Bio. Tech. 35, 191-199.

Eraslan, F.A., Inal, Gunes, A., and Alpaslan, M., 2007. Impact of exogenous salicylic acid on growth, antioxidant activity and physiology of carrot plants subjected to combined salinity and boron toxicity. Sci. Horti. 113, 120–128.

Eraslan, F., Inal, A., and Pilbeam, D.J., 2008. Interactive effects of salicylic acid and silicon on oxidative damage and antioxidant activity in spinach (Spinacia oleracea L. cv. Matador) grown under boron toxicity and salinity. Plant Growth Reg. 55, 207-219.

Fariduddin, Q., Hayat, S., and Ahmad, A., 2003. Salicylic acid influences net photosynthetic rate, carboxylation efficiency, nitrate reductase activity and seed yield in Brassica Juncea. Photosynthetica.41(2), 281-284.

Farooq, M., Aziz, T., Basra, S.M.A., Cheema, M.A., and Rehman, H., 2008. Chilling tolerance in hybrid maize induced by seed priming with salicylic acid. J. Agric. Crop Sci. 194, 161-168.

Ghobadi, F., Ghorbani Javid, M., and Sorooshzadeh, A., 2015. Evaluation of yield and growth characteristics of saffron (Crocus sativus L.) under effect of planting date and corm size in Varamin plain. Iran. J. Med. Aromat. Plant. 32(5), 857-867. [in Persian with English Summary].

Ghorbani, R., and Koocheki, A., 2006. Organic saffron in Iran: Prospects and challenges. Acta Horti. 739, 369-374.

Gutierrez-Coronado, M.A., Trejo-Lopez, C., and Karque-Saaverdra, A., 1998. Effect of salicylic acid on the growth of roots and shoots in soybean. Plant Physiol. Biochem. 36, 563-565.

Hassanzadeh Aval, F., Rezvani Moghaddam, P., Bananayan Aval, M., and Khorasani, R., 2013. Effects of maternal corm weight and different of cow manure on corm and flower yield of saffron (Crocus sativus L.). Saffron Agro Tech. 1, 22-39. [in Persian with English Summary].

Hayat, S., Fariduddin, Q., Ali, B., and Ahmad, A., 2005. Effect of salicylic acid on growth and enzyme activities of wheat seedlings. Acta Agro. Hung. 53, 433-437.

Hayat, Q., Hayat, S., Irfan, M., and Ahmad, A., 2009. Effect of exogenous salicylic acid under changing environment: A review. Environ. Exp. Bot. 68, 14-25.

Khan, W., Prithviraj, B., and Smith, D.L., 2003. Photosynthetic responses of corn and soybean to foliar application of salicylates. J. Plant Physiol. 160, 485-492.

Jabbari, M., Khayyat, M., Fallahi, H.R., and Samadzadeh, A.R., 2017. Influence of saffron corm soaking in salicylic acid and potassium nitrate on vegetative and reproductive growth and its chlorophyll fluorescence indices. J. Saffron Agron. & Technol. 5(1), 21-35. [in Persian with English Summary].

Koocheki, A., 2004. Indigenous knowledge in agriculture with particular reference to saffron production in Iran. Acta Horti. 650, 175-182.

Koocheki, A., Ganjeali, A., and Abbassi, F., 2007. The effect of duration and condition of incubation, weight of mother corms and photoperiod on corm and shoot characteristics of saffron plant (Crocus sativus L.). Iran. J. Field Crop Res. 4, 315-331. [in Persian with English Summary].

Koocheki, A., Rezvani Moghaddam, P., Molafilabi, A., and Seyyedi, S.M., 2014. The effects of high corm density and manure on agronomic characteristics and corms behavior of Saffron (Crocus sativus L.) in the second year. J. Saffron Res. 1, 144-155. [in Persian with English Summary].

Maddah, M., Falahian, F., Sabbaghpour, A., chalbian, F. 2006. Effect of salicylic acid on yield and yield components and apical structure of chickpea (Cicer arietinum L.). J. Basic Sci. 62, 61-70. [In Persian with English Summary].

Mardani H., Bayat H., and Azizi M., 2010. Effect of foliar spray of salicylic acid on morphological and physiological properties cucumber seedling (Cucumis sativus cv. Super Dominus) under drought stress conditions. J. Horti.  Sci.  25(3), 320-326. [in Persian with English Summary].

McCue, P., Zheng, Z., Pinkham, J.L., and Shetty, K., 2000. A model for enhanced pea seedling vigour following low pH and salicylic acid treatments. Proc. Biochem. 35, 603-613.

Molina, R.V., Valero, M., Navarro, Y., Garcia, A., Luis. A., and Guardiola, J.L., 2004a. Extending the harvest period of saffron. Acta Hydro. Bio. Sinica. 650, 218-225.

Molina, R.V., Valero, M., Navaro, Y., Garcia Luis, A., and Guardiola, J.L., 2004b. Temperature effects on flower formation in saffron (Crocus sativus L.). Scientia Horti. 103, 361-379.

Moosavi, S.M., Khara, J., and Heidari, R., 2009. Effects of salicylic acid on photosynthetic pigment content in (Ocimum basillicum L.) under UV radiation stress. Int. J. Bio. Sci. 1, 57-66.

Omidbaigi, R., 2005. Effect of corms weight on quality of saffron (Crocus sativus L.). Environ. Sci. 52, 236-249. [in Persian with English Summary].

Pill, W.C., Evans, T.A., and Krishnan, P., 1994. Priming improves germination and emergence of combine-harvested Ameranthus cruentus L. seeds. Hort. Sci. 29(6), 655-658.

Rahimzadeh, S., Sohrabi, Y., Heidari, G., and Pirzad, A., 2008. Effect of biofertilizers application on some morphological characteristics and yield of dragonhead (Dracocephalum moldavica L.). J. Horti. Sci. 25(3), 335-343. [in Persian with English Summary].

Renau-Morata, B., Nebauer, S.G., Sánchez, M., and Molina, R.V., 2012. Effect of corm size, water stress and cultivation conditions on photosynthesis and biomass partitioning during the vegetative growth of saffron (Crocus sativus L.). Ind. Crop Prod. 39, 40-46.

Rezvani Moghaddam, P., and Seyyedi, S.M., 2014. The effects of organic and biological fertilizers on phosphorus and potassium uptake by black Seed (Nigella sativa L.). J. Horti. Sci. 28, 43-53. [In Persian with English Summary].

Rezvani, N., Sorooshzadeh, A., Sharifi, M. 2014. Effect of auxin and copper on growth of saffron. Iran. J. Plant Bio. 6(19), 111-125. [in Persian with English Summary].

Sadeghi, B., Journalism, K., anf Hatami, M., 2004. Effect of sowing time on collecting saffron flowers. Proceedings of the Third National Conference of Saffron. University of Ferdowsi. Mashhad Press, Mashhad, Iran. [in Persian].

Shakirova, F.M., 2003. Changes in the hormonal status of wheat seedlings induced by SA and salinity. Plant Sci. 164, 317-322.

Sheligl, H.O., 1986. Die verwertung orgngischer souren durch chlorella lincht. Planta. pp. 47-51.

Shibli, R.A., Kushad, M., Yousef, G.G., and Lila, M.A., 2007. Physiological and biochemical responses of tomato micro shoots to induced salinity stress with associated ethylene accumulation. Plant Growth Reg. 51, 159-169.

Stevens, S., Senaratna, T., and Sivasithamparam, K., 2006. Salicylic acid induces salinity tolerance in tomato (Lycopersicon esculentum cv. Roma) associated changes in gas exchange, water relations and membrane stabilization. Plant Growth Reg.  49, 77-83.

Vazirimehr, M.R., and Rigi, K., 2014. Effect of Salicylic Acid In Agriculture. Int. J. Plant Anim. Environ. Sci. 4(2), 291-296.