اثر تاریخ کاشت بر عملکرد اکوتیپ‌های زعفران درشرایط اقلیمی خاش

خالد میری؛ هادی زراعتکار؛ عادل پردل

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 07 تیر 1404

https://doi.org/10.22077/jsr.2025.9379.1277

چکیده
  این پروژه به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت بر عملکرد اکوتیپ‌های مهم زعفران کشور به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار و در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خاش به مدت سه سال زراعی اجرا گردید. سطوح مختلف تاریخ کاشت شامل 20 مرداد، 5 شهریور، 20 شهریور و 5 مهر و اکوتیپ‌های مورد بررسی شامل سه اکوتیپ تایباد، قاین ...  بیشتر

بررسی ساختار بازار زعفران ایران و جایگاه آن در بازار جهانی

زینب معین الدینی

دوره 13، شماره 1 ، خرداد 1404، ، صفحه 52-62

https://doi.org/10.22077/jsr.2025.8535.1256

چکیده
  با توجه به پتانسیل­های فراوان بخش کشاورزی ایران، یکی از بخش‌های مورد تاکید صادرات غیرنفتی در ایران، بخش کشاورزی است که تقویت آن از دو جنبة داخلی و خارجی به منظور تأمین امنیت غذایی واستقلال سیاسی و اقتصادی بسیار ضروری است. زعفران یکی از محصولات مهم کشور ایران است. این محصول در رشد و توسعه بخش کشاورزی و ارزآوری در راستای تحقق برنامه‌های ...  بیشتر

ارزیابی رابطه بلند مدت عملکرد زعفران و تغییرات اقلیم

زینب معین الدینی؛ سمیه الیاسی راد؛ اعظم گیدسکی

دوره 12، شماره 2 ، دی 1403، ، صفحه 192-182

https://doi.org/10.22077/jsr.2025.8533.1253

چکیده
  با توجه به اهمیت روز افزون تغییرات آب­و­هوایی بر تولیدات زراعی و وابستگی میزان عملکرد محصولات کشاورزی به نزولات جوی به ویژه محصولات زراعی، استفاده ازاطلاعات جوی، در زمینه بارندگی و دما در طی چند سال گذشته مفید به نظر می­رسد. به منظور بررسی روابط بلند مدت بین عملکرد زعفران، قیمت تولید کننده، بارندگی سالیانه، دمای متوسط سالیانه ...  بیشتر

بررسی کمبود فشار بخار بر عملکرد و پیش بینی محصول زعفران با استفاده از الگوریتم‌های هوش مصنوعی

الهام قوچانیان حقوردی؛ مصطفی یعقوب‌زاده؛ علیرضا مقری فریز؛ امید خراشادیزاده؛ حامد جوادی

دوره 12، شماره 2 ، دی 1403، ، صفحه 227-240

https://doi.org/10.22077/jsr.2025.8540.1255

چکیده
  بخش کشاورزی یکی از اولین بخش‌هایی است که تحت تأثیر تغییرات اقلیم قرار می‌گیرد. خشکسالی و تغییرات وسیع در وضعیت آب و هوا منجر به کاهش محصولات کشاورزی و در نهایت کاهش بهره‌وری اقتصادی می‌شود. یکی از مهمترین پارامترهای مدیریت دقیق آب کشاورزی، کمبود فشار بخار نام دارد. در این تحقیق ابتدا به برآورد کمبود فشار بخار از داده‌های باز تحلیل ...  بیشتر

بررسی ردپای اقتصادی آب محصول زعفران در اقلیم شهرستان تربت حیدریه

یحیی چوپان؛ عباس خاشعی سیوکی؛ محسن زنگنه

دوره 12، شماره 2 ، دی 1403، ، صفحه 302-313

https://doi.org/10.22077/jsr.2025.8455.1248

چکیده
  هر محصول در زنجیره تولید دارای فرآیند زمانی و مکانی خاصی می­باشد. این زنجیره وسعتی محلی تا جهانی دارد که در آن، آب مصرف و ناپدید می‏‌شود. در این میان زعفران یکی از مهمترین محصولات بخش کشاورزی ایران در مناطق خشک و نیمه­خشک است که اهمیت زیادی جهت ارزآوری در راستای تحقق برنامه­های توسعه مبنی بر افزایش صادرات غیر نفتی دارد و محاسبه ...  بیشتر

تاثیر هم‌افزائی کاربرد خاکی هیومیک اسید و پیش‌تیمار سالیسیلیک اسید بر صفات مورفولوژیکی و فنولوژیکی گونه زعفران (Crocus sativus L.)

سید امیر حسینی؛ برمک جعفری؛ حمیدرضا میری؛ عبدالرضا جعفری

دوره 12، شماره 1 ، تیر 1403، ، صفحه 123-137

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.8036.1239

چکیده
  با توجه به اهمیت زعفران و مشکلات آن در نواحی خشک و نیمه­خشک ایران، این مطالعه باهدف بررسی تأثیر هیومیک اسید (HA) (0، 5، 10 و 15 کیلوگرم در هکتار) و سالیسیلیک اسید (SA) (0، 1 و 2 میلی­مولار) بر صفات مورفولوژیکی و فنولوژیکی زعفران به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک‌های کامل ‌تصادفی در 3 تکرار طی دو سال (1398 و 1399) در شهرستان مروست استان یزد بر ...  بیشتر

تاثیر روش نوین خشک کردن لایه نازک زعفران بر ترکیبات موثره و مقایسه با روش‌های مرسوم

شادی بصیری؛ مسعود یقبانی

دوره 12، شماره 1 ، تیر 1403، ، صفحه 158-167

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.8477.1251

چکیده
  هدف از این پژوهش بررسی استفاده از ماده جاذب رطوبت سلیکاژل بر خشک­کردن زعفران و تاثیر ویژگی­های هوای ورودی به خشک­کن بر شاخص­های کیفی (رنگ، عطر و طعم) زعفران بود. اثرات تیمارهای سرعت هوای ورودی به خشک­کن (2/0، 4/0و 6/0 متر بر ثانیه) و دمای هوای ورودی به خشک­کن (30، 40 و 50 درجه سانتی­گراد)، پس از عبور از لایه ماده جاذب رطوبت، بر کیفیت ...  بیشتر

وضعیت تولید محصولات ارزآور زعفران و پسته و اثرات آن در خانوارهای روستایی (مطالعه موردی: دهستان رشتخوار)

علی ایزدی؛ صادق اصغری لفمجانی

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، ، صفحه 250-267

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6418.1215

چکیده
  برخی از محصولات ارزآور با توجه به ویژگی­های خاص خود، امکان گسترش و تولید در محدوده‌های جغرافیایی خاصی را دارند که با توجه به قیمت بالای آنها، فرصت‌های ویژه‌ای را برای خانوارهای ساکن در آنها به وجود خواهند آورد. در این راستا، زعفران و پسته به عنوان دو نوع از مهم­ترین محصولات ارزآور کشاورزی استان خراسان رضوی، نقش بسیار مهمی را ...  بیشتر

واکنش کمی و کیفی زعفران به ماده آلی بیوچار و تنش کم‌آبی

یحیی چوپان

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، ، صفحه 276-288

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6766.1222

چکیده
  امروزه استفاده از افزودنی­های آلی و معدنی در خاک جهت عملکرد بهتر محصول و کارآیی بالاتر آب مصرفی در جهان در حال گسترش است. بدین منظور تحقیقی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با دو فاکتور بیوچار تولیدی زیستی (بدون اعمال بیوچار B0، اعمال 10 تن در هکتار B1 و اعمال 15 تن در هکتار B2) و تنش آبی (S0 بدون اعمال تنش (5 مرحله آبیاری)،  S1 اعمال تنش آبیاری(3 ...  بیشتر

ردیابی مولکولی ویروس موزاییک خیار (CMV) در مزارع زعفران شهرستان بشرویه

علیرضا حمامی؛ عاطفه حسینی؛ مهدی جهانی

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، ، صفحه 314-327

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.6504.1216

چکیده
  زعفران با نام علمی (Crocus sativus L.) از خانواده زنبقیان  (Iridaceae) یکی از گیاهان  زراعی مهم ایران است که از نظر اقتصادی و دارویی ارزش دارد. به منظور شناسایی ویروس موزاییک خیار روی زعفران ،148 نمونه­ی دارای علائم زردی، کوتولگی، موزاییک و پیچیدگی برگ از مزارع زعفران شهرستان بشرویه طی آبان و آذر ماه سال 1401 جمع­­آوری گردید. آلودگی سه نمونه ...  بیشتر

اثر تعداد جوانه رأسی بنه بر گلدهی و برخی خصوصیات کیفی کلاله زعفران در دو سیستم کشت خاکی و هواکشت

امین الله باقری فرد؛ یوسف عسکری

دوره 11، شماره 2 ، آبان 1402، ، صفحه 346-361

https://doi.org/10.22077/jsr.2024.6767.1223

چکیده
  زعفران گرانبهاترین ادویه جهان است که امروزه کاربردهای وسیعی در صنایع غذایی، دارویی، صنعتی و رنگرزی دارد. این تحقیق با هدف مقایسه محیط کشت (مزرعه و آیروپونیک) و حذف جوانه‌های جانبی (حذف کلیه جوانه‌ها به غیر از یک جوانه رأسی و حذف تمامی جوانه‌ها به غیر از چند جوانه راسی) گیاه زعفران بصورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در ...  بیشتر

بررسی تاثیر محلول پاشی عناصر ریزمغذی آهن و روی بر عملکرد کمی و کیفی زعفران (.Crocus sativus L)

خیراحمد ایوبی؛ حمیدرضا عیسوند؛ سعید حیدری؛ صادق موسوی فرد

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، ، صفحه 78-66

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6083.1206

چکیده
  مدیریت تغذیه در زراعت زعفران یکی از مسائل مهم در تولید این محصول ارزشمند محسوب ‌می‌شود. از این رو، تحقیق حاضر با هدف مطالعه تأثیرمحلول­پاشی عناصر ریز مغذی آهن و روی بر صفات کمی و کیفی زعفران در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی، دانشگاه لرستان شهر خرم آباد درسال 1401-1400 به صورت طرح بلوک­ های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای ...  بیشتر

تعیین نیاز آبی و ضرایب گیاهی یک جزئی و دوجزئی گیاه زعفران (.Crocus sativus L) در سال اول پژوهش

عباس خاشعی سیوکی؛ علی شهیدی؛ محمدعلی بهدانی؛ فاطمه حاجی آبادی؛ فاطمه شیرزادی

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، ، صفحه 108-123

https://doi.org/10.22077/jsr.2020.3825.1143

چکیده
  استفادة بهینه و صحیح از منابع آب، نیازمند محاسبه میزان آب مصرفی و تعیین ضرایب گیاهی متناسب با هر منطقه است. این تحقیق به ­منظور تعیین تبخیر – تعرق و ضرایب گیاهی گیاه زعفران و تبخیر – تعرق گیاه مرجع چمن به دو روش لایسیمتری و فائو – پنمن - مانتیث در منطقه نیمه خشک بیرجند و در سال زراعی 1399-1398 صورت گرفته است. بدین ­منظور گیاه زعفران ...  بیشتر

ارزیابی واکنش‌های مورفولوژیک و بیوشیمیایی گیاه زعفران به تنش شوری

معصومه عیسی زاده ماتک؛ سعید نواب پور؛ صادق آتشی

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، ، صفحه 124-138

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6509.1217

چکیده
  افزایش املاح مختلف در خاک یا آب آبیاری گیاه را با تنش شوری مواجه می­سازد. گیاه با قرار گرفتن در محیط شور با منفی شدن پتانسیل اسمزی محلول خاک و انباشتگی یون­های سمی نظیر سدیم و کلر صدمه می­بیند. شوری بسیاری از خصوصیات رشد و فیزیولوژی گیاه را تحت تأثیر قرار می­دهد و مانع رشد و عملکرد مناسب آنها می­شود. بیوسنتز متابولیت­ های ثانویه ...  بیشتر

کاربردهای بینایی ماشین در حوزه گیاه زعفران

سید رضا موحد قدسی نیا

دوره 11، شماره 1 ، شهریور 1402، ، صفحه 177-200

https://doi.org/10.22077/jsr.2023.6225.1211

چکیده
  این مقاله وضعیت فعلی تحقیقات در مورد چگونگی استفاده از بینایی ماشین در حوزه گیاه زعفران را بررسی می­کند. زعفران یک ادویه با ارزش است که معمولاً دارای کاربردهای آشپزی و دارویی می­باشد. با توجه به ارزش این محصول، نیازمند به اطمینان از کیفیت و خلوص آن وجود دارد که این مهم را می‌توان از طرق مختلف بخصوص از طریق روش‌های مبتنی بر بینایی ...  بیشتر

ارزیابی تأثیر بافت خاک و پارامترهای اقلیمی بر عملکرد زعفران(Crocus sativus L.) در دو منطقه قائن و وامنان

محبوبه رحمانی خلیلی؛ محمداسماعیل اسدی؛ علی محمدی ترکاشوند؛ ابراهیم پذیرا

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، ، صفحه 195-214

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.5642.1196

چکیده
  در بین محصولات کشاورزی، زعفران (Crocus sativus L.) از جمله ارزشمندترین محصولات است که با توجه به نیاز آبی کم و سازگاری با مناطق خشک و نیمه خشک کشور، امکان گسترش تولید و صادرات آن وجود دارد. تحقیق حاضر در سال­های 1396-1394 با هدف بررسی عملکرد زعفران تحت تأثیر بافت خاک در روستای وامنان استان گلستان به عنوان یک منطقه کاشت جدید زعفران در مقایسه با ...  بیشتر

امکان‏سنجی کشت زعفران و استخراج مواد مؤثرۀ آن در نقاط مختلف استان لرستان

اسفندیار حسنی مقدم؛ مریم رمضانی؛ مهدی شعبان

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، ، صفحه 245-257

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.5151.1180

چکیده
  این مطالعه به منظور بررسی سازگاری گیاه دارویی زعفران و همچنین تغییر در ترکیبات اسانس آن در نقاط مختلف استان لرستان انجام شد. آزمایش در سال زراعی 1398-1399 به صورت طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. در این مطالعه 12 شهرستان‏های مختلف استان لرستان شامل خرم‏آباد، بروجرد، دورود، کوهدشت، ازنا، الیگودرز، سلسله، دلفان، الشتر، ...  بیشتر

بررسی اثر تغییر اقلیم گذشته بر روند ردپای آب زعفران در مناطق همگن اگروکلیماتیک خراسان

زهرا گرکانی نژاد مشیزی؛ ام البنین بذرافشان؛ هادی رمضانی اعتدالی؛ یحیی اسماعیل پور؛ برایان کالینز

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، ، صفحه 295-311

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.5742.1199

چکیده
  زعفران از کارآمدترین محصولات کشاورزی از نظر مصرف آب بوده و از نظر نیاز به عناصر غذایی نیز گیاهی کم­توقع محسوب می­شود. ایران بزرگ­ترین تولید کننده و صادرکننده زعفران در جهان است به­طوری­که حدود 90% از تولید و سطح زیرکشت زعفران در دنیا متعلق به ایران است. 96% زعفران ایران در خراسان تولید می‌شود. تحقیق حاضر با هدف بررسی تغییرات ...  بیشتر

مطالعه اثر جلبک دریایی، لیگنین و کمپوست چای بر میزان کروسین، پیکروکروسین، سافرانال و برخی صفات فیتوشیمیایی در گلبرگ و کلاله گیاه زعفران (Crocus sativus L.)

ناهید یعقوب نژاد؛ خدایار همتی؛ نسترن همتی

دوره 10، شماره 2 ، آبان 1401، ، صفحه 358-345

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.5262.1183

چکیده
  رویکرد جدید تولید گیاهان دارویی به سمت افزایش کمیت و کیفیت ماده مؤثره با استفاده از روش­های کشاورزی پایدار و ارگانیک پیش می­رود، بنابراین استفاده از کود­های آلی در تولید گیاهان دارویی برای تحقق این اهداف ضرورت می­یابد. این تحقیق بر پایه طرح  بلوک­های کامل تصادفی در 4 تکرار در مزرعه  شخصی زعفران در شهرستان کاشمر و آزمایشگاه ...  بیشتر

تاثیر کیفیت آب آبیاری و کاربرد سیلیکون، نانوسیلیکون و پلیمر سوپرجاذب بر عملکرد وماده موثره زعفران (Crocus sativus L.)

سمیه خوش پیک؛ ر ضا صدرابادی حقیقی؛ احمد احمدیان

دوره 10، شماره 1 ، شهریور 1401، ، صفحه 64-83

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4461.1163

چکیده
  کشور ما به­دلیل تکیه برکشاورزی فاریاب، به شدت در معرض شور­شدن اراضی و منابع آب قرار­دارد. شوری عموماً اثر قابل­توجهی روی صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و آناتومیک گیاهان گذاشته و بر رشد و نمو، بقا و تولیدات گیاهی اثر منفی می­گذارد. به منظور مطالعه تاثیر کیفیت آب آبیاری و کاربرد سیلیکون، نانوسیلیکون و پلیمر ابرجاذب ...  بیشتر

بررسی پاسخ پروتئینی زعفران تحت تنش اسمزی به روش پروتئومیکس

محمدرضا نقوی؛ ابوالفضل توسلی

دوره 10، شماره 1 ، شهریور 1401، ، صفحه 129-147

https://doi.org/10.22077/jsr.2022.4712.1170

چکیده
  شناسایی مکانیسم مولکولی-پروتئینی زعفران در مقابل تنش اسمزی در ایران که یکی از کشورهای خشک و نیمه­خشک جهان محسوب می­شود، از اهمیت ویژه­ای برخوردار است. بدین منظور و برای بررسی پاسخ پروتئینی به تنش اسمزی اعمال شده با غلظت­های مختلف PEG6000، آزمایشی با استفاده از دو توده زعفران (تربت­حیدریه و مرند) به روش کشت آبکشت (هیدروپونیک) در ...  بیشتر

واکاوی اثرات گردشگری کشاورزی بر توسعه اقتصاد محلی مبتنی بر مزارع زعفران( مطالعه موردی: دهستان دربقاضی شهرستان نیشابور)

فرهاد جوان؛ نازنین نعیم آبادی؛ سیروس حجت شمامی

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، ، صفحه 194-213

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4009.1149

چکیده
  گردشگری کشاورزی می­تواند به عنوان یکی از عرصه­ های تنوع­ بخشی به اقتصاد روستایی مدنظر قرار گیرد، در این راستا، پژوهش حاضر به دنبال واکاوی اثرات گردشگری کشاورزی بر توسعه اقتصاد محلی مبتنی بر مزارع زعفران در دهستان دربقاضی شهرستان نیشابور می­باشد. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ­ای، اسنادی و میدانی می­ ...  بیشتر

اثر سطوح مختلف کاربرد کود گوگرد و پتاسیم بر خصوصیات کمی زعفران (Crocus sativus L.) در شرایط آب و هوایی کرمانشاه

غلام بساط پور؛ محمد خیرخواه؛ مهدی بابائیان

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، ، صفحه 242-228

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4187.1156

چکیده
  این تحقیق به منظور بررسی اثر کاربرد کودهای پتاسیم و گوگرد بر عملکرد و اجزای عملکرد زعفران در دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 در منطقه کرمانشاه انجام شد. کاشت گیاه در پاییز سال 1396، بررسی رشد رویشی گیاه در بهار 1397 و برداشت گل­ها در پاییز سال 1397 انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی ...  بیشتر

مدیریت شبکه توزیع زعفران در شهرستان تربت حیدریه

فاطمه رستگاری پور؛ فریبا برابادی

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، ، صفحه 278-260

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4026.1150

چکیده
  یکی از عوامل مهمی که باعث عدم تحقق اهداف توسعه کشاورزی و افزایش تولید و درآمد کشاورزان در کشورهای درحال­توسعه می­شود نارسایی سیستم توزیع محصولات کشاورزی است. زعفران به‌عنوان یکی از مهم‌ترین محصولات کشور از این امر مستثنا نمی­باشد. لذا هدف اصلی این مطالعه طراحی مسیر بهینه توزیع زعفران با کاربرد روش برنامه­ریزی آرمانی چند ...  بیشتر

تأثیر فسفر، سلنیوم و کود زیستی بر ویژگی‌های کمی و کیفی زعفران (‏Crocus sativus L.‎‏) ‏

محدثه السادات نسرین؛ سمیه قاسمی؛ شیما شهبازی منشادی

دوره 9، شماره 2 ، اسفند 1400، ، صفحه 295-279

https://doi.org/10.22077/jsr.2021.4007.1148

چکیده
  زعفران (Crocus sativus L.) از گران­قیمت­ترین محصولات کشاورزی و دارویی جهان است که دارای جایگاه ویژه­ای در بین محصولات صادراتی می­باشد. در این مطالعه به منظور بررسی تأثیر برخی کودهای شیمیایی و زیستی بر عملکرد و کیفیت زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح  کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارها شامل دو سطح کود زیستی EM (Effective ...  بیشتر